Chov plymutek žíhaných

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
10.8.2020 00:18
JiriZ

XXX.XXX.0.78

Dobrý den,
napadlo mě udelat toto téma z jednoho prostého důvodu. Kolik je nás v ČR co chováme plymutky žíhané?přijde mi že nás moc není..pokud by byl zájem vytvořím skupinu na fb a můžeme se lépe domlouvat na násadách atd..co myslíte?pěkný den Jiří Zimmermann ČSCH Velká Bíteš

10.8.2020 04:29
jo012810

XXX.XXX.101.35

Chvály hodný počin a nemusí jít o FB, ale třeba i zde. Když jsem v 70 létech min. století měl plemenný chov PL žíh, bylo jich na výstavách nejvíce z plymutek (většinou), dnes je jich i na speciálce velmi, ale velmi málo. Je to škoda, že již nemám prostory, abych se k nim vrátil.

10.8.2020 05:45
JiriZ

XXX.XXX.0.78

Myslím, že by bylo dobré jim obnovit jejich zaslou slávu. Přece jen je to původní barevný ráz. Pokud se nás tu najde víc můžeme je vrátit na výstavy v odpovídající kvalitě. Jde jen o to se zkontaktovat a domluvit se. Pohlídat si rotaci kohoutu a vybírat jen, kvalitní kusy.Je mi jasné že třeba u nás nebude moc na výběr, ale doufám že pár dobrých jedinců se zde ještě najde.

10.8.2020 10:08
kury

XXX.XXX.163.46

JiriZ napsal(a):
Dobrý den,
napadlo mě udelat toto téma z jednoho prostého důvodu. Kolik je nás v ČR co chováme plymutky žíhané?přijde mi že nás moc není..pokud by byl zájem vytvořím skupinu na fb a můžeme se lépe domlouvat na násadách atd..co myslíte?pěkný den Jiří Zimmermann ČSCH Velká Bíteš

Dobrý den.Klub plymutek má přes 100 členů tak je možnénavázat diskuse

10.8.2020 11:58
JiriZ

XXX.XXX.2.134

Samozřejmě klub plymutek je početný.nicmene jsem chtěl oslovit chovatele, kteří v klubu nejsou. Sam jsem členem klubu a myslím, že pokud se budou vybírat kvalitní zvířata a hlavně co nejméně příbuzná.nenastanou problémy jako snížení snášky, špatne operovani a další vlivy , které příbuzenská dlouhodobá plemenitba přináší.

10.8.2020 14:22
jo012810

XXX.XXX.101.35

JiriZ napsal(a):
Samozřejmě klub plymutek je početný.nicmene jsem chtěl oslovit chovatele, kteří v klubu nejsou. Sam jsem členem klubu a myslím, že pokud se budou vybírat kvalitní zvířata a hlavně co nejméně příbuzná.nenastanou problémy jako snížení snášky, špatne operovani a další vlivy , které příbuzenská dlouhodobá plemenitba přináší.

Klub chovatelů plymutek je jedním z nejpočetnějších klubů, ale před a nevím kolka léty, zrušil to, co zajišťovalo možnost nepříbuzné plemenitky. Sice nevím, jak připařovací plány fungovaly v poslední době, ale vím jaký byl záměr, kdy jsem s př. Špreňarem právě vypracoval první připařovací plány pro plemenné chovy,i s možností, sáhnout (v nejhorším případě) do rozmnožovacích chovů. Myšlenka byla taková, že zachování možnosti nepříbuznosti chovů i za cenu v některých létech použít ne úplně ideálních kohoutů (když se odchovy nepovedly), je lepší, než použít momentálně to nejkvalitnější (podle exteriéru) a zadělat na problém zpříbuznění, což se vehementně dnes děje a to nejen u Pl. Na speciálce, či jiné velké výstavě se většina chovatelů vrhne na chovatel a jeho odchovy, kterému se v tom roce exteriérově dařilo nejlépe. V současné době klub chovatelů hempšírek má a pokud i dodrží, ambiciózní plán šlechtění exteriéru a zároveň hlídá i snášku. Doba je však turbulentní, ale přál bych si, aby se tento záměr zdařil. A navíc, kluby, jsou podle reglementu, garanty plemenitby a šlechtitelské práce.

