Vážení poradci, kdo mi objasní, o co jde? Právě jsme zabili a vykuchali roční žerzejku, a když jsem ji od kloaky nařízla, vyvalila se na mně játra, byla skoro přes celou břišní dutinu. Už delší dobu byla slípka nějaká smutná, sice žrala, ale postávala na místě. A teď průjem jak vrata. Tak sekyrková léčba. Stydím se, že jsem to neudělala už dříve.
Už se to někomu stalo? Může mi to někdo objasnit, o co šlo?
Uživatel s deaktivovaným účtem

Mno, pokud dobře vidím, jsou na játrech tečky, takže raději bych vyčkal, jestli se ozve "bodlinka", do té doby bych rozhodně nenechával konzumovat nikoho ani po uvaření.

petraodlesa
napsal(a):
Děkuji, játru vyhodím 😭 někde zase píšou, že je to přenosné i na člověka, s oslabenou imunitou...
Raději zlikvidovat celou slepici, než riskovat.

petraodlesa
napsal(a):
I vařenou???
vy byste chtěla jíst tuberkulózní slepici, byť vařenou? To bych nedal ani psovi.
napsal(a):
vy byste chtěla jíst tuberkulózní slepici, byť vařenou? To bych nedal ani psovi.
Neumím diagnostikovat a třeba Bodlinka napíše. Ale...Tuberkolóza v hejně slepic může být. Dříve v rozmnožovacích a plemenný chovech před líhnutím, se provádělo vyšetření. Pokud šlo v chovu o jedince, ten se vyřadil a líhlo se. Pokud byl větší počet jedinců, nelíhlo se. Dnes se líhne kde z čeho. Jinak tepelná úprava tbc zabíjí. Pamatuji se, že se prováděly zkoušky u krav a celá řada jich byla tbc pozitivních. V rodině od ní mléko konzumovali, ale převařené. Mléko se neprodávalo. Kráva se nechala "dožít" (ekonomicky) a pak se pořídila jalovice. Při zařazování krav do kravínů, když vznikala JZD, se kráva s tbc vyřazovala.

já z tý fotky celkem nic nevidím,
ale jeden rok je dost málo na tuberkulózu a
zároveň je to cca akorát na lymfoidní leukózu, která se ráda projevuje extrémně zvětšenými játry s nádorovými ložisky uvnitř parenchymu

Takže manžel nebo pes?
napsal(a):
já z tý fotky celkem nic nevidím,
ale jeden rok je dost málo na tuberkulózu a
zároveň je to cca akorát na lymfoidní leukózu, která se ráda projevuje extrémně zvětšenými játry s nádorovými ložisky uvnitř parenchymu
Lymfoidní leukoza je nakažlivá? Děkuji bodlinko🥰
jo012810
napsal(a):
Neumím diagnostikovat a třeba Bodlinka napíše. Ale...Tuberkolóza v hejně slepic může být. Dříve v rozmnožovacích a plemenný chovech před líhnutím, se provádělo vyšetření. Pokud šlo v chovu o jedince, ten se vyřadil a líhlo se. Pokud byl větší počet jedinců, nelíhlo se. Dnes se líhne kde z čeho. Jinak tepelná úprava tbc zabíjí. Pamatuji se, že se prováděly zkoušky u krav a celá řada jich byla tbc pozitivních. V rodině od ní mléko konzumovali, ale převařené. Mléko se neprodávalo. Kráva se nechala "dožít" (ekonomicky) a pak se pořídila jalovice. Při zařazování krav do kravínů, když vznikala JZD, se kráva s tbc vyřazovala.
Připomněl jste mi skoro sto let starý případ...moje známá zamlada jezdila "na letní byt" do Beskyd... jako dívka dostala mléko od TBC krávy, patrně nepřevařené, dostala z toho zánět pobřišnice, a ztratila možnost mít děti.
Teď by jí bylo sto let, báječná žena...

petraodlesa
napsal(a):
Lymfoidní leukoza je nakažlivá? Děkuji bodlinko🥰
samozřejmě.
ale ne na lidi a s přenosem mezi drůbeží je to tak, že se přenáší vertikálně a bezprostředně po vylíhnutí na další kuřata v odchovně od toho vertikálně nakaženého.
napsal(a):
samozřejmě.
ale ne na lidi a s přenosem mezi drůbeží je to tak, že se přenáší vertikálně a bezprostředně po vylíhnutí na další kuřata v odchovně od toho vertikálně nakaženého.
A když nemám vylíhlá kuřátka? Čili mezi sebou, horizontálně, se nenakazí?