Jaký prosinec - takový červen.
Jaký prosinec, takové jaro.
Když prosinec bystří, po Vánocích jiskří.
V prosinci zima ještě laškuje, ale v lednu již kraluje.
Na svatého Ondřeje (30.611.) ještě se nám ohřeje, ale na svatého Mikuláše (6.12 ) už je zima celá naše.
Na Adama a Evu, čekejte oblevu.
A protože se blíží Vánoce, někteří chtějí nakupovat a také trochu slavit a udělat blízkým radost.
Ale i v tomto čase něco kvete. Alespoň na internetu...
https://mail.centrum.cz/download.php?msg_id=0000000130750000b71805221936&idx=1.2&filename=Obraz_zivota.mp4&r=8.968058944526325
Nevím, co kvete na internetu, ale vím, co kvete u mě.
Včera bylo chvilku sluníčko, tak ta zima hned vypadala líp.
Uživatel s deaktivovaným účtem

javorka
napsal(a):
Jde mi vložit jen jedna fotka, tak to je na pokračování.
To je ten od Pivíčka?

jo012810
napsal(a):
Ten kohout je fotomodel-profesionál, když fotograf odvedl skvělou práci.
tajemství úspěchu - sebrala jsem ho z hřadu a rozespalýho postavila na zem do kuchyně. byl v takovým šoku, že stál jak socha.
Je to tak, Javorko, během mateřské pausy si pivíččininy vaječníky oddechly
a ona teď může vesele klást.
Příští rok musí holt zakvokat o měsíc dříve, a pak vám mladé slepičky
ponesou už během podzimu.
Tyhle letošní mají ještě tak měsíc čas.
Já včera sebral 20 vajíček. To je víc, než vůbec potřebujeme.
Mladé komtesy se činí a ještě nesou i poslední dvě oranžovokrké udatnice,
matka s dcerou, což je velmi zajímavé. Je prosinec, jsou to indiánky.
Tři mladé už mají vejce nad 62 gramů, dost se o ně bojím.
Dneska si pán přijede pro šest koroptvích slepic v plné snášce,
tak mi zase něco ubyde a pak ještě uspokojím místního sedláka
a bude to tak akorát. Snad.
K. opět začne střídat n.
Taky jsem si včera konečně udělal pořádek ve fotkách.
Jen za listopad mám přes 10 tisíc fotek Vlašek. Ups.
Nic pro Nomáda, vše na jedno brdo.
Tak mě napadá, že zas budu potřebovat nové úložiště...
Bohužel, Ježíškovi jsem už napsal, tak zas jedině z vlastní kapcy.
Je zajímavé, jak čínský vir ovlivnil český venkof.
Pro zrušené (DE) výstavy je vyšší zájem o drůbež,
kvalita nemusí vždy končit jako návnada či vývar.
A léta chátrající chalupy mají najednou své nové majitele. Vida.
Na tom něco je: "Je zajímavé, jak čínský vir ovlivnil český venkof.
A léta chátrající chalupy mají najednou své nové majitele. Vida." Jak píže Honzík. No náš občan si poradí se fším a reaguje pos svém...
To spojení PEL - MEL ve mně vyvolává vzpomínku na legendární scénku.
PEL bych tu klidně i povolil, ale MEL?
MEL už raději né...
https://www.youtube.com/watch?v=hwlNO_IhzeY
jo012810
napsal(a):
Na tom něco je: "Je zajímavé, jak čínský vir ovlivnil český venkof.
A léta chátrající chalupy mají najednou své nové majitele. Vida." Jak píže Honzík. No náš občan si poradí se fším a reaguje pos svém...
Už si dokážem spočítat kolik váží jedno vajíčko,když šest váží 440.
A jak víte, Olí, že těch vajec je šest?
Vy budete ten, Génius, že?
Včera jsem chtěl, já věčný naiva, nakutat Vlaškám do vnitřního popeliště
kolečko písku. Oj oj.
Všechno je zmrzlé na troud a ani krumpáčem ten písek nešel.
No teda jako ale...
Kdeže je to slibované oteplení? Že já se vrátím zpátky vy víte kam?
honzapm
napsal(a):
A jak víte, Olí, že těch vajec je šest?
Vy budete ten, Génius, že?
Včera jsem chtěl, já věčný naiva, nakutat Vlaškám do vnitřního popeliště
kolečko písku. Oj oj.
Všechno je zmrzlé na troud a ani krumpáčem ten písek nešel.
No teda jako ale...
Kdeže je to slibované oteplení? Že já se vrátím zpátky vy víte kam?
Honzík si jistě vzpomněl, že sv. Xaver(3.12.), kapá ze stříšek, ale letos to bude asi až na Mikuláše. Takže určitě gaučík píchne a potom i krumláč odvede sou práci a komtesy budou mít novou lázeň až...
