Slepice, mráz, černání hřebínků a laloků.

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
27.11.2020 14:41
janapiglet

XXX.XXX.12.241

Mam od cervence vyrazene slepice z velkochovu, moje 1. slepicky. Maji dreveny kurnik, nezatepleny, 1m nad zemi, drevo 2cm. Maji sklenene okno, ted zavrene. Na zadni stene maji vetraci okenko 10x10cm. Uvnitr podlaha jezirkova folie + 10cm hobliny a seno, umi se v tom zachumlat. Bydlime na kopci jako na horach +600m n.m.. Holky jsou cile, davaji vajicka, vyjma jedne uz jsou i dost operene. Ted mame tyden mraz, pres den -9°c, v noci bude přes -10°C, miska s vodou miva zamrzle okraje. Pristi tyden ma byt jeste vetsi mraz. Udelala jsem jim uvnitr drevenou bednu v bedne, spi vedle sebe na sene, nad sebou 2 strechy. Rano chteji ven, tak jim namazu sadlem hrebinky a laloky a nechavam otevrena vratka kurniku. Jsou hodne venku, nebo jsou s ovcemi v jejich drevenem domku. Mrzne tam ted ale vsude.

Dnes odpo jsem zjistila, ze 3 maji mistecko na hrebinku zcernale, nektera i lalucek. Do vody davam, par kapek oleje kvuli lalokum. Rano nemely.

Co ted, aby se vylecily a necernalo jim to dal? Mam je dav 80x50cm, kde budou vedle sebe, aby se nepraly? Nebo je mam prestat poustet ven z kurniku pres den, kdyz je -9°C? Mam jich 5 a kurnik je 2m2.

Uvazovala jsem o koupi infralampy a svitit jim cervene, ale hodne na netu rikaji, NE, ze se pak stanou jeste vice choulostive....a vic jim vadi rozdil teplot...pry se pak i perou..

Zkuseni chovatele - poradite mi prosim?

27.11.2020 15:03
janapiglet

XXX.XXX.12.241

Ted v 15,00 jsem je zavolala do kurniku, nechtely....namazala jsem znovu sadlem hrebinky a laloky, dala psenici a cistou vodu, ale hned zacala jedna klovat ostatnim peri na zadku a krku, delala rozruch v kurniku. Tak jsem je zase pustila ven....Vypada to, ze aby byly pres den zavrene v kurniku nebude mozne....

Kdyby tak slo uplest nejake teple helmicky...prolezu internet

27.11.2020 15:51
ančovička1

XXX.XXX.220.111

Slepice se vam zacinaji ozobavat,ne prat, z duvodu,ze nemaji dost bilkovin..krmite jen psenici,tam bilkoviny moc neni,kupte kompletni smes pro nosnice..moje slepice maji navic kozi kysele mleko..neozdibuji se..
proti zmrzlym hrebinkum je jedina rada..nepoustet slepice ven,pokud je - 4 °c..delam to tak roky a zadne omrzliny..

27.11.2020 16:28
janapiglet

XXX.XXX.12.241

Dekuji - nechtela jsem psat ultra roman, ale davam jim - smes pro nosnice N1 + psenici. Pak tvaroh, syrove mlete maso s varenou ryzi, nekdy varena psenicna kolinka s vitaminy pro nosnice Nutrimix. Maji rady i ovesne vlocky. Stale maji to N1 - psenici a vodu. Ostatni stridam kazdy den neco. Maji i vapenny grit, a rozmackane suche skorapky (to miluji vic nez grit).

Nevydrzela jsem a ted jsem je prenesla do nasi 2. koupelny v patre domu, kde bude max. 10°C, ted v mrazech. Predpoved rika pristi tyden jeste o 5°C hur, tak at se doma vyleci ze zcernani. Koupelna je taky 2x2 + vana, snad se srovnaji. Ozobava ostatni jen 1. Maji tam sve hrady, hnizda...

Az nebude v noci -20°C tak je vratim do kurniku a jak pisete, nevypustim je ven, bude-li min jak -4°C. Je mi jasne, ze jsou z kleci vic choulostive, je to jejich 1.zima a hned jak na horach.

