Hezký den, mám líheň Cleo 5. Zjistila jsem, že jsou celkem rozdíly v teplotě na vejcích co jsou u okraje a mezi těmi co jsou uprostřed. Na krajních naměřím 38,2 na těch uprostřed 35,9-36. Prosím mate někdo stejnou zkušenost? Jak jste to řešili? Přendavanim vajec vždy při otáčení? Líhnu teď slípky. Předtím jsem líhla husy, ale měla jsem méně vajec, takže jsem je rozmístila jen po obvodu a bylo to ok.
Děkuji za rady a postřehy
Uživatel s deaktivovaným účtem

Terysek30
napsal(a):
Hezký den, mám líheň Cleo 5. Zjistila jsem, že jsou celkem rozdíly v teplotě na vejcích co jsou u okraje a mezi těmi co jsou uprostřed. Na krajních naměřím 38,2 na těch uprostřed 35,9-36. Prosím mate někdo stejnou zkušenost? Jak jste to řešili? Přendavanim vajec vždy při otáčení? Líhnu teď slípky. Předtím jsem líhla husy, ale měla jsem méně vajec, takže jsem je rozmístila jen po obvodu a bylo to ok.
Děkuji za rady a postřehy
Děkuju že jste to s tou teplotou napsala, a já přemýšlel proč z těch 42 vajec bažantů mám jenom 12 kuřat (fakt že byli z kraje) a zbytek zdechlý před 22. dnem a sváděl jsem to na chovný bažanty.
To jsem to ale letos zk.rvil
Vloni problémy nebyly a líhlo se, taky že jsem přeskládával, ale bylo to jaksi instinktivní, protože jsem teploměr dával na kraj, takže jsem ani nevěděl proč.
Letos jsem na přeskládávání zapomněl, neboť jsem si řekl nucený oběh vzduchu=netřeba přerovnávat.
Už jsem další vejce bažantů chystal na pánvičku, mají štěstí.
Takže přeskládávejte
To je divný. U nezateplených líhní to obvykle bývá naopak. Možná ta Cleo 5 už s tím počítá dopředu a má kvůli tomu vyšší teploty na krajích. Kde tu líheň máte?
Normálně tyhle nezateplený líhně musí být v pokojový teplotě minimálně 22-24°C. A i tak se občas krajní vajíčka pořádně nezahřejou. Takovou líheň buď do obýváku nebo obložit polystyrenem. Pak funguje. Pokud ji máte někde v kolně v 15-18°C, tak se můžete s kuřatama rozloučit. Ale proč to dělá tahle Cleo obráceně, to mi hlava nebere.
Líheň CLEO 5 je sice levná, ale cena neodpovídá výkonu. Sám výrobce uvádí 65% úspěšnost. Líheň se chová jinak prázdná a jinak plná. Velice špatně se seřizuje teplota. Někdy se musí i několikrát otočit hřídelkou aby se změnilo nastavení. Ventilátor funguje tak, že středem nasává vzduch ze spoda přes tepelnou spirálu a ten se pak tlačí po okrajích dolu. Proto je na okraji větší teplota. Já jsem to řešil větším množství vody na dmě líhně. Dával jsem ji až ke kontrolní dírce. Navíc líheň jsem posadil na polystyrén. Umístěna byla v regálu otevřené skříňky asi 1m nad zemí. Přesto se úspěšnost zvýšila jen na 70%.