Jedna slepice šikanuje jen 1 slepici, co s tím?

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
16.7.2020 08:47
janapiglet

XXX.XXX.12.226

Mam slepice poprve v zivote. V pondeli jsem si dovezla z velkochovu 3 odrbane slepice a 1 s perim. Mam je mit zavrene v kurniku aspon 5 dni aby si zvykly. 1 odrbana zacala sikanovat tu operenou, jak vejde do prostoru, hned ji klovne za krk, nesmi spolecne ke krmitku, kde jsou ty 3. Tak se krcila v koute nebo byla na hradu, kam ty odrbane nechodi, kdyz se k ni nejaka slepice priblizi, skloni hlavu a ceka. Nevim plemeno, maji hnede peri.
Dnes jsem tu sikanujici vzala domu do prepravky, a zbyle 3 holky spolu funguji mnohem lepe. Jak to mam jako zacatecnik resit? Mam tu sikanovku nechat treba 1 den mimo a pak ji zkusit vratit? Zabijet nechci, leda by sla po te slipce uz brutalne.
Prosim poradte. Byla chyba ze mam 4 holky? Ma byt lichy pocet?

16.7.2020 12:45
Valentko

XXX.XXX.100.59

Nemyslím si že je chyba v počte sliepok. S takýmto problémom ale skúsenosti nemám ale asi na vašom mieste by som tú buzerujúcu sliepku dal pod nôž. Samozrejme môžete ich skusit oddeliť na nejaký čas ale ci to pomôže tak to ubidíte sama.

16.7.2020 14:17
janapiglet

XXX.XXX.12.226

Dekuji vam za odpoved . Dala jsem sikanku na 4 hodiny do prepravky domu na samotku a z kurniku jsem odstranila hrady. Zbyle 3 holky se behem tech hodin szily na podlaze dobre, i vsechny daly po vajicku. Pred hodinou jsem tam sikanku vratila, hrady ne, jsou spolu na zemi a zatim to vypada dobre. Sikanovana slepice uz se nekrci v koute, jen se trochu te blbe vyhyba, ale je to o 100% lepsi. Jsem rada. Hrady tam vratim az za par dni, neznaji je, nechodily na ne, odpocivaji ve hnizdech nebo jen tak na podlaze na sene.

16.7.2020 20:57
akaš

XXX.XXX.109.2

Myslím, že problém je v koupi oškubaných slepic. Je to problém velkých chovů, kdy se slepice bijí o prostor a o potravu, přitom se začínají oštipovat a zachutná jim krev druhých. S kanibalismem pak nechtějí přestat a těžko se od něj odvyká. Cestou může být odstranění útočící slepice. Někdo říká, že je to nedostatkem minerálů a dává slepicím magi do vody. Někdo říká, že je to nudou a snaží se, aby slepice měly co možná největší výběh, aby mohly hrabat a baštit trávu, popelit se a jiné vymoženosti, které ve velkém chovu neměly. Někdo postižené slepice stříká sprejem proti kanibalismu dokud neobrostou. Když jsem se s tím setkal poprvé, vyzkoušel jsem vše a pomohly až brýle proti kanibalismu https://www.eshop-zemedelske-potreby.cz/bryle-proti-kanibalismu-slepic-25-ks-p19126/ Anebo slepičí polévka.
A pak jsem si začal líhnout sám a je klid.

16.7.2020 22:24
honzapm

XXX.XXX.134.34

Odstraněním šikanátorky se situace nevyřeší - slepice mají přísnou hierarchii v hejnu,
a při každé změně (úhyn, zabití, prodání nebo přidání) se tato přeskupuje.
Takže znevýhodnit šikanátorku (zakrátit horní část zobáku,
brýle, oddělit-vrátit) je nejlepší řešení. Krom přidání kohouta.