27.11.2020 18:00
ančovička1

XXX.XXX.220.111

Janapiglet..tak to se ty vase slepicky maji famfarove😀..ja jsem slepice z kleci nikdy nemela,vzdycky si je vylihnu a vychovam sama,je to moje radost😇..
Tak se vam treba skubou ze zvyku,spis zlozvyku,ale az budou operene a ve vetsim prostoru,tak to prestane,nebudou se nudit..
Jestli se budete venovat chovu slepic dale, tak bych Vam doporucila postavit pekny velky, zdeny kurnik,spis zdenou kulnu s kurnikem, protoze je potreba I ulozeni krmeni,priprava krmeni, naradi k cisteni,atd...hlavne tam nemrzne..
U nas zatim v noci -2°C, ve dne nad nulou..☺

27.11.2020 18:08
honzapm

XXX.XXX.134.34

Hlavně, prosím vás, nemazat sádlem. A už vůbec ne několikrát denně.
Slunce jim to rozehřeje a vesele začnou to sádlo žrát,
což vy, jako laik, vyhodnotíte jako kanibalismus.

Maže se vazelínou nebo Niveou. Třeba 1-2x týdně.

To, že se klovou a žerou si peří na zádech je normální.
Protože jste si nekoupila slepice od chovatele, jak jsme vám vřele
doporučovali, ale chtěla jste ty vynešenky z haly.

Tím pádem nebudou nikdy zcela dopeřeny a bude jim větší zima,
než kdyby měly komplet peří.

Samozřejmě existují metody jako zakrácení zobáku, brýle proti kanibalismu,
ale to už jsme vám také psali.

Mimochodem, černání konců zubů či lalůčků má i jiné příčiny,
než jsou nízké teploty. V létě jsou to třeba velmi vysoké teploty
a nejčastěji ze všeho je to kvůli zdravotním komplikacím.
Třeba kvůli odrovnaným játrům, když jim někdo moc podstrojuje
a slepice žerou enormní množství tučných věcí, bílkoviny aj.

27.11.2020 19:02
janapiglet

XXX.XXX.12.241

Dekuji ancovicko. Snazim se prodat dum, pokud bych stavela posledni, udelam si zdeny chlivek, je to lepsi. Zacnu hledat na netu, jak zatim zateplit vic kurnik.

Honzo vy mi zase davate ...nejcasteji bylo doporuceni od starych chovatelu - vepr. sadlo, sem tam vazelina. Nivea a Indulona maji v sobe vodu. Jsem VS chemik, je to sice obracena emulze, lepsi do zimy, ale je tam neco vody, na teplem obliceji OK, na tenkem hrebinku muze zlobit.

Chtela jsem zachranit par slepic a tak je mam, nechtela jsem jine. Zatim jsou stastne a ja taky. Byly naprosto od leta v pohode, ochocene, skvele, denne 3-5 vajicek, vcera a dnes daly po 4 vajickach - u nas uz tyden tuhe mrazy pres den -9°C. Klove dnes jen jedna ostatni, ostatni neklovou. Mozna je ve stresu, ze jsem je nejprve zavrela (mely 600m2 vybeh) v kurniku, a pak domu do koupelny.
Je to moje chyba, ze jsem je nechavala jit ven do velkych mrazu...

Operene jsou vsechny uz jako normalni slepice, jen jedne to jeste dorusta.
V lete byly uplne OK, dnes taky, ale odpo mely 3 sem tam kousek na hrebinku nebo laloku cerny - urcite mraz.

Nepreziram je tucnym a bilkovinami. Cerne je100% od mrazu.
Bilkoviny pridavam 1x tydne trochu. Jinak si samy jedly zizaly, nekdy mysku, zabku.

..letos u nas nastoupily nejak rychle velke mrazy - ze slunicka, mela jsem kratke rukavy, dalsi den kosa -10°C.

Budu ted tedy pouzivat lekarskou vazelinu kdyz budou venku, ale nepujdou, kdyz bude vic jak -4°C, at se otuzuji postupne, holcicky moje. V mrazech bude hlavni stan - koupelna.

Uživatel s deaktivovaným účtem

27.11.2020 21:12

janapiglet napsal(a):
Dekuji ancovicko. Snazim se prodat dum, pokud bych stavela posledni, udelam si zdeny chlivek, je to lepsi. Zacnu hledat na netu, jak zatim zateplit vic kurnik.

