Pohlaví podle sedlových pírek

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
27.12.2020 15:49
Asumba

XXX.XXX.33.193

Dobry den, dostali jsme trimesicni slepicky a netusime, kdo je kdo.

Pomuzete mi prosim urcit pohlavi, pry lze dle sedlovych pírek, ale mé oko to zatim nedokaze rozlisit. Jde o krizence, kohout byl hedvábnička.
Prikladam fotografie - snad alespon nektere dokazete nekdo rozsifrovat :)

Dekuji moc.

27.12.2020 16:41
gallus

XXX.XXX.229.75

Pekný večer, pokiaľ chcete rozlišovať podľa peria v sedlovom závese, treba detailné foto každého z jedincov tak, aby bol vidieť celý chrbát/hřbet.
Z priložených foto ale možno zatiaľ len tipovať - 3:3...

27.12.2020 16:44
Asumba

XXX.XXX.33.193

gallus napsal(a):
Pekný večer, pokiaľ chcete rozlišovať podľa peria v sedlovom závese, treba detailné foto každého z jedincov tak, aby bol vidieť celý chrbát/hřbet.
Z priložených foto ale možno zatiaľ len tipovať - 3:3...

Moc děkuji, máte pravdu, zítra nafotím lépe.
Už teď mi ale ukradli srdce, jsou skvělý :-)

Uživatel s deaktivovaným účtem

28.12.2020 09:51

A pokud byl kohout hedvábnička, nemusí to tak úplně vyjít, protože díky jiné struktuře peří tato metoda, byť jde o křížence, nemusí vůbec vyjít.

28.12.2020 15:36
Asumba

XXX.XXX.44.201

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
A pokud byl kohout hedvábnička, nemusí to tak úplně vyjít, protože díky jiné struktuře peří tato metoda, byť jde o křížence, nemusí vůbec vyjít.

Dekuji, to mate samozrejme pravdu.
Rikala jsem si, ze by to bylo moc snadne :-) :-) :-)
I presto, pokud mi nekdo da nadeji, ze je tam nejaka slepice, budu rada.

Jsou to nase prvni slepičky a jsou TAK HODNÉ, ze jsme celí zamilovaní :-)

Zkusim sem tedy dat nejake lepsi fotky...

28.12.2020 15:42
Asumba

XXX.XXX.44.201

Číslo jedna, pracovní jméno Béžovka

28.12.2020 15:47
Asumba

XXX.XXX.44.201

Číslo dva, Šimla, nejodvážnější ze všech

Ta má hodně dlouhý a takový uplně prachový peří, tam chápu, že nemusí byt videt nic...i diky mym uzasnym fotkam :-D :-D :-D

28.12.2020 15:58
Asumba

XXX.XXX.44.201

Č.6. Černohlávka aneb Strašena (bázlivá)

28.12.2020 16:02
ančovička1

XXX.XXX.44.147

Mela byste pekne zretelne vyfotit I hlavy,to co ma cervene vyrazne hrebinky,jsou kohouti..u nekterych hlava neni videt..

28.12.2020 16:27
Asumba

XXX.XXX.44.201

ančovička1 napsal(a):
Mela byste pekne zretelne vyfotit I hlavy,to co ma cervene vyrazne hrebinky,jsou kohouti..u nekterych hlava neni videt..

Děkuji, myslela jsem, že hřebínky mají i některé paní slepice, tak jsem se soustředila jen na záda.
Výrazně červenou má jen ta bílá.

28.12.2020 16:31
Asumba

XXX.XXX.44.201

Hlavy maji (zatím?) bez hrebinku, az na bílou (2)a tu posledni (6)

Tady na fotce je č.1 a 5., ty dalsi dve maji dost podobne hlavy.

28.12.2020 16:52
ančovička1

XXX.XXX.44.147

Tyto dve jsou mozna slepicky, maji drobnejsi hlavy,nevyrazny hrebinek..jeste to musi posoudit chovatele hedvabnicek☺

28.12.2020 17:24

1, 5 a asi i 6 jsou slepičky

28.12.2020 17:30
Asumba

XXX.XXX.44.201

Moc vám děkuji.

Z té 1.bych měla největší radost, ta se chodí dokonce i mazlit k dětem (fakt malým dětem). Jdu nasávat slepičí informace :-)

28.12.2020 17:56

obecně, z mojí jedné zkušenosti (nakřížení slepice dominantky s kohoutem hedvábníkem), se po hedvábníkovi zdědilo 5 prstů, opeřené nohy a chocholka, ale peří bylo "klasické" a hřebínek taky. Takže by se mohlo usuzovat (ale nejsem genetik a genetika mi fakt nejde), že větší hřebínky budou kohoutci, menší slepičky. Ještě holt nějaký týden počkejte, kohoutci by měli být pomalu větší, než slepice. A jak už bylo napsáno, je dobré fotit nejen shora, ale i celý kus hezky zboku.

28.12.2020 18:11
Asumba

XXX.XXX.44.201

Dekuji.
Pět prstů a opeřené nohy mají všechny, výrazně chocholatou hlavu má jen jedna.
Tak uvidíme :-)

28.12.2020 21:37
Juraj_Kafka

XXX.XXX.54.2

Asumba napsal(a):
Číslo jedna, pracovní jméno Béžovka

0,1

28.12.2020 21:38
Juraj_Kafka

XXX.XXX.54.2

Asumba napsal(a):
Č.3, Péřovka

1,O

28.12.2020 21:39
Juraj_Kafka

XXX.XXX.54.2

Asumba napsal(a):
Č.5. Pávice

1,0

28.12.2020 21:50
Juraj_Kafka

XXX.XXX.54.2

Asumba napsal(a):
Číslo dva, Šimla, nejodvážnější ze všech

Ta má hodně dlouhý a takový uplně prachový peří, tam chápu, že nemusí byt videt nic...i diky mym uzasnym fotkam :-D :-D :-D

1,0

28.12.2020 21:53
Juraj_Kafka

XXX.XXX.54.2

Asumba napsal(a):
Č.6. Černohlávka aneb Strašena (bázlivá)

1,0

28.12.2020 21:54
Asumba

XXX.XXX.47.138

Moc vám děkuji.

