Zdravím.
Přemýšlím nad výrazně masným plemenem, ale znám v podstatě jen brahmánky..
Prosím, řekněte mi pro i proti.
Někde jsem četla, že třeba brojleři mají při pobytu ve výběhu pak tuhé maso. Mají to tak i masná plemena?
Jde mi hlavně o kvalitu masa než rychlý výkrm, dospívání atd.
Líheň mám, takže kvokavost u plemene nemusí být. U velkých plemen to je ale většinou zachované.
Ani kombinovanému plem. bych se nebránila.
Potřebovala bych spíše méně létavé.
Pozemek k dispozici oplocený cca 1,5ha ve společnosti ovcí a koz + další drůbež, kterou mám vybranou. U slepic jsem ale nerozhodna.
U těch indických bojovnic se trochu bojím, že by mi šel kohout po dítěti i když se o nich říká, že jsou k lidem hodní. Jako úplně o nějaký výkrm zase nestojím, klidně ať si nabírají hmotnost pomaleji, jen úplně nemusím takové to šlachovité maso.. mám s tím problém třeba u jehněčího masa na jistých částech.. dávám to psovi. Mám teď zamluvená NV vlašek na zkoušku (první líhnutí v líhni, odchov atd.) Ale zase nechci, abych po zabití vyřazených kusů (všechno si do chovu nebudu nechávat) měla chcíplinku kost a kůže jak tomu bývá u lehkých plemen nebo hybridů. Navíc ty masné, hlavně brahmy budí trochu respekt a zároveň by měli být klidné.
Dnes jsem studovala trochu i Jersey giant. Vzhledově moc pěkná a kvokavost není tolik zachována, což by bylo pro mne asi vhodnější.. než řešit neustále kvokající slepice. Má s nimi někdo zkušenosti? Jaké mají maso chuťově? Hlavně by mi v dospělosti pak necestovali někde mimo pozemek. díky tomu jak jsou mohutné. Neprotáhli by se ovčím pletivem.
Australky vypadají také zajímavě.
Mám Bressky a sem spokojený. Měl sem i Maransky ale u těch mě zklamala snáška v druhém roce. Jinak bych se nebál ani Amroksky, Australky. To jsou taky pěkné slepice s dvojím užitkem. Nicméně je nejlepší to vyzkoušet. Na fotkách jsou Bressky líhnuté 17.4. Jen pro představu.
Uživatel s deaktivovaným účtem

Holokrcky sú tiež fajn,existuje aj masný typ,aj keď podľa mňa je to zbytočne,obyčajný typ je podľa mňa aj tak lepší ,výborná znaska,mäso,a podľa mňa sú aj velmi pekne(viem že niektorý ľudia majú voči nim zhnusenie kôli krkom ,jednoducho sú ty čo ich neznášajú a naopak ty čo ich majú velmi radi)záleží či sa vám budú páčiť ak áno tak na vašom mieste by som šiel do nich
2236

XXX.XXX.103.182
Tohle jsem zkoušel, na bílé plymutky indickou bojovnicí, nedoporučuji, malá oplozenost vajec, maso průměrné. Zato letos marans x plymutka a marans x faverolka, vynikající maso, jemná kůže, rychlejší růst, zmasilost stejná. Toť moje zkušenost.
J.N.

Nikdo nezmínil faverolky,slepice vyslechtena ve Francii na maso,pak v Nemecku i na vajicka.Klidna,neletava,maso pry lepsi nez napr. Maranska...

tak potom nič nekríž a chovaj bresse biele, spĺňajú všetko, čo chceš.
napsal(a):
tak potom nič nekríž a chovaj bresse biele, spĺňajú všetko, čo chceš.
Uvidí se. :) Prostuduji charakteristiky výše zmíněných plemen a budu zkoušet. Potřebuji taky něco, co mi nebude zdrhat z pozemku. Proto jsem na začátku uvažovala o mohutných plemenech. Třeba nakonec bresse zvítězí. :)
AkaTsubaki
napsal(a):
Uvidí se. :) Prostuduji charakteristiky výše zmíněných plemen a budu zkoušet. Potřebuji taky něco, co mi nebude zdrhat z pozemku. Proto jsem na začátku uvažovala o mohutných plemenech. Třeba nakonec bresse zvítězí. :)
Bressky nejsou plašandy a ani útěkářky, ale vyzkoušejte a uvidíte co se Vám zalíbí. Faverolky jsem také měl a poté chvále co jsem na ně slyšel jsem byl trochu zklamaný (menší zmasilost a pomalejší růst) a zůstal jsem u Bress.
Janae1

XXX.XXX.160.6
A co nezdrobnělá wyandotka?
Letos jsme křížili wyandotky s bress a máme obří kuřeta, vedle stejně starých bress a wyandotek vypadají jak obříci.
Janae1

XXX.XXX.160.6
.tumash1983.
napsal(a):
Máte foto? By mě zajímal rozdíl...
Nemám, nebo vlastně můžu vyfotit vedle stejně starých wyandotek, bress už je pryč. Jsem ženská marnivá, nějak mě ta bílá neuspokojila.
Večer zaukoluji děti a vložíme to.
Janae1
napsal(a):
Nemám, nebo vlastně můžu vyfotit vedle stejně starých wyandotek, bress už je pryč. Jsem ženská marnivá, nějak mě ta bílá neuspokojila.
Večer zaukoluji děti a vložíme to.
Super! Sem zvědavý. Mám bílé i šedé a je fakt, že šedé jsou líbivější než bílé a v troubě mě to nevadí.

AkaTsubaki
napsal(a):
v pohode, my sme tiež hľadali a nakoniec našli. Od bresse sa nám nechce
Janae1

XXX.XXX.160.6
.tumash1983.
napsal(a):
Super! Sem zvědavý. Mám bílé i šedé a je fakt, že šedé jsou líbivější než bílé a v troubě mě to nevadí.
Tak mi to nedalo a došla jsem je převážit, na manželově závěsné rybářské váze.
Kříženci mají 1,1-1,2 kg.
Wyandotky 0,7 -0,8 ty největší.
Věk 6 týdnů.
Aj jako kuřata byla hodně životaschopná, o dost větší než w. a o něco málo větší než b.
Ale to ještě nic neznamená, wyandotky rostou pomalu, třeba je ještě dorostou.

viu
napsal(a):
Máme bressy i holokrčky.
BG jsou super, rychle rostou, pěkně nesou, nekvokala žádná. Holokrčky mám letos líhnuté, velikostně stejnè jako bressy. O víkendu ochutnáme prvního kohoutka a příští rok uvidíme, jak vejce/ kvokani .
Obecně jsou mnohem hezčí a klidnější než bressy.
Z mojej skúsenosti sú holokrcky aj dobre kvocky aj výborná znaska ,keď sme raz jednu rezali lebo zrala vajíčka ,pri pitve sme v nej našli 3 celé vajíčka a asi 4 žĺtky ,bola krásna ,väčšinou sme mali čierne,jarabe a posledné 2 roky aj 2 žlté sliepocky,no liskami jej jedno akú majú farbu a tak mi ich zobrali všetky