17.7.2020 06:56
janapiglet

XXX.XXX.12.226

Dekuji vam obema za pomoc, nazory i pouceni - zacinam slepice, ucim se kazdy den Vcera pak byla sikanka hodna cca 2hod., vecer uz zase honila a klovala jen tu jedinou operenou, ktera se vubec nebranila - je total submisivni. Ta i letala na okno kurniku, chtela pryc. Tak jsem poprve - zabila a kuchala. Nasi psi meli luxus veceri a my polevku. Hierarchii chapu, ale tohle byla sikana jen na tu submisivni. Ted je tam klid i dnes rano. Dve odrbane a 1 operena jsou v klidu.
A ja jedu dnes rano pro dalsi 2 holky, jeste velkochov prodava, snad dostanu aspon 1 operenou, aby nebyla presila odrbanych 4:1. Chci 5 holek, kdyby jeste nastala pohroma az je pustim do vybehu a nedej boze nektera prelezla plot do zahrady (ostriham kridla), kde budou behat nasi psi....psi musim naucit na slepice, zakousli by je....
Kohouta u nas nemuzu bohuzel mit, uz ted me 1 sousedi prestali i zdravit po 8 letech normalni komunikace - paradoxne ja jsem z mesta, oni zdejsi a chteji zamecky park bez zvirat. Ja mam zeleninove zahony, hnuj, miniovecky, psy a ted slipky
Doufam, ze situace bude mnohem lepsi az je budu vypoustet uz ven do jejich vybehu, ted je drzim 5 dni v kurniku 2m2, aby si pry zvykly, kde je doma.
Vajicka nesou denne, jsem z toho uplne vedle, necekala jsem tolik vajicek

17.7.2020 13:05
Valentko

XXX.XXX.49.101

janapiglet napsal(a):
Dekuji vam obema za pomoc, nazory i pouceni - zacinam slepice, ucim se kazdy den Vcera pak byla sikanka hodna cca 2hod., vecer uz zase honila a klovala jen tu jedinou operenou, ktera se vubec nebranila - je total submisivni. Ta i letala na okno kurniku, chtela pryc. Tak jsem poprve - zabila a kuchala. Nasi psi meli luxus veceri a my polevku. Hierarchii chapu, ale tohle byla sikana jen na tu submisivni. Ted je tam klid i dnes rano. Dve odrbane a 1 operena jsou v klidu.
A ja jedu dnes rano pro dalsi 2 holky, jeste velkochov prodava, snad dostanu aspon 1 operenou, aby nebyla presila odrbanych 4:1. Chci 5 holek, kdyby jeste nastala pohroma az je pustim do vybehu a nedej boze nektera prelezla plot do zahrady (ostriham kridla), kde budou behat nasi psi....psi musim naucit na slepice, zakousli by je....
Kohouta u nas nemuzu bohuzel mit, uz ted me 1 sousedi prestali i zdravit po 8 letech normalni komunikace - paradoxne ja jsem z mesta, oni zdejsi a chteji zamecky park bez zvirat. Ja mam zeleninove zahony, hnuj, miniovecky, psy a ted slipky
Doufam, ze situace bude mnohem lepsi az je budu vypoustet uz ven do jejich vybehu, ted je drzim 5 dni v kurniku 2m2, aby si pry zvykly, kde je doma.
Vajicka nesou denne, jsem z toho uplne vedle, necekala jsem tolik vajicek

Preco kupujete sliepky ktoré sú osklbané. Nekupujte vo veľkochovoch ale zajdite na nejakú mensiu farmu kde ich vam predajú a dokonca niekde ich dovezú k vam domov. Zásadným pravidlom je kupobat iba zdravé jedince a keď chcete mat kvalitnejšie vajcia tak vám odporúčam doniest si kohuta ( nie z veľkochovu). Prajem vám chovu zdar.

David.

17.7.2020 14:12
Zuzkaa

XXX.XXX.208.34

Kohout nemá s kvalitou vajec nic společného. Kvalita vajec je v tom, co dáváte slepicim žrát a jak mají velký a zatravněný výběh. Kohout v hejnu je jen pro chovatele, kteří chtějí odchovávat svá kuřata. Kuřata můžete odchovat i bez kohouta, pokud si seženete násadová vajíčka od jiného chovatele.

17.7.2020 14:24
janapiglet

XXX.XXX.12.4

Diky Davide.....cca 20 let jsem mela prani, ze jednou koupim par slepic z VO, ktere jsou po 1 roce k "likvidaci", jsem ta "cinknuta" . A dam jim lepsi zivot, i kdyby na chvili a ja bez vajec. Je to trosku slozitejsi nez mit od kuratek, ale mam z toho dobry pocit. Dnes jsem privezla jeste 2 holky operene a 1 z nich uz si to tam rovna, bude asi sefova. Ale rovna si vsechny, ne jednu.
Zajimave, ty z kleci, bez peri, jsou nejvic sebevedome a delaji si sve, zobou, hrabou, kdyz je sefova klovne, vrati ji to a ona uz je necha. Zatimco ty operene se pred sefovou klidi jinam, nebrani se, a ona je cvicne sem tam klofne.
Zitra je vypustim do travy, a snad je dostanu vsech 5 zpet do kurniku. Uz to bude na prirode.
Kohouta bych chtela, ale nemuzu kvuli sousedum.....

