Robox

XXX.XXX.68.76
Dobrý den,
prosím vás, co je nejlepší přidat ke slepicím na spásání trávy?
Slepic mám 50 ks.
Oplocený pozemek se stromy 100 x 25 m.
Děkuji.
Robo
Uživatel s deaktivovaným účtem

K 50 slepicím nic.
Robox

XXX.XXX.68.76
Děkuji, to mám v plánu tak za 2-3 roky až budou stromy větší..
S tím požíráním slepičího trsu to není až tak drastické. Nevím jak dnes, ale kdysi se slepičí trs sušil a při tom se oddělilo od něj peří. Takhle upravený se pak přidával do krmiv skotu a prasatům. Ovce je vybíravá a jen tak něco do tlamy nevezme. Dotaz zněl, na spásání tak si myslím že je to v době vegetace a ne celoročně kdy už tam kromě těch kuřinců opravdu nic není. Moje slepice chodili sousedovi do zahrady, kterou spásali právě kamerunské ovce a oběma to vyhovovalo. Žádné potíže.
horal
napsal(a):
S tím požíráním slepičího trsu to není až tak drastické. Nevím jak dnes, ale kdysi se slepičí trs sušil a při tom se oddělilo od něj peří. Takhle upravený se pak přidával do krmiv skotu a prasatům. Ovce je vybíravá a jen tak něco do tlamy nevezme. Dotaz zněl, na spásání tak si myslím že je to v době vegetace a ne celoročně kdy už tam kromě těch kuřinců opravdu nic není. Moje slepice chodili sousedovi do zahrady, kterou spásali právě kamerunské ovce a oběma to vyhovovalo. Žádné potíže.
Ne , nepřidával, ale bylo to v plánu, ovšem hygiena s veterinou to zakázaly. Na ten pořad v tv si pamatuji a hlavní hygienik jasně říkal, že trus do žlabů nepatří.
Nemoc šílených krav nebylo nic jiného, než nákaza z krmení masokostní moučkou ze chcíplých ovcí.
Koza, ovce a kráva, jsou přežvýkavci, mají složený žaludek ze 4 částí aby dokázali zpracovat i málohodnotnou potravu. To že se do nich valí spousta šrotů ze sóji, je jen zájem o co nejrychlejší růst, či dojivost.
Pracoval jsem v zemědělství a krom jiného i v podniku který se zabýval výkrmem prasat a také produkcí vajec. V drůbežárně běžela sušička trusu a ten odebírali míchárny krmiv a také jejich vlastní výkrmna. Nemohu říci kolik se toho přidávalo, u toho jsem nebyl. Býkům se do krmiv přidávala i močovina. Vím to z vlastní zkušenosti a nikoliv, že bych to někde vyčetl. Tohle se dělo v sedmdesátých letech a tehdy když někdo něco rozhodl.......

horal
napsal(a):
Pracoval jsem v zemědělství a krom jiného i v podniku který se zabýval výkrmem prasat a také produkcí vajec. V drůbežárně běžela sušička trusu a ten odebírali míchárny krmiv a také jejich vlastní výkrmna. Nemohu říci kolik se toho přidávalo, u toho jsem nebyl. Býkům se do krmiv přidávala i močovina. Vím to z vlastní zkušenosti a nikoliv, že bych to někde vyčetl. Tohle se dělo v sedmdesátých letech a tehdy když někdo něco rozhodl.......
A duvod? Ja to nikdy neslysel, to by mne s tim trusem v krmivu zajimalo, k cemu to melo byt dobre.
Taky jsme vysokoprodukčním kravám sypali na žlab močovinu. Ale ne pořád. Bylo to na vyrovnání nějakého prvku, který kravám v běžné krmné dávce chyběl. Doporučil to tenkrát výživář ze specializované firmy. Jestli to mělo nějaký efekt si už nepamatuju. Je to dlouho, už v minulém století.
Budem se flekovat kdo má větší pravdu ? Já o to nestojím, napsal jsem svůj názor a jak to už bývá tady zvykem okamžitě nastoupí argumenty jak je to hloupé, jaké to bude mít následky a podobně. Já čerpám z vlastní zkušenosti a jenom pro doplnění. Nezmiňoval jsem se o kozách ale ovečkách. Dal bych tam dvě, tři jehňata na vypasení které by pak na podzim skončily na háku. Takže by neměli ani příští rok problémy, natož za čtyři roky. Pak já mám přibližně stejně velkou zahradu a na ní přes šedesát slepic a momentálně kolem 80 kuřat. Zdevastováno je to kolem kurníků kde se nejvíc zdržují a valnou část zahrady musím několikrát ročně sekat. Ten trus se dával do krmení hlavně kvůli vápníku ( obsahuje 25%) a fosforu (16%). hauk.
Robox
napsal(a):
Dobrý den,
prosím vás, co je nejlepší přidat ke slepicím na spásání trávy?
Slepic mám 50 ks.
Oplocený pozemek se stromy 100 x 25 m.
Děkuji.
Robo
Suhlasim s ostatnými že ovce a kozy by som ku 50 sliepkam nedával. Podľa mna sú k sliepkam na spásanie dobré husy a možno morky.

