Zdravím všechny,
v září jsme si pořídili kmen hus českých 1.2 a již několik dní se pojímají. Chci se zeptat, jak se stavbou hnízda? Dáváte jim nějaké bedničky/korpus nebo stačí dostatečné množství slámy/sena? V husníku mají vyčleněné dvě části o rozměrech 60x70, tak pevně doufám, že zasednou tam. Předpokládám, že husa si hnízdo staví a upravuje v průběhu celé snášky..
Předem děkuji za reakce!
Vojtas
Uživatel s deaktivovaným účtem

Husy mi nesou do beden. Je to vhodné z důvodu, že se vejce nerozkutálí, i když jich je příliš. Ta stávající hnízda 60*70 mohou být pro husy vhodná, ačkoli jsou dost velikánská.
Jestli chcete husy přinutit někam nést (když nesou, kam nemají), tak to jde snadno, stačí jim ubrat podestýlku tam, kde nemají nést a přidat jí hodně na místo, kde nést mají a přidat podkladek.
Hnízdo si husa upravuje a vejce zakrývá, přesto je raději sbírejte a dávejte podkladky (mým stačí jen jeden). Během inkubace vejce hlídejte, právě kvůli tomu, jak husa hnízdo upravuje. Musí být perfektně vystlané slámou nebo senem, ať nejsou vejce na tvrdém dně hnízda, ale zase ať nejsou někde hluboko v podestýlce, mají se dotýkat husy.
Není problém, když do jednoho hnízda nesou spolu.
Jak jedna husa sedne, nesmí jí tam druhá už snášet, ta musí jít zbytek vajec snášet o kus dál, 2 husy nemohou být spolu v hnízdě, i když se snesou.
ZTDRAVÍM.
České husy chovám téměř 60 let a co se týká hnízd tak jedině pneumatiky,to takiové aby se do ni pohodlně vešla.Je potřeba pořádně nastlat a husa si sama hnízdo upraví postupně během snúšky stelivo v mém případě řezaná sláma přidávám.Hnízdo je kulaté hluboké což je podmín kou.V hranaté bedničce toho nedocílíte.Mám kmeny 1,3 a sedí v jedné ohradě tři vedle sebe oddělené přepážkou aby na sebe neviděli vše je v pohodě to samé v dalších dvou ohradách.To jsou moje dlouholeté zkušenosti.Vejce odebírám ažádné podkladky nedávám.
kury
napsal(a):
ZTDRAVÍM.
České husy chovám téměř 60 let a co se týká hnízd tak jedině pneumatiky,to takiové aby se do ni pohodlně vešla.Je potřeba pořádně nastlat a husa si sama hnízdo upraví postupně během snúšky stelivo v mém případě řezaná sláma přidávám.Hnízdo je kulaté hluboké což je podmín kou.V hranaté bedničce toho nedocílíte.Mám kmeny 1,3 a sedí v jedné ohradě tři vedle sebe oddělené přepážkou aby na sebe neviděli vše je v pohodě to samé v dalších dvou ohradách.To jsou moje dlouholeté zkušenosti.Vejce odebírám ažádné podkladky nedávám.
Dávám ještě do spodní části pevný podklad kvůli potkanovi (budniky mám jen pár metrů od potoka) plus oriznu tu část směrem od dezénu k rafku, bok flexou. mají tam pak víc místa, ale to záleží na rozměrech pneu.