Šupiny, úlomky z brk (??) v kurníku

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
26.11.2020 09:14
Ibri

XXX.XXX.227.193

Dobrý den,
chovám slepice (bielefeldky) teprve krátce, druhým rokem, takže letos nosnice prvně přepeřují. Načetla jsem si k tématu přepeřování články a diskuze, slepice nenesou, OK jsem trpělivá.
Nepraktikuji "hromadné přepeření" ale chci se zeptat, na to, zda je normální a souvisí s přepeřením to, že pravidelně pokaždé, když čistím kurník (cca ob den) nacházím na trusných stolech bílo průhledné jakoby úlomky, nebo šupiny. Je to lehké, když vyklízím trus, tak šupinky poletují. Velikost je až 2x2mm ale obvykle menší. Na pohled mi to připomíná konce per, ty pouzdra, ale fakt nevím. Není to v trusu, ale na něm.
Napadly mě:
1.cizopasníci - za tmy jsem pár ks zkontrolovala a okem jsem nic neviděla
2.kanibalizmus - ale slepice jsou obrostlé, krom břich nemají holá místa. U přepeřování jsem zaznamenala, že ztratily ocasy, i kohout, ale to už je v pořádku.
Šupiny se mi objevily i v kurníku, kde jsou kuřice před snáškou a ty teda asi nepřepeřují, jsou letošní.

Navíc....podél dřevěného hřadu pro cca 10ks drůbeže to není pod každou slepicí. Vidím to, protože na trusné stoly nepodestýlám ničím. Může to být třeba peeling břicha z hřadu? Mám se tím nějak znepokojovat? Mohli byste mi prosím někdo poradit, co to může být?
Nikde jsem nic podobného nenašla. Možná je to banalita, ale v souvislosti s tím, že mám z 9 nosnic 1 vajíčko ob den, tak se raději ptám zkušených, abych něco nezanedbala.
Krmím z 80% Směsí pro nosnice od Energysu (ad libitum) + pšenice + sem tam nějaký zbytek. Výběh mají, ale trávy už poskromnu. Skořápky + vápenný grit. S popelením je to v tomto počasí horší, z křemeliny se stává bláto.

Moc děkuji za jakýkoliv postřeh, co by to mohlo být.

Ještě chci touto cestou poděkovat paní doktorce Bodlince za její doporučení Flimabendu. Aktuálně i odčervuji (škrkavka v trusu) a dle její rady jsem nepoužila ani Chemisole, ani Helmigal.

26.11.2020 09:35
honzapm

XXX.XXX.134.34

Bodlinka na Hřad.

Uživatel s deaktivovaným účtem

26.11.2020 10:14

Ibri napsal(a):
Dobrý den,
chovám slepice (bielefeldky) teprve krátce, druhým rokem, takže letos nosnice prvně přepeřují. Načetla jsem si k tématu přepeřování články a diskuze, slepice nenesou, OK jsem trpělivá.
Nepraktikuji "hromadné přepeření" ale chci se zeptat, na to, zda je normální a souvisí s přepeřením to, že pravidelně pokaždé, když čistím kurník (cca ob den) nacházím na trusných stolech bílo průhledné jakoby úlomky, nebo šupiny. Je to lehké, když vyklízím trus, tak šupinky poletují. Velikost je až 2x2mm ale obvykle menší. Na pohled mi to připomíná konce per, ty pouzdra, ale fakt nevím. Není to v trusu, ale na něm.
Napadly mě:
1.cizopasníci - za tmy jsem pár ks zkontrolovala a okem jsem nic neviděla
2.kanibalizmus - ale slepice jsou obrostlé, krom břich nemají holá místa. U přepeřování jsem zaznamenala, že ztratily ocasy, i kohout, ale to už je v pořádku.
Šupiny se mi objevily i v kurníku, kde jsou kuřice před snáškou a ty teda asi nepřepeřují, jsou letošní.