Javorko, vše nejlepší k dnešnímu svátku.
Hodně radosti nejen se slepičkami.
Hop hop.
I já se připojuji a přeji všem Jitkám vše nejlepší, zdarví a hodně radosti a to nejen z drůbeže. Vždyď dnes děti s napětím čekají co jim Mikuláš přinese. Možna je mezi nimi i nějaká ta malá Jitka-Javorka.
A jo, javorka má dneska svátek. Tak všechno nejlepší k svátku
Místo kytiček dám fotku pár krůtiček (ten červený je vyměněný krocan kus za kus s kámoškou)

honzapm
napsal(a):
Tak koukám na chov morčat v jedné skupině a říkám si,
Bodlinko, jak se vlastně zabíjí takové morče?
To ho jako vezmete po hlavě pohrabáčem? Uí.
pohrabáč jsem nezkoušela, stačí palička na maso.
Javorko,take ja Vam preji k svatku vsechno nejlepsi, hlavne hodne zdravi a take chovatelskych uspechu🌹
U nas uz Mikulas se zkrocenym certem byl, doprovazel je krasny andel..mala, 4 leta vnucka Amalka,prednesla Mikulasi vzorne basnicku a dostala nejake dobroty..ani se moc nebala..to my se kdysi bali podle predpisu😁
Děkuji.
Já Mikuláše letos neuvidím, ale těším se na fotky, jak si užily naše děti.
Vymysleli to tak, že to bude venku u ohníčku v třešňovce, děti půjdou po fáborcích, budou hledat světlo (oheň), tam si upečou jablíčka a za soumraku se z lesa zjeví Mikulašská družina.
Doufám, že se jim to vydařilo, jsem napnutá.
Mikuláš s andělem a čerty potěšil i děti v Domažlické nemocnici. Pobavil ale i ty starší pacienty, když viděli čerty se štítem nebo rouškou.
My jsme jezdili každý rok na Mikuláše na Nové Hrady. Mám tam část rodiny a žila tam i babička s dědou. Letos program na náměstí nebyl, natáčeli místo toho on-line "Pohádku z kovárny aneb o novohradských čertech" a shodou okolností v době, kdy tam byly děti na návštěvě před týdnem. Ségra si pak dělala legraci, že v pohádce "hraje" jejich plot :-) Ale většina záběrů je z Terčina údolí nebo z nádvoří hradu.
https://www.youtube.com/watch?v=ctiRzF5N2_I&feature=youtu.be&fbclid=IwAR2SvXqWKA6vAC5Yf4DIAxPeuW2WoWxQCNFyycgGSQf0aK265a8utuLuFX4
Policie hledá muže, který prodává přes internet sušičku prádla na solární energii za 800 Kč.
Sušiček se zatím prodalo 30 tisíc.
Lidem, kteří si ji objednali ........... přišla poštou šňůra na prádlo.
Když se to tak vezme, měl v zásadě pravdu :-D
No jasně, pošta.
Přece - pán odeslal:
"sušičku prádla na solární energii za 800 Kč"
A ta fuj Pošta doručila jenom šňůru na prádlo.
(no nic, to je můj smysl humoru, který dřív chápalo pár lidí,
ale dnes už nikdo)
Já vím, jak to bylo myšleno a dál se dal z vtipu udělat další.
Ale to uměli jen Vladimír Menšík, Jiřinka Bohdalová, Vladimír Šimek a já.
bb

XXX.XXX.29.55
veraboskova
napsal(a):
My jsme jezdili každý rok na Mikuláše na Nové Hrady. Mám tam část rodiny a žila tam i babička s dědou. Letos program na náměstí nebyl, natáčeli místo toho on-line "Pohádku z kovárny aneb o novohradských čertech" a shodou okolností v době, kdy tam byly děti na návštěvě před týdnem. Ségra si pak dělala legraci, že v pohádce "hraje" jejich plot :-) Ale většina záběrů je z Terčina údolí nebo z nádvoří hradu.
https://www.youtube.com/watch?v=ctiRzF5N2_I&feature=youtu.be&fbclid=IwAR2SvXqWKA6vAC5Yf4DIAxPeuW2WoWxQCNFyycgGSQf0aK265a8utuLuFX4
Tam jsem taky jezdil,ale kousek dál Nakolice,Výšná a Fišerky.
Náhodou, když člověk najde dospěje ke svému cíli, tak je to fajn.
Někteří to zvládnou i bez navigácije, že.
Tak co, Začátku, už líhnete?
A kde máme nějaké ty fotky psa, koček, kalendářů a rybiček?
Pěkně si sedneme, někteří i lehneme, a počkáme.