10.8.2020 20:19
JiriZ

XXX.XXX.0.78

Bohužel historii klubu neznám a na současnost, abych hodnotil nejsem komtentni osoba, chovám je jen chvíli. Nicméně klubová činnost a přístup k novým chovatelům je vstricny. Proto mě tento klub nadchl. Touto anketou jsem chtěl , aby se dozvěděli chovatele o těch, kteří chovají toto plemeno v jejich blízkosti nebo si nabídli zvířata, ktera potřebují do chovu.

10.8.2020 23:57
Meelek

XXX.XXX.179.177

Ze severu se hlásí dva lidé.

11.8.2020 14:10
Meelek

XXX.XXX.244.204

Posílám par fotek.

11.8.2020 23:36
Meelek

XXX.XXX.244.204

Když se ozval p. J. ... Mohl byste mi odpovědět jaký je rozdíl mezi Českou a Německou Plymutkou Ž. Někde jsem o tom četl článek a zapomněl, už ho nemohou najít. Díky, Vik.

12.8.2020 06:38
jo012810

XXX.XXX.101.35

Meelek napsal(a):
Když se ozval p. J. ... Mohl byste mi odpovědět jaký je rozdíl mezi Českou a Německou Plymutkou Ž. Někde jsem o tom četl článek a zapomněl, už ho nemohou najít. Díky, Vik.

Tak to nevím. Když jsem chovat Pl žíh, tak žádné rozdíly nebyly ale to bylo možné pouze konfrontovat s tehdejší NDR. Ale jeden rozdíl tu byl, užitkovost. V našich tehdejších chovech byla běžná snáška deklarovaná vzorníkem 180 a více za rok. U mne při individuální kontrole v P-chovu jsem měl jedince se snáškou 220 ks/rok a průměr hejna 196 kusů. Z dovezených násadových vajec z NDR se nic trvale v chovech geneticky neudrželo(vy\řadilo se), právě pro výrazný pokles snášky.

Uživatel s deaktivovaným účtem

12.8.2020 07:49
Uživatel s deaktivovaným účtem

To nebylo jen u plymutek, stejně na tom byla i jiná plemena. Ještě jeden rozdíl, mimo užitkovost byl, žíhání nebylo tak presne a dokonale.
Když už reaguji k plymutkam, jak jsou na tom dnes chovy modrých? Tenhle barevný ráz byl vyšlechtěn u nás a jinde ve světě chován nebyl. Myslím modré bez lemů, dlouho už jsem kvalitní zvířata neviděl. Což ale nutně nemusí znamenat, že nejsou.

13.8.2020 23:36
Meelek

XXX.XXX.245.136

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
To nebylo jen u plymutek, stejně na tom byla i jiná plemena. Ještě jeden rozdíl, mimo užitkovost byl, žíhání nebylo tak presne a dokonale.
Když už reaguji k plymutkam, jak jsou na tom dnes chovy modrých? Tenhle barevný ráz byl vyšlechtěn u nás a jinde ve světě chován nebyl. Myslím modré bez lemů, dlouho už jsem kvalitní zvířata neviděl. Což ale nutně nemusí znamenat, že nejsou.

Jsou. Když pominu klubovou výstavu, viděl jsem je u pana U. z Chlumce n. Cidlinou. Včetně zdrobnělý varianty. Jsou nádherný. Až mě jednou vyvraždi kuna nebo liška kurník, jsou první na řadě. :). Až tam pojedu, vyfotím je a pošlu.

Přidejte reakci

Přidat smajlík