ChovatelZelenáč

XXX.XXX.108.152
Mám dotaz, poprvé jsme zkoušeli lihnou. Použili jsme líheň a všechno zatím šlo dobře, postupovali jsme podle pokynů ale i přes naší snahu se z 10 vyklubal 4. Ostatní byly buď neoplodněné a nebo jsme je vyřadili 18 den prosvicovanim. Nicméně už víme v čem jsme dělali chyby. Měli jsme pohromadě vlašky koroptvi a zakrslé slepice porcelánové. Vylihly se dvě vlašky a dvě zakrslé, po dvou dnech jsme ale pozoroval že zakrslé slepice se převráceji na záda. Nebrali jsme to nijak vážně spíš že jsou ještě nemotorne ale aktivní. Dnes jsme se probrali a obě zakrslé ležely na zádech a trepaly nohama zatímco vlašky se šikovně naučili pít i přijímat potravu. Nevíte v čem je chyba? Děkuji předem za odpovědi
Už to, že se vyklubala z deseti 4, je divné....Že byly spolu, problém není, kuře , jak kuře....jen se zeptám, ty 2 co uhynula...byly rodiče na 100% nepříbuzní, kuřata většinou přijímají potravu cca 2-3 den po vylíhnutí...nedostávali rodiče uhynulých kuřat dostatek bílkovin ve formě masa??,byl chov na 100% zdraví....také se mohla kuřata nakazit od pukavců, co byla celou dobu v líhni.....Proč jste ostatní neoplodněné vejce odstranil až tak pozdě....?Kdo vám před líhnutím dal alespoň nějaké informace, pokud jste líhnul poprvé.....
ChovatelZelenáč

XXX.XXX.108.152
Jak jsem říkal jsme začátečníci, rodiče jsou 100% nepribuzni a zdraví. Měli jsme problémy s rozeznanim špatného vajíčka. Neoplodněné jsme hned 6 den vyřadili, ostatní byli v pořádku. Další 18 den nám radili že se máme zbavit kuřat s "krvavou skvrnu" učinili jsme tak a zbyly nám ty 4 vajíčka. Instrukce od různých chovatelů a na internetu zde na ifaune. Slepicím dáváme jak vytaminy tak zbytky, posekanou trávu a pšenici. Přijde mi ale divné že zrovna jen ty zakrslé. Zkoušíme další várku a snad se to podaří. P. S vajíčka nebyla stará víc jak týden. Děkuji za odpověď.
ChovatelZelenáč
napsal(a):
Jak jsem říkal jsme začátečníci, rodiče jsou 100% nepribuzni a zdraví. Měli jsme problémy s rozeznanim špatného vajíčka. Neoplodněné jsme hned 6 den vyřadili, ostatní byli v pořádku. Další 18 den nám radili že se máme zbavit kuřat s "krvavou skvrnu" učinili jsme tak a zbyly nám ty 4 vajíčka. Instrukce od různých chovatelů a na internetu zde na ifaune. Slepicím dáváme jak vytaminy tak zbytky, posekanou trávu a pšenici. Přijde mi ale divné že zrovna jen ty zakrslé. Zkoušíme další várku a snad se to podaří. P. S vajíčka nebyla stará víc jak týden. Děkuji za odpověď.
Slepicím dáváte vitamíny, zbytky , posekanou trávu a pšenici, můžete to trochu více rozvést..?Jaké vitamíny, jaké zbytky...atd.Rodiče kuřat , předpokládám, že víte odkud pochází a viděl jste i prarodiče...?
Kuřata se neučí žrát a pít sama, to jim ukáže chovatel.
A dokud to neumí ani to nejmenší, tak si nesedne.
Příčinu tu samozřejmě neodhalíme, nejsme éterické vědmy
z TV Barrandov.
Odbočím - jen takové upozornění - u populačně omezené čistokrevné drůbeže
se nemůže nikdy stát, že rodiče jsou 100% nepříbuzní.
Dané plemeno nebo jeho ráz vzniklo/vznikl právě a pouze a jen příbuzenskou
plemenitbou s přispěním vydatné selekce.
Věřili byste, že existují chovatelé, kteří používají pouze imbrední selekci?
A můžu vám říci, že příbuzenská plemenitba se projevuje lecjak,
ale tak, jako u vás, tak to ne.
Uživatel s deaktivovaným účtem

A copa je to ta imbrední selekce?
ChovatelZelenáč

XXX.XXX.108.152
samec
napsal(a):
Slepicím dáváte vitamíny, zbytky , posekanou trávu a pšenici, můžete to trochu více rozvést..?Jaké vitamíny, jaké zbytky...atd.Rodiče kuřat , předpokládám, že víte odkud pochází a viděl jste i prarodiče...?
Doplněk stravy pro nosnice. Kupujeme to od místního obchodníka s krmivy. Přesně teď neřeknu co tam je a není (rád bych slyšel co používáte vy abych se když tak poučil). Slepice dostávají každý den čerstvou vodu a pšenici, zbytky jsou různé, jedná se o nepoužitou nebo nevhodnou zeleninu k vaření, maso, a dostávají i jak suché tak močené pečivo. Jelikož nemám možnost jim poskytnou nonstop pastvu na zelení jednou týdně se jim vozí posekana tráva. Prarodiče od zakrslých slepic jsem neviděl, slepice jsem kupoval na fauna trhách v Ostravě a pro kohouta jsem jel až do Olomouce. Jestli vás zajímá značka lihne je to
YZ9-12
U Vlašek koroptvích sleduji pěkné pokroky a chuť k jídlu. Myslím že s líhni to asi bude v pořádku. Nebo ty menší slepice trpí více na teplo a na vlhkost?
Voda každý den čistá to je automatické, pšenici pouze na noc a nejlépe naklíčenou, maso , pokud sbírám do líhně tak vůbec, (velké zárodky , problém při líhnutí), pečivo občas, kravské sedlé mléko, vitamix, plastin , konvit , roboran, ne každý den, zelené čerstvé daleko od prašných silnic každý den, strouhaná řepa, občas vařené brambory, občas slunečnice , v zimě i kukuřice....v létě dýně...chováme Vlašky , pletivo 150cm a ješte se nestalo, že by přelétly....STAČÍ............
Kvočna

XXX.XXX.144.38
Možná jste neotáčel vejce
Mě se to taky stalo..
A zjistila jsem že to bylo z toho že jsem každý den neotáčela vejce
Vejce i když nejsou v líhni by se měla každý den otáčet