na fotky je tma. můžu fotit akorát Noru.
na paduánky je tma. hybridi s divokými proužky si vzpomněli, že mají po kohoutech kolumbijský faktor a jsou normálně hnědý. akorát mají černý ocasy a černý krky, ale to není v té hnědé vidět. akorát kohouti jsou lepší sussex než je isa sussex.
venku je taky tma. a je tam sníh. předstírám, že venku neexistuje.
Radostně a zvesela do předposledního vánočního víkendu a rychle stíhnout i všechny předvánoční přípravy...
Terezko, prosím, co říkáte na tohle?
Píše to na Fejsu jeden arab.
"nezapomente, že pravý oko u slepíc je kratkozraky
a levy oko je daleko zraky. to asi ten fakt nevědi všichní.
pravý oko použivaji na hledání potravu a je hodně přesnejší
než lidské oko, ale nevidi dobře na dalko. opak je levý,
nevidi dobře na blízko ale skvělý na dalko kvuli ochranu před predatory."
Klikni na postavičky, pěvecký sbor, kino, kostel, všechna okna, výlohy, prodavač ryb i krmítko a sněhulák, je to parádní. písničky, hry atd...A pak že ČT není veřejnoprávní.
http://advent.ceskatelevize.cz/

honzapm
napsal(a):
Terezko, prosím, co říkáte na tohle?
Píše to na Fejsu jeden arab.
"nezapomente, že pravý oko u slepíc je kratkozraky
a levy oko je daleko zraky. to asi ten fakt nevědi všichní.
pravý oko použivaji na hledání potravu a je hodně přesnejší
než lidské oko, ale nevidi dobře na dalko. opak je levý,
nevidi dobře na blízko ale skvělý na dalko kvuli ochranu před predatory."
arabové na fejsu píšou vůbec různý kraviny
nejlepší je použít funkci blokovat uživatele
Je to úžasná funkce.
Bodlinko a Lucie - na zdraví. Upijte noci co nejvíc.
Už jen týden zkracování a pak se začneme dloužit. Uí.
https://www.youtube.com/watch?v=eQWeneJrdPw
honzapm
napsal(a):
Je to úžasná funkce.
Bodlinko a Lucie - na zdraví. Upijte noci co nejvíc.
Už jen týden zkracování a pak se začneme dloužit. Uí.
https://www.youtube.com/watch?v=eQWeneJrdPw
Ano, ale než se začneme "dloužit", musí být Vánoce a snad i ten sníh. Prostě samá překvapení a zavzpomínat...
Naše školství má mnoho starostí s distanční, střídavou a jinými výukami. Nicméně vše chce i v této době nový přístup a hlavně korektnost...
Svatá Lucie, nositelka světla a kouzel
Jeden z nejmagičtějších dní adventního období je třináctý prosinec. Den svaté Lucie přináší řadu čarodějnických zvyků! Znáte je?
Svatá Lucie, nositelka světla a kouzel (obrázek)
9. 12. 2020 – Lucie a její oči
Jméno Lucie patří u nás mezi nejpopulárnější ženská jména. Jeho původ je odvozen od latinského slova „lux“, které v překladu znamená „světlo“. Lucky jsou tedy nositelkami světla, což se v temných dnech před zimním slunovratem hodí, takže umístění jejich svátku v kalendáři snad nebude náhodné. Zajímavostí je, že od stejného latinského slova je odvozeno i jméno ďábla Lucifer, což značí „světlonoš“. To je však asi jediná podobnost, protože historická Lucie byla opravdovou křesťanskou světicí!
Panna Lucie žila kolem roku 300 v Syrakusách v Itálií. Proslula tím, že se odmítla vdát za pohanského nápadníka. A protože jemu se nejvíc líbily její oči, tak si je sama vyloupla a poslala mu je, aby ho odradila. A ejhle, stal se zázrak a Panna Marie ji do druhého dne obdařila novýma očima a vrátila jí zrak! Proto je taky Lucie mimo jiné patronkou nevidomých a lidé se k ní modlí oři očních onemocněních. Nakonec jí to ovšem příliš nepomohlo a navzdory tomuto hrdinskému (nebo masochistickému?) činu ji později čekala mučednická smrt!
Zákaz předení a tajemné věštby příštího roku
Luciin svátek se odedávna těšil velké oblibě a byl provázen celou řadou adventních zvyků. Nejdůležitější místo měly pochůzky žen oděných v bílých šatech, které obcházely na vesnicích domy a kontrolovaly, jestli jsou již hospodyňky nachystány na příchod vánoc. Podle pověry bylo navíc v tento den zapovězeno předení - kdysi velmi důležitá zimní ženská práce. Kterou ženu přistihly bílé paní na Lucii, jak přede, tu čekal trest! Místo předení se měly ženy v tento den věnovat předvánočnímu úklidu, a taky si trochu odpočinout. Převlečené „Lucie“ v bílém kontrolovaly i děti, jestli dodržují adventní půst.