Tak to abych začala shánět slípce nové kámošky :-))

28.12.2020 21:55
Juraj_Kafka

XXX.XXX.54.2

Asumba napsal(a):
Dobry den, dostali jsme trimesicni slepicky a netusime, kdo je kdo.

Pomuzete mi prosim urcit pohlavi, pry lze dle sedlovych pírek, ale mé oko to zatim nedokaze rozlisit. Jde o krizence, kohout byl hedvábnička.
Prikladam fotografie - snad alespon nektere dokazete nekdo rozsifrovat :)

Dekuji moc.

Kuřice je stopro druhá od leva a třetí je tak 50 na 50. Ostatní jsou všechno kohoutci.

28.12.2020 22:02
Juraj_Kafka

XXX.XXX.54.2

Všímejte si těchto míst, jsou tam na obrysovém peří takové lesklé třásničky (rozvolněné paprsky bez háčků mající bílý svit).To je ozdobné kohoutí peří v dospělosti.

28.12.2020 22:09
Asumba

XXX.XXX.47.138

Skvělé rady, děkuji!

Jdu tedy přemýšlet a číst a přemýšlet, co by tak bylo vhodné časem místo těch kohoutků k slepičce přidat :-)

29.12.2020 05:52

Místo těchto cokoliv v podobné velikosti. Až dospějí, dejte fotky, podle mne nemáte tolik kohoutů jak píše Kafka

29.12.2020 06:09
Juraj_Kafka

XXX.XXX.54.2

Asumba napsal(a):
Skvělé rady, děkuji!

Jdu tedy přemýšlet a číst a přemýšlet, co by tak bylo vhodné časem místo těch kohoutků k slepičce přidat :-)

Spíš jděte napřed každé kuře vzít do ruky, rozhrňte peří na oněch partiích a možná už to uvidíte. Kuřice má nově vyrůstající obrysové celokrajné a zakulacené, kohouti tam mají na nově narůstajícím "třásničky".

29.12.2020 08:06
Asumba

XXX.XXX.47.138

Juraj_Kafka napsal(a):
Spíš jděte napřed každé kuře vzít do ruky, rozhrňte peří na oněch partiích a možná už to uvidíte. Kuřice má nově vyrůstající obrysové celokrajné a zakulacené, kohouti tam mají na nově narůstajícím "třásničky".

Děkuji za prima radu, já to zatím vůbec nepoznám, slepice mi vstoupily do života přesně před pěti dny :-)

29.12.2020 11:51
Juraj_Kafka

XXX.XXX.54.2

https://www.fler.cz/zbozi/kohouti-pirka-4644084
tady máte kohoutí závěsové peří, je úzké špičaté a okraj praporů je díky jednotlivým paprskům bez háčků rozvolněný.To samé najdete v tom peří na lopatkách, kde je rovněž peří s rozvolněnýi lesklými paprsky.

31.12.2020 19:52
spisak35

XXX.XXX.67.44

Je tam len jedna sliepočka - pod vaším menom Bežovka.

31.12.2020 19:54
Juraj_Kafka

XXX.XXX.54.2

Asumba napsal(a):
Děkuji za prima radu, já to zatím vůbec nepoznám, slepice mi vstoupily do života přesně před pěti dny :-)

Tak co, přišla jste na něco?

31.12.2020 21:39
Asumba

XXX.XXX.42.228

Juraj_Kafka napsal(a):
Tak co, přišla jste na něco?

Ano, myslim, podle všech vašich rad, ze slepicka je opravdu jen jediná, ta první na fotkách. :-) zároveň je také ze všech nejmilejší, tak alespoň něco.

Ješte chvili počkáme...a pak je asi vyměníme za slípky.

Asi hloupý dotaz, nechavat si z vrhu kohoutka i slepičku asi není dobré, že? Že by jeden dostal šanci...nechám si poradit. Děkuji.

1.1.2021 10:47
pastevecovci

XXX.XXX.8.37

Obecně. Chcete-li mít slepičky pro radost kohouta netřeba.
Pokud chcete kohouta tak aspoň 3-4 slepičky u temperamentních kohoutů raději víc.. Jedna by si s ním "užila" více než je zdrávo.
Jelikož jsou to kříženci barzčeho z barzčím, tak bych se přimlouval to dále nemnožit ani ze mezi sebou ani z nepříbuznými. Ale je to pouze na Vás. Jenom si uvědomit, že se vylíhne zase spousta kohoutů....
Nechci Vám brát iluze, ale chovatelů ochotných si z Vámi vyměňovat kohoutky za slepičky nebude mnoho.
Ačkoli se Vám to asi nebude po chuti bude nutné je usmrtit a zkonzumovat, neboť v reálu to nechce nikdo ani zadarmo (podobné kohouty). Třeba se mýlím a povede se Vám je udat jinak než ke konzumaci.

1.1.2021 11:25

takový křížený kohout má prakticky nulovou hodnotu, to za slepičku s nikým nevyměníte. dáte je zadarmo nebo prodáte za malou cenu a stejně skončí v hrnci. nedělejte si iluze, že funguje nějaké daruji do dobrých rukou. kohoutů je potřeba mnohem méně než slepic.

