neviem aku ohradu mate presne na mysli, my mame landesky a emdeny, uplne im staci 50cm pletivo. ak by mali mat velmi maly priestor tak by to vedeli preskocit preletiet (mali sme ich takto zavrete v chlieve a veru preskocili ohradku a vysli von) ale inak vonku ked maju ohradene iba 50cm tak to staci.
Erik Rosario
napsal(a):
neviem aku ohradu mate presne na mysli, my mame landesky a emdeny, uplne im staci 50cm pletivo. ak by mali mat velmi maly priestor tak by to vedeli preskocit preletiet (mali sme ich takto zavrete v chlieve a veru preskocili ohradku a vysli von) ale inak vonku ked maju ohradene iba 50cm tak to staci.
Eriku, děkuji, vyčerpávající odpověď 👍 mám možnost velkého výběhu, jednalo se mi o výšku ohrazení. Takže pokud budou mít dostatečný prostor, i nízký plot je udrží uvnitř. To jsem potřebovala slyšet.
A typy pletiva? Děkuji 🥰
Erik má těžká plemena, Vy poletuchu husu českou. 50cm plůtek myslím stačit nebude.
Pamatuji si, jak jsme sousedům pomáhali odchytat kříženky češek, když vrtulník přeletěl moc nízko a husy se poplašily. To přeletěly s přehledem 1,8 m. A byly to těžší husy než čisté češky.
Základem je mít husu spokojenou, pak nebude hledat štěstí za plotem.
Nejlepší je výběh v údolí, do kopce husa moc nelétá. Měla jsem jednu, co si udělala hnízdo na kopci u slepic. A k potoku, který je mimo slepičí výbech vždy přeletěla plot 120 cm. Sletěla z kopce dolů a přitom přeletěla plot. Ale zpět do kopce už neletěla. Běhala kolem plotu a kejhla. Musela jsem jí vždy otevřít branku a vrátila se na hnízdo. Po vysezení housat, jsem jí kolem hnízda udělal oplůtek, aby ji slepice nerušily. A po týdnu, když se housata naučila vracet se dvířky na noc na husníku, jsem jí pouštěla na louku. Od housat nikdy sama k potoku už neuletěla.
Na "provizorní ohrady" pro drůbež používám plastové pletivo https://www.raslovyuplet.cz/raslovyuplet/eshop/32-1-Celoplastove-pletivo-POLYNET/0/5/256-Plastove-pletivo-Polynet-50m-x-1m - dá se koupit třeba i v Globusu. Dá se stříhat zahr. nůžkami a přidělávám klidně ke stromkům či dřevěným opěrám. Dobře se tím oplotí i kopcovitý či zvlněný terén či dočasný výběh kolem hnízdící budky. Dá se jednoduše nastříhat na půl metru výšky. Když už je drůbež větší a nepotřebuje izolaci, či když už výkrmové kusy jsou v mrazáku, tak se zase jednoduše rozebere a na zimu uklidí.
Důležité ale je, jak píše Erik, aby byl výběh dostatečně velký, pak nemají potřebu dostat se za plot. A také to neochrání před lovícím psem, či jinou škodnou.
Dobrý den,
měl bych pro vás tip na trochu jiný způsob ohrazení než je plot. Před lety jsem řešil podobnou situaci, na mou z části oplocenou zahradu navazují pozemky souseda, které nevyužívá a byl rád, že je budou moje husy a další drůbež udržovat. Navíc jsem na konci vsi u lesa, a tak byl problém s liškami a dalšími predátory, psy nevyjímaje. Zvolil jsem elektrickou síť pro drůbež. Je tedy potřeba zpočátku trochu větší investice a vyřešit připojení do sítě, ale používám to řadu let bez problému. Síť má výšku 112 cm a díky mobilitě lze velmi jednoduše posouvat a měnit ohrazenou plochu. Sítě jsou v délkách po 50-ti metrech. Proti predátorům u mě fungují stoprocentně, před jejich použitím byla liška schopná se za noc prohrabat do uzavřeného výběhu a odnést pětikilového kačera. Co mám sítě, tak jsem neměl jedinou ztrátu. Dají se koupit i levnější nevodivé, s těmi nemám zkušenost a nebudou fungovat proti predátorům.
Jinak pokud vás sítě nezaujaly, tak doporučuji pletivo alespoň 1m výšky. Byť platí co je psáno výše, že pokud mají husy dostatečný prostor a jsou v pohodě, nemají potřebu utíkat ač by metrový plot bez problému přeletěly.
Uživatel s deaktivovaným účtem

třeba tady https://www.kamir.cz/site-pro-drubez
este prikladam fotku ako to mavame v pripade potreby, aktualne maju otvoreny cely pozemok. Samozrejme pozemok je ohradeny plotom cca 1.8m so susedmi.
Huskam stacilo tych 50cm a nepotrebovali ho preskocit, ale vedeli. Dokonca gunar sa nepozeral pod nohy stupil na pletivo a jednoducho presiel na druhu stranu. Takto ich rozdelujeme podla potreby a nejako im to nevadi. Ak sa zrejme necitial nejako obmedzene a maju aj v mensom vybehu vsetko co potrebuje nemaju potrebu preskakovat plot hoci by s tym nemali problem.
pouzivame zvarane pletivo, dobre drzi tvar a ked sa spravi z neho kruh nepotrebuje ani oporu (idealne pre male zvierata bez rodicov) Na oporu pouzivame stpy a k nim na jedno mieste prichytavame pletivo a podla potreby sa to demontuje presuva.
okolo mladych stromcekov som musel zvysit pletivo na vysku 1m nakolko 50cm bolo malo a ohryzli mi stromcek presne nad koncom pletiva :(