Dobrý den,
mám slepičku vyandotky zdrobnělé, která mi začala kvokat. Sedá si na vejce ostatních slepiček, hlídá si hnízdo. Snažím se jí odnášet z kurníku, pouštím ji mimo výběh. Pokud je ve výběhu, okamžitě se vrací do kurníku. Snažím se jí nabízet kvalitní stravu(mimo ostatní), ale i tak se mi zdá, že hubne. Sedí v kurníku i celý den. Je možné chování přerušit a nebo jí mám koupit násadová vejce? Kohouta nemáme. Děkuji
Garu
napsal(a):
Dobrý den,
mám slepičku vyandotky zdrobnělé, která mi začala kvokat. Sedá si na vejce ostatních slepiček, hlídá si hnízdo. Snažím se jí odnášet z kurníku, pouštím ji mimo výběh. Pokud je ve výběhu, okamžitě se vrací do kurníku. Snažím se jí nabízet kvalitní stravu(mimo ostatní), ale i tak se mi zdá, že hubne. Sedí v kurníku i celý den. Je možné chování přerušit a nebo jí mám koupit násadová vejce? Kohouta nemáme. Děkuji
Aj my máme jednu sliepku čo kvoká a každý deň ju vyhadzujem a vajíčka zoberiem. Ona po čase kvokať prestane. ( vlastna skúsenosť ) Pokiaľ viem tak vajcia by mali byť pod sliepkou max. 2 dni a keď dlhšie tak už sa môžu pokaziť. Takže aspoň raz za dva dni kvočku vyhodiť. To ako ju od toho odnaučit s tým vam poradiť neviem. A odporúčam vam kúpiť kohúta budete mať kvalitnejšie vajcia.
Uživatel s deaktivovaným účtem

Odkvokat, čím dřív, tím líp, pokud nechcete líhnout kuřata z koupých vajec, oststně je už na líhnutí pozdě. Takže N 1, bílkoviny, vodu a zavřít někam, odkud se nebude moci vrátit na hnízdo. Třeba pod zelinářskou bedýnku do garáže, na holou zem, do králíkárny atd. Bez podestýlky, aby ji pod sebou nezahřívala. Kvokání je horečka, potřebuje se schladit. ZW kvokají často a sama nepřestane.
Kvočna2009
napsal(a):
Kdyby jste chtěla kvokani přerušit tak by slepička při tom zhubla mnohem více než při vysedáváním v hnízdě
Někdy se divím, co vše je možné se dočíst.
Slepice se odkvokává tak, že se umístí např. do prázdného boxu králíkárny,
kde je v bezpečí před predátory. Nemá tam podestýlku, takže si nemůže
vytvořit hnízdo a ideálně se snaží se tam pohybovat, dostat se pryč.
Tím se odkvoká nejrychleji. Stačí i bytelný box nebo výstavní klec v bezpečných
prostorách.
Slepici se nabídne k pití studená voda a krmení (pšenice, směs, granule) tak,
aby v tom nemohla hamtat, překlopit to a znečistit.
Slepice má mírnou horečku, aby dobře zahřála vejce, tím, že nemůže sedět
a pije studené, horečka ustoupí rychleji a slepice se vrátí do normálního fungování.
Pokud se cítíte na kuřata (a neumíte odkvokat slepici), no, proč ne.
Samozřejmě je nutné sehnat lichý počet vajec (neptejte se proč, děkuji),
třeba v počtu 11-13-15, podle velikosti/plemene kvočny i vel. vajec.
Pak samozřejmě je nutné pořídit krmivo K1, zajistit výběh, ustájení,
počítat s kuřaty v půli července nejdříve a od září/října dost zpomalí růst,
takže to bude dlouhé a táhlé.
Vejce se po transportu nechají den uležet, pak se nasadí.
Nikdy se nepodkládají pod kvočnu v otevřené dlani, mohla by do nich nechtěně
klovnout.
Kvočna má na sezení klid, hnízdo je zařízeno tak, aby k ní nemohly další
slepice. Jednou denně se pustí vyprázdnit, nazobat, napít a hlavně vypopelit.
Je vhodné u toho být - některá slepice ji může s chutí šikanovat, kohout nahánět,
popř. jí někdo vleze do hnízda nebo si ona sedne jinam atd. Chovu zdar.
Na různě dlouho. Sama si určí, kdy se bude chtít vrátit.
Není to stejné každý den, ani u každé slepice.
Některá je za 10 minut zpátky, jiná si dá venku třeba hodinu.
Obojí je správně. Vejce budou v pořádku.
Ke konci sezení si dávají tu hodinu skoro všechny.
Určitě musí mít přístup k vhodnému popelišti.