1.1.2021 11:33
Asumba

XXX.XXX.42.228

pastevecovci napsal(a):
Obecně. Chcete-li mít slepičky pro radost kohouta netřeba.
Pokud chcete kohouta tak aspoň 3-4 slepičky u temperamentních kohoutů raději víc.. Jedna by si s ním "užila" více než je zdrávo.
Jelikož jsou to kříženci barzčeho z barzčím, tak bych se přimlouval to dále nemnožit ani ze mezi sebou ani z nepříbuznými. Ale je to pouze na Vás. Jenom si uvědomit, že se vylíhne zase spousta kohoutů....
Nechci Vám brát iluze, ale chovatelů ochotných si z Vámi vyměňovat kohoutky za slepičky nebude mnoho.
Ačkoli se Vám to asi nebude po chuti bude nutné je usmrtit a zkonzumovat, neboť v reálu to nechce nikdo ani zadarmo (podobné kohouty). Třeba se mýlím a povede se Vám je udat jinak než ke konzumaci.

S porážkou počítám (mám doma myslivce, tak jen úplně romantické představy nemám, jen nulové zkušensti a tři malý děti, který o romatiku zatím nepřišly :-)

Kurník jsme postavili pro odhadem 15 (?)ks max, chtěla bych tak 10-12ks, s nutností kohouta počítám, prostor máme, kurník je mobilní, máme elektrickou síť k oplocení... ale jsme samota v lese a dravců mrak, tak nevím, jak dlouho bude trvat, než nás objeví lišky a jak dlouhé životy slepičky vůbec čekají ;-) , uvidime, zda bylo vubec treba zjistovat pohlavi ;-) , nicmene jasne, pet kohoutu chovat nebudu...tak se rozhlizim po necem hodným (malý deti), zaroven odolným a opatrným (venkovní kurník, dravci...), na vejce, ale i potencialně kuřata (takze hybridy ne), ale rozumím tomu jako koza petrželi...

Chováme koně a kozy, ale slepice jsou pro me novy svet. A zatím moc zajímavý!

Takze diky za vsechny rady!

2.1.2021 00:30
Varaxi

XXX.XXX.129.250

Psa máte? Nemusí to být žádný drak, proti liškám a dravcům nám fungoval i ňuňací labrador. :)
Plánujete líheň, nebo budete mít kvočnu? Plemena, která solidně nesou, většinou nekvokají...

2.1.2021 12:14
Asumba

XXX.XXX.43.101

Varaxi napsal(a):
Psa máte? Nemusí to být žádný drak, proti liškám a dravcům nám fungoval i ňuňací labrador. :)
Plánujete líheň, nebo budete mít kvočnu? Plemena, která solidně nesou, většinou nekvokají...

Dekuji za reakci,

psy máme, dokonce draky, jenže v noci v posteli ;-)
Zatím máme u slepic kozy, docela ostrý párek, tak uvidíme, jestli bude /může fungovat... (?)

Líheň určitě NEchci. Právě proto se nám líbilo mít doma ty poloviční hedvábničky, které by toto měly umět...tak je z toho jedna slepice, potencialní kvočna.

Chci vejce čistě pro naši spotřebu, 7 členná rodina, maso jíme taky.

Našla jsem si poblíž zatím chovatele jen vyndotek zdrobnělých černých stříbrně lemovaných - ale nevím, jestli to není pro dravce až moc bílé...? (máme tu včelojedy, káňata, sokoly, od Berounky občas zabrousí párek orlů...).

2.1.2021 13:31
Varaxi

XXX.XXX.129.250

Jestřábi tam jsou? Jiní dravci ptáky moc neloví. Tak by ta bílá peříčka nemusela vadit.
Když budou psi přes den venku a na noc budete zavírat do kurníku, nevidím v tom problém.
Kolik dalších lidí je chová? Jaká je dostupnost dalších chovatelů? Posílají NV, nebo si pro ně budete muset zajet?
Totiž - pokud budete chtít chovat, dříve nebo později budete řešit obnovu genetického materiálu a stejně se budete muset odpoutat od toho jednoho blízkého zdroje. Proto bývá obecně lepší chovat běžnější a početnější plemena.

2.1.2021 14:40
Asumba

XXX.XXX.43.101

Skvělý, děkuju za brainstorming, posouvá to myšlenky dál.
Na jestřáby jsem zapomněla, jsou tu pochopitelně taky, bydlíme na pomezí polí a lesa- přírodního parku. Dokud jsme měli ryby v rybníce, bylo tu i plno volavek a kormoránů (ale nakonec zaúřadovala vydra).

Psy bohužel jako pomocníky jmenovat nemůžu, jsou venku, jen když my jsme venku - po dvoře dvore se nam casto prochazi i vysoká zvěř, psi jsou lovci, bohužel bez dozoru být nemůžou.

Slepice na noc zavírám (mají vyvýšeny kurnik a dvířka jsou padací most, který se vytahuje), pres den tu však každou chvíli preletí nejaký stín (pred kterým se schovávají i kocouři), chci mít vzdycky cást výbehu u stromů, keřů, kde by snad?mohly lépe schovávat, ale jestli to bude fungovat, netuším.

2.1.2021 16:26

Asumba napsal(a):
Skvělý, děkuju za brainstorming, posouvá to myšlenky dál.
Na jestřáby jsem zapomněla, jsou tu pochopitelně taky, bydlíme na pomezí polí a lesa- přírodního parku. Dokud jsme měli ryby v rybníce, bylo tu i plno volavek a kormoránů (ale nakonec zaúřadovala vydra).

Psy bohužel jako pomocníky jmenovat nemůžu, jsou venku, jen když my jsme venku - po dvoře dvore se nam casto prochazi i vysoká zvěř, psi jsou lovci, bohužel bez dozoru být nemůžou.

Slepice na noc zavírám (mají vyvýšeny kurnik a dvířka jsou padací most, který se vytahuje), pres den tu však každou chvíli preletí nejaký stín (pred kterým se schovávají i kocouři), chci mít vzdycky cást výbehu u stromů, keřů, kde by snad?mohly lépe schovávat, ale jestli to bude fungovat, netuším.