Na Lucii má prý magie velkou moc, a tak byl tento den zasvěcen také věštění. Podle počasí od Lucie do vánoc se předpovídalo, jaký bude příští rok - každý den znamenal jeden měsíc! Svobodné dívky si na Lucii napsaly třináct lístečků se jmény mužů, kromě jednoho, kde bylo slovo „neznámý“ každý den až do vánoc jeden lístek spálily a který jim zůstal, to měl být jejich ženich. Muži měli zas jiný čarodějný zvyk. Pokud se jim povedlo vyrobit stolek bez použití hřebíků a na ten si pak během mše v kostele stoupli, ukázalo se jim, kdo z přítomných jsou zlé čarodějnice!
Lucie jako posel světla
Svátek Lucie se dnes těší velké oblibě ve Skandinávií, kde můžete vidět průvody dívek v bílém a se svíčkami i dnes. Není bez zajímavosti, že je to snad jediná světice, kterou v těchto protestantských zemích vůbec slaví. Svátky Lucie, ať už kdekoliv, ovšem nezapřou, že se v nich mísí křesťanská tradice se starobylými pohanskými prvky vítání nového světla o blížícím se slunovratu.
A nakonec, asi znáte pranostiku: „Lucie noci upije, ale dne nepřidá“. Toto tajemné tvrzení má dvě možnosti vysvětlení. Jedno z nich je, že až do zavedení gregoriánského kalendáře v roce 1582 (používáme jej dodnes) vycházel 13. prosinec již na zimní slunovrat, takže se po Lucií opravdu začaly noci zkracovat. Druhé vysvětlení je modernější a všímá si nepravidelnosti v oběžné dráze Země kolem Slunce. Díky nim se po Lucii čas západu Slunce opravdu začne o pár minut posunovat směrem k pozdějšímu! Jenomže to zatím ještě neznamená „přidání dne“, to přijde až o slunovratu. Stejně tak totiž ráno Slunce vychází ještě pořád později a později!
Každopádně, nové světlo a zimní slunovrat jsou již na dohled a Lucie nám dává znamení, že se máme na co těšit!
Článek pro vás připravila numeroložka Klára.
A to je teprve Začátek zkracování...
Javorko, mám pro vás špatnou zprávu, včera Vlašetky trhly rekord,
celé plato čili 30 vajíček za jeden den.
Uf... kam já s tím... tak holt 90 dostala i tchýně.
Škoda, že v nich zrovna není žádné léčivo. Uí.
Zdravíme Pivíčko.
Věrko, tak co, už se z té nové krůty stal krocan?
U nás nic nového. 17. listopadu se samice zakrslého kastorexe rozhodla, že využije nezavřených dvířek a užívala si svobody. No bohužel už jsme jí už nenašli. A nevím, jestli se nám vůbec nějakou jinou do chovu podaří sehnat.
Já teď na zahradu skoro nejezdím. Obstarává jí manžel s dětma. Nějak se nemůžu vyhrabat z nemocí. Ale už jsem aspoň napekla cukroví. A sehnala přes internet nějaké ty dárky. ( i automatické otevírání pro slepičky)
veraboskova
napsal(a):
U nás nic nového. 17. listopadu se samice zakrslého kastorexe rozhodla, že využije nezavřených dvířek a užívala si svobody. No bohužel už jsme jí už nenašli. A nevím, jestli se nám vůbec nějakou jinou do chovu podaří sehnat.
Já teď na zahradu skoro nejezdím. Obstarává jí manžel s dětma. Nějak se nemůžu vyhrabat z nemocí. Ale už jsem aspoň napekla cukroví. A sehnala přes internet nějaké ty dárky. ( i automatické otevírání pro slepičky)
Je škoda, že se samička rozhodla vydat do světa. Ono dnes se shánějí, jakákoliv čistokrevná zvířata, hódně obtížně. Tak se mi to jeví, i když pro kohouty většinou cestuji přes celou republiku. Letos se mi zadařilo. Naopak přes celou republiku mi přivezli kohouty na výměnu. Věrko, přeji urychlené uzdravení a doufám, že covid (nebo co to máte) je na vás krátký...
A tak Honzíku znáte mě, já jsem na to koukla, že je to na baterky. A to je asi nejdůležitější. A na soumrakové čidlo, a víc ať si s tím poradí manžel, že
Pekla jsem cukroví: vanilkové rohlíčky, linecké slepované marmeládou, linecká medová kolečka, kokosové strojkové cukroví s rybízovou marmeládou, máčené v čokoládě a ještě tam mám nějaké linecká kolečka na dodělání. Ale Honzíku, pro vás prý nic
jo012810
napsal(a):
Je škoda, že se samička rozhodla vydat do světa. Ono dnes se shánějí, jakákoliv čistokrevná zvířata, hódně obtížně. Tak se mi to jeví, i když pro kohouty většinou cestuji přes celou republiku. Letos se mi zadařilo. Naopak přes celou republiku mi přivezli kohouty na výměnu. Věrko, přeji urychlené uzdravení a doufám, že covid (nebo co to máte) je na vás krátký...
