Mám dvě kuřata české kropenky, vylíhlé pod kvočnou stará 3 týdny. Mají svůj kurníček s malým výběhem, jsou oddělena od ostatních plůtkem. Vše OK do dneška, dneska od dopoledne jedno kuře pospává, svěšená křídla.
Vzala jsem ho odpoledne nakonec pod žárovku do odchovny nasadila ESB3 (nic jiného doma nemám) do vody kvočně s druhým kuřetem a i nebožákovi v odchovně. Jemu po trošičkách dávám do zobáku. Mám pár dotazů.
1. Jak dlouho podávat ESB 3? Myslím, že 3 dny a pak po pauze opakovat, co by jste mi doporučili? A jak často kuřeti do zobáku? Zatím se choulí pod žárovkou, nepije, nežere.
Kuře nemá pokaděný zadek, nic, je pěkně baculaté, napadlo mě, jestli třeba něco ve výběhu nesežralo, nevím no....víc dělat asi nemůžu.
2. Kdyby to kuře zvládlo, můžu jej po 3 dnech vrátit kvočně večer do kurníku? Zatím ho teda pořád volá, neodcizí se po 3 dnech?
Neraďte mi prosím sekyrku, chci to nechat až jako poslední možnost.
Jo a krmím směsí K1, k pití voda, občas pidi zbyteček z kuchyně - zelenina a tak...nemocné kuře má jen K1 a vodu.
Díky moc za rady...
Ja mam kuřata maransky 14ti denni a jsou zatim stale ve větší krabici se žárovku na slámě a doma v kuchyni..ani takováto bych ještě ven, do vybehu nepustila,zvlášť, kdyz je stále zima a mokro, to jsou ty nejlepší podminky pro množení bakterii..take si myslim,že asi kuře onemocnělo kokci..
Jestli se uzdravi,myslim,že ho zpět kvočna přijme..☺
Tak vypadá to, že kuře bylo jen podchlazené, pod žárovkou se po 3 hodinách zázračně uzdravilo a tak šíleně pípalo a pobíhalo, že jsem jsem je ještě o půlnoci vrátila kvočně.
Dnes se obě kuřata vyhřívají s kvočnou na sluníčku, to ESB3 už jim do vody tři dny dávat budu, aspoň jako prevenci.
Když mu bude zase zima, tak ho prohřeju pod žárovkou, třeba každý večer :-)..
Děkuji všem za reakce.
chovatelkarel
napsal(a):
Jak píše předchozí chovatel tak ESB3 je na kokcidiozu a podává se 3 dny 2 vynechat a zase 3 dny.
Emanox není antibiotikum ale výtažek z oregána. Tento se dává pravidelně preventivně.Jako pravidelná prevence snad dobré jako lék nikoliv.
Ano, tohle jsem potřebovala vědět, děkuji.