Do výběhu určitě nějaké keře, nebo ho posunout mezi stromy. Wyandotky jsou hezké, je jich dost, ale dost kvokají, lepší by byly velké. Máte-li prostor, dokonce neomezený, pak vlašky. Je jich spousta barev, i těch "maskovacích", jsou rychlé a dobře snáší. A na kuřata budete mít tu hedvábku nebo zdrobnělou wyandotku.
K vlaškám vám tady nejlépe poradí asi "honzapm", má i samostatné diskuzní vlákno k nim.

2.1.2021 16:50
1978milan

XXX.XXX.231.235

Chováme dominanty hnědé, dominanty leghorn a vlašky stribrně zbarvené. Jestřáb si u nás vybírá zásadně hnědé dominanty. Řekl bych, že je to maskovací zbarvení, ale pro něj asi ne. Ani jednou nezaútočil na leghornku.
Jenom jednou na mladou kuřici vlašky zaútočil neúspěšně trček.
Asi půjde spíš o tu rychlost slepice , než o zbarvení. Ty hnědý dominantky jsou holt takový těžkopádnější, důvěřivější a asi i blbější a jestřáb to zjistí okamžitě.
Letos zatím 5 ks.

2.1.2021 18:23
Asumba

XXX.XXX.33.153

Do výběhu určitě nějaké keře, nebo ho posunout mezi stromy. Wyandotky jsou hezké, je jich dost, ale dost kvokají, lepší by byly velké. Máte-li prostor, dokonce neomezený, pak vlašky. Je jich spousta barev, i těch "maskovacích", jsou rychlé a dobře snáší. A na kuřata budete mít tu hedvábku nebo zdrobnělou wyandotku.
K vlaškám vám tady nejlépe poradí asi "honzapm", má i samostatné diskuzní vlákno k nim.

Děkuju,
prostor by byl, ohraničeno asi těmi 50metry sítě - navolno urcitě nechci pouštět (jen za dnešní den jsem potkala kousek od baráku dvě lasice a lišku), prostor ale můžu/chci rotovat, možnosti jsou.

Vlašek se po všem, co jsem si zatím kde precetla, asi vyhnu (?), chodí mi k nim několikrát denně děti (2-6let), tak chci něco fakt hodnýho.

I když chápu, ze asi to bude těžký,vybrat něco, co bude zároveň "hodný a ochočený" a "dostatecne divoký", aby přežilo. Každopádně děkuji za rady.

2.1.2021 18:26
Asumba

XXX.XXX.33.153

1978milan napsal(a):
Chováme dominanty hnědé, dominanty leghorn a vlašky stribrně zbarvené. Jestřáb si u nás vybírá zásadně hnědé dominanty. Řekl bych, že je to maskovací zbarvení, ale pro něj asi ne. Ani jednou nezaútočil na leghornku.
Jenom jednou na mladou kuřici vlašky zaútočil neúspěšně trček.
Asi půjde spíš o tu rychlost slepice , než o zbarvení. Ty hnědý dominantky jsou holt takový těžkopádnější, důvěřivější a asi i blbější a jestřáb to zjistí okamžitě.
Letos zatím 5 ks.

Hahaha, děkuju,
je mi jasný, že dělat si předpoklady a plány je přírodě akorát k smíchu :-)
(To o těch hnědých dominantech si píšu,díky za zkušenost)

2.1.2021 18:40
ančovička1

XXX.XXX.44.147

Asumba napsal(a):
Děkuju,
prostor by byl, ohraničeno asi těmi 50metry sítě - navolno urcitě nechci pouštět (jen za dnešní den jsem potkala kousek od baráku dvě lasice a lišku), prostor ale můžu/chci rotovat, možnosti jsou.

Vlašek se po všem, co jsem si zatím kde precetla, asi vyhnu (?), chodí mi k nim několikrát denně děti (2-6let), tak chci něco fakt hodnýho.

I když chápu, ze asi to bude těžký,vybrat něco, co bude zároveň "hodný a ochočený" a "dostatecne divoký", aby přežilo. Každopádně děkuji za rady.

Vlaskam se radsi vyhnete, chodi k nim deti?
Kdo vam ty mile a pricinlive slepicky pomluvil?..ze vam treba postipou deti nebo jeste neco horsiho?
Kdyz se k nim budete hezky chovat, zobou vam z ruky, nic horsiho vam od nich nehrozi,nez od jinych..pred detmi radsi utecou ,jako I pred dravcem😁 a krome toho,ze jsou krasne, mooc dobre snasi..snasely mi I desetilete...na vlasky nedam dopustit! 😇🐔🐔🐔

2.1.2021 18:56
Asumba

XXX.XXX.33.153

ančovička1 napsal(a):
Vlaskam se radsi vyhnete, chodi k nim deti?
Kdo vam ty mile a pricinlive slepicky pomluvil?..ze vam treba postipou deti nebo jeste neco horsiho?
Kdyz se k nim budete hezky chovat, zobou vam z ruky, nic horsiho vam od nich nehrozi,nez od jinych..pred detmi radsi utecou ,jako I pred dravcem😁 a krome toho,ze jsou krasne, mooc dobre snasi..snasely mi I desetilete...na vlasky nedam dopustit! 😇🐔🐔🐔

Takže jsem pochopila špatně, že to jsou temperamentní hádavé šikanátorky, které přeletí každý plot a už je nikdy nechytím? ;-)

Líbila by se mi asi Česká zlatá kropenka, pokud se mi podaří sehnat.
Teď je asi po kuřatech / kuřicích hlucho? Na zimu se asi shánějí špatně že?
(Nebo se shaneji spatne vzdyck?)