Uvidíme, ale asi to bude náhoda, že by se zadařilo něco sehnat, spíš to vidím zamluvit si něco rovnou u chovatele z odchovů na příští rok. Docela mě to mrzí, králíci baví mladšího syna, tak bych nerada, aby skončil.
Naštěstí mě už zlobí jenom průdušky. Nejdřív antibiotika, pak pár dní v práci a kašlu jak tuberák znovu. Ale chodím na tymiánový sirup a to by bylo, aby to nepomohlo.
A to já vás jenom zkouším, Věrko.
Možná, ale opravdu jenom možná, Ježíšek donese k automatickému
otvírání kurníku i to zavírání. Třeba. Asi. Snad.
No a jinak - já rybízovou nerad. Takže až uděláte kokosové strojkové
s višňovou nebo ještě lépe s ostružinovou, tak pak mi smíte poslat.
Ale napekla jste toho tedy dost, skoro se to ani nedalo přečíst, co toho je.
honzapm
napsal(a):
A to já vás jenom zkouším, Věrko.
Možná, ale opravdu jenom možná, Ježíšek donese k automatickému
otvírání kurníku i to zavírání. Třeba. Asi. Snad.
No a jinak - já rybízovou nerad. Takže až uděláte kokosové strojkové
s višňovou nebo ještě lépe s ostružinovou, tak pak mi smíte poslat.
Ale napekla jste toho tedy dost, skoro se to ani nedalo přečíst, co toho je.
A ta vaše vánočka Věrko, ta nemá chybu. V roce 2016 jste mi dala recept a už jinou neděláme
Jen teda nedáváme ten muškátový oříšek.
Ale jinak prostě mňam
No
To to letí. A neměl byste, Milane, ten recept někde po ruce?
Nebo Věrka? Když to teď bude aktuální...
Věrko, tymiánový sirup je určitě fajn.
Víc Karvakrolu obsahuje oreganový olej.
Ale chuťově je to utrejch, oproti sirupu.
Nejlíp množstevně, cenově a obsahem Karvakrolu mi vyšel
tenhle:
https://www.bylinnalekarna.cz/oreganovy-olej-50ml-ekomedica
https://cs.wikipedia.org/wiki/Karvakrol
Třeba se pak přijedete podívat na Vlašky, Olánku,
když nová dálnice povede i k nám.
Asi je dám taky do pater, aby se jich více vešlo a byly in.
Trávu jim budu kupovat balenou v plastové vaničce a mikropytlíku.
Pěstování trávy na zahradě bude neetické.
Každopádně při patrovém způsobu chovu a při kupování balené trávy
se jistým způsobem eliminuje riziko influenzy, takže hurá.
A ještě v tom předvánočním čase...Jistě by bodl ten recept na vánočku, aby i u nás zavoněla nově i podle receptu...
honzapm
napsal(a):
To to letí. A neměl byste, Milane, ten recept někde po ruce?
Nebo Věrka? Když to teď bude aktuální...
Věrko, tymiánový sirup je určitě fajn.
Víc Karvakrolu obsahuje oreganový olej.
Ale chuťově je to utrejch, oproti sirupu.
Nejlíp množstevně, cenově a obsahem Karvakrolu mi vyšel
tenhle:
https://www.bylinnalekarna.cz/oreganovy-olej-50ml-ekomedica
https://cs.wikipedia.org/wiki/Karvakrol
VÁNOČKA PODLE VĚRKY.
1/2 kg polohrubé mouky
80g cukru
2dcl mléka ( někdy i víc)
2 žloutky
10dkg másla
Vanilkový cukr
Sušené kvasnice ( dávám 1/2 normálních
Citronová kůra
panák rumu
Muškátový oříšek (nedávám)
+ do těsta kdo má co rád.
U nás máme rádi sekané mandle, rozinky namočené v rumu a kandovane ovoce.
Vánočku pletu ze 6 pramenů ( postup je na YouTube). Vánočka je upletená naráz a při pečení nemá co sjet a nemusí se jistit špejlema.
Potřeme vajíčkem a posypeme plátky mandlí a já dávám ještě vlašské ořechy.
Tak ať se vám povede
1978milan
napsal(a):
VÁNOČKA PODLE VĚRKY.
1/2 kg polohrubé mouky
80g cukru
2 žloutky
10dkg másla
Vanilkový cukr
Citronová kůra
panák rumu
Vánočku pletu ze 6 pramenů ( postup je na YouTube). Vánočka je upletená naráz a při pečení nemá co sjet a nemusí se jistit špejlema.