Navíc....podél dřevěného hřadu pro cca 10ks drůbeže to není pod každou slepicí. Vidím to, protože na trusné stoly nepodestýlám ničím. Může to být třeba peeling břicha z hřadu? Mám se tím nějak znepokojovat? Mohli byste mi prosím někdo poradit, co to může být?
Nikde jsem nic podobného nenašla. Možná je to banalita, ale v souvislosti s tím, že mám z 9 nosnic 1 vajíčko ob den, tak se raději ptám zkušených, abych něco nezanedbala.
Krmím z 80% Směsí pro nosnice od Energysu (ad libitum) + pšenice + sem tam nějaký zbytek. Výběh mají, ale trávy už poskromnu. Skořápky + vápenný grit. S popelením je to v tomto počasí horší, z křemeliny se stává bláto.

Moc děkuji za jakýkoliv postřeh, co by to mohlo být.

Ještě chci touto cestou poděkovat paní doktorce Bodlince za její doporučení Flimabendu. Aktuálně i odčervuji (škrkavka v trusu) a dle její rady jsem nepoužila ani Chemisole, ani Helmigal.

foto by bodlo

26.11.2020 10:21
Ibri

XXX.XXX.227.193

Odpoledne, nebo zítra dodám.

26.11.2020 10:45

Při růstu nového peri zasahuje vazivo škáry, které peří vyzivuje, vysoko do brku (tzv. ošpence). Při dozrávání peří škára postupně vysychá a odpadává. Nejvíc patrne je to právě v miste, kde drůbež nocuje, nebo se často zdržuje. Není to nic nepřirozeného, jedná se o přirozený proces.

26.11.2020 11:43
Ibri

XXX.XXX.227.193

Moc děkuji za vysvětlení. V něco takového jsem doufala, ale jistota žádná. :) A může to být třeba tím, že v tomto období nemají moc možnost se popelit tak to víc vidím, jinak by si to "ošuchlaly" v popelišti? Budu ho muset nějak zastřešit, když je křemelina a popel navlhlý, nechodí tam. Nebo se obecně v době přepeření nepopelí, že je třeba ty nové nevyzrálé brka bolí? Jsou to spíš již řečnické otázky. Odpověď na tu hlavní už znám. Ještě jednou děkuji.

26.11.2020 11:48

Popeliste to moc neovlivní, peří roste průběžně. Hodně rozperene slepice se moc nepopeli. Určitě je to svědí, tak se toho zbavují kdykoliv mají chvilku klidu a noc je dlouhá...

26.11.2020 14:13
Juraj_Kafka

XXX.XXX.54.2

Ibri napsal(a):
Moc děkuji za vysvětlení. V něco takového jsem doufala, ale jistota žádná. :) A může to být třeba tím, že v tomto období nemají moc možnost se popelit tak to víc vidím, jinak by si to "ošuchlaly" v popelišti? Budu ho muset nějak zastřešit, když je křemelina a popel navlhlý, nechodí tam. Nebo se obecně v době přepeření nepopelí, že je třeba ty nové nevyzrálé brka bolí? Jsou to spíš již řečnické otázky. Odpověď na tu hlavní už znám. Ještě jednou děkuji.

Je to tak a né jinak jak píše Bohemiagal, slepice si nově rostoucí pera také probírají a tím vlastně ulamují ty zaschlé části cévy, která je z rubu tvořícího se pera a obalového toulce, který nově rostoucí pero kolem dokola obepíná, zaschající toulec je právě to stříbrné na kousky rozpadlé pod hřady. Vždyt si tu slepici chytněte a pozorně prohlídněte, kde se to bere. Kuřice taky přepeřují, prakticky průběžně až do pohlavní zralosti, protože peří na kuřatech je různě staré. Staré slepice shazují opeření více naráz. Nedospělá drůbež průběžně po celou dobu odchovu. Je to organický odpad, takže šup s tím do kompostu nebo do skleníku.

26.11.2020 14:20
Ibri

XXX.XXX.227.193

Slepičí lupy.....je fakt, že mě překvapilo to množství.
Teď už budu vědět. Děkuji za platné odpovědi a ne výsměch za neznalost. Vážím si toho.

26.11.2020 14:25

Slepičí lupy, to je ono! Tenhle termín si musím pamatovat

26.11.2020 17:44
petraodlesa

XXX.XXX.36.253

Ibri napsal(a):
Slepičí lupy.....je fakt, že mě překvapilo to množství.
Teď už budu vědět. Děkuji za platné odpovědi a ne výsměch za neznalost. Vážím si toho.

Zadavatelce děkuji, že se na to ptala. Řeším totéž 🙋👍

Přidejte reakci

Přidat smajlík