Jak se bránit dravcům nebo je alespoň eliminovat?

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků

Edita777

8.8.2020 04:52
Edita777

XXX.XXX.245.49

Dobrý den,
Chtěla bych se, prosím zeptat, jak se úspěšně bránit dravcům, nebo jejich útoky alespoň minimalizovat?
Bydlíme na samotě u lesa, který však v dnešní době připomíná zvětší části spíše mýtiny, avšak jednou za pár dní sem nějaký dravec zavítá. Většinou ale slepici jen sejme, všude spousta peří, slepici najdeme o pár metru dál, kterou už klobou další naše zvířata.
Máme Minorky, Vlašky a Hempšírky. Několik kohoutů, kteří jsou teprve čtyř měsíční.
Na zahradě je několik keřů a stromů, jako úkryty také využívají kachníky a husníky, které jsou situováné nad zemí právě kvůli tomu.
Přes noc slepice zavíráme, některé však spí na stromě, ale ztrátu přes noc nemáme žádnou.
Kromě toho máme husy a kachny, na ty si však nic netroufne.

Mockrát děkuji za případné odpovědi, budu si jich moc vážit.

9.8.2020 17:34
albert

XXX.XXX.45.52

Dobrý den, mám podobné podmínky jako popisujete. Z mé zkušenosti je důležité mít na pozemku dost vhodných úkrytů. Slepice se také naučí určité ostražitosti, takže u mě se málokdy stane, že by jestřáb (nejpravděpodobnější původce takových útoků), ulovil starou slepici. Některá plemena jsou na to lepší některá horší.
Můžete ještě vyzkoušet jednu věc, kterou mám vyzkoušenou, i když nemůžu garantovat stoprocentní účinnost. Používám maketu výra (plastová z číny), kterou mám na kůlu na zahradě a občas ji po pozemku přemisťuji. Co to dělám, tak jsem neměl žádnou ztrátu.
Eliminace dravce je porušením zákona a má stejně jen krátkodobý účinek. Za čas se objeví jiný jidinec. Lepší je prevence.

10.8.2020 00:20
Meelek

XXX.XXX.183.232

Správně vychovaný pes a pes a pes. Nebo klidně dva.. Když uvazim, kolik peněz je schopný člověk investovat do různých vyfikundaci, je lepší ten čas věnovat psovi...Hlavne ze začátku a nebýt líný po práci cvičit...Vrati se to, na nekolik let klidu. Když budete mít pak štěně od takhle vycvičený feny, tím lip...Potom perličky, sítě a pavi. Pak se nějakým sklopcum a vraždění budete jen usmívat, třeba... Třeba já slepice pouštím jen večer na cca 3 hodiny...Někdy více, někdy méně. Jinak výběh pro 11 kusů cca 30 m 2. Ničí zahradu při delsim výběhu. Popelit se vedle tříletý jabloně nic moc ... Jestřába tu nemám, ale kdyby..30 m 2 mám zakrytý za hodinu.

10.8.2020 00:23
Meelek

XXX.XXX.183.232

Z lišek tu mám jen samý vegetariány. Chodí přes silnici na špendlíky, Na zahradu se neodváží. Kolem mě jsou pole a lesy, ale není to samota.

10.8.2020 00:38
Meelek

XXX.XXX.183.232

Spíš skoro samota. Další vynikající věcí jsou světla se spínacím senzorem pohybu na solární en.. nebo rovnou fotopasti a posílání SMS na tel...poradili mi dva šikovní a rozumní holubáři. Pak má člověk aspoň čas adekvátně zareagovat na situaci.

10.8.2020 15:51
JitkaH.

XXX.XXX.80.194

Dobrý den,

zajímalo by mě, odkud tu maketu výra máte. Moc by se mi u slepic hodila. Díky, Jitka

11.8.2020 10:05
albert

XXX.XXX.45.52

Pokud na to nespěcháte je ještě možné koupit výrazně levněji např. na Aliexpress.

11.8.2020 13:18
JitkaH.

XXX.XXX.80.194

Moc díky. Jitka

11.8.2020 14:17
Zuzkaa

XXX.XXX.208.34

Místo výra mi slouží strašák, má bílou péřovku, černou čepici a je vidět hodně zdaleka. Také se osvědčily vysoké odvětvené kmeny modřínů, opatřené na špičce vlajícím a šustícím igelitem. Jednou za rok igelit obměníme za nový a jestřába jsem už min.2 roky neviděla. Na jaře, v květnu přišla liška, dali jsme před vchod do voliery světla na pohyb.čidlo a zatím je klid. Chodí tam pravděpodobně slídit, ale hlad už asi není tak velký, aby se jí chtělo podhrabávat se do výběhu pod svítícím reflektorem.

11.8.2020 15:55
Olánek

XXX.XXX.207.69

Tak pěkně děkuji,strašáci,makety a pod.predátory pouze posunou a rovnou ke mně.I smrt může být krásná,přirozená,žádné chytání,špalek,sekera.

11.8.2020 23:25
Meelek

XXX.XXX.244.204

. :). Asi jste ještě nikdy v životě neměli pořádný hlad.

12.8.2020 10:05
Zuzkaa

XXX.XXX.208.34

Meelek napsal(a):
. :). Asi jste ještě nikdy v životě neměli pořádný hlad.

Tak to jsme fakt neměli.Ale není to jenom o hladu. I zvíře/predátor si vybírá snazší kořist, pokud je mu to umožněno.

Přidejte reakci

Přidat smajlík