Perlička – jak zamezit létání

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků

Kopr475

18.2.2020 16:20
Kopr475

XXX.XXX.9.44

Dobrý den začínám s chovem perliček a chci se zeptat jesli někdo neví jak zamezit perličkám létání k sousedům. Pomůže zastřihnout křídla nebo spony? Děkuji za nějakou radu.Naschle

18.2.2020 17:28
Meelek

XXX.XXX.163.180

Já mám tajnou díru u sousedky v plotě v rohu zahrady, perličky jsou jelimáni, na ploše by to nenašli. Když přelétnou, většinou, třeba kvůli nějaké abmormalite ve výběhu...Stačí, aby priletnul cizí pták, přelétnul, priletnul dravec kvůli holubům, nebo třeba hozenej hadr přes kolečko, placam. Jsou to takový autisti, pak jsou nepříčetní. Přelétnou. Zastřižení křídel moc nepomůže, trochu. Pokud máte rozumný sousedy, tak jim řekněte svoje... Nehrabou, budete se je snažit dostat zpět. Jediný průšvih můžou být záhony. Ani ne spíše kvůli ozobani, kvůli popelení. to udělají větší nepořádek. Ne přelétávají mi neustále, spíše když je něco rozladí. Placnu, jednou do týdne nebo dvou týdnů. Taky prestanou, na chvíli, když je necháte na pár dnů zavřené. Pak se ti urvanci rozkoukavaji a zase jim to chvíli trva. Chce to kombinovat, zastřihnout i ty křídla. Kohouti jsou u mě min ochotný prelitavat než perličky. Pak na ně rvou ty perlicky přes plot. Jsou prostě plaché...zjistěte jestli Vám je něco neplasi. MV

18.2.2020 17:32
Meelek

XXX.XXX.163.180

K té díře, mám je vcelku ochočené. Takže na zavoláni nebo pískání jdou všichni ke mě.Holubi, slepice, kachny, husy, perličky, pavy rvou, pes štěká, prase kvičí jako kdyby ho zabíjeli. Prostě začne diskotéka přes celou vesnici. Oplati se to, přes díru u které jsem pár metrů přijdou zpět a Mařeny uřvaný zavřu kam patří.

18.2.2020 19:14
petan83

XXX.XXX.33.11

Kopr475 napsal(a):
Dobrý den začínám s chovem perliček a chci se zeptat jesli někdo neví jak zamezit perličkám létání k sousedům. Pomůže zastřihnout křídla nebo spony? Děkuji za nějakou radu.Naschle

Perlicka je dobry letec, tam by to chtelo asi poradne zastrihnout vsechny letky na jednom kridle nebo by mozna mohly fungovat brile proti kanibalismu, odzkouseny to nemam ale teoreticky kdyz nevidi pred sebe tak ani nevidi kam leti.

Uživatel s deaktivovaným účtem

18.2.2020 19:41

Mám 2 mladé perliččí letce a při splašení létají jenom po střechách chov. zařízení, k sousedům by neletěly.
Stříhání křídel může být řešení, ale buďto pořádně, nebo vůbec. Částečně létající perlička teoreticky přeletí v krutém úleku k sousedům a tam ji nic nevyplaší, tak asi nepoletí jen tak, protože je to přílišná námaha a jde to jen když je to nutné. Když je plně létavá, tak naopak nemá problém za pár minut letět zpět, protože se jí létá dobře. A to platí pro veškerou lítací drůbež.
Pořádným zastřižením se rozumí vystříhání všech letek mimo posledních 3-5 loketních, to pak nelítá ani bažant víc jak 120 cm.

18.2.2020 19:44
petan83

XXX.XXX.33.11

Proc mimo poslednch 3-5 letek? Ma to nejaky vyznam?

18.2.2020 19:48

petan83 napsal(a):
Proc mimo poslednch 3-5 letek? Ma to nejaky vyznam?

Estetický-aby z toho křídla něco zbylo a při složení to nebylo tak viditelné

18.2.2020 19:52
petan83

XXX.XXX.33.11

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
Estetický-aby z toho křídla něco zbylo a při složení to nebylo tak viditelné

Aha, tak to jo. Ja sem pred 14 dni ostrihal slepicim cele kridlo (vzhled neresim) a musel sem snizit i snaseci kukane, byly 80 cm vysoko a slepice tam nemohly vubec vyskocit.

18.2.2020 21:11

petan83 napsal(a):
Aha, tak to jo. Ja sem pred 14 dni ostrihal slepicim cele kridlo (vzhled neresim) a musel sem snizit i snaseci kukane, byly 80 cm vysoko a slepice tam nemohly vubec vyskocit.

