Válek

XXX.XXX.232.22
Dobrý den,chtěl bych se zeptat zkušenějších....
Vždy jsem měl KJN,teď zvažuji KJM. O velikost ani počet vajec mi ani nejde,spíš bych si chtěl občas křepelky zkusit líhnout pro vlastní potřebu.Je mezi JKN a JKM nějak velký rozdíl pro můj zájem?Nebo je lepší se raději radovat z barevných mutací nosných křepel.,a váhové rozdíly nějak moc neřešit?
Děkuji,Válek
Ty masné mají také barevné mutace, nesou srovnatelně s nosnými a mají vyšší hmotnost, která se dá nejlépe využít v kuchyni. Nicméně u nás každý kříží všechno se vším, takže i tkzv. nosné mají mnohdy příměs krve masných a naopak....A líhnutí je u všech křepelek stejné a odchov též. Takže záleží na vás pro co se rozhodnete.
Uživatel s deaktivovaným účtem

Masné budou na porážku lepší, zabíjel jsem i ♂ nosných, a na jídlo se dají využít v pohodě.
Zdravím, problém je že v ČR se dělí křepelky jen na KJN a KJM. Nikde jsem nenašel jak by měly nosné nebo masné přesně vážit. Hodně autorů se liší.
V Německu mají dělení:
Lehká nosná linie - hmotnost 110-150g - ta se v ČR objevuje v čisté linii velmi málo
Nosná linie - 160-200g, velmi častá v ČR pochází z Francie, hmotnost vajec okolo 12g
Kombinovaná linie - okolo 250 g - Dvojužitková taky hojně zastoupena v ČR hmotnost vajec stejná jak u nosné 12g.
Masná linie- hmotnost je 300-400g, hmotnost vajec 13-16g, v ČR hodně chována
Super masná linie- přes 400g
Doporučil bych vám kombinovanou linii, zde v ČR se dá pořídit hodně barevných mutací.
Ta masná a super masná jsou dost citlivé na teplotu a je o něco menší snáška, pokud jich nemáte ve stabilních podmínkách.