2.1.2021 21:45
ančovička1

XXX.XXX.44.147

Asumba napsal(a):
Takže jsem pochopila špatně, že to jsou temperamentní hádavé šikanátorky, které přeletí každý plot a už je nikdy nechytím? ;-)

Vlašky temperamentni jsou,ale to je na nich charakteristicke a hezke..ze by byly "hadave sikanatorky", to slysim poprve,spis bych je nazvala aristokratkami mezi slepicemi..:) ploty preletavaji,jen kdyz za plotem vidi zelenejsi louku nebo vonave hnojniste..
Kdyz maji dost dobreho krmeni, nemaji potrebu letat..hlavne potrebuji velky zeleny prostor a jsou spokojene..
Slepicky Ceske z.kropenky ted uz tezko sezenete , spis na jare kurata nebo nasadova vejce do lihne..

2.1.2021 22:24
Varaxi

XXX.XXX.129.250

Vlašky jsou fajn, ale pečínka z kohoutků je taková nohatá. Masa málo, holt daň za množství velkých vajec.
Takhle: Nelze mít všechno. Vždycky to bude kompromis. Vlašky jsou takové vášnivé a snadněji znervózní, takže mírný přístup a dobré zázemí jsou předpokladem pro milé slepičky. A některá z hejna třeba bude trochu akčnější i tak.
Co skutečně rozhoduje, je kohout. A to je kus od kusu. Můžete mít tři v řadě a všichni zlí, pak zas třeba pět po sobě hodných. U kteréhokoli plemene.
Co hempšírky? Australky?
Češky... Nevím, no. Měli jsme je jednou, nenesly. Deklarovaných 160 vajec ročně rozhodně nedaly.

2.1.2021 22:54
Asumba

XXX.XXX.45.116

ančovička1 napsal(a):
Vlašky temperamentni jsou,ale to je na nich charakteristicke a hezke..ze by byly "hadave sikanatorky", to slysim poprve,spis bych je nazvala aristokratkami mezi slepicemi..:) ploty preletavaji,jen kdyz za plotem vidi zelenejsi louku nebo vonave hnojniste..
Kdyz maji dost dobreho krmeni, nemaji potrebu letat..hlavne potrebuji velky zeleny prostor a jsou spokojene..
Slepicky Ceske z.kropenky ted uz tezko sezenete , spis na jare kurata nebo nasadova vejce do lihne..

Dekuji za vase zkusenosti 💜 rozhodne nemyslim nic zlého, jen se snažím rychle zorientovat, tak zjednodušuju, co mi tak o čem uvízlo v hlavě, abych za chvíli neměla jen jedinou osamocenou slepičku (hádám, že ti naši kohoutci se brzy začnou projevovat, jsou vyklubaní začátkem koncem září a je jich tedy nejspíš pět..)...

2.1.2021 22:56
Asumba

XXX.XXX.45.116

Varaxi napsal(a):
Vlašky jsou fajn, ale pečínka z kohoutků je taková nohatá. Masa málo, holt daň za množství velkých vajec.
Takhle: Nelze mít všechno. Vždycky to bude kompromis. Vlašky jsou takové vášnivé a snadněji znervózní, takže mírný přístup a dobré zázemí jsou předpokladem pro milé slepičky. A některá z hejna třeba bude trochu akčnější i tak.
Co skutečně rozhoduje, je kohout. A to je kus od kusu. Můžete mít tři v řadě a všichni zlí, pak zas třeba pět po sobě hodných. U kteréhokoli plemene.
Co hempšírky? Australky?
Češky... Nevím, no. Měli jsme je jednou, nenesly. Deklarovaných 160 vajec ročně rozhodně nedaly.

Díky za příspěvek. Jdu googlit :-)

4.1.2021 08:48
Asumba

XXX.XXX.35.235

Tak vám moc všem děkuju za rady !

Chytila jsem se drápkem a zjistila, ze je asi potrebuju vsechny :))
Zítra si jedeme pro 4 australky (mozna k nim i kohouta asi i perličky :-) )

6.1.2021 15:32
petraodlesa

XXX.XXX.38.26

Asumba napsal(a):
Tak vám moc všem děkuju za rady !

Chytila jsem se drápkem a zjistila, ze je asi potrebuju vsechny :))
Zítra si jedeme pro 4 australky (mozna k nim i kohouta asi i perličky :-) )

Držím palce 👍🐓 výběr pro vás vhodného plemene je detektivka, napínavá. Sama poznáte, které plemeno vám bude sympatičtější. Sousedům také káně sebralo pár hnědých hybridek, moje bílé krasavice-leghornky zřejmě stačily včas frnknout 😉
Vlašky a leghorky jsou na vejce, na maso jsou jiná plemena. Tak šťastnou ruku k výběru 👍🐤 ať se daří vám i zvěři.

6.1.2021 16:40
Asumba

XXX.XXX.35.77

petraodlesa napsal(a):
Držím palce 👍🐓 výběr pro vás vhodného plemene je detektivka, napínavá. Sama poznáte, které plemeno vám bude sympatičtější. Sousedům také káně sebralo pár hnědých hybridek, moje bílé krasavice-leghornky zřejmě stačily včas frnknout 😉
Vlašky a leghorky jsou na vejce, na maso jsou jiná plemena. Tak šťastnou ruku k výběru 👍🐤 ať se daří vám i zvěři.

Dekuji,

privezli jsme si 4 zdrobnele pětiměsíční australky + nepribuzneho kohoutka. Jsou mi ohromně sympatičtí.
A muz neodolal a k tomu přibral ten samy pocet perliček (4dámy a jednoho chlapíka).

První hlasité kohoutí kykyrykýýý bylo boží. :-) děti seděly cele odpolednre u kurníku a prosily ho, aby ještě zakokrhal. A je hodnej, občas se ozval.

