Nožičky dozadu u kuřat

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
4.2.2020 20:09
slamos1

XXX.XXX.230.16

Zdravím, dnes se mi líhnou kuřata a nektera maji nožičky stale natažené dozadu a vlastne se nepostaví, budu je muset utratit, nevíte kde se stala chyba?dekuji

4.2.2020 20:36
ančovička1

XXX.XXX.220.127

Utratit,chyba v lihnuti..nespravna tepota,vlhkost..určitě se nespravi..

4.2.2020 20:42
slamos1

XXX.XXX.230.16

Dík a ta teplota spíš nízká?

4.2.2020 20:47
ančovička1

XXX.XXX.220.127

..to musite vy napsat,při jaké teplotě a vlhkosti jste lihnul😀..

4.2.2020 21:02
slamos1

XXX.XXX.230.16

Tak takto, mám žárovkovou a letos poprvé zkouším nový termostat, ale na horní strane vajec bylo 38,7. Se starým termostatem jsem léta líhnul bez problému i bažanty

4.2.2020 21:26
klop

XXX.XXX.191.22

Mangan (Mn) u chovneho hejna nedostatek způsobuje perosis kostní porucha nohou s podobnými příznaky jako křivice, zvyšuje líhnivost a snášku, součást svaloviny, kostí, jater a plic

5.2.2020 09:10
slamos1

XXX.XXX.230.16

Nevím ten Mangan, slepice mají celý rok zahradu 500m k dispozici a přikrmuji i N1., samozřejme zrní.

5.2.2020 10:33
ančovička1

XXX.XXX.220.127

Našla jsem v chytré knize, "lihnuti s ochrnutim krku a nohou způsobuje nedostatek vitaminu B2"..samozřejmě slepice,od kterých máte nasadova vejce nemaji dostatek vitamínů..otazka je,kolik jim dáváte komletni krmne směsi,,na výběhu 10x50 m toho moc nenajdou..přidejte vitaminy, mineraly pro slepice a hodně krmne směsi..

5.2.2020 10:36
slamos1

XXX.XXX.230.16

vidíte a já mysle že takový výbeh je pořad lepší než voliera 2x4m

5.2.2020 10:50
ančovička1

XXX.XXX.220.127

slamos1 napsal(a):
vidíte a já mysle že takový výbeh je pořad lepší než voliera 2x4m

Jj,vybeh je výborný,ale krmeni je krmeni..mrkněte na gugl..,B2,ryboflavin obsahuje maso,mléko,vejce,obilni klicky,atd..to v malém výběhu těžko najdou..takže dokrmit,možná přidávat i jako léky,kapičky.. ale celkově zkvalitněte krmeni..

5.2.2020 10:54
slamos1

XXX.XXX.230.16

A co ta teplota podle Vas?Líhlo se to o cca 24h pozdeji

5.2.2020 11:08
ančovička1

XXX.XXX.220.127

slamos1 napsal(a):
A co ta teplota podle Vas?Líhlo se to o cca 24h pozdeji

No,teplotou,co uvádíte, 38,7 ,bych se bála lihnout,abych kurata neupekla..ja začínám na teplotě 37,8-38,0 ,prvnich pár dni,potom nechám 37,8, posleni tyden 37,5.. ale mam lihen s ventilaci,automat..kdyz vy máte žárovky a na vejcich nahoře 38,7,je to moc..ventilaci máte?..spíš by vam poradil nekdo, kdo s takovouto lihni ma zkušenost..

5.2.2020 11:10
slamos1

XXX.XXX.230.16

Ventilaci nemám a literatura uvadí teplotu do 40 stupnu

Uživatel s deaktivovaným účtem

5.2.2020 11:12
Uživatel s deaktivovaným účtem

V minulosti jsem líhl plemeno Rousná zakrslá od více chovatelů ve společné líhni.Ale jen u jednoho chovatele se vylíhli kuřata s roznožkama.Tak jsme pátrali co to způsobilo.Pominu problém v líhni to by se objevilo u všech.Základ je kvalitní profesionální líhen, kde je rovnoměrná teplota a proudění stejné ve všech částech líhně.V našem případě byl problém s krmením chovného hejna, jejichž vejce byly určené k líhnutí.Všichni jsme použili krmnou směs pro plemenné nosnice a tam se kuřata líhly vitální bez problému.Jen jeden kolega krmil pšenici a zbytky a to ve výběhu,kde byla jen hlína.To znamenáže krmná dávka byla nedostačující pro zdárný vývoj a růst kuřete ve vejci.Kuřata byla slabá.Dalši kolega krmil silažovaným krmrním,které jsi sám vyráběl-dnes již celkem opomijená technika krmení.Tomu se kuřata líhly o den dřív byly silné 19-tý den vše naklované a 20-tý den vše vylihnuté a prospívaly rostly, byly silné a odolné.Taková je má zkušenost,která se nemusí zhodovat s ostatnímí chovateli.