Honzo vy mi zase davate ...nejcasteji bylo doporuceni od starych chovatelu - vepr. sadlo, sem tam vazelina. Nivea a Indulona maji v sobe vodu. Jsem VS chemik, je to sice obracena emulze, lepsi do zimy, ale je tam neco vody, na teplem obliceji OK, na tenkem hrebinku muze zlobit.

Chtela jsem zachranit par slepic a tak je mam, nechtela jsem jine. Zatim jsou stastne a ja taky. Byly naprosto od leta v pohode, ochocene, skvele, denne 3-5 vajicek, vcera a dnes daly po 4 vajickach - u nas uz tyden tuhe mrazy pres den -9°C. Klove dnes jen jedna ostatni, ostatni neklovou. Mozna je ve stresu, ze jsem je nejprve zavrela (mely 600m2 vybeh) v kurniku, a pak domu do koupelny.
Je to moje chyba, ze jsem je nechavala jit ven do velkych mrazu...

Operene jsou vsechny uz jako normalni slepice, jen jedne to jeste dorusta.
V lete byly uplne OK, dnes taky, ale odpo mely 3 sem tam kousek na hrebinku nebo laloku cerny - urcite mraz.

Nepreziram je tucnym a bilkovinami. Cerne je100% od mrazu.
Bilkoviny pridavam 1x tydne trochu. Jinak si samy jedly zizaly, nekdy mysku, zabku.

..letos u nas nastoupily nejak rychle velke mrazy - ze slunicka, mela jsem kratke rukavy, dalsi den kosa -10°C.

Budu ted tedy pouzivat lekarskou vazelinu kdyz budou venku, ale nepujdou, kdyz bude vic jak -4°C, at se otuzuji postupne, holcicky moje. V mrazech bude hlavni stan - koupelna.

Kde bydlíte? Na Kvildě? Že ty mrazy.

28.11.2020 09:07

Nebudete to chtít slyšet, ale jestli jedna začala ostatní klovat (a není-li to jen hierarchické klovnutí "jdi mi z cesty" apod.), tak s tím velmi pravděpodobně nepřestane. Jednou ochutnají a jsou schopny (zvláště hybridky, nevím proč) se to naučit vzájemně a nejslabší kus i hezky, doslova, obrat od kosti. Takže brýle nebo hrnec pro šikanérku.

28.11.2020 09:15
honzapm

XXX.XXX.134.34

Já si třeba představuji, kolik je v ČR asi tak slepic v domácích chovech.
Tisíc? Dva? Sto? Tři miliony?
A kolik je asi tak chovatelů.
Padesát? Stopade? Osmdesát tisíc? Dvě stě tisíc?

A kolik z nich plete slepicím čepice?

28.11.2020 09:17
janapiglet

XXX.XXX.12.200

My jsme divny kopec mezi Rozmitalem a Pribrami, ala hory Dole ve vsi a PB vcera sucho, slunce, modre nebe, normalni trava, priroda, a u nas uz je pres tyden cely den mlha jak pytel, vsechno omrzle jak krajka, ploty bile, ze neni videt ovce, trava omrzla cely den...dnes v 8,30 bylo na terase, -9°C...merunky, broskve, tu nelze pestovat...a inet rika PB -2°C

Jinak pul roku jsem byla lina dole vyklidit malou mistnost, chci tam mit loznici, odchazeji me kolena - blbe leky a jiny pry neni - abych nelezla furt do schodu. Tak jsem to dnes rano udelala a holky jsou tam. Maji 8m2, vetsi okno ven, a teplo do 12°C. Uz jsou v pohode, maji tam sve hrady, hnizda, rano uz 2 vajicka. Jak bude lepsi teplota, pustim je pres den ven do jejich vybehu - na noc domu. Zitra tu ma uz i snezit....tak budou holky i ja v klidku. Nacernale hrebinky a volatka uz se jim zacinaji zbarvovat zase do cervena. Chytla jsem to v zacatku, hura

28.11.2020 12:26
janapiglet

XXX.XXX.12.200

Nezabijim zvirata, ale uz jsem musela. Kdyz jsem si dovezla z velkochovu holky, 1 jsem po par dnech zabila, sikanovala ostatni. Odnesla jsem ji v bedne pryc, chytla za nohy a drevenym polinkem pres hlavu. Polivka pro psy. Byla to ale moje chyba, drzela jsem je dle internetu tyden v kurniku, mely jit ven uz po 2 dnech.