17.7.2020 14:26
Zuzkaa

XXX.XXX.208.34

A 5 dní je držet nemusíte, je to zbytečně dlouho. Když jsem kupovala oškubanky, nechávala jsem je tam 1 den. Už druhý den samy našly cestu domů. Jestli máte Tetry (jsou to ty rezavohnědé) tak ty speciálně jsou hrozně bystré a zvědavé, dají se i lehce ochočit, brzo vám budou žrát z ruky. Bohužel tyhle hybridky, jak jsem psala jinde, se rychle vynesou a trpí na nemoci s tím spojené.

17.7.2020 14:52
Valentko

XXX.XXX.49.101

janapiglet napsal(a):
Diky Davide.....cca 20 let jsem mela prani, ze jednou koupim par slepic z VO, ktere jsou po 1 roce k "likvidaci", jsem ta "cinknuta" . A dam jim lepsi zivot, i kdyby na chvili a ja bez vajec. Je to trosku slozitejsi nez mit od kuratek, ale mam z toho dobry pocit. Dnes jsem privezla jeste 2 holky operene a 1 z nich uz si to tam rovna, bude asi sefova. Ale rovna si vsechny, ne jednu.
Zajimave, ty z kleci, bez peri, jsou nejvic sebevedome a delaji si sve, zobou, hrabou, kdyz je sefova klovne, vrati ji to a ona uz je necha. Zatimco ty operene se pred sefovou klidi jinam, nebrani se, a ona je cvicne sem tam klofne.
Zitra je vypustim do travy, a snad je dostanu vsech 5 zpet do kurniku. Uz to bude na prirode.
Kohouta bych chtela, ale nemuzu kvuli sousedum.....

Kvôli susedom si starosti nerobte. Ked chcete kohuta tak si ho kúpte.

17.7.2020 15:06
janapiglet

XXX.XXX.12.4

Dekuji Zuzko, nezeptala jsem se na plemeno - mam rezave z VO, tak asi ty Tetry. Rikali mi 5 dni, a je to ponorka pro ty holky. Zitra uz vybehnou, cekam na dceru, pomuze mi drzet vratka, ja jim budu strihat kridla, aby nepreletly plot.

Valentko, stale si take rikam, co me tu rikali zdejsi chlapi - kaslete na sousedy, ale u kohouta se bojim, ze by po me vyjelo vic sousedu najednou

17.7.2020 16:22
Zuzkaa

XXX.XXX.208.34

Není to žádně plemeno, je to jen snáškový hybrid, což je prostě vykříženec z těch nejlepčích nosnic. Nemá cenu k nim dávat kohouta, kuřata od nich by už v podstatě nesla, jako každá slepice. Jen tyhle hybridky vám ponesou denně 1 vajíčko a to i v zimě. Potřebují ale kvalitní směs pro nosnice, granulovanou nebo sypkou tj. N1, N2. Na pevnou skořápku stačí dát jim do misky rozdrcené skořápky, vápený grit (drcené škeble), mletý vápenecd apod. To všechno načtete.

Křídla stříhat nemusíte, tyhle klecovky nejsou zvyklé je vůbec používat, budou rády když se vyvalí na sliníčko. Hlavně jim udělějte popeliště, ušetříte si spoustu starostí se čmelíky, které vám zanesou vrabci. Jsou to hlavní přenašeči.

17.7.2020 16:43
honzapm

XXX.XXX.134.34

janapiglet napsal(a):
Dekuji Zuzko, nezeptala jsem se na plemeno - mam rezave z VO, tak asi ty Tetry. Rikali mi 5 dni, a je to ponorka pro ty holky. Zitra uz vybehnou, cekam na dceru, pomuze mi drzet vratka, ja jim budu strihat kridla, aby nepreletly plot.

Valentko, stale si take rikam, co me tu rikali zdejsi chlapi - kaslete na sousedy, ale u kohouta se bojim, ze by po me vyjelo vic sousedu najednou

Nic jim nestříhejte. Nechte je být. Nikam létat nebudou, neví, co to je venek.
Bude to pro ně nové a nepředpokládám, že by měly hned zaječí úmysly.
Když ani neumí hřadovat, proč by měly hned přelétávat??
Dobrý výběh jim stačí. Bez křídel jim bude ještě větší zima a budou ještě více holé.

Nemohou mít ponorku, když jsou z haly. Neví, že existuje uvnitř a venku.

Vy jste studnice neuvěřitelných nápadů, co vás ty roky čtu na iF.