Tak ať se vám povede
I já děkuji a zadám za domácí úkol k využití.
Tady máme zajímavé čtení nejen pro Začátka.
https://ct24.ceskatelevize.cz/veda/1980949-dnes-prijde-noc-nejdrive-v-roce-proc-ale-slunovrat-nastava-az-21-prosince?
1978milan
napsal(a):
VÁNOČKA PODLE VĚRKY.
1/2 kg polohrubé mouky
80g cukru
2 žloutky
10dkg másla
Vanilkový cukr
Citronová kůra
panák rumu
Tak ať se vám povede
Chybí Vám tam sůl, dala bych 5 g.
1978milan
napsal(a):
VÁNOČKA PODLE VĚRKY.
1/2 kg polohrubé mouky
80g cukru
2 žloutky
10dkg másla
Vanilkový cukr
Citronová kůra
panák rumu
Tak ať se vám povede
Tak koukám, že se za ty roky z trošky rumu stal panák rumu
Soli dávám špetku. A kromě trošky strouhaného muškátové oříšku (3x strouhnout) dávám trošku tlučeného anýzu (na špičku lžičky). Ten se vlivem času koukám z receptu vytratil. S kořením je to těžké, chce to vyzkoušet třeba bez a pak malinko přidat a hlavně když nemám ráda anýz, tak ho tam dávat nebudu.
Do těsta dávám jenom rozinky namočené v rumu (že by to koneckonců ten panák nakonec byl?), kandované ovoce je většinou s konzervanty, tak to nedávám, a mandle dávám celé napíchané do boku vánočky mezi jednotlivá patra. To je taky na člověku, jak plete, kolik pater. Třeba naše babička dává sekané mandle do těsta.
veraboskova
napsal(a):
Tak koukám, že se za ty roky z trošky rumu stal panák rumu
Soli dávám špetku. A kromě trošky strouhaného muškátové oříšku (3x strouhnout) dávám trošku tlučeného anýzu (na špičku lžičky). Ten se vlivem času koukám z receptu vytratil. S kořením je to těžké, chce to vyzkoušet třeba bez a pak malinko přidat a hlavně když nemám ráda anýz, tak ho tam dávat nebudu.
Do těsta dávám jenom rozinky namočené v rumu (že by to koneckonců ten panák nakonec byl?), kandované ovoce je většinou s konzervanty, tak to nedávám, a mandle dávám celé napíchané do boku vánočky mezi jednotlivá patra. To je taky na člověku, jak plete, kolik pater. Třeba naše babička dává sekané mandle do těsta.
Tak jsem se šel schválně podívat na ten recept, co mám napsaný a fakt tam ten anýz je. Jak to dělám zpaměti a to koření nedávám, tak se mi to proste z hlavy vykouřilo.
A myslím že panák rumu = troška rumu
Jinak někdy se mi nechce vánočka plést, tak udělám to těsto řidší a dávám do formy. Z formy je moc hezká, úplně dokonalá.

miladas
napsal(a):
jo jo, sůl
to u nás v rodině k tomu takový příběh, jak kdysi kdysi kdysi dva pekli spolu vánočku a tu sůl tam nedali
a pak solili každý plátek zvlášť, protože to jinak nebylo k jídlu
takže na sůl do vánočky se nesmí zapomenout

miladas
napsal(a):
Jo jo špetka soli do sladkého a špetka cukru do slaného.. Tak to dělávala vždy moje babička ..
dej jí Pánbůh nebe
Ale ono dříve ta špetka soli byla v každém receptu ... Nyní už tak moc ne.

potkají se dva borci, už se dlouho neviděli a ten jeden říká
"hele tak musíme někam zajít, pokecat"
a ten druhej povídá "hele já teď vůbec nemám čas, začal jsem podnikat"
a ten první se hned ptá, co že je to za byznys a ten druhej říká
"otevřel jsem si bordel"
"no hustý," povídá ten první, "a hele, kolik u tebe co stojí?"
"1000 orál a 2000 anál"
"no a normální?"
"to nevedeme, zatím jsem tam sám"
veraboskova
napsal(a):
Letos jsem se rozhodla, že upeču vánoční štolu (tvarohovou). Tak jsem si o víkendu našla recept, prošla komentáře, psychicky jsem se na to připravila, jako že se mi to povede a jako hurá jde se na to. No a když jsem se přesunula do kuchyně, tak jsem zjistila, že někdo snědl tvaroh
Asi ten tvaroh je i bez štoly super a ten někdo vám ušetřil práci...
Krasne rano😀..pod okny mi cupaji a stebetaji deti,ktere rodice vodi do sousedni skolky..takovy normalni den..
Rozkvetl mi ruzovy vanocni kaktus..😇
Olánek
napsal(a):
V Červeném Hrádku dnes uhořelo 16 000 kuřat v hale o ploše 42 metrů čtverečných.Kolik činí plocha na jedno kuře?Ti novináři mně dávaj zabrat.