Jsme připravení, že nakrmíme asi i nějaké dravé kamarády...ale, no, kdo to má, krmit lišky a jestřáby, že jo.

Díky za rady.

18.1.2021 13:56
Asumba

XXX.XXX.45.86

Asumba napsal(a):
Č.4. Tečkohlávka

Potvrzuji urceni jako kohout.
Zacal kokrhat a dnes ho slovil jestřáb...

18.1.2021 14:04
Asumba

XXX.XXX.45.86

Bílá polohedvábnička, určená jako kohout

- povyrostla a kdáká. Kokokokokokodáák.
Nemohla by to tedy přece jenom být slečna slepičková?
Nebo kohouti take mohou takto vokalizovat?

18.1.2021 15:19
ančovička1

XXX.XXX.20.236

Z vrchnich dvou fotek neni mozne poznat..ale treti fotka vypada na slepicku podle postavy, hlava neni zretelna,ale u takto nakrizenych slepic to neni jednoduche😁

18.1.2021 16:42
Asumba

XXX.XXX.40.168

ančovička1 napsal(a):
Z vrchnich dvou fotek neni mozne poznat..ale treti fotka vypada na slepicku podle postavy, hlava neni zretelna,ale u takto nakrizenych slepic to neni jednoduche😁

Už nabíjím baterky do zrcadlovky, ať je cvaknu zřetelněji. Snad to stihnu dřív, než je všechny vymorduje ten jestrab, co dneska zacal uradovat :-\

18.1.2021 16:45
Asumba

XXX.XXX.40.168

ančovička1 napsal(a):

Ale jinak moc dekuji, ja cim vic na to koukam a cim vic ctu, tim jsem asi ze vseho zmatenejsi a mam pocit, ze poznam porad min a min... :-)

Oslavili jsme první tři vajíčka, máme obří obří obří radost
a zarekli jsme se, ze kupovane ze supermarketu uz nikdy ne. Cimz hadam, ze u nas bude neustaly nedostatek vajec, ale... Je krasny ty osobnosti poznavat.

18.1.2021 19:06
ančovička1

XXX.XXX.20.236

Asumba napsal(a):
Ale jinak moc dekuji, ja cim vic na to koukam a cim vic ctu, tim jsem asi ze vseho zmatenejsi a mam pocit, ze poznam porad min a min... :-)

Oslavili jsme první tři vajíčka, máme obří obří obří radost
a zarekli jsme se, ze kupovane ze supermarketu uz nikdy ne. Cimz hadam, ze u nas bude neustaly nedostatek vajec, ale... Je krasny ty osobnosti poznavat.

Nic se nebojte, za 30 let chovu Vam to pujde uplne samo😁, hlavni je chtit a mit je rada,coz vse mate..🍀🐔
Horsi to bude s tim jestrabem..:(

18.1.2021 21:37
Asumba

XXX.XXX.40.168

ančovička1 napsal(a):
Nic se nebojte, za 30 let chovu Vam to pujde uplne samo😁, hlavni je chtit a mit je rada,coz vse mate..🍀🐔
Horsi to bude s tim jestrabem..:(

Popravde se divim, ze jestrab neuradoval drive, leta tady.. vyrusili jsme ho, takze stihl zamordovat a odletet (a mame vybornou kohouti polevku...), ale uvidime, zda si z toho jen neudela spizirnu. Kurnik a vybeh prestehovan do hustych houstin, ale nevim, zda ho to odradi. Dnes tam zbytek dne hlidal pes, zitra bude zas (ale nadseny chudera nebyl :-)

19.1.2021 07:58

Asumba napsal(a):
Popravde se divim, ze jestrab neuradoval drive, leta tady.. vyrusili jsme ho, takze stihl zamordovat a odletet (a mame vybornou kohouti polevku...), ale uvidime, zda si z toho jen neudela spizirnu. Kurnik a vybeh prestehovan do hustych houstin, ale nevim, zda ho to odradi. Dnes tam zbytek dne hlidal pes, zitra bude zas (ale nadseny chudera nebyl :-)

Tak snad leda husy jako hlídače. Kamarád bydlí ve vsi roztažené podél lesa a pernatí dravci tam lítají jako do spižírny Přišel už o 3 kusy.

19.1.2021 10:24
Asumba

XXX.XXX.38.69

Tak snad leda husy jako hlídače. Kamarád bydlí ve vsi roztažené podél lesa a pernatí dravci tam lítají jako do spižírny Přišel už o 3 kusy.

My jsme si rikali, ze kdyby padlo tak 12 do roka, tak se zlobit (moc) nebudeme.
Ale jestli za týden, tak blbý :-P

naivně jsme mysleli, ze by mohli pomoci perlicky v hejnu, plus jsou dohromady ve vybehu se dvema dost drsnejma kozama.

Tak uvidime. Husy chceme, az napustime rybnik, mohlo by se jim tu libit.
Jako hlidaci do hejna me nenepadli, jsou v tomto sikovne?

19.1.2021 10:44
Varaxi

XXX.XXX.1.226

Asumba napsal(a):
My jsme si rikali, ze kdyby padlo tak 12 do roka, tak se zlobit (moc) nebudeme.
Ale jestli za týden, tak blbý :-P

naivně jsme mysleli, ze by mohli pomoci perlicky v hejnu, plus jsou dohromady ve vybehu se dvema dost drsnejma kozama.

Tak uvidime. Husy chceme, az napustime rybnik, mohlo by se jim tu libit.
Jako hlidaci do hejna me nenepadli, jsou v tomto sikovne?

Husy jsou hlučné. Ukecané. Hlásí každou změnu. Slepice by na to měly reagovat.
Znáte legendu o kapitolských husách?