Kohout se nedává, aby byla kuřata. on vytváří náladu v hejnu,
řeší různé situace a konflikty.

Až je budete pouštět ven - nechte jen pootevřená vrátka a nechte jejich
přirozenost, jejich zvědavost, ať jim zavelí, zda ven ano či ne.
A pokud samy vylezou, tak s největší pravděpodobností také samy zalezou.
Budu vědět kudy.

Pokud tam naběhnete ve více lidech, násilně je vyndáte a ještě to spojíte
se stříháním, zvlášť, když jste to ani jedna z vás nikdy nedělala,
tak tu bude během zítřka zase to vaše klasické - Pomoc, slepice nechtějí jít domů...

17.7.2020 16:48
Zuzkaa

XXX.XXX.208.34

Ano je to tak, nechte je být a dejte jim čas se sžít s novým prostředím a nadýchnout svobody.

17.7.2020 17:05
janapiglet

XXX.XXX.12.4

Diky vam vsem za dobre rady a ponauceni Honzopm, jojo, zname se z ovecek, ale na miniovecky uz jsem x let samostatna, nepisi - pomoc- To strihani kridel mi rekl prodejce z VO a lidi, co tam kupovali slepicky ve velkem - ze je musim strihnout, jinak uleti.

Vybeh je "ready", popeliste pod kurnikem, navezeny extra hnuj s brouky a zizalami, zasazena liska a kolem dreva, aby mohli ruzne hradovat, placek s piskem, dnes jsem objednala vapenny grit (ted maji umlete skorapky) a vitaminy pro nosnice a dezinfekci do napajecky Aqua col. Ve vybehu jsem si udelala lavicku, abych je mohla v sede kdykoliv pozorovat, tocit videa, fotit, even. pomazlit, a pod lavickou maji dalsi hrad, skryty slunci.

A casem je zkusim propojit s minioveckami az si na sebe zvyknou pres plot.

Uživatel s deaktivovaným účtem

17.7.2020 17:58

janapiglet napsal(a):
Diky vam vsem za dobre rady a ponauceni Honzopm, jojo, zname se z ovecek, ale na miniovecky uz jsem x let samostatna, nepisi - pomoc- To strihani kridel mi rekl prodejce z VO a lidi, co tam kupovali slepicky ve velkem - ze je musim strihnout, jinak uleti.

Vybeh je "ready", popeliste pod kurnikem, navezeny extra hnuj s brouky a zizalami, zasazena liska a kolem dreva, aby mohli ruzne hradovat, placek s piskem, dnes jsem objednala vapenny grit (ted maji umlete skorapky) a vitaminy pro nosnice a dezinfekci do napajecky Aqua col. Ve vybehu jsem si udelala lavicku, abych je mohla v sede kdykoliv pozorovat, tocit videa, fotit, even. pomazlit, a pod lavickou maji dalsi hrad, skryty slunci.

A casem je zkusim propojit s minioveckami az si na sebe zvyknou pres plot.

Tak to se budou mít. Víte, on zvyk je železná košile, ale slepice, zvláště klecová hybridka, není orel, neulétne. Jednou jedna mladá komusi vyskočila na plot, hned se to rozkřiklo a už všichni stříhají, hlava nehlava. A slepice pak vypadají jako zrůdičky, když jim střihnete obě křídla, tak to stejně nepomůže A když budou mít vše, co píšete, nebudou mít potřebu pátrat, co je za plotem.

17.7.2020 20:27
Valentko

XXX.XXX.49.101

honzapm napsal(a):
Nic jim nestříhejte. Nechte je být. Nikam létat nebudou, neví, co to je venek.
Bude to pro ně nové a nepředpokládám, že by měly hned zaječí úmysly.
Když ani neumí hřadovat, proč by měly hned přelétávat??
Dobrý výběh jim stačí. Bez křídel jim bude ještě větší zima a budou ještě více holé.

Nemohou mít ponorku, když jsou z haly. Neví, že existuje uvnitř a venku.

Vy jste studnice neuvěřitelných nápadů, co vás ty roky čtu na iF.

Kohout se nedává, aby byla kuřata. on vytváří náladu v hejnu,
řeší různé situace a konflikty.

Až je budete pouštět ven - nechte jen pootevřená vrátka a nechte jejich
přirozenost, jejich zvědavost, ať jim zavelí, zda ven ano či ne.
A pokud samy vylezou, tak s největší pravděpodobností také samy zalezou.
Budu vědět kudy.