Honzo, jsem pletarka profik, ale nikdy bych nedelala svetriky a cepicky, to byl for. Myslim, ze svetr je tak akorat zadelat na cmeliky. Navic jsou pak ta zvirata pro ostatni divna a muze je ten hadr stresovat.

tohle me rozesmalo, treba i vas - i kdyz jsou ty lidi fakt paka, chudaci slepice...pleteny kulich pro slepici za 390Kc
https://www.etsy.com/market/hats_for_chickens

28.11.2020 12:32

janapiglet napsal(a):
My jsme divny kopec mezi Rozmitalem a Pribrami, ala hory Dole ve vsi a PB vcera sucho, slunce, modre nebe, normalni trava, priroda, a u nas uz je pres tyden cely den mlha jak pytel, vsechno omrzle jak krajka, ploty bile, ze neni videt ovce, trava omrzla cely den...dnes v 8,30 bylo na terase, -9°C...merunky, broskve, tu nelze pestovat...a inet rika PB -2°C

Jinak pul roku jsem byla lina dole vyklidit malou mistnost, chci tam mit loznici, odchazeji me kolena - blbe leky a jiny pry neni - abych nelezla furt do schodu. Tak jsem to dnes rano udelala a holky jsou tam. Maji 8m2, vetsi okno ven, a teplo do 12°C. Uz jsou v pohode, maji tam sve hrady, hnizda, rano uz 2 vajicka. Jak bude lepsi teplota, pustim je pres den ven do jejich vybehu - na noc domu. Zitra tu ma uz i snezit....tak budou holky i ja v klidku. Nacernale hrebinky a volatka uz se jim zacinaji zbarvovat zase do cervena. Chytla jsem to v zacatku, hura

Vranovice nebo Vysoká či Bohutín? U nás v Milíně je mlha taky, ale mráz jen -1, včera mezi bohutínským kostelem a Vysokou krásně modré nebe, ale jinak všude opravdu mlha jak pytel. Ještě, že mám ty slepičky chundelaté, co mají kulicha od přírody

28.11.2020 13:06
janapiglet

XXX.XXX.12.200

fur fru - v lese u Vysoke, ted mame v 13 hod venku -6°C. U vas je super

29.11.2020 21:36
ladd

XXX.XXX.170.200

Když víte, která je ta agresorka, tak jí zkraťte horní špičku zobáku, jak psal honzapm. Když jste zvládla slepici zabít, tak tohle zvládnete taky.
Až vám tyhle doslouží, tak si pořiďte plemeno vhodné do vašich podmínek a i třeba do nezatepleného kurníku.

30.11.2020 08:21
janapiglet

XXX.XXX.12.241

ladd dekuji - stalo se - vcera dopo jsem searchovala angl. internet co s tou 1 agresorkou, ktera jinak dava mega vajicka. Kupovat nejake bryle a montovat je, nuzky a klapacky na nehty - jsem zavrhla - maji ten zobacek do obloucku...bala jsem se, ze bych ho mohla naprasknout.
Zvitezil kovovy pilnicek na nehty. Upilovala jsem ji horni zobacek, aby nepresahoval dolni. Je klid, ostatni holky pred ni uz neutikaji, ji to nejprve asi stvalo, klovala a nic... Hrabe si, normalne ji.
Mam je tedy doma v malem pokoji, na zemi seno a hobliny, bedna s hlinou na hrabani, hrady, hnizda, kdyz vcera kolem poledne vyjela teplota na +5°C, vyvezla jsem holky ven do 600m2 k ovcim a za 2hod zase zpet domu, kdyz bylo 0°C. Jsou v pohode. Prinesu bednu, dam je do ni, rudlikem odvezu 60m do jejich vybehu a pak zpet do "mamahotelu". Nekteri me tu mozna nazvou cvokem, ale to je mi fuk , jsme zase happy ja i slepice. Velke mrazy takhle preckame.
Dnes 4 vajicka.

Zateplim jim na jare kurnik a udelam aspon maly, kryty vybeh ven, ktery pujde v paraku otevrit, na prodysny stin.

30.11.2020 11:04
Varaxi

XXX.XXX.1.226

Děda dával slepicím na hřebínky vosk nebo lanolin. Takže se maže ledacos.
Na lalůčkny nejlépe pomáhá mít takové pítko, ve kterém si je slepice nemáchají. A když je prostě moc velká kosa, tak je nepouštět ven. To předpokládá kvalitní, dostatečně velký a světlý kurník.

