Zvětšená játra u slepice

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
8.4.2020 08:49
petraodlesa

XXX.XXX.238.118

Vážení poradci, kdo mi objasní, o co jde? Právě jsme zabili a vykuchali roční žerzejku, a když jsem ji od kloaky nařízla, vyvalila se na mně játra, byla skoro přes celou břišní dutinu. Už delší dobu byla slípka nějaká smutná, sice žrala, ale postávala na místě. A teď průjem jak vrata. Tak sekyrková léčba. Stydím se, že jsem to neudělala už dříve.

Už se to někomu stalo? Může mi to někdo objasnit, o co šlo?

8.4.2020 08:54
petraodlesa

XXX.XXX.238.118

A ještě dotaz: je to hygienicky závadné? Teda jestli to může manžel, nebo jen pes?

Uživatel s deaktivovaným účtem

8.4.2020 10:12

Mno, pokud dobře vidím, jsou na játrech tečky, takže raději bych vyčkal, jestli se ozve "bodlinka", do té doby bych rozhodně nenechával konzumovat nikoho ani po uvaření.

8.4.2020 10:19
petraodlesa

XXX.XXX.238.118

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
Mno, pokud dobře vidím, jsou na játrech tečky, takže raději bych vyčkal, jestli se ozve "bodlinka", do té doby bych rozhodně nenechával konzumovat nikoho ani po uvaření.

Ano, vidíte dobře, jsou tam tečky... bodlinko, pomóc!!!

8.4.2020 11:30
petraodlesa

XXX.XXX.238.118

Pročítám starší příspěvky...uf, možná tuberkulóza nebo něco jiného 😭

8.4.2020 12:19
polymet

XXX.XXX.12.66

Vypadá to na tuberkulozu,nevím jestli to nepostihne celé hejno,je to nakažlivé

8.4.2020 12:20
polymet

XXX.XXX.12.66

játra by radši vyhodil do popelnice

8.4.2020 12:30
petraodlesa

XXX.XXX.238.118

Děkuji, játru vyhodím 😭 někde zase píšou, že je to přenosné i na člověka, s oslabenou imunitou...

8.4.2020 13:15

petraodlesa napsal(a):
Děkuji, játru vyhodím 😭 někde zase píšou, že je to přenosné i na člověka, s oslabenou imunitou...

Raději zlikvidovat celou slepici, než riskovat.

8.4.2020 13:18
petraodlesa

XXX.XXX.238.118

I vařenou???

8.4.2020 13:25

petraodlesa napsal(a):
I vařenou???

vy byste chtěla jíst tuberkulózní slepici, byť vařenou? To bych nedal ani psovi.

8.4.2020 13:44
jo012810

XXX.XXX.101.35

vy byste chtěla jíst tuberkulózní slepici, byť vařenou? To bych nedal ani psovi.

Neumím diagnostikovat a třeba Bodlinka napíše. Ale...Tuberkolóza v hejně slepic může být. Dříve v rozmnožovacích a plemenný chovech před líhnutím, se provádělo vyšetření. Pokud šlo v chovu o jedince, ten se vyřadil a líhlo se. Pokud byl větší počet jedinců, nelíhlo se. Dnes se líhne kde z čeho. Jinak tepelná úprava tbc zabíjí. Pamatuji se, že se prováděly zkoušky u krav a celá řada jich byla tbc pozitivních. V rodině od ní mléko konzumovali, ale převařené. Mléko se neprodávalo. Kráva se nechala "dožít" (ekonomicky) a pak se pořídila jalovice. Při zařazování krav do kravínů, když vznikala JZD, se kráva s tbc vyřazovala.

8.4.2020 13:55

já z tý fotky celkem nic nevidím,

ale jeden rok je dost málo na tuberkulózu a

zároveň je to cca akorát na lymfoidní leukózu, která se ráda projevuje extrémně zvětšenými játry s nádorovými ložisky uvnitř parenchymu

8.4.2020 14:06

Takže manžel nebo pes?

8.4.2020 14:52
petraodlesa

XXX.XXX.238.118

já z tý fotky celkem nic nevidím,

ale jeden rok je dost málo na tuberkulózu a

zároveň je to cca akorát na lymfoidní leukózu, která se ráda projevuje extrémně zvětšenými játry s nádorovými ložisky uvnitř parenchymu

Lymfoidní leukoza je nakažlivá? Děkuji bodlinko🥰

8.4.2020 14:52
petraodlesa

XXX.XXX.238.118

Takže manžel nebo pes?

😂

8.4.2020 14:55
petraodlesa

XXX.XXX.238.118

jo012810 napsal(a):
Neumím diagnostikovat a třeba Bodlinka napíše. Ale...Tuberkolóza v hejně slepic může být. Dříve v rozmnožovacích a plemenný chovech před líhnutím, se provádělo vyšetření. Pokud šlo v chovu o jedince, ten se vyřadil a líhlo se. Pokud byl větší počet jedinců, nelíhlo se. Dnes se líhne kde z čeho. Jinak tepelná úprava tbc zabíjí. Pamatuji se, že se prováděly zkoušky u krav a celá řada jich byla tbc pozitivních. V rodině od ní mléko konzumovali, ale převařené. Mléko se neprodávalo. Kráva se nechala "dožít" (ekonomicky) a pak se pořídila jalovice. Při zařazování krav do kravínů, když vznikala JZD, se kráva s tbc vyřazovala.

Připomněl jste mi skoro sto let starý případ...moje známá zamlada jezdila "na letní byt" do Beskyd... jako dívka dostala mléko od TBC krávy, patrně nepřevařené, dostala z toho zánět pobřišnice, a ztratila možnost mít děti.
Teď by jí bylo sto let, báječná žena...

8.4.2020 15:31

petraodlesa napsal(a):
Lymfoidní leukoza je nakažlivá? Děkuji bodlinko🥰

samozřejmě.

ale ne na lidi a s přenosem mezi drůbeží je to tak, že se přenáší vertikálně a bezprostředně po vylíhnutí na další kuřata v odchovně od toho vertikálně nakaženého.

8.4.2020 19:07
petraodlesa

XXX.XXX.238.118

samozřejmě.

ale ne na lidi a s přenosem mezi drůbeží je to tak, že se přenáší vertikálně a bezprostředně po vylíhnutí na další kuřata v odchovně od toho vertikálně nakaženého.

A když nemám vylíhlá kuřátka? Čili mezi sebou, horizontálně, se nenakazí?

9.4.2020 03:24
petraodlesa

XXX.XXX.238.118

Ještě dotaz: může mít zvětšená játra spojitost s kokcidiemi?

9.4.2020 18:03
Zuzkaa

XXX.XXX.208.34

Měla jsem ten samý případ asi před 3 lety. Ohromná játra, ale bez teček. Za celá dobu, co mám slepice jsem se s tím setkala pouze jednou. Myslela jsem, že je to nějaká porucha v genetice. Žádná jiná z jejích sester to ale neměla. Byla to Orpingtonka a pěkná, ale zakopali jsme ji.

9.4.2020 21:19
petraodlesa

XXX.XXX.238.118

Je tu vlákno Leukóza drůbeže, dva roky stará... děkuji bodlinko už to mám nastudováno. Podle mně to odpovídá tomu, co měla moje pipinka.

Přidejte reakci

Přidat smajlík