Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
7.9.2020 14:34
Gggggggggg

XXX.XXX.166.88

Proc vynesené slepice nenesou? Mám jich 10 a mám je 2 měsíce a ani jedna nesnesla ani jedno vejce.
Čim to může byt?
Předem děkuji.

7.9.2020 14:49
petraodlesa

XXX.XXX.137.213

Vynesené? A divíte se? Asi vynesly, co měly, a hurá do polívky... šlapat nudle. Dobrou chuť 😍

Uživatel s deaktivovaným účtem

7.9.2020 15:09

nenesú lebo sú vydesené

7.9.2020 16:21
ančovička1

XXX.XXX.39.102

Gggggggggg napsal(a):
Proc vynesené slepice nenesou? Mám jich 10 a mám je 2 měsíce a ani jedna nesnesla ani jedno vejce.
Čim to může byt?
Předem děkuji.

Dva mesice je kratka doba,aby vynesene slepice opet nabraly silu k nove snasce..cim je krmite?.slepice z drubezarny jsou zvykle na kompletni smes pro nosnice,pokud jim date neco jineho, doba odpocinku se bude prodluzovat..

7.9.2020 17:49
petraodlesa

XXX.XXX.137.213

Ančovička má pravdu 😍 granule pro nosnice, bílkoviny, droždí 👍a trpělivost.

7.9.2020 20:50
honzapm

XXX.XXX.134.34

No, právě, že v tomto případě by jim granule, bílkoviny, droždí dávat neměl.
Po pořízení by je měl nechat rozpeřit (teda ony už asi nahé byly z haly,
ale víme, co myslím, že). Krátký den, ječmen, záchovná dávka, voda.
Nic (asi) víc.

Pak by měly přirozeně rozpeřit, zasušit, odpočívat, a tak po 3 týdnech
nebo dle pozorování by měl začít svítit, prodlužovat (kurník máme zatemněný,
aby se nám rozsypaly) den, ječmen začít míchat s pšenicí, pak samotnou pšeni,
pak přimíchávat směs, třeba i trošku slune, a pak přejít na směs a jedou.

Ale to prostě chce zkušenosti nebo elementární znalost slepičího cyklu.
Si je z té haly kupujeme z nějakého důvodu, za ň. účelem, že.

No a nedivíme se jim - v hale měly slušných 35 stupňů ve dne v noci,
krmení se posouvalo ve žlabu, voda tamtéž.
My jim dáme samo-domo někam do koryta, které jim evokuje neznámo a nebezpečno,
vodu dáme do kýble nebo hrnce, kde se nám krásně třeba i utopí,
protože to v životě neviděly,
najednou je prdneme někam do boudy nebo do chlívku, kde je v noci 8 stupňů,
to je o boj o přežití, ne super truper podmínky na vyvolání kladby.
Takové věci jako kočka, vrabčák nebo letadlo je děsí k smrti.
To chce prostě trpělivost. Tu já třeba mám dokonalou.

7.9.2020 20:57
petraodlesa

XXX.XXX.137.213

Věřte Honzovi, je to profík. No, i když s tím krmením nevím.... když byly zvyklé na granule, proč jím dávat ječmen? Můžete to dovysvětlit, Honzomp?

7.9.2020 21:02
ančovička1

XXX.XXX.39.102

Honziku,dekujeme za upresneni a vysvetleni problemu kolem krmeni vynesenych slepic😀..ja bych je nacpala smesi,aby jim nic nechybelo,pan zadavatel si stezuje,ze nenesou,ale asi by opravdu potrebovaly ten delsi odpocinek, aby se zotavily..nakonec..moje slepicky zacinaji pelichat,tudiz take prestavaji snaset a asi od tech starsich vajicko do jara neuvidim😁
Snasku pres zimu jisti letosni kuricky😀🐔🐔
Petraodlesa..dekuji za podporu,ale koukam,musime se stale ucit😁

7.9.2020 21:08
ančovička1

XXX.XXX.39.102

petraodlesa napsal(a):
Věřte Honzovi, je to profík. No, i když s tím krmením nevím.... když byly zvyklé na granule, proč jím dávat ječmen? Můžete to dovysvětlit, Honzomp?