U slípek křídla běžně nestříhám, to u bažantů, a když už člověk má bažanty, tak je to i jistá okrasa a bažant bez křídel není to pravé ořechové. Na menší boudičku (asi metr) ve výběhu vyletí, s tím problémy nemají, když jsou ti bažanti ostříhaní jak jsem psal (tedy zůstane něco u těla).
Je zajímavé, že bažantí slípka přeletí 170 cm plot, i když má jedno křídlo úplně oholené, takže tudy mi cesta nevedla, ale u slípky kura domácího, jak vidíte, je to prostě moc.

19.2.2020 00:05
Meelek

XXX.XXX.163.180

petan83 napsal(a):
Perlicka je dobry letec, tam by to chtelo asi poradne zastrihnout vsechny letky na jednom kridle nebo by mozna mohly fungovat brile proti kanibalismu, odzkouseny to nemam ale teoreticky kdyz nevidi pred sebe tak ani nevidi kam leti.

Dokázal byste si představit, že Vám chodí po zahradě parta perliček s brýlemi p. ostipovani? Ještě jim dát rolničky na nohy, nějakou pěknou barevnou sponu na křídla, spustit řev a budou vypadat jak ze špatnýho punkovyho muzikálu.
Nic ve zlem, raději bych nechoval žádné. Jde to udělat něžněji. Tohle už smrdí týráním, takový chovatel by mohl skončit přes udání třeba i na Nově.

A jinak brýle proti ostipovani pro obyčejného chovatele z Hornídolní, když dodrží nějaký základ v chovu jsou úplně, ale úplně zbytečný z vlastní zkušenosti.

19.2.2020 06:24
petan83

XXX.XXX.90.3

Meelek napsal(a):
Dokázal byste si představit, že Vám chodí po zahradě parta perliček s brýlemi p. ostipovani? Ještě jim dát rolničky na nohy, nějakou pěknou barevnou sponu na křídla, spustit řev a budou vypadat jak ze špatnýho punkovyho muzikálu.
Nic ve zlem, raději bych nechoval žádné. Jde to udělat něžněji. Tohle už smrdí týráním, takový chovatel by mohl skončit přes udání třeba i na Nově.

A jinak brýle proti ostipovani pro obyčejného chovatele z Hornídolní, když dodrží nějaký základ v chovu jsou úplně, ale úplně zbytečný z vlastní zkušenosti.

Psal jsem ze by to mohlo teoreticky fungovat, nikoho nenavadim. V prve rade jsem uvedl zastrizeni letek. A ze by to mohlo byt tyrani, tak to je opravdu poradna hloupost.

19.2.2020 07:07
Meelek

XXX.XXX.163.180

Ano, je to týraní. Zkuste si někdy sednout a pozorovat perličky aspoň hodinu nebo dvě. Nehledě, že se za ty slavný brýle může kdekoliv zachytit.A jinak Pro predátory naservirovanej oběd.

19.2.2020 09:51
frikmon

XXX.XXX.175.85

Perličky chovám už dlouho a věřím že stačí zastřižení jen loketních letek na obou křídlech poslední 3 nechávám kvůli opoře ptáka-když třeba vstává ze země po popelení nebo slunění. Stříhání celého křídla je dávno překonaná blbost a prasárna. Spony nejsou taky nic moc, působí tlak(človek je nikdy ideálně nenasadí zvlášť u perliček) a některé peří časem vytáhnou navíc pták nemůže otvírat křídlo. Jestli existují nějaké modernější lepší nevím. Každopádně po zastřižení se perličky rychle zklidní a normálně těžcí a dospělí ptáci přejdou na mód útěk a vůbec nepřeletují a ani je to nenapadne!!! a to mám z jedné strany jen metrový plot na nízké podezdívce. Prostě nejsou vůbec blbé a jak zjistí že nemají možnost letu tak vždy 100% volí pozemní úprk

19.2.2020 19:27
petan83

XXX.XXX.33.11

Meelek napsal(a):
Ano, je to týraní. Zkuste si někdy sednout a pozorovat perličky aspoň hodinu nebo dvě. Nehledě, že se za ty slavný brýle může kdekoliv zachytit.A jinak Pro predátory naservirovanej oběd.

A vy si zkuste jeste znovu precist co pisu. Poradil jsem zastrihnuti letek a zminil pak teorii o brylich, nikoho nenavadim a sam to nedelam, teorie je jen teorie! Choval sem perlicky mnoho let a odchoval jsem stovky kusu tak neco o nich vim. A kdyz zminujete predatory, tak si asi neumite ani zabezpecit vybeh a kurnik.
A jestli jsou bryle tyrani tak uplne stejne jako strihani ocasu prasatum, tetovani usi, znamky u krav a koz v usich, cipovani psu tlustou jehlou, rybicky v akvariu, krepelky v kleci, kralici v kralicarne... Tak muzete bojovat i za jejich prava.

Přidejte reakci

Přidat smajlík