Čtvrtým rokem ale teprve letos sem sehnal kvalitni základ pro nový chov
lucass
napsal(a):
Já su z Nepomyšle od Podbořan takže asi docela dalka.nv jsem měl od Třince od pana s nickem marysh.chova Forverky přes 20 let
Děkuji za info😀..to je opravdu trochu z ruky,škoda..musim se poohlednout někde tady poblíž,mam kontakt do Havl.Brodu nebo na jaře n.v.☺..ať se vám daří🐔🐔
Zdravým.posilam aktuální foto "mého" chovu.zatim sem se na něm nenadrel páč NV jsem si přivezl ale od jara už to bude můj chov.jestli někdo z odborníků zde na ifaune vidí na mém chovnem materiálu nějaké chyby tak ať si to nenechává pro sebe prosím.zakladam si chovná hejna a každá rada dobrá!!dekuji
forverky

XXX.XXX.202.38
Prosím nemáte na prodej kuřátka forverek ,já sehnala poslednch 5 ale tři mi hned odešly tak bych chtěla k nim přidat nový kmen,nebo neprodáváte násadbová vajíčka ,mo c prosím nemohu nikde sehnat děkuji.
Zdravím vespolek, oživím trochu téma Forverek.
Za mého dětství, míval táta vždycky plnou zahradu domácího zvířectva. Ovce, koně, kozu, králíky, pižmovky, perličky a hlavně, hlavně měl vždycky nádherné hejno vlašek koroptvích. Ostatní chovatelé v okolí, ke kterým otec často jezdíval na výměnné obchody s krmivem či chovným materiálem, mívaly krásné směsice různých plemen drůbeže, což jsem vždy obdivoval, no pro mého tátu existovaly pouze vlašky.
Čas prchá, jak splašená mrcha. Kde je konec našim vlaškám, kde je konec mému tátovi. Uběhlo pár desetiletí. Souhrou životních okolností, se po mnoha letech stěhuji z města na venkov a jaký by to byl život na venkově bez nějaké té domácí zvířeny.
Slepice jsem vždycky miloval, takže volba byla jasná. Od začátku jsem měl také jasno, že to bude čistokrevné plemeno. Nepotřebuji mít 365 vajec od slepice ročně, chci mít krásné ptáky, na které bude radost pohledět.
Jenže, jak jsem brzy zjistil, sehnat kuřice čistokrevných plemen není jen tak a češek či šumavanek obzvlášť. Po pár týdnech sledování všech drůbežích bazarů, na mě vyskočil inzerát od chovatelky na kmen forverek 1:5. Tohle plemeno vůbec neznám, ale podle obrázku se mi moc líbí, tak pro ně hned jedu. Když už vážím tak dlouhou cestu a je ta možnost, beru ještě kmen hempšírek měděně červených 1:3.
Samozřejmě pídění po češkách mě nepřešlo. Podařilo se mi natrefit na chovatelku, u které mám na jaro objednané kuřata. Stavím další kurník, odchovnu atd... Zkrátka, další pacient na světě.
Stáří cca 22 týdnů. Zatím nesnášejí. Forverák už dospívá, občas už kokrhá, ale slepičky ještě neprohání.
Čerstvě narostlou pšenici milujou. Tohle zlikvidujou za dvě hodiny, zbyde jen hromádka hlíny.
Překvapilo mně, jak jsou forverky krotké oproti vlaškám, které míval táta. Není problém je pohladit nebo chytit.
Tátovi možná vyhovovalo plaché plemeno, vlašku chytím jediné potmě v kurníku. A forverky jsou teda nádherné.
U nás na Těšínsku je chovatel českých slepic, beru od něj násadová vejce ( po zkušenostech s plemennými kohouty si raději zaplatím). Kousek od Havířova má chovatel krásné oravky žlutohnědé a rodobarvé. Také prodává násadovky i kuřata. Šumavanky asi nemá.
V Čechách se češky vyskytují méně. 🙈
Máte krásně zařízené bydlení pro ty krásky, radost se podívat 👍
Vencaz HorníDolní
napsal(a):
Stáří cca 22 týdnů. Zatím nesnášejí. Forverák už dospívá, občas už kokrhá, ale slepičky ještě neprohání.
Na snaseni jsou ještě mladé,zacinaji asi v půl roce..moje uz by pomalu mohly,ale když jsou kurata lihnutá později, tak se snáška opozdi..moje jsou lihnute 8.června..
petraodlesa
napsal(a):
Tátovi možná vyhovovalo plaché plemeno, vlašku chytím jediné potmě v kurníku. A forverky jsou teda nádherné.
U nás na Těšínsku je chovatel českých slepic, beru od něj násadová vejce ( po zkušenostech s plemennými kohouty si raději zaplatím). Kousek od Havířova má chovatel krásné oravky žlutohnědé a rodobarvé. Také prodává násadovky i kuřata. Šumavanky asi nemá.
V Čechách se češky vyskytují méně. 🙈
Máte krásně zařízené bydlení pro ty krásky, radost se podívat 👍
Láska k lehkým plemenům je zřejmě dědičná, ty Forverky mě uchvátily. Hempšíry, které jsem koupil společně s nimi, jsou sice také krásní ptáci, ale za srdce mně tolik nechytly. Nejen krásným zbarvením (prý kolumbijská žlutá), ale především tvarem těla a také chováním jsou Forverky zcela jiné. Hempšírky jsou takové neomalené tanky, Forverky proti nim zas vznešené víly :)
Na ty Češky se hodně těším. Pocitově, dle komunikace, vypadá chovatelka u níž mám kuřata objednané, důvěryhodně, tak věřím že vše dopadne dle představ.
Možná spolu v budoucnu uděláme nějaký výměnný obchod chovného materiálu
ančovička1
napsal(a):
Na snaseni jsou ještě mladé,zacinaji asi v půl roce..moje uz by pomalu mohly,ale když jsou kurata lihnutá později, tak se snáška opozdi..moje jsou lihnute 8.června..
No jo, na těch mých je vidět, že jsou líhnuté později. Některé mají stále takové ty kuřičí lalůčky a hřebínky. Myslím, že koncem ledna už se dočkám prvního vajíčka.
Vae Forverky jsou také nádherné. Kohoutek na páté fotce, jakoby z oka vypadl tomu mému. Druhá fotka je definice roztomilosti
Zajímavé je, jak jsou zbarvením kuřata Forverek vlastně barevný reverz dospělců.
Vencaz HorníDolní
napsal(a):
Láska k lehkým plemenům je zřejmě dědičná, ty Forverky mě uchvátily. Hempšíry, které jsem koupil společně s nimi, jsou sice také krásní ptáci, ale za srdce mně tolik nechytly. Nejen krásným zbarvením (prý kolumbijská žlutá), ale především tvarem těla a také chováním jsou Forverky zcela jiné. Hempšírky jsou takové neomalené tanky, Forverky proti nim zas vznešené víly :)
Na ty Češky se hodně těším. Pocitově, dle komunikace, vypadá chovatelka u níž mám kuřata objednané, důvěryhodně, tak věřím že vše dopadne dle představ.
Možná spolu v budoucnu uděláme nějaký výměnný obchod chovného materiálu
ja to mam presne opačne,čim vačšie tym krajsie.oravky,hempsirky,australorpky,plymutky,no,asi si musim niečo kompenzovat
bery25
napsal(a):
ja to mam presne opačne,čim vačšie tym krajsie.oravky,hempsirky,australorpky,plymutky,no,asi si musim niečo kompenzovat
😂😂Také mám ráda velké slepice .. chovala jsem Brahmánky bílé kolumbie, to byla nádhera 😇..kohouti byli ohromní, majestátní a hodní, musela jsem se jim vyhýbat, to byla vrchnost, povahou rytíři.. maličké milflerky jim probíhaly pod nohama, bylo to legrační, nikdy jim kohouti neublížili..😊
ančovička1
napsal(a):
😂😂Také mám ráda velké slepice .. chovala jsem Brahmánky bílé kolumbie, to byla nádhera 😇..kohouti byli ohromní, majestátní a hodní, musela jsem se jim vyhýbat, to byla vrchnost, povahou rytíři.. maličké milflerky jim probíhaly pod nohama, bylo to legrační, nikdy jim kohouti neublížili..😊
Brahmánky jsem na vlastní oči asi nikdy neviděl. I z fotky je ale jasné, že to jsou obři.
Jak vypadají ty bíle opeřené běháky po odpoledni stráveném na kompostu?
ančovička1
napsal(a):
no tie ma lakaju uz davno,len mam strach či sa o ne dokažem postarat ako treba, nie su velmi narocne,potrebuje to asi viac bielkovin na taku kostru a uz si vobec neviem predstavit,ako sa zbavim kohuta,mam problem s oravkov,tie su tiez riadny obri,a keby som si kupil jedneho,dvoch kohutov na okrasu,akoby dopadli sliepky pymutky,oravky ,boli by aktivny
Zdravím vespolek.
chci se trochu pochlubit a také trochu poradit. Zasedla začátkem května, tak jsem ji velikostně odhadl na sedm vajec a ono je z toho šest tučňáků.
Včera se dopoledne líhla a dnes kvočna jakoby je už lákala ven. Mají vyšší krabici aby zatím nemohla vylézt. Jaký na to máte názor? Pustily byste je za ní už dnes?
Tak vy už máte kuřátka?..ven bych je nepoustěla..kam myslíte, ven?..
Když kuřata vypustíte s kvočnou na dvorek,tak je to není dobré, ale určitě bych je(jako žádná jiná kuřata) nepustila mezi ostatní slepice,aby nechytly nějakou nemoc..např.kokcidiozu..
Kde máte tu krabici?.. zrušte přední stěnu, udělejte přiměřeně velkou ohrádku a nechte je všechny tam,kde jsou ,několik dní.. potom ohrádku můžete zvětšovat..
Oddělil jsem jí samostatný výběh a stloukl malou prkenou boudičku, kde sedí od začátku. V boudě měla tu krabici se zvýšeným okrajem a když včera vylézala ven do výběhu, vždy dělala zvuky jako když kohout láká slepičky na něco dobrého. Bylo tedy myšleno, zda je za ní pustit do toho jejich odděleného výběhu a ne mezi ostatní dospělce.
Dnes jsem krabici zrušil, aby už mohli ke žrádlu a vodě a zároveň už je může vyvést i ven.
Tak dobře.. tím hlasem opravdu volala kuřata ke krmení😀..asi jste ještě kvočnu s kuřaty neměl, že ? 🙂..když mají samostatný výběh,tak je to v pořádku.. hlavně,aby kuřata měla pod sebou sucho, nepršelo tam..to je důležité,jinak nastydnou a je po nich.. čím je krmíte?.. já dávám K1 od Energys, drcené granulky, pro slepici pšenicí,trochu kukurice a granule.. také krmné ovesné vlocky🙂
Kvočnu jsem ještě opravdu neměl, matně vzpomínám pouze na jednu z dětství co měl táta. Je to nádhera pozorovat jak to přirozeně samo funguje.
Mám zrovna v odchovu dvacet kuřat asi sedmitýdenních a piplání a poskakování je okolo toho nemálo, tak si teď užívám ten rozdíl :)
Všechny kury u nás krmím směsma od ZEA Sedmihorky, nemám to k nim daleko a všem to chutná (včetně mě). Takže pro prcky K1.
Uživatel s deaktivovaným účtem

ančovička1
napsal(a):
Tak dobře.. tím hlasem opravdu volala kuřata ke krmení😀..asi jste ještě kvočnu s kuřaty neměl, že ? 🙂..když mají samostatný výběh,tak je to v pořádku.. hlavně,aby kuřata měla pod sebou sucho, nepršelo tam..to je důležité,jinak nastydnou a je po nich.. čím je krmíte?.. já dávám K1 od Energys, drcené granulky, pro slepici pšenicí,trochu kukurice a granule.. také krmné ovesné vlocky🙂
Ančovička, píšete, že kvočke dávate pšenicu, kukuricu a granule s ovsenými vločkami.
Prosím o radu: ako to kŕmenie prakticky riešite? Nemôže sa stať, že kura zhltne niečo, čo je preň príliš veľké a nestráviteľné?
Ja mám tiež kvočku so štvordňovými kuriatkami, pokúšam sa kvočku kŕmiť oddelene, ale nechce jesť, ponáhľa sa za kuriatkami. A tam si z toho kuracieho krmiva dáva len minimálne.
Pšenici celou,kukurici radši našrotujte,granule pro slepici jsou dobré a ty ovesne vločky zkuste.. nejsou nutné,ale moje slepice je maji rády..
S tou kvočnu to je normální,že moc nežere..běhá za mladými a nema na krmení čas😀..to bude v pořádku..
Mně právě sedi na vajíčkach dvě milflerky,každá má 9vajíček..😀
To jistě mate kuřata velkých slepic,že?..ze neco velkeho polkne a zadusi se, se bat nemusite, kurata nejsou hloupá,ještě se mi to nikdy za 30 let nestalo😀..kuratum dávám směs K1 od Energys..drcené granulky, kvocny je také mají rády,aspoň se po tom půstu trochu spravi😀
Uživatel s deaktivovaným účtem

Ďakujem .
Áno, mám kuriatka veľkých plemien, ale kvočka je taká drobnejšia. Má 9 kuriatok.
Mám ešte aj vyše 5-týždňové kuriatka. A tam som videla, že kvočka im ponúkla ešte v mladom veku aj semená pšenice a oni ju aj zhltli. Je pravda, že nič sa im nestalo.
Forverčata v druhém týdnu. Z šesti zbývá pět, jedno zaostávalo a pošlo.