Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
16.12.2020 11:50
petraodlesa

XXX.XXX.36.253

Prosím o radu chovatele husy bílé české. Jak vysoký ohradník je jim potřeba zajistit? Z jakého materiálu? Nemám možnost stavět další plot. Mělo by to být rozebíratelné, stěžovatelné. Uvítám tipy na prodejce, případně cenu oplocenky.

16.12.2020 23:25
Erik Rosario

XXX.XXX.176.244

neviem aku ohradu mate presne na mysli, my mame landesky a emdeny, uplne im staci 50cm pletivo. ak by mali mat velmi maly priestor tak by to vedeli preskocit preletiet (mali sme ich takto zavrete v chlieve a veru preskocili ohradku a vysli von) ale inak vonku ked maju ohradene iba 50cm tak to staci.

17.12.2020 07:29
petraodlesa

XXX.XXX.36.253

Erik Rosario napsal(a):
neviem aku ohradu mate presne na mysli, my mame landesky a emdeny, uplne im staci 50cm pletivo. ak by mali mat velmi maly priestor tak by to vedeli preskocit preletiet (mali sme ich takto zavrete v chlieve a veru preskocili ohradku a vysli von) ale inak vonku ked maju ohradene iba 50cm tak to staci.

Eriku, děkuji, vyčerpávající odpověď 👍 mám možnost velkého výběhu, jednalo se mi o výšku ohrazení. Takže pokud budou mít dostatečný prostor, i nízký plot je udrží uvnitř. To jsem potřebovala slyšet.
A typy pletiva? Děkuji 🥰

17.12.2020 08:56
Varaxi

XXX.XXX.1.226

Erik má těžká plemena, Vy poletuchu husu českou. 50cm plůtek myslím stačit nebude.
Pamatuji si, jak jsme sousedům pomáhali odchytat kříženky češek, když vrtulník přeletěl moc nízko a husy se poplašily. To přeletěly s přehledem 1,8 m. A byly to těžší husy než čisté češky.
Základem je mít husu spokojenou, pak nebude hledat štěstí za plotem.

17.12.2020 09:12
asperulo

XXX.XXX.104.1

Nejlepší je výběh v údolí, do kopce husa moc nelétá. Měla jsem jednu, co si udělala hnízdo na kopci u slepic. A k potoku, který je mimo slepičí výbech vždy přeletěla plot 120 cm. Sletěla z kopce dolů a přitom přeletěla plot. Ale zpět do kopce už neletěla. Běhala kolem plotu a kejhla. Musela jsem jí vždy otevřít branku a vrátila se na hnízdo. Po vysezení housat, jsem jí kolem hnízda udělal oplůtek, aby ji slepice nerušily. A po týdnu, když se housata naučila vracet se dvířky na noc na husníku, jsem jí pouštěla na louku. Od housat nikdy sama k potoku už neuletěla.
Na "provizorní ohrady" pro drůbež používám plastové pletivo https://www.raslovyuplet.cz/raslovyuplet/eshop/32-1-Celoplastove-pletivo-POLYNET/0/5/256-Plastove-pletivo-Polynet-50m-x-1m - dá se koupit třeba i v Globusu. Dá se stříhat zahr. nůžkami a přidělávám klidně ke stromkům či dřevěným opěrám. Dobře se tím oplotí i kopcovitý či zvlněný terén či dočasný výběh kolem hnízdící budky. Dá se jednoduše nastříhat na půl metru výšky. Když už je drůbež větší a nepotřebuje izolaci, či když už výkrmové kusy jsou v mrazáku, tak se zase jednoduše rozebere a na zimu uklidí.
Důležité ale je, jak píše Erik, aby byl výběh dostatečně velký, pak nemají potřebu dostat se za plot. A také to neochrání před lovícím psem, či jinou škodnou.

17.12.2020 09:35
Olánek

XXX.XXX.112.64

Plastové pletivo je super,pokud ovšem nemáte štěně ohaře,jak ten ho dokáže rozmělnit.

17.12.2020 10:22
albert

XXX.XXX.45.52

Dobrý den,
měl bych pro vás tip na trochu jiný způsob ohrazení než je plot. Před lety jsem řešil podobnou situaci, na mou z části oplocenou zahradu navazují pozemky souseda, které nevyužívá a byl rád, že je budou moje husy a další drůbež udržovat. Navíc jsem na konci vsi u lesa, a tak byl problém s liškami a dalšími predátory, psy nevyjímaje. Zvolil jsem elektrickou síť pro drůbež. Je tedy potřeba zpočátku trochu větší investice a vyřešit připojení do sítě, ale používám to řadu let bez problému. Síť má výšku 112 cm a díky mobilitě lze velmi jednoduše posouvat a měnit ohrazenou plochu. Sítě jsou v délkách po 50-ti metrech. Proti predátorům u mě fungují stoprocentně, před jejich použitím byla liška schopná se za noc prohrabat do uzavřeného výběhu a odnést pětikilového kačera. Co mám sítě, tak jsem neměl jedinou ztrátu. Dají se koupit i levnější nevodivé, s těmi nemám zkušenost a nebudou fungovat proti predátorům.
Jinak pokud vás sítě nezaujaly, tak doporučuji pletivo alespoň 1m výšky. Byť platí co je psáno výše, že pokud mají husy dostatečný prostor a jsou v pohodě, nemají potřebu utíkat ač by metrový plot bez problému přeletěly.

17.12.2020 12:06
petraodlesa

XXX.XXX.36.253

Děkuji všem, jste zlatíčka 💝

17.12.2020 12:08
petraodlesa

XXX.XXX.36.253

Děkuji všem, jste zlatíčka 💝 Alberte, pěkně prosím, kde se kupují ty sítě? Mají nějaký obchodní název? 🙏

Uživatel s deaktivovaným účtem

17.12.2020 12:50
17.12.2020 12:55
Erik Rosario

XXX.XXX.176.244

este prikladam fotku ako to mavame v pripade potreby, aktualne maju otvoreny cely pozemok. Samozrejme pozemok je ohradeny plotom cca 1.8m so susedmi.

Huskam stacilo tych 50cm a nepotrebovali ho preskocit, ale vedeli. Dokonca gunar sa nepozeral pod nohy stupil na pletivo a jednoducho presiel na druhu stranu. Takto ich rozdelujeme podla potreby a nejako im to nevadi. Ak sa zrejme necitial nejako obmedzene a maju aj v mensom vybehu vsetko co potrebuje nemaju potrebu preskakovat plot hoci by s tym nemali problem.

pouzivame zvarane pletivo, dobre drzi tvar a ked sa spravi z neho kruh nepotrebuje ani oporu (idealne pre male zvierata bez rodicov) Na oporu pouzivame stpy a k nim na jedno mieste prichytavame pletivo a podla potreby sa to demontuje presuva.

okolo mladych stromcekov som musel zvysit pletivo na vysku 1m nakolko 50cm bolo malo a ohryzli mi stromcek presne nad koncom pletiva :(

Přidejte reakci

Přidat smajlík