19.1.2021 11:03

Pokud se nějaký dravec rozhodne, že se vaše drůbež stane součástí jeho potravního řetězce, nepomůže nic. Leda zasitovani pozemku ve kterém se drůbež pohybuje

19.1.2021 11:25
1978milan

XXX.XXX.231.235

Na jestřába nefunguje nic, husy máme, perličky a krůty taky. Všechno je zbytečný.
Jak se to jednou naučí, začne tam lítat, jako do špajzu.
Vždycky si vyhledne tu nejvzdálenější slepici od hejna a už je jeho. Je to tak tichá a rychlá akce, že husy, které jsou na druhé straně pozemku to ani nezaznamenaji.
A kohout, místo aby šli slípce na pomoc, tak se běží schovat jako první.
Prostě je to daň, za volnost drůbeže.
Nepomůže nic, jen to zasiťovaní pozemku, což je v mnoha případech nereálné.
Teď máme drůbež ve volierach, protože je sníh, ale bojím se, až je zase pustíme.
Od října je to 5 ks+ nepovedené útoky.
Myslím ale, že začal lovit, až když odletěli tažní ptáci, protože přes léto je klid.
Uvidíme z jara, až se ptáci zase vrátí.
A u nás si vybírá jen hnědé dominanty, asi jsou nejblbější a nejpomalejší.

19.1.2021 12:07
Varaxi

XXX.XXX.1.226

Nám pomohl na dravce pes.
Jistě nevím, jestli to byl jestřáb, ale jiní dravci snad slepice moc neloví.

19.1.2021 12:14
Asumba

XXX.XXX.38.69

Tak dnes tu byl zas, ale nakonec se mu perlička nějak vykroutila. Spis me fascinuje, ze ostatni se nebezi schovat pod stromy nebo do kurniku, ale mackaji se na druhy strane vybehu a rvou.

19.1.2021 14:28
Asumba

XXX.XXX.38.69

Dravec: slepice
2:0

Vcera kohout krizeny hedvabnicky, dnes perlička.
Lovecky pes navolno, ja asi deset metru od toho.

Jednoho dravce pes vyhnat zvladl, ale nez jsme se otocili, frnk druhej.
Neverila bych, ze je to az takovy fofr.

No...hurá tedy. Se mi ten sen o volném výběhu a spouste dostupnreho prostoru zacal rychle hroutit :-\

19.1.2021 19:40
reznade

XXX.XXX.216.38

Asumba napsal(a):

Každé čisté plemeno slepic se většinou prodává buď násadová vejce nebo 1-3 denní kuřata, která buď dáte pod kvočnu která sedí, třeba i místo vajec na líhnutí a nebo se o ně postaráte sama, což je dost náročné hlavně na místo v teple a přitápění infralampou. Zas vzhledem k velké možnosti predace by u Vás umělý odchov byl asi bezpečnější.
Ještě se dá koupit od nějakého plemene kvočna, ty jsou pro spoustu chovatelů nežádoucí. Česká zlatá kropenka je odolné plemeno a nabídek na násadová vejde nebo kuřátka jsem na ifauně viděla loni docela dost. Já je chci shánět taky, k tomu ještě Maransky, kombinované klidné plemeno s velkou nosností tmavě hnědých (čokoládových vajec). Právě kohout si myslím že by byl od nich ideální.

Nevím jak slepice Vlašek, ale jejich kohout rozhodně útočný je a vlašky opravdu hodně létají.

19.1.2021 19:47
1978milan

XXX.XXX.231.235

reznade napsal(a):
Každé čisté plemeno slepic se většinou prodává buď násadová vejce nebo 1-3 denní kuřata, která buď dáte pod kvočnu která sedí, třeba i místo vajec na líhnutí a nebo se o ně postaráte sama, což je dost náročné hlavně na místo v teple a přitápění infralampou. Zas vzhledem k velké možnosti predace by u Vás umělý odchov byl asi bezpečnější.
Ještě se dá koupit od nějakého plemene kvočna, ty jsou pro spoustu chovatelů nežádoucí. Česká zlatá kropenka je odolné plemeno a nabídek na násadová vejde nebo kuřátka jsem na ifauně viděla loni docela dost. Já je chci shánět taky, k tomu ještě Maransky, kombinované klidné plemeno s velkou nosností tmavě hnědých (čokoládových vajec). Právě kohout si myslím že by byl od nich ideální.

Nevím jak slepice Vlašek, ale jejich kohout rozhodně útočný je a vlašky opravdu hodně létají.

No o té "velké nosnosti" bychom mohli polemizovat, ale proti gustu....

Jinak kohouty vlašáky mám 3,a když přiletí jestřáb, běží se schovat jako první, takže žádní chrabří rytíři to nejsou.

19.1.2021 19:57
reznade

XXX.XXX.216.38

1978milan napsal(a):
No o té "velké nosnosti" bychom mohli polemizovat, ale proti gustu....

Jinak kohouty vlašáky mám 3,a když přiletí jestřáb, běží se schovat jako první, takže žádní chrabří rytíři to nejsou.

Ale na děti si kohouti vlašáci dovolují rádi. U babičky se nás jeden dost natrápil. Maransky mají deklarovanou nosnost 180 -220 vajíček a dost masa. Česká zlatá kropenka 160-190, tu spíš kvůli vzhledu. Kolik nesou Vaše vlašky?

19.1.2021 20:11
1978milan

XXX.XXX.231.235

Vlašek mám jen 8 stribrně zbarvených pro zpestření hejna a začaly snášet začátkem prosince, takže až v 8 měsících, což mě dost překvapilo.
Zatím nesou tak nějak na 50%,takže nemůžu dělat ještě žádné závěry.
Jinak já jsem věrný dominantum.

19.1.2021 20:17
honzapm

XXX.XXX.134.34

Příště musíte na tu perličku zapískat, přiběhne k vám a dravec ji nesní, že.