Tam je napsáno, že požárem byla zasažena plocha asi 40 m2. Hala je určitě větší. Kuřata se udusila splodinami hoření a zřejmě se taky ušlapala. Pro někoho to musí být napsáno asi víc polopatisticky.

Olánek
napsal(a):
V Červeném Hrádku dnes uhořelo 16 000 kuřat v hale o ploše 42 metrů čtverečných.Kolik činí plocha na jedno kuře?Ti novináři mně dávaj zabrat.
https://mapy.cz/s/nudemepada
normální hala. nemusí shořet celá, aby kuřata uvnitř pozdechala.
Zdravím všechny tady a opět na vás mám prosbu - nevíte náhodou někdo kde by se dala sehnat tato čistící pěna? Mám ji asi 10 let a už mi dochází. Je to fakt ÚŽASNÁ věc na odmašťování sporáku a obkládaček u něj
dadu
napsal(a):
Zdravím všechny tady a opět na vás mám prosbu - nevíte náhodou někdo kde by se dala sehnat tato čistící pěna? Mám ji asi 10 let a už mi dochází. Je to fakt ÚŽASNÁ věc na odmašťování sporáku a obkládaček u něj
Jo zima,zima přichází,nadělá nám nesnází.Jenom Honzík na gaučíku,stále láme čtvrthodinku.
Tak si říkám, že se dneska podívám na Showtime v televizi. Měli ukazovat Vémolu s tou jeho Playmate. První zprávy jsem nestihla, tak si pustím Prima +1 (vysílání posunuté o hodinu oproti původnímu). A když tu tak nevyužitě sedím u televize, tak si vezmu notebook, začtu se do vlákna Vlašky 2020. A myslíte, že jsem viděla toho Vémolu? Najednou koukám a už jsou reklamy. Takže nic. Ale o těch bráněnkách se mi taky bude zdát
Já nevím...
Když německá slepice italského plemene,
krmena polským Kampolem, v kukani z rakouského proutí
v české maštali po němcích snese vajíčko, ze kterého se
v rumunské líhni vyklube kuře,
které zahřeje náhradní kvočna belgické výroby
a přisvítí mu lampička Made in PRC, jak to vlastně naKonec je?
Olí?
https://www.mix24.cz/vajecny-skandal-lidlu-slepice-snasi-v-polsku-ceska-vejce-snazil-se-vysvetlit-retezec/
honzapm
napsal(a):
Já nevím...
Olí?
https://www.mix24.cz/vajecny-skandal-lidlu-slepice-snasi-v-polsku-ceska-vejce-snazil-se-vysvetlit-retezec/
A je to vlastně k pláči...
Tak hlásím, že nová samice zakrslého kastorexe sehnaná. Dokonce dvě, jedna je ale loňská výluková, druhá je zatím nebodovaná 3 měsíční. Ale co už, když nic lepšího nebylo. Aspoň se bude mít kluk o co starat.
Orlovky pomalu zase nesou. Líhně v rámci vánočního úklidu oprášené (lehce připravené), jenom zapnout.
A zítra jdu na pečení vánoček
honzapm
napsal(a):
Já nevím...
Olí?
Asi záleží na konkrétní právní úpravě,obdobné státnímu občanství buď právo krve nebo právo místa.
Podle mne české slepice v cizině snáší,tedy vyrábějí vejce česká,jako např.auto Škoda vyrobené v Číně není čínské.Není přeci zakázáno chovat naše české slepice v Polsku.Když např.podojím zdejší krávu na území cizího státu deset metrů za naší hranicí,tak nemám ještě cizí mléko.
Složitější je,co kuře vylíhlé u nás z dovezeného vajíčka zahraničnich rodičů.Podle krve cizí,podle místa naše.V rozdílných právních úpravách asi půjde o česko _ cizí původ,cosi jako dvojí občanství.
Vejce Unijní, krevní původ Česko,místo původu Polsko.
Tak já mám vánočku akorát upečenou. Večer až vystydne, vykroutím špejle a ráno pocukruju
veraboskova
napsal(a):
Tak já mám vánočku akorát upečenou. Večer až vystydne, vykroutím špejle a ráno pocukruju
Super, a už i nazdobený stromek Já tu ze šesti pramenů najednou neumím. Dělám dole čtyři, prostřední patro tři a nahoře dva. Někdy se "povede" a vánočka sjede ke straně. Ale na chuti to nic neubírá, jenom se musí hodně pocukrovat Jinak druhá mě ještě čeká, ale dneska už čas nebyl. Ale bramborový salát jsem stihla
Stromek máme nazdobeny už asi týden 😁, prý abychom jsme si ho náležitě užili.