5.2.2020 11:17
ančovička1

XXX.XXX.220.127

Ono , "do 40 °C je široký a nepřesný údaj..kazdy druh (ne plemeno) drůbeže se lihne s jinou teplotou a vlhkosti..musite si teplotu a vlhkost přizpůsobit konkrétně drůbeži,kterou lihnete..tak snad se příště zadari..

5.2.2020 11:19
slamos1

XXX.XXX.230.16

jo jo, jak to ukončím, vyčistím začmu znova, zitra si jedu do líhne pro zelená vejce a k tomu dám moje a uvidím v čem bude problém.

5.2.2020 11:21
ančovička1

XXX.XXX.220.127

Jaryn,přesně je to tak😀

5.2.2020 11:34
bery25

XXX.XXX.104.166

ančovička1 napsal(a):
Našla jsem v chytré knize, "lihnuti s ochrnutim krku a nohou způsobuje nedostatek vitaminu B2"..samozřejmě slepice,od kterých máte nasadova vejce nemaji dostatek vitamínů..otazka je,kolik jim dáváte komletni krmne směsi,,na výběhu 10x50 m toho moc nenajdou..přidejte vitaminy, mineraly pro slepice a hodně krmne směsi..

50x10 je malo pre kolko sliepok,normalnych ,nie zdrobnelych.

5.2.2020 12:15
slamos1

XXX.XXX.230.16

Chovám Plymutky bílé, cca 25kusu

5.2.2020 12:17
jo012810

XXX.XXX.101.35

slamos1 napsal(a):
Chovám Plymutky bílé, cca 25kusu

Předpokládám, že jde o Plymutky velké, ne zdrobnělé a pak to je výběh, kde zbyde jen hlína, při tolika kusech....

5.2.2020 12:36
slamos1

XXX.XXX.230.16

tak je to zatravnená plocha se stromkama

5.2.2020 16:24
horal

XXX.XXX.13.30

Jak máte nastavený termostat Z - V? Pro začátek by měla být teplota Z 37,6 - V 37,8. Já si myslím, že zapíná při nízké teplotě, proto to zpoždění a ventilace je nutná. Nestačí jenom co větráte při otáčení. Při dolíhnutí pak snížit o dvě desetiny teplotu. Šedesátky jsou silné, dodávají teplo i když jsou vypnuty. Proto vám vyskakuje vyšší teplota. Já používám dvě 25 W žárovky a i když jedna praskne ta druhá to udrží v pohodě.

5.2.2020 16:28
slamos1

XXX.XXX.230.16

já mám 4x60, termostat je docela citlivý, žarovky jsou do čtverce a čidlo je uprostřed nich, ventilaci zajištuje 16 dír v bokach i ze spodu

5.2.2020 19:53
horal

XXX.XXX.13.30

slamos1 napsal(a):
Ventilaci nemám a literatura uvadí teplotu do 40 stupnu

Já jsem reagoval na tohle a nyní tvrdíte, že ventilaci zajišťuje 16 děr. Podle mne je to stejně moc. Pokud jsou menší než 1 cm tak jsou k ničemu a větší zbytečně ochlazují a vysušují prostor v líhni. No ale nic nového u vás. Už před deseti lety jste měl stejný problém, kdy vám padali kuřata na nohy (březen 2010). Několikrát jsem se zapojil do vaši diskuze ať už v chovu slepic, ale spíše v chovu králíků a mohu konstatovat, že váš chov je je jeden velký průser. Samé nemoci, úhyny a další problémy v chovu. Podle všeho tuto líheň máte už od roku 2009 a už tenkrát jste řešil problémy s ní. Já bych ji už dávno vyhodil, anebo předělal k obrazu svému. Přeji hezký večer.