horal
napsal(a):
Budem se flekovat kdo má větší pravdu ? Já o to nestojím, napsal jsem svůj názor a jak to už bývá tady zvykem okamžitě nastoupí argumenty jak je to hloupé, jaké to bude mít následky a podobně. Já čerpám z vlastní zkušenosti a jenom pro doplnění. Nezmiňoval jsem se o kozách ale ovečkách. Dal bych tam dvě, tři jehňata na vypasení které by pak na podzim skončily na háku. Takže by neměli ani příští rok problémy, natož za čtyři roky. Pak já mám přibližně stejně velkou zahradu a na ní přes šedesát slepic a momentálně kolem 80 kuřat. Zdevastováno je to kolem kurníků kde se nejvíc zdržují a valnou část zahrady musím několikrát ročně sekat. Ten trus se dával do krmení hlavně kvůli vápníku ( obsahuje 25%) a fosforu (16%). hauk.
Děkuji za info ke trusu.
horal
napsal(a):
Horal, máte pravdu. Já bych jen řekla, že již v šedesátých letech.
V začátcích soc. zemědělství se býkům přidávali kuřince do žlabu.
Důvod byl ten, že kuří trus obsahuje hodně dusíkatých látek a
přežvýkavci je přez játra dokáží přeměnit na bílkovinu, tedy větší
přírustak. Z vyprávění těch co mě už předešli na druhý břeh vím,
že to býci žrát nechtěi, ale museli. Taky měli játra v háji. Následně
se začala zkrmovat močovina. Ze začátku se dávala přímo do žlabu.
Dobytku se však musely zavřít napájky, protože močovina musí
přijít do bachoru, ne do slezu. V tom případě následuje otrava a
úhyn. Býkům ve výkrmu se do směsí přidává močovina i dnes,
pro lepší přírustky. Přidává se i kravám, pro vyšší procento bílkoviny
v mléce. Močovinu obsahují i některé minerální lizy.
Dávání kuřinců prasatům mělo zřejmě mít stejný efekt, přírůstek na
váze. Prasatům to však možná chutnalo. Podle mých vzpomínek
z mládí, kdy taťka pustil prase z chlívku, tak ono prvně vběhlo do
kurníku a tam si pěkně mlaskalo na slepičincích. nemělo je však
každý den. Co z toho mělo nevím, ale chutnaly mu.
pajca, děkuji. Ne proto, že mně přitakáváte, ale že o tom něco víte a potvrzujete má slova. U té močoviny jsem si vzpomněl na případ kdy krmič býků (býci cca 700 kg) než dokončil práci se polekal kraválu, který nastal ve stáji kdy mu během chvilky padlo nějakých 5 býků jako když jim podsekne nohy a byly tuhý. Bylo nám pak řečeno, že se to stalo vinou míchárny krmiv. Prý se tam dostali hroudy močoviny a dál se to nešetřilo. Dnes by tam naběhly všechny televize včetně SNN. Je to sice na jiné téma, ale s tím souvisí. Kuřince požírají i psi a to dobrovolně. Pokud je drůbež zdravá, bez nějakých vnitřních parazitů není jejich trus pro ostatní zvířata životu nebezpečný.
Zuzkaa
napsal(a):
No jejda, naše čubina by mohla vyprávět. Nepohrdne ani koňskou koblihou, ale slepičinec, to je něco lepšího. Pořád si říkám, že jí asi něco chybí a už vím, je to vápník a draslík. Tak už jí nebudu říkat FUJ nežer to.
Mám to stejně...jak se náš pes dostane k slepičinci💕
Zuzkaa
napsal(a):
No jejda, naše čubina by mohla vyprávět. Nepohrdne ani koňskou koblihou, ale slepičinec, to je něco lepšího. Pořád si říkám, že jí asi něco chybí a už vím, je to vápník a draslík. Tak už jí nebudu říkat FUJ nežer to.
Zuzko doporučuji vaši čubině vybírat slepičinec od slepic co zrovna nenesou,obsahuje více potřebného vápníku,který není spotřebován do tvorby skořápky.