Plést vánočku ze šesti jsem se naučil na YouTube, nic na tom není, někdy to zkuste.
Ale vánočku máte ukázkovou, jak z katalogu.
Jinak salát udělám až ráno, ale dnes jsem stihnul ještě rybí polívku ze 3 hlav a řekl bych, že se povedla.
Já letos taky pekla ze šesti. Vypadá to jako nic, ale stejně to nedávám na první pokus. Můj recept je o trošku víc "vytuněný" než od Věrky, ale hodně podobný.
Chyba ale je, že už je skoro snědená. Nevadí, ještě budu péct další z tvarohového těsta. Ta je vynikající.
Vánočky... Jó, vánočky...
Nereptáme, aspoň máme něco pro kočky.
A pro Vlašky.
Konec básně.
.
miladas
napsal(a):
Nádherná vánočka. Jak dlouho necháte kynout, na kolik a jak dlouho pečete? Díky.
Co asi je nejdůležitější, používám sušené kvasnice vrchovatou kávovou lžičku na půl kila mouky.
Jinak těsto dělám v pekárně, dřív ručně ve vajdlinku než se přestane lepit na vařečku. Kyne dlouho podle okolní teploty. U radiátoru nebo v nahřáté troubě určitě hodinu a půl. V pekárně program těsto trvá i s hnětením dohromady 1,5 hodiny. A pekárna sama přihřívá. Po upletení nechávám ještě půl hodiny kynout na plechu než dám do trouby.
Peču na 170, po půl hodině na 150 ztlumím, test špejlí, celkem tak 45 minut. Každá trouba peče jinak. A lepší je jí trochu přičmoudnout než aby se nedopekla
Druhá, tentokrát tvarohová, vánočka je na světě. Není tak krásná, jako Věrčina, ale zato hned hotová. A je moc dobrá, to je hlavní.
Tvarohová vánočka
150g másla, 150g cukru moučky, 2 vejce, citronová kůra - vyšlehat
Tvaroh měkký balený 250g, vanilkový cukr, 2 lžíce rumu, mandle, rozinky. Nakonec přidat 2 pečící prášky smíchané v 500g hl. mouky.
Potřít vejcem, mandle na ozdobu.
Já teda nic nešlehám, všechno smíchám dohromady, z těsta uválím prameny a zapletu. Máslo je dobré nechat povolit. Mouku jsem dala napůl s polohrubou a cukr krupici. Nic nekyne, až v troubě.
Mám pocit, že oproti kynuté, vydrží déle vláčná.
Vesele do posledního letošního týdne s aktualizovanými známými filmovými hláškami
Tak jsem si dneska vzala na zahradu foťák.
Orlovky starší kmen, od kterého letos budu líhnout.
Z tohohle králíka mám radost. Je to letošní odchov našeho Péti a dostal na bodování ve Stropnici 95 bodů. Zakrslý kastorex sameček. Snad se mi podaří najít pro něj nového majitele aby šel do chovu a ne na mazlíka.
Letošní omladina - je na nich vidět, že to není ještě ono, chtějí si dát ještě jednu sezónu a přepeřit do krásy. Asi 14 slepiček a dva koupení kohoutci. Pro sběr násadovek napřesrok
kačíkačka
napsal(a):
Všechny Vás tu zdravím vespolek a přeji všem do Nového roku štěstí, zdraví a hooooooodně kuřat, kačat,krůťat,křepelčat a vůbec veškeré havěti co si kdo zmyslí a dobrou pohodu
Blížící seSilvest byl vždy ve znamení bilancování, vtipů a karikatur a pro chovatele určitý mezník, kdy většina již má sestavena hejna pro líhnutí...
Konečně!
První vajíčko od wyandotky, první od přepeřené vlašky a Pivíčkovo, ta nezklame.
Tak dnes jsem zase měla snídani, jak má být.
Hvězdník Luna už má 16 květů.
Hezký večer.
javorka nám dělá chutě
Honzíku, já jsem v pracovním procesu, i zítra. Takže Alex nebo Karlos, zítra si o tom přečtu. Teď jdu počítat ovečky
A je tu poslední den v tomto kalendářním roce. Tradičně, ale letos i netradičně...A snad i krok v před.
Dnes mám čas, nejsem v práci tak ještě naposled doplním foto, mám nový telefon a doufám, že i fotečky budou hezčí. Takže, nějaké brahmánky mám tam dvě nové posily letošní kohouty, nějaké micky 14dní, měsíc a půl a téměř tříměsíční, ty už budu o víkendu stěhovat, tříměsíčního pupíka(kotě) a neptejte se proč mu říkám pupík a poslední je náš malošek gaučíkový.

Juraj_Kafka
napsal(a):
Poslední pelmel a pak už hurá...
Hodně zdravíčka v novém roce všem.
Naozaj parádne Sumatry