19.1.2021 20:32
ladd

XXX.XXX.171.205

Po přečtení vlákna krátce: zdrobnlé slepice budou mít predátorů určitě více, než klasické.
Že jsou vlašky létavé je vzhledem k predaci plus. Pokud nějaká přeletí plot neznamená, že zase nepřeletí zpět. Pokud bude kohout zlý, může se vyměnit při troše štěstí vyměnit. Časem na hodného narazíte.
Češky jsou stejně temperamentní jako vlašky. Ve vašem případě je temperament plus. Kohouti bych řekl, že jsou zmasilejší než kohouti jiných lehkých plemen.

19.1.2021 21:12
Asumba

XXX.XXX.38.69

honzapm napsal(a):
Příště musíte na tu perličku zapískat, přiběhne k vám a dravec ji nesní, že.

Nemyslim, ze by pribehla. Boji se me jak cert krize, mame je cca 14dni, prijdu do vybehu a bezi n druhou stranu, i kdyz nesu krmeni a cerstvou vodu a ostatni slepice bezi za mnou, ony na druhou stranu.

Snazim se jim dat cas, ale fakt se desne boji, uplne vseho.

19.1.2021 21:15
Asumba

XXX.XXX.38.69

ladd napsal(a):
Po přečtení vlákna krátce: zdrobnlé slepice budou mít predátorů určitě více, než klasické.
Že jsou vlašky létavé je vzhledem k predaci plus. Pokud nějaká přeletí plot neznamená, že zase nepřeletí zpět. Pokud bude kohout zlý, může se vyměnit při troše štěstí vyměnit. Časem na hodného narazíte.
Češky jsou stejně temperamentní jako vlašky. Ve vašem případě je temperament plus. Kohouti bych řekl, že jsou zmasilejší než kohouti jiných lehkých plemen.

Diky. Hledala jsem kompromis,abych se tam nebala ;-) a deti taky.
Tak mame zdrobnele australky, preleti nam 180 v pohode, ale zadna sre sama jeste nevratila, vzdycky behaji kolem plotu a cekaji az je pustim zpatky 🙈
Kazdy den preleti z tech 5 australek aspon 2

19.1.2021 21:19
ladd

XXX.XXX.171.205

Asumba napsal(a):
Bílá polohedvábnička, určená jako kohout

- povyrostla a kdáká. Kokokokokokodáák.
Nemohla by to tedy přece jenom být slečna slepičková?
Nebo kohouti take mohou takto vokalizovat?

Ano i kohout kdáká. Když je vyplašený nebo když odpovídá kdákající slepici.
(Kdysi jsem sem dával příspěvek s hlasovými projevy kurů a co znamenají. Bylo to ještě na nemoderované diskusi, asi tedy již ztracené.)

19.1.2021 21:28
Asumba

XXX.XXX.38.69

Myslim, ze jsem ten prispevek cetla a hodne mre zaujal, diky za nej. Dneska to boží zvířátko kdakalo co jsem slysela asi 4x, vcetne chvile, kdy se prislo pomazlit a bylo podle me fakt v klidu, tak asi opravdu slepicka :-)

19.1.2021 21:29
Asumba

XXX.XXX.38.69

A diky vsem za prinosne myslenky a zkusenosti! :-)

24.1.2021 11:36
Asumba

XXX.XXX.43.134

Do roka do dne, Lomikare.
Aneb po měsíci konečně trochu lepší fotky - ale teda, fotit se nechtěl/a :D , koukám, že mám všude tak leda zadek... třeba mi ale i tak pomůžete víc doufat, že je to Velká Bílá a ne Velkej Bílej. Má skvělou povahu.

Každopádně za ten měsíc to vyrostlo asi o polovinu!
Zjistila jsem den líhnutí, 26.9.

24.1.2021 11:38
honzapm

XXX.XXX.134.34

Ano, je to slepice.

24.1.2021 15:53

honzapm napsal(a):
Ano, je to slepice.

A já chtěl zrovna napsat, že spíše kohout😉 no, jakmile se projeví hlasově, bude jasno 100%

24.1.2021 16:25

Taky mě matou prozloutle štíty a v závěsech se mi zdá špičaté peri. Koukám na to ale v mobilu, jsem už slepec a nejde mi to zvětšit..

24.1.2021 20:02
Asumba

XXX.XXX.44.63

Začala kdákat jako slepice.
Ale proti kohoutům se staví jako kohout.

Tak jsem z toho nemoudrá.

24.1.2021 20:05
honzapm

XXX.XXX.134.34

No, já to nechtěl říkat nahlas.
Ale teď je to moderní.

24.1.2021 20:08
Asumba

XXX.XXX.44.63

honzapm napsal(a):
No, já to nechtěl říkat nahlas.
Ale teď je to moderní.

Co je moderní, být nemoudrý? :-)

24.1.2021 20:09
honzapm

XXX.XXX.134.34

Ne, být Vašek.

24.1.2021 20:16
Asumba

XXX.XXX.44.63

honzapm napsal(a):
Ne, být Vašek.

Eh. Tak ctu, ze se to muze stat u jednoho pripadu z deseti tisic. A zrovna u mych prvnich sesti slepic, jo? To b teda bylo naprd, toto 🙈

Takže slepice se bezne proti kohoutovi jako kohout nestavi, jo? Hlavama k sobe, upreny pohledy, nacepejreny krky...

24.1.2021 20:28
Asumba

XXX.XXX.44.63

Ale teda naslo mi to spoustu lidi, co se jmenuji Vasek Kohout.
Asi bych se tak teda nechtela jmenovat.

To se clovek opravdu nestaci divit.

25.1.2021 09:24

Asumba napsal(a):
Ale teda naslo mi to spoustu lidi, co se jmenuji Vasek Kohout.