Tedy,jecmen bych jim take nedavala..kdyz uz,tak psenici a pridavat smes a vitaminy a kysele kozi mliko😂

7.9.2020 21:24
petraodlesa

XXX.XXX.137.213

No, teď jsem na www.chovej.cz našla článek i vynesených slepicích. Berou to jako snahu udělat jim dobře, nebo dát do polívky. O snášení tam už nic není. Nemám s tím zkušenosti. Jen si myslím, že se už od nich míč čekat nedá.

7.9.2020 21:24
petraodlesa

XXX.XXX.137.213

Míč 🙈...moc. Mobil je vůl😂

7.9.2020 21:55
honzapm

XXX.XXX.134.34

Já myslím, že vás iFauna najala, abyste tu psala své myšlenky.
Že jsem se trefil, Petro od potoka nebo odkud vlastně jste??

7.9.2020 22:38
Zuzkaa

XXX.XXX.208.34

petraodlesa napsal(a):
No, teď jsem na www.chovej.cz našla článek i vynesených slepicích. Berou to jako snahu udělat jim dobře, nebo dát do polívky. O snášení tam už nic není. Nemám s tím zkušenosti. Jen si myslím, že se už od nich míč čekat nedá.

Nemáte s tím zkušenosti. A proč si myslíte, že se od nich už nedá nic čekat? Jsou to roční slepice, půl roku dospívaly a půl roku snášely. Domníváte se, že po půl roce snášky je nosnice totálně vynesená?

7.9.2020 22:41
petraodlesa

XXX.XXX.137.213

Omlouvám se Honzovi, zapomněla jsem, že tento portál je jeho výsostným působištěm.

8.9.2020 06:34

Zuzkaa napsal(a):
Nemáte s tím zkušenosti. A proč si myslíte, že se od nich už nedá nic čekat? Jsou to roční slepice, půl roku dospívaly a půl roku snášely. Domníváte se, že po půl roce snášky je nosnice totálně vynesená?

No nic osobniho ale ja moc nevěřím tomu , že ty vynešené slepičky z drůbežáren maji opravdu jen rok staří. Spiše mají za sebou rok snášky. Jelilož ty hybridní linie se již šlechtí na delší snáškové období. Ale i tak mohou při dobré vůli a péči někomu ještě dlouho nést a dělat radost. Nic proti tomu. Každému co mu patří, že?

Ječmen: Už moji prarodiče když chtěli vyvolat u hejna nosnic na konci léta přepeření krmily ječmen. Prostě se tim vyvolalo přepeření u většiny hejna najednou. A pak po přestávce se opět krmilo na plno a slepice se ješte na podzim roznesly a byly vejce i v zimně. Hezký den všem a ať se daří

8.9.2020 07:33
laying hen

XXX.XXX.166.107

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
No nic osobniho ale ja moc nevěřím tomu , že ty vynešené slepičky z drůbežáren maji opravdu jen rok staří. Spiše mají za sebou rok snášky. Jelilož ty hybridní linie se již šlechtí na delší snáškové období. Ale i tak mohou při dobré vůli a péči někomu ještě dlouho nést a dělat radost. Nic proti tomu. Každému co mu patří, že?

Ječmen: Už moji prarodiče když chtěli vyvolat u hejna nosnic na konci léta přepeření krmily ječmen. Prostě se tim vyvolalo přepeření u většiny hejna najednou. A pak po přestávce se opět krmilo na plno a slepice se ješte na podzim roznesly a byly vejce i v zimně. Hezký den všem a ať se daří

Keď drubežaren predáva vynesené sliepočky, tak sú asi na konci znáškového cyklu. Pre nich je neefektívne kŕmiť aj na 50% znáške. Takže postup, ktorý doporučil Honzapm je správny z toho hľadiska, že donesiete si vynesené sliepočky a dúfajme, že niesli iba jeden znáškový cyklus, takže ešte jeden (ale už kratší) dajú. Priveziete ich domov, urobíte náhlu zmenu kŕmenia (jačmeň, voda, prípadne každý druhý deň hladovka, nechať ich zavreté s obmedzením svetla), čo by malo vyvolať pŕchnutie všetkých nosníc naraz. Po rozperení by som zaradil čistú pšenicu, výbeh, vodu a nechal ich 3-4týždne tak. Na záchov im to stačí. Po nejakých celkovo 4 týždňoch by som zaradil kompletnú zmes pre nosnice a nič nepridával. Mali by sa rozniesť za ďalšie 3-4 týždne. Tento cyklus ale môže byť už len 7-8 mesiacov. Potom koniec. Čudujem sa niekomu, kto kupuje vynesené sliepočky z neznámeho zdroja, nestojí to za to, pri zvyčajne polovičnej cene za sliepočky a tie nervy, stratený čas, kým sa roznesú. Ja predávam svoje každý rok po roku ich znášky známym na ďalší chov pri cca 80% znáške. Nemám čas a nechce sa mi ich zabíjať po ďalšom roku...