30.11.2020 11:23

Základ neomrznuti hřebene je suchý kurník. Pokud jsou slepice přez noc ve vlhkém prostredi a ráno vylezou vlhké do mrazu, omrznou vždycky. Žádné mazání na to nepomůže

30.11.2020 17:38
petraodlesa

XXX.XXX.36.253

Dává někdo do vody na pití olej, teda jedlý? Při pití jim automaticky mažou lalůčky...ale neřeší to hřebeny.

30.11.2020 18:20
Zuzkaa

XXX.XXX.208.34

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
Základ neomrznuti hřebene je suchý kurník. Pokud jsou slepice přez noc ve vlhkém prostredi a ráno vylezou vlhké do mrazu, omrznou vždycky. Žádné mazání na to nepomůže

Je to tak, i v těch chladných končinách, jako je ta vaše, nemusíte kurník zateplovat. Je lepší,když si slepice vytvoří vlastní zateplení. Každé zvíře ( savec) na zimu nasadí zimní srst, není tomu jinak ani u ptáků (slepice). Oni se zapeří prachovým peřím, načepýří a je jim teplo. Hlavně na ně nesmí foukat (kurník postavit v závětří) a vyřešit odvětrávání vlhkého vzduchu (ne průvan).

30.11.2020 20:11
janapiglet

XXX.XXX.12.241

petraodlesa - ja jsem to o tom oleji taky cetla na netu, davala jsem jim do vody kapku jedleho oleje - na ochranu lalucku a voda nezamrzne komplet. V kurniku zamrzly pak jen okraje misky s vodu. Myslim, ze je to dobra rada.

Jaky jsem postavila kurnik (foto), jsem uz popsala v uvodu. Je tam i pruduch jedne strany dveri a pak vzadu male okenko, mrizka 8x8, ne proti, ale bokem (ne pruvan). Sucho tam je. Plne steny, kde nejvic fici a snezi. Dvere dle netu 30x30, pak jsem je zmensila, byly moc velke. Ted maji i zaclonu, aby do kurniku nesnezilo.

Hrebinky a lalucky jim zacaly cernat, kdyz jsem je nechala behat venku a bylo -9°C. Mely je od rana namazane sadlem. Z kurniku vybehly OK a odpo uz mely kousky nacernale - tedy zvenku. Uz budou venku jen do -4°C. Muj hlavni problem je vybeh. Kurnik ma 2m2 na 5 holek, a je pro ne otrava byt cely den zavrene, chteji ven. Zadne povesene zeli, atd. je nezajima.
Zuzkoo - na jare asi radsi zateplim kurnik, ale hlavne vyrobim maly kryty vybeh. At jim nemusim dalsi zimu delat mamahotel v dome.

Dnes ukazovali na idnes, ze u nas bude -3°C a my meli pres poledne konecne slunce, modro, a +12°C - holky byly venku 4 hodky a slunily se Pak se ma clovek spolehat na predpovedi.

30.11.2020 20:18
honzapm

XXX.XXX.134.34

Jano, existuje taková věc... Jmenuje se to skleník.
Vřele to tu doporučuju na zimní denní pobyt soudružek slepic.
V létě na rajčata.
Zkuste searchnout, co to skleník je a jak vypadá.
Hoši vám ho postaví.

Pro 5 soudružek stačí menší. Kousek jim zahradíte a osejete.
Můžete jim tam udělat zelený truhlík, výsev pšenice do písku, doma atd.
Já dnes šel na chvojí a našel jsem lány ptačince žabince,
oblíbeného papání komtes, stálezeleného zázraku přírody.
Ten jim tam můžete pěstovat (roste kde je přebytek dusíku v půdě)
nebo nosit. Zapíchat větvičky, na ně jablka nebo pekingské zelí,
přiměřeně, a vůbec všelijaký enrichment.

1.12.2020 10:55
petraodlesa

XXX.XXX.36.253

Ten skleník je výborná rada 👍 Honzo. Také nad tím přemýšlím.

