zdravim vás ako čítam ,prosim o pomoc.mam 5 týždnové kuriatka ktoré zacali hynuť. najskor prestali stáť na nohách potom ležali až kym nebolo po nich.krmim zmeskou,zeleného maju dosť,klietka je dezinfikovaná teplo maju cca 20-22 stupnov sucho na pilinách. poradte prosim čo robiť ? vdaka
Uživatel s deaktivovaným účtem

Případnou Markovu chorobu potvrdí jen labr. rozbor, je to onemocnění typu herpes, takže virové, napadající nervovou soustavu, pokud se nepletu, takže otevřením kuřete chovatel asi sám nic neobjeví. Jinak u Markovy choroby je typické, že má kuře/slepice natažené nohy jako při baletním provazu, jednu dopředu, druhou dozadu, k tomu třeba svěšené, jakoby neovladatelné křídlo. Vycházím z toho, že jsem ji, bohužel, před lety v chovu měl.
napsal(a):
Případnou Markovu chorobu potvrdí jen labr. rozbor, je to onemocnění typu herpes, takže virové, napadající nervovou soustavu, pokud se nepletu, takže otevřením kuřete chovatel asi sám nic neobjeví. Jinak u Markovy choroby je typické, že má kuře/slepice natažené nohy jako při baletním provazu, jednu dopředu, druhou dozadu, k tomu třeba svěšené, jakoby neovladatelné křídlo. Vycházím z toho, že jsem ji, bohužel, před lety v chovu měl.
Frufru, Markova choroba se dá "koupit" s kuraty nebo se získá i se zakoupenymi vejci?..naštěstí zkušenost nemám, kurata nekupuji, jen nasadova vejce..
dodmen38
napsal(a):
Davam im krajané púpavove listy,žihlavu a smesku kukuričneho a pšeničneho šrotu.
Jestli chcete pane ušetřit, nastavte krmnou směs pro malé,třeba i jedna ku jedné posrotovanym senem. Housata, káčata se po tom můžou ztlouct, kuřata ohrnuji trošku zobák (asi si nechávají to nejlepší na konec). Ale nakonec to sežerou, nic jiného jim bohužel nezbývá ani nechybí aspoň podle vzhledu. Jednou týdně posolim plastinem...
Není to klasické seno, ale to z trávy sekané zahradními sekackami. Pred srotovanim jeste nechávám preschnout třeba u kotle, na střeše.
Na pytel 25kg krmení cca 3 pytle sena. S tím prtata krmím cca měsíc, pak koupím něco pro starší a zase namíchám. Odzkoušeny po několik sezón bez chcipaku. MV

ančovička1
napsal(a):
Frufru, Markova choroba se dá "koupit" s kuraty nebo se získá i se zakoupenymi vejci?..naštěstí zkušenost nemám, kurata nekupuji, jen nasadova vejce..
ve vejci se nakazit kuře nedá https://zverolekarka.com/markova-choroba/

dodmen38
napsal(a):
Dakujem vsetkym za rady ale zistil som ze byvaly majitel mal nakazene vsetky.tak som musel utratit posledne co ostali aby sa mi nenakazili hodvabničky ktoré su naštastie par desiatok metrov od nakazených .dezinfekciou ocistil doliaheň.a mozem zacat uvažovat o nasadovych vajciach.
Tak to mě mrzí. Držím palce aby se to už neopakovalo