Dobrý den,
napadlo mě udelat toto téma z jednoho prostého důvodu. Kolik je nás v ČR co chováme plymutky žíhané?přijde mi že nás moc není..pokud by byl zájem vytvořím skupinu na fb a můžeme se lépe domlouvat na násadách atd..co myslíte?pěkný den Jiří Zimmermann ČSCH Velká Bíteš
Myslím, že by bylo dobré jim obnovit jejich zaslou slávu. Přece jen je to původní barevný ráz. Pokud se nás tu najde víc můžeme je vrátit na výstavy v odpovídající kvalitě. Jde jen o to se zkontaktovat a domluvit se. Pohlídat si rotaci kohoutu a vybírat jen, kvalitní kusy.Je mi jasné že třeba u nás nebude moc na výběr, ale doufám že pár dobrých jedinců se zde ještě najde.
JiriZ
napsal(a):
Dobrý den,
napadlo mě udelat toto téma z jednoho prostého důvodu. Kolik je nás v ČR co chováme plymutky žíhané?přijde mi že nás moc není..pokud by byl zájem vytvořím skupinu na fb a můžeme se lépe domlouvat na násadách atd..co myslíte?pěkný den Jiří Zimmermann ČSCH Velká Bíteš
Dobrý den.Klub plymutek má přes 100 členů tak je možnénavázat diskuse
Samozřejmě klub plymutek je početný.nicmene jsem chtěl oslovit chovatele, kteří v klubu nejsou. Sam jsem členem klubu a myslím, že pokud se budou vybírat kvalitní zvířata a hlavně co nejméně příbuzná.nenastanou problémy jako snížení snášky, špatne operovani a další vlivy , které příbuzenská dlouhodobá plemenitba přináší.
JiriZ
napsal(a):
Samozřejmě klub plymutek je početný.nicmene jsem chtěl oslovit chovatele, kteří v klubu nejsou. Sam jsem členem klubu a myslím, že pokud se budou vybírat kvalitní zvířata a hlavně co nejméně příbuzná.nenastanou problémy jako snížení snášky, špatne operovani a další vlivy , které příbuzenská dlouhodobá plemenitba přináší.
Klub chovatelů plymutek je jedním z nejpočetnějších klubů, ale před a nevím kolka léty, zrušil to, co zajišťovalo možnost nepříbuzné plemenitky. Sice nevím, jak připařovací plány fungovaly v poslední době, ale vím jaký byl záměr, kdy jsem s př. Špreňarem právě vypracoval první připařovací plány pro plemenné chovy,i s možností, sáhnout (v nejhorším případě) do rozmnožovacích chovů. Myšlenka byla taková, že zachování možnosti nepříbuznosti chovů i za cenu v některých létech použít ne úplně ideálních kohoutů (když se odchovy nepovedly), je lepší, než použít momentálně to nejkvalitnější (podle exteriéru) a zadělat na problém zpříbuznění, což se vehementně dnes děje a to nejen u Pl. Na speciálce, či jiné velké výstavě se většina chovatelů vrhne na chovatel a jeho odchovy, kterému se v tom roce exteriérově dařilo nejlépe. V současné době klub chovatelů hempšírek má a pokud i dodrží, ambiciózní plán šlechtění exteriéru a zároveň hlídá i snášku. Doba je však turbulentní, ale přál bych si, aby se tento záměr zdařil. A navíc, kluby, jsou podle reglementu, garanty plemenitby a šlechtitelské práce.
Bohužel historii klubu neznám a na současnost, abych hodnotil nejsem komtentni osoba, chovám je jen chvíli. Nicméně klubová činnost a přístup k novým chovatelům je vstricny. Proto mě tento klub nadchl. Touto anketou jsem chtěl , aby se dozvěděli chovatele o těch, kteří chovají toto plemeno v jejich blízkosti nebo si nabídli zvířata, ktera potřebují do chovu.
Meelek
napsal(a):
Když se ozval p. J. ... Mohl byste mi odpovědět jaký je rozdíl mezi Českou a Německou Plymutkou Ž. Někde jsem o tom četl článek a zapomněl, už ho nemohou najít. Díky, Vik.
Tak to nevím. Když jsem chovat Pl žíh, tak žádné rozdíly nebyly ale to bylo možné pouze konfrontovat s tehdejší NDR. Ale jeden rozdíl tu byl, užitkovost. V našich tehdejších chovech byla běžná snáška deklarovaná vzorníkem 180 a více za rok. U mne při individuální kontrole v P-chovu jsem měl jedince se snáškou 220 ks/rok a průměr hejna 196 kusů. Z dovezených násadových vajec z NDR se nic trvale v chovech geneticky neudrželo(vy\řadilo se), právě pro výrazný pokles snášky.
Uživatel s deaktivovaným účtem

To nebylo jen u plymutek, stejně na tom byla i jiná plemena. Ještě jeden rozdíl, mimo užitkovost byl, žíhání nebylo tak presne a dokonale.
Když už reaguji k plymutkam, jak jsou na tom dnes chovy modrých? Tenhle barevný ráz byl vyšlechtěn u nás a jinde ve světě chován nebyl. Myslím modré bez lemů, dlouho už jsem kvalitní zvířata neviděl. Což ale nutně nemusí znamenat, že nejsou.
Uživatel s deaktivovaným účtem
napsal(a):
To nebylo jen u plymutek, stejně na tom byla i jiná plemena. Ještě jeden rozdíl, mimo užitkovost byl, žíhání nebylo tak presne a dokonale.
Když už reaguji k plymutkam, jak jsou na tom dnes chovy modrých? Tenhle barevný ráz byl vyšlechtěn u nás a jinde ve světě chován nebyl. Myslím modré bez lemů, dlouho už jsem kvalitní zvířata neviděl. Což ale nutně nemusí znamenat, že nejsou.
Jsou. Když pominu klubovou výstavu, viděl jsem je u pana U. z Chlumce n. Cidlinou. Včetně zdrobnělý varianty. Jsou nádherný. Až mě jednou vyvraždi kuna nebo liška kurník, jsou první na řadě. :). Až tam pojedu, vyfotím je a pošlu.