1.12.2020 11:03
petraodlesa

XXX.XXX.36.253

Už je to k nedohledání... video na YouTube, kde chovatel měl slepice celoročně ve velkém foliovníku, uvnitř byla vyšší vrstva kompostu. Měřil teplotu v něm, teploměrem zabodnutým do něho. Ale už nevím kolik ( nad nulou) naměřil, v zimě,venku byl sníh. Kompost je vlastně takový radiátor, tak mě to neudivilo. Měl tam hřady, snůšková hnízda...Co myslíte, není to blbost v dlouhodobém horizontu?

1.12.2020 11:42

V dlouhodobém horizontu každý kompost jednou dozraje a přestane hřát. Spoléhat na hnůj od slepic...to je jako nekydat kurník a nechat je žít ve vlastním hnoji. Další aspekt je čpavek, pokud se neodvetra, ku prospěchu slepic to rozhodně nebude...když se odvetra, tak i s teplem...
Smysl to na v čistém skleníku, kde budou chvíli ty rajčata a pak slepice. Slunce i v zimě udělá hodně...takové profilaktorium.

1.12.2020 12:08
petraodlesa

XXX.XXX.36.253

Bohemiagall, děkuji. Hm...ano, ten čpavek. Ten foliovník byl veliký a slepic málo, tak to asi nevadilo.

1.12.2020 13:17
janapiglet

XXX.XXX.12.74

Chtela jsem vecer ve 21,00 podekovat honzovipm, a kleknul tu nternet - az ted to nahodili - mistni vysilac pry byl kaput.

Toz honzopm - diky ten sklenik je super napad . Udelam jim to na jare, a i jsou super ty ruzne napady jak jim v zime v nem udelat nejaky entertainment.

Jinak vim, co je sklenik odmala zahradnicim a za sociku, kdy skoro nic nebylo, jsem dokonce na zahrade u babicky sila na stroji z folie sklenik 8x3x2m na okurky a rajcata

1.12.2020 15:57
MarinaKralikova

XXX.XXX.250.170

petraodlesa napsal(a):
Už je to k nedohledání... video na YouTube, kde chovatel měl slepice celoročně ve velkém foliovníku, uvnitř byla vyšší vrstva kompostu. Měřil teplotu v něm, teploměrem zabodnutým do něho. Ale už nevím kolik ( nad nulou) naměřil, v zimě,venku byl sníh. Kompost je vlastně takový radiátor, tak mě to neudivilo. Měl tam hřady, snůšková hnízda...Co myslíte, není to blbost v dlouhodobém horizontu?

Není to tohle? https://youtu.be/j1dFOMhdq30
je to docela zajímavý systém

1.12.2020 16:01
MarinaKralikova

XXX.XXX.250.170

Jinak kurník se dá zateplit i tak, že ho hodně vystelete slámou nebo senem (je to takové instantní řešení)
Ozobávání slepic může být i z nedostatku volného prostoru, nebo prostě z důvodu nějaké nepohody
https://www.slepicevnouzi.cz/36-agresivita-u-slepic/blog

1.12.2020 16:53
janapiglet

XXX.XXX.12.74

To je dobre video Marino - slepice jako komposterky.
Jsem total zacatecnik, ale rikam, ze mam slepice "zahradni doktorky". Poustela jsem je na podzim na zryte zahony i jsem budovala v lete nove, a ony v tom behaly, hrabaly, vyzobavaly cokoliv. A krasne me udelaly kompost na tech haldach novych zahonu, ony to fakt super promichaji.
Me holky uz se neozobavaji, byla to jen ta 1, a po upilovani zobacku je klid a pohoda.

YouTube miluju - tam clovek najde skoro vsechno.

1.12.2020 19:11
petraodlesa

XXX.XXX.36.253

Marino, je to podobné video. To, co myslím já, bylo z Polska...ale třeba se inspiroval tady. Pipinky mají zřejmě kurník jinde, toto je jejich supermarket😍

3.12.2020 09:03
MarinaKralikova

XXX.XXX.250.170

Jojo, mají ten foliovník jako restauraci, kurnik maji jinde, o tom v jednom dile taky povidal :)

3.12.2020 10:06
honzapm

XXX.XXX.134.34

Ono se to s tím využitím skleníku nemusí přehánět, že.

