Dobrý den,
chtěl bych pro babičku přítelkyně pořídit k Vánocům tak 2 něaké ty ,,exotičtější"slepice. Momentálně je jich v kurníku tak 8. Mají oplocený výběh, ale bez porostu. Trávu maj z koše ze sekačky a co si naškubou kolem plotu. Jinak jsou krmené směsí pro slepice a zbytky z domácí kuchyně. Jaké slípky by jste doporučily? Nemusí být rekordmanem ve snůšce
Přemýšlel jsem i o pávu, ale nevím jak by na tom byl s kočičíma a psíma kamarádama.. -ten by byl samozřejmě volně na zahradě
Poradí někdo?
Petr
Uživatel s deaktivovaným účtem

Co to jsou "exotičtější" slepice? Dle popisu má babička klasický slepičí výběh na pár metrech čtverečních a k tomu nosné hybridky. Takže něco čistokrevného. Cokoliv. Cokoliv exotičtějšího (rozumím neobvyklého) bude na tento slepičí plácek škoda. Dostupné jsou araukany bez ocasu se zelenými vejci, chocholatá plemena, majestátní brahmánky apod. ale jak říkám, na slepičí plácek jich je asi škoda. Nejlépe zajet na nějakou výstavu, ikdyž v tomto koronavirovém období to bude asi složitější.

Fernando
napsal(a):
Dobrý den,
chtěl bych pro babičku přítelkyně pořídit k Vánocům tak 2 něaké ty ,,exotičtější"slepice. Momentálně je jich v kurníku tak 8. Mají oplocený výběh, ale bez porostu. Trávu maj z koše ze sekačky a co si naškubou kolem plotu. Jinak jsou krmené směsí pro slepice a zbytky z domácí kuchyně. Jaké slípky by jste doporučily? Nemusí být rekordmanem ve snůšce
Přemýšlel jsem i o pávu, ale nevím jak by na tom byl s kočičíma a psíma kamarádama.. -ten by byl samozřejmě volně na zahradě
Poradí někdo?
Petr
Pokud 8 slepic dokáže zlikvidovat výběh tak, že v něm není žádný porost, není vhodné do něj přidávat nějaké slepice. Natož páva. Už tak je to spíš vězení
Píšu, že páv by byl na zahradě. To je cca 50 x 20m.. A slípky maj tak 10x5m. Jako co vídám za domácí chovy slepic tak se tady maj královsky.. A to nemluvim o kurníku velikosti menšího bytu..
Krom směsí a zbytků maj ještě něaký doplňky, ale nevim jaký.
Myslim na pohled hezký slepice, co se jen tak nevidí.

Nastuduje si potřeby slepic. V takových podmínkách nebudete mít na pohled hezký slepice. Pokud chcete souhlasnou odpověď a jste rozhodnutý, proč se ptáte? Chápu, protože o drůbeží nevíte vůbec nic, chcete poradit plemeno, které udělá dojem, nic víc. Tak hodně štěstí

já bych to rozsekla jednoduše.
ono totiž zadavateli, koupit jen tak dvě čistokrevné slepice není úplně samozřejmost. takže než je zavřou, tak se zajeďte podívat na burzu, třeba něco koupíte.
ale myslet si, že si nad atlasem vyberete konkrétní plemeno a pak před vánocemi koupíte, to tak opravdu nebude.
Podle mně je spousta zvláštních plemen slepicek, hedvabnicky,pavlovky,paduanky...atd..brahmanky urcite ne,ty potrebuji vetsi prostor,ne zabahneny plácek..
Ale predstavte si,kdyz mezi hejno hybridek date dve chudinky napr.hedvabnicky!..co udelaji hybridky?..vrhnou se na ně a odrbou je dohola, možná i do krve..
Sžite hejno slepic nerado přijímá cizi jedince..
Děkuji za rady Bodlince a Ančovičce1 👍Ještě to promyslím.
Jinak Ano, slepice jdou mimo mě. Zabývám se uplně něčim jiným, proto sem se zeptal.
A zeptal sem se proto, že by to dotyčné udělalo radost. Radost na úkor slepice nechci samozřejmě.
Díky i ostatnim za rady, uzavírám diskusi..
Petr
Shrnu prispěvky. V prvni řade si zde najděte vlakna, kde se řeší jak zazlenit a vybavit výběh. Pak se rojhodněte jestli ke stávajícím slepicím pořídíte nějakýho pěknýho kohouta (vybirejte mezi lehkymi nosnymi plemeny, tam se najdou opravdu pekni), nebo jestli misto stávajících slepic seženete nějaké šik zdrobnělky.
veraboskova
napsal(a):
A co pořídit místo nových dvou slepic nějakého pěkného kohouta? Těch 8 slepic si snadno srovná, pokud nekoupíte nějakého hodně mladého.
I když já tu radím, ale ono dávat "živé dárky" není úplně nejlepší. Na druhou stranu, nic horšího než kohout na víně to dopadnout nemůže
U nás to tak dopadlo - co kohout začal napadat děti, měl to spočítané.
Chutnal nám. :D

petraodlesa
napsal(a):
Když jsem darovala známým párek hedvabniček, měly pro sebe celou zahradu, k slepicím ve výběhu ani nečuchly. Stačí jim větší psí bouda, tak 30cm nad zemí, nezateplená. Jsou na pohled roztomilé, jako batolata. Známí je mají jako mazlíčky, místo psa.🤩
Jo, ale ne na 30 m2.... Ty má tazatel. To by neměl chlupaté koule, ale blátivé cosi. ono stačí, když zaprší a ony se hrabou někde v záhonu a pak mají na hlavě jen blátivé dredy....