5.2.2020 22:50
slamos1

XXX.XXX.230.16

Samozřejme ventilací jsem mel na mysli ventilátor, a dekuji Vám za připomenutí minulosti, je videt že máte v pátrání velké zkušenosti, nikdy by me nenapadlo zkoumat nečí minulé přispevky.Je videt že jste človek na svém míste a myslím že je zbytečné už dále líhnuti i cokoliv jiného řešit.

6.2.2020 00:00
petraodlesa

XXX.XXX.240.32

horal napsal(a):
Já jsem reagoval na tohle a nyní tvrdíte, že ventilaci zajišťuje 16 děr. Podle mne je to stejně moc. Pokud jsou menší než 1 cm tak jsou k ničemu a větší zbytečně ochlazují a vysušují prostor v líhni. No ale nic nového u vás. Už před deseti lety jste měl stejný problém, kdy vám padali kuřata na nohy (březen 2010). Několikrát jsem se zapojil do vaši diskuze ať už v chovu slepic, ale spíše v chovu králíků a mohu konstatovat, že váš chov je je jeden velký průser. Samé nemoci, úhyny a další problémy v chovu. Podle všeho tuto líheň máte už od roku 2009 a už tenkrát jste řešil problémy s ní. Já bych ji už dávno vyhodil, anebo předělal k obrazu svému. Přeji hezký večer.

Horale, nechápu,j čemu tento komentář slouží? Nikomu nic neříká, jen se tu pere cizí špinavé prádlo. To je smutné.

6.2.2020 00:21
ančovička1

XXX.XXX.220.127

petraodlesa napsal(a):
Horale, nechápu,j čemu tento komentář slouží? Nikomu nic neříká, jen se tu pere cizí špinavé prádlo. To je smutné.

Když vám to nic nerika,proč to komentujete?to je opravdu smutné..

6.2.2020 07:41
petraodlesa

XXX.XXX.240.32

ančovička1 napsal(a):
Když vám to nic nerika,proč to komentujete?to je opravdu smutné..

Nápodobně

6.2.2020 09:54
petraodlesa

XXX.XXX.240.32

Nejsem si jistá, jestli toto fórum je založeno na kritizování, nebo na sdílení zkušeností.
Pokud mě na sociální síti někdo nezná a udělá si o mně negativní úsudek jen za to, co zde napíšu, pak to vypovídá více o něm, než o mně. Takto z člověka znáte jen 5% a to na soudy nestačí. A zbytečné mluvení o chybách druhého se kdysi nazývalo nactiutrhání...tedy zbytečně vyslovená pravda, která druhému ubližuje.

V české kotlině je nemilým zvykem si na sociálních sítích nahrazovat skutečné vztahy. Pokud teda někoho osobně neznám a nejsem s to mu říct do očí, v čem mám s ním problém, je to celé na nic.
Jsem ráda za každou normální, nevyhrocenou konverzaci. Chci se dozvídat o tom, co druzí ví, a já ne. A nezajímá mě hodnocení a odsuzování. V chovu slepic mi to fakt nepomáhá 🤩

Já si ráda nechám poradit, od lidí, kteří rozumí problematice, a nemám problém přiznat, že se mýlím.
Jestliže někdo má potíže s chovem, je to čistě jeho věc. Pokud nejde o týrání zvířat nebo šizení a klamání kupce. Pokud soused bude týrat psa, tak to nahlásím.

8.2.2020 14:23
sedlos3@seznam.cz

XXX.XXX.100.71

Souhlasím s tím , že může být v nepořádku líheň nebo by to mohl být i nedostatek vitamínů. Nicméně pokud mají kuřátka nožky dozadu a nemohou chodit je to špatné pro budoucí chov. Já jsem měla u několika málo podobný problém a řešila jsem ho přivázáním maticek přiměřených k velikosti kuřat. Ta musela nožičky začít zatěžovat a některá se díky tomu srovnala. Nechala jsem jim to klidně i tři dny. Je s tím spousta trápení s práce , protože je potřeba zvýšený dohled aby se vůbec napila a najedla. Do týdne po vylíhnutí se některé věci dají srovnat ,ale do chovu to potom moc není ne že by to muselo být za každou cenu přenosné do genů , ale může se to později znovu objevit. Držím palce při nákupu nové líhně. Já mám Real 49 a jsem s ní spokojená

Přidejte reakci

Přidat smajlík