Stačí že:

- tam nefouká
- neprší
- nesněží
- je tam bezpečno
(slepice prostě milují menší uzavřenější prostory, různé chovatelské baroko (bordel a harampádí), cítí se tam bezpečně - ve skleníku se cítí bezpečně zejména před dravými ptáky. ti mají v zimě méně potravy, vyšší slepičí aktivitu a zeleň je bez listí, tj. slepice jsou velmi na ráně - ve skleníku nikolivěk)
- dá se tam popelit
- dá se tam pojídat písek a jiné kamínky potřebné ku trávení
- dá se tam slunit se
- chovatel tam dá nějaký materiál na hrabání (senné drolky, krátkou sušenou otavu, sušené kopřivy, různé jedlé větve, drcenou kůru, štěpku, rašelinu, písek, krátkou slámu, listí aj.)
- chovatel do materiálu sem tam pohodí přiměřenou dávku zajímavostí (pšenice, slunečnice, kardi, sušený moučný červík, sušená ančovička, sušené krevetky (to jsou pak žloutky), živé potemníky nebo bráněnky aj.)
- prostě je skvělé mít z kurníku "kam vypadnout"
- kdo má víc kohoutů, zajísté to ocení - jeden bude šéfovat v kurníku, druhý venku, když to půjde, třetí ve skleníku a je klid a mír na dvoře
- ke skleníku by měla vést co nejkratší cesta (kdo může kurník přemístit, ten se má)
- při sněhu určitě pravidelně cestu ke skleníku odhazovat
- slepice tam zavřít nebo dobrovolně naučit prostřednictvím motivace (slunečnice aj.)
- u nás se prodávají taková vánoční košťata (stromky) za 100,- Kč, tak jich vždy pár koupím
a dám slepicím do výběhu, cítí se bezpečně, zdržují se u toho, ozobávají to aj. - dá se tím lemovat cesta ke skleníku, aby slepice neměly pocit, že jsou moc na ráně

3.12.2020 12:59
Valentko

XXX.XXX.226.187

janapiglet napsal(a):
Mam od cervence vyrazene slepice z velkochovu, moje 1. slepicky. Maji dreveny kurnik, nezatepleny, 1m nad zemi, drevo 2cm. Maji sklenene okno, ted zavrene. Na zadni stene maji vetraci okenko 10x10cm. Uvnitr podlaha jezirkova folie + 10cm hobliny a seno, umi se v tom zachumlat. Bydlime na kopci jako na horach +600m n.m.. Holky jsou cile, davaji vajicka, vyjma jedne uz jsou i dost operene. Ted mame tyden mraz, pres den -9°c, v noci bude přes -10°C, miska s vodou miva zamrzle okraje. Pristi tyden ma byt jeste vetsi mraz. Udelala jsem jim uvnitr drevenou bednu v bedne, spi vedle sebe na sene, nad sebou 2 strechy. Rano chteji ven, tak jim namazu sadlem hrebinky a laloky a nechavam otevrena vratka kurniku. Jsou hodne venku, nebo jsou s ovcemi v jejich drevenem domku. Mrzne tam ted ale vsude.

Dnes odpo jsem zjistila, ze 3 maji mistecko na hrebinku zcernale, nektera i lalucek. Do vody davam, par kapek oleje kvuli lalokum. Rano nemely.

Co ted, aby se vylecily a necernalo jim to dal? Mam je dav 80x50cm, kde budou vedle sebe, aby se nepraly? Nebo je mam prestat poustet ven z kurniku pres den, kdyz je -9°C? Mam jich 5 a kurnik je 2m2.

Uvazovala jsem o koupi infralampy a svitit jim cervene, ale hodne na netu rikaji, NE, ze se pak stanou jeste vice choulostive....a vic jim vadi rozdil teplot...pry se pak i perou..

Zkuseni chovatele - poradite mi prosim?

Kebyže sa kazdý stará o sliepky tak ako vy. Tie sliepocky majú luxus. Ale upozornujem ze aj prehnaná starostlivosť im môže priťažiť.

3.12.2020 17:59
petraodlesa

XXX.XXX.36.253

Myslím, že Honza je výborný materiál k následování. Hodně jsem se mod něho naučila. To , co teď popisuje, se skleníkem, není luxus. Převzala jsem slepice po babičce, chodily v blátě, v dešti venku... bylo mi jich líto. A letošní první umělé líhnutí a následné prochladnutí dvouměsíčních, s kokcidiózou, mu dávají ve všem zapravdu. Chce to sucho, závětří.

Přidejte reakci

Přidat smajlík