8.9.2020 07:57
petraodlesa

XXX.XXX.137.213

laying hen napsal(a):
Keď drubežaren predáva vynesené sliepočky, tak sú asi na konci znáškového cyklu. Pre nich je neefektívne kŕmiť aj na 50% znáške. Takže postup, ktorý doporučil Honzapm je správny z toho hľadiska, že donesiete si vynesené sliepočky a dúfajme, že niesli iba jeden znáškový cyklus, takže ešte jeden (ale už kratší) dajú. Priveziete ich domov, urobíte náhlu zmenu kŕmenia (jačmeň, voda, prípadne každý druhý deň hladovka, nechať ich zavreté s obmedzením svetla), čo by malo vyvolať pŕchnutie všetkých nosníc naraz. Po rozperení by som zaradil čistú pšenicu, výbeh, vodu a nechal ich 3-4týždne tak. Na záchov im to stačí. Po nejakých celkovo 4 týždňoch by som zaradil kompletnú zmes pre nosnice a nič nepridával. Mali by sa rozniesť za ďalšie 3-4 týždne. Tento cyklus ale môže byť už len 7-8 mesiacov. Potom koniec. Čudujem sa niekomu, kto kupuje vynesené sliepočky z neznámeho zdroja, nestojí to za to, pri zvyčajne polovičnej cene za sliepočky a tie nervy, stratený čas, kým sa roznesú. Ja predávam svoje každý rok po roku ich znášky známym na ďalší chov pri cca 80% znáške. Nemám čas a nechce sa mi ich zabíjať po ďalšom roku...

To je skvělé, že více chovatelů s osobní zkušeností se shodne na stejném postupu. Vaše vysvětlení je ještě důkladnější. Děkuji. Teď už má zadavatel dotazu naprosto jasno. A my také. Prostě něco za něco. Ještě prosím o vysvětlení, pro začátečníka v chovu čistokrevných...kolik snáškových cyklů má třeba vlaška nebo rodajlenka? Je v tom rozdíl? Chápu, že čistokrevné jsou podle hybridů dlouhověké, ale jak snáší třeba po třech letech?

8.9.2020 09:01
laying hen

XXX.XXX.166.107

Budem počítať v eurách, môžete si to prípadne prehodiť na koruny. Budem konzervatívny v cene a počte znesených vajec.
Nová sliepočka mladka 20 týždňov cena 7eur.
Vynesená sliepočka 3eur. Keď chýba polovica až 2/3 peria tak aj 2.50eur, ale to už sú zúfalky.
Mladá sliepočka za 2 mesiace znesie 40 vajec x 13 centov (malé vajíčka) = 5.20eur.
Vynesená iba žerie a neznesie ani jedno vajce.
Nervy nemáte žiadne a tešíte sa, ako sa každý deň zvačšuje počet aj veľkosť vajec.

8.9.2020 11:01

petraodlesa napsal(a):
To je skvělé, že více chovatelů s osobní zkušeností se shodne na stejném postupu. Vaše vysvětlení je ještě důkladnější. Děkuji. Teď už má zadavatel dotazu naprosto jasno. A my také. Prostě něco za něco. Ještě prosím o vysvětlení, pro začátečníka v chovu čistokrevných...kolik snáškových cyklů má třeba vlaška nebo rodajlenka? Je v tom rozdíl? Chápu, že čistokrevné jsou podle hybridů dlouhověké, ale jak snáší třeba po třech letech?

Ono stačí číst, tady v sekci "články" je spousta elementárních informací pro začátečníky.
https://www.ifauna.cz/drubez/clanky/r/detail/6340/dospivani-a-zacatek-snasky/

Přidejte reakci

Přidat smajlík