Pokud tam naběhnete ve více lidech, násilně je vyndáte a ještě to spojíte
se stříháním, zvlášť, když jste to ani jedna z vás nikdy nedělala,
tak tu bude během zítřka zase to vaše klasické - Pomoc, slepice nechtějí jít domů...

Súhlasím strihať krídla sliepkam je blbosť. A pre janapiglet viete čo je pre sliepky ešte dobré nastruhaná repa mi ju davame dospelym sliepkam a davame ju aj kurencom.

18.7.2020 07:54
janapiglet

XXX.XXX.12.147

Poslechla jsem vas a vypustila je dnes rano ven, kdyz jsem byla sama. Musela jsem jim pomoct, staly u dvirek a nechtely ven.
Kridla jim ostriham az za x dni a sama. Dle US YT je to jednoduche. Prvnich 8 letek o 1/3 jen na 1 kridle a jen 1x rocne. Prelet u nas by byl pro ne smrtelny - pes u nas nebo psi na volno v lese za plotem.
Cervenou repu vyzkousim. Musim jeste nejak zateplit kurnik a misto hradu budou mit zatim 5 hnizd. Hrad dam pozdeji zpet. Musim i vymyslet napajeni v kurniku, obraceci napajecka je hruza uvnitr, rozcouravaji vodu po podlaze - bazenova cerna folie.

Sranda byla, jak se ovce a beran bali, v houfu co nejdal od plotu jako kdyz jsem prvne privezla bilou ovecku a oni bile nikdy nevideli.
Je to parada, jsem stastna jako blecha

Hezky vikend vam vsem

18.7.2020 08:30

janapiglet napsal(a):
Poslechla jsem vas a vypustila je dnes rano ven, kdyz jsem byla sama. Musela jsem jim pomoct, staly u dvirek a nechtely ven.
Kridla jim ostriham az za x dni a sama. Dle US YT je to jednoduche. Prvnich 8 letek o 1/3 jen na 1 kridle a jen 1x rocne. Prelet u nas by byl pro ne smrtelny - pes u nas nebo psi na volno v lese za plotem.
Cervenou repu vyzkousim. Musim jeste nejak zateplit kurnik a misto hradu budou mit zatim 5 hnizd. Hrad dam pozdeji zpet. Musim i vymyslet napajeni v kurniku, obraceci napajecka je hruza uvnitr, rozcouravaji vodu po podlaze - bazenova cerna folie.

Sranda byla, jak se ovce a beran bali, v houfu co nejdal od plotu jako kdyz jsem prvne privezla bilou ovecku a oni bile nikdy nevideli.
Je to parada, jsem stastna jako blecha

Hezky vikend vam vsem

Tenhle plot, co máte, ten tyhle slepice nepřeletí, vážně. A než přepeří, aby jim bylo co stříhat, nějakou dobu potrvá. Kurník netřeba zateplovat, slepice jsou dost otužilé, jen nesmí mít průvan a vlhko. A pokud jim místo hřadu dáte hnízdo, už se na hřad nenaučí, budou spát navždy v hnízdě a vejce budou zas..... Vhodnější je hřad dát prostě je na něj párkrát večer vysadit a ony pochopí. Nemusí být vysoko. Vodu jim nechte jen pod kurníkem a máte vystaráno. Já mám v kurníku jen krmítko s pšenicí, jenom v něm nocují, vše ostatní venku a pod kurníkem. Je zbytečné si to komplikovat

18.7.2020 09:05
janapiglet

XXX.XXX.12.147

Dekuji frufru . Ja jen ze u nas na kopci mivame i -25°C nekdy v noci...Pruvan nebude, jeste pridelam pres mrizove okno i sklenene, abych ho v zime zavrela a mely jen vetracky proti 10x10cm.
Ten hrad tedy za nejakou dobu dam a zkusim je naucit. Kdyz tam byl na zacatku, tak jsem pod nim nasla 2 rozbita vejce. Sedely na nem a vyprdly je dolu do trusniku. Ted sbiram vajicka z hnizd, zatim cista. A vodu udelam jak rikate, na zimu vymyslim nejakou zavesnou u steny, s pitkem nad zemi.

20.7.2020 12:36
vendy108

XXX.XXX.233.112

Já když si koupím nové slípky, dám je na dva dny do výběhu, aby si zvykly. Ostatní staré zavřu - třeba do králikárny a po dvou dnech je přidávám po jedné denně. Jedna si na ty mladé nedovolí. Trvá to třeba týden, ale je to bez problémů. Ať se daří.

Přidejte reakci

Přidat smajlík