Našla jsem v chytré knize, "lihnuti s ochrnutim krku a nohou způsobuje nedostatek vitaminu B2"..samozřejmě slepice,od kterých máte nasadova vejce nemaji dostatek vitamínů..otazka je,kolik jim dáváte komletni krmne směsi,,na výběhu 10x50 m toho moc nenajdou..přidejte vitaminy, mineraly pro slepice a hodně krmne směsi..
slamos1
napsal(a):
vidíte a já mysle že takový výbeh je pořad lepší než voliera 2x4m
Jj,vybeh je výborný,ale krmeni je krmeni..mrkněte na gugl..,B2,ryboflavin obsahuje maso,mléko,vejce,obilni klicky,atd..to v malém výběhu těžko najdou..takže dokrmit,možná přidávat i jako léky,kapičky.. ale celkově zkvalitněte krmeni..
slamos1
napsal(a):
A co ta teplota podle Vas?Líhlo se to o cca 24h pozdeji
No,teplotou,co uvádíte, 38,7 ,bych se bála lihnout,abych kurata neupekla..ja začínám na teplotě 37,8-38,0 ,prvnich pár dni,potom nechám 37,8, posleni tyden 37,5.. ale mam lihen s ventilaci,automat..kdyz vy máte žárovky a na vejcich nahoře 38,7,je to moc..ventilaci máte?..spíš by vam poradil nekdo, kdo s takovouto lihni ma zkušenost..
Uživatel s deaktivovaným účtem

V minulosti jsem líhl plemeno Rousná zakrslá od více chovatelů ve společné líhni.Ale jen u jednoho chovatele se vylíhli kuřata s roznožkama.Tak jsme pátrali co to způsobilo.Pominu problém v líhni to by se objevilo u všech.Základ je kvalitní profesionální líhen, kde je rovnoměrná teplota a proudění stejné ve všech částech líhně.V našem případě byl problém s krmením chovného hejna, jejichž vejce byly určené k líhnutí.Všichni jsme použili krmnou směs pro plemenné nosnice a tam se kuřata líhly vitální bez problému.Jen jeden kolega krmil pšenici a zbytky a to ve výběhu,kde byla jen hlína.To znamenáže krmná dávka byla nedostačující pro zdárný vývoj a růst kuřete ve vejci.Kuřata byla slabá.Dalši kolega krmil silažovaným krmrním,které jsi sám vyráběl-dnes již celkem opomijená technika krmení.Tomu se kuřata líhly o den dřív byly silné 19-tý den vše naklované a 20-tý den vše vylihnuté a prospívaly rostly, byly silné a odolné.Taková je má zkušenost,která se nemusí zhodovat s ostatnímí chovateli.
ančovička1
napsal(a):
Našla jsem v chytré knize, "lihnuti s ochrnutim krku a nohou způsobuje nedostatek vitaminu B2"..samozřejmě slepice,od kterých máte nasadova vejce nemaji dostatek vitamínů..otazka je,kolik jim dáváte komletni krmne směsi,,na výběhu 10x50 m toho moc nenajdou..přidejte vitaminy, mineraly pro slepice a hodně krmne směsi..
50x10 je malo pre kolko sliepok,normalnych ,nie zdrobnelych.
Jak máte nastavený termostat Z - V? Pro začátek by měla být teplota Z 37,6 - V 37,8. Já si myslím, že zapíná při nízké teplotě, proto to zpoždění a ventilace je nutná. Nestačí jenom co větráte při otáčení. Při dolíhnutí pak snížit o dvě desetiny teplotu. Šedesátky jsou silné, dodávají teplo i když jsou vypnuty. Proto vám vyskakuje vyšší teplota. Já používám dvě 25 W žárovky a i když jedna praskne ta druhá to udrží v pohodě.
slamos1
napsal(a):
Ventilaci nemám a literatura uvadí teplotu do 40 stupnu
Já jsem reagoval na tohle a nyní tvrdíte, že ventilaci zajišťuje 16 děr. Podle mne je to stejně moc. Pokud jsou menší než 1 cm tak jsou k ničemu a větší zbytečně ochlazují a vysušují prostor v líhni. No ale nic nového u vás. Už před deseti lety jste měl stejný problém, kdy vám padali kuřata na nohy (březen 2010). Několikrát jsem se zapojil do vaši diskuze ať už v chovu slepic, ale spíše v chovu králíků a mohu konstatovat, že váš chov je je jeden velký průser. Samé nemoci, úhyny a další problémy v chovu. Podle všeho tuto líheň máte už od roku 2009 a už tenkrát jste řešil problémy s ní. Já bych ji už dávno vyhodil, anebo předělal k obrazu svému. Přeji hezký večer.
Samozřejme ventilací jsem mel na mysli ventilátor, a dekuji Vám za připomenutí minulosti, je videt že máte v pátrání velké zkušenosti, nikdy by me nenapadlo zkoumat nečí minulé přispevky.Je videt že jste človek na svém míste a myslím že je zbytečné už dále líhnuti i cokoliv jiného řešit.
horal
napsal(a):
Já jsem reagoval na tohle a nyní tvrdíte, že ventilaci zajišťuje 16 děr. Podle mne je to stejně moc. Pokud jsou menší než 1 cm tak jsou k ničemu a větší zbytečně ochlazují a vysušují prostor v líhni. No ale nic nového u vás. Už před deseti lety jste měl stejný problém, kdy vám padali kuřata na nohy (březen 2010). Několikrát jsem se zapojil do vaši diskuze ať už v chovu slepic, ale spíše v chovu králíků a mohu konstatovat, že váš chov je je jeden velký průser. Samé nemoci, úhyny a další problémy v chovu. Podle všeho tuto líheň máte už od roku 2009 a už tenkrát jste řešil problémy s ní. Já bych ji už dávno vyhodil, anebo předělal k obrazu svému. Přeji hezký večer.
Horale, nechápu,j čemu tento komentář slouží? Nikomu nic neříká, jen se tu pere cizí špinavé prádlo. To je smutné.
Nejsem si jistá, jestli toto fórum je založeno na kritizování, nebo na sdílení zkušeností.
Pokud mě na sociální síti někdo nezná a udělá si o mně negativní úsudek jen za to, co zde napíšu, pak to vypovídá více o něm, než o mně. Takto z člověka znáte jen 5% a to na soudy nestačí. A zbytečné mluvení o chybách druhého se kdysi nazývalo nactiutrhání...tedy zbytečně vyslovená pravda, která druhému ubližuje.
V české kotlině je nemilým zvykem si na sociálních sítích nahrazovat skutečné vztahy. Pokud teda někoho osobně neznám a nejsem s to mu říct do očí, v čem mám s ním problém, je to celé na nic.
Jsem ráda za každou normální, nevyhrocenou konverzaci. Chci se dozvídat o tom, co druzí ví, a já ne. A nezajímá mě hodnocení a odsuzování. V chovu slepic mi to fakt nepomáhá 🤩
Já si ráda nechám poradit, od lidí, kteří rozumí problematice, a nemám problém přiznat, že se mýlím.
Jestliže někdo má potíže s chovem, je to čistě jeho věc. Pokud nejde o týrání zvířat nebo šizení a klamání kupce. Pokud soused bude týrat psa, tak to nahlásím.
Souhlasím s tím , že může být v nepořádku líheň nebo by to mohl být i nedostatek vitamínů. Nicméně pokud mají kuřátka nožky dozadu a nemohou chodit je to špatné pro budoucí chov. Já jsem měla u několika málo podobný problém a řešila jsem ho přivázáním maticek přiměřených k velikosti kuřat. Ta musela nožičky začít zatěžovat a některá se díky tomu srovnala. Nechala jsem jim to klidně i tři dny. Je s tím spousta trápení s práce , protože je potřeba zvýšený dohled aby se vůbec napila a najedla. Do týdne po vylíhnutí se některé věci dají srovnat ,ale do chovu to potom moc není ne že by to muselo být za každou cenu přenosné do genů , ale může se to později znovu objevit. Držím palce při nákupu nové líhně. Já mám Real 49 a jsem s ní spokojená