Výborná pomůcka je malý vykrvovací trychtýř.
Křepelka je malé křehké zvíře. Místo sekání hlavy můžete ve vykr.trychtýři trochu vytáhnout hlavu a velmi ostrým nožem rychlým pohybem hlavu uříznout. Je to stejně rxchlé jako useknutí a u křepelek i praktičtější. pak už ji jen necháte v trychtýři vykrvit.
M
mr.X
napsal(a):
V bubnove skubacce proc ne. Ja skubu na domorobo skubacce 1 kus za cca 10s krepelka, 20s velke kure. Pro me je to naprosta parada, nedelam najednou moc kusu
No to jo, ale z výpočtu výše vyplývá, že 10 křepelek je oškubáno za 30 vteřin, tj. 1 křepelka za tři vteřiny. To je prostě zvláštní.
Varaxi
napsal(a):
No to jo, ale z výpočtu výše vyplývá, že 10 křepelek je oškubáno za 30 vteřin, tj. 1 křepelka za tři vteřiny. To je prostě zvláštní.
Máme tohle a v tom oskubete i 20 krepelek naraz 😉 běžně 3-4 kuřata naráz... Stále je to zvláštní?
Pro hanzig:
Za 30sekund těch 10 křepelek ani pořádně nevytáchnete ze škubačky, natož nepočítám nějakou přípravu a ještě píšete že holky doškubou, a potom ještě úklid. Takže bych nepsal nesmysl. Těch 30 sekund se točí akorát vaše škubačka. Souhlasím je to rychlé, ale nemátl bych až tak lidi. Píšete oškubu a je to - nesouhlas já teda ještě kuchám.
nemide
napsal(a):
Jakým způsobem porážíte křepelky?
pro inspiraci můj celý postup porážky:
- malý vykrvovací trychtýř, pod ním kýbl.
- odříznu v trychtýři hlavu, až sebou přestane škubat, tak křepelku zavěsím na okraj kýblu a nechám řádně vykrvit.
- mezi tím zaříznu další a takto si připravím ještě cca 2-3 kusy
- pak spařím v rychlovarné konvici v téměř vroucí vodě cca 3 vteřiny, hned poté oškubu na škubacím válci. - škubačka za pár korun domácí výroby ale velmi účinná na křepelky a kuřata.
-takto oškubu všechny ty 3- 4 připravené vykrvené křepelky
- pak postupně všechny kuchám. Nůžkami na drůbež křepelku rozstřihnu na hřbetě, rozevřu a jednoduše vyndám celý obsah bez porušení střev. Následně odříznu kolem kloaky aby trávicí trakt nebyl při vyndavání porušen.
Tento postup s rozstřižením na hřbetě se mi osvědčil mnohem více než vnitřnosti dolovat ven prstem otvorem pod kloakou....
Celkově nevím kolik času to zabere, nikam nespěchám a dělám naráz tak 20-30 kusů. Nejvíc času vezme příprava a následný úklid.
tak asi tolik k mému postupu. Přeji zdar při chovu.
M
Otázka je, jak bylo myšleno to dnes už legendární: "holky to pak doškubou".
To znělo tak krásně, automaticky, běžně...
Napadlo mě jediné - autor legendárního klasického výroku vyjme křepelky
ze škubačky a následně je vhodí do voliéry ostatních křepelek, které,
s vrozenou chutí, provedou kanibalistické dočištění trupů kolegyň/kolegů?
Nic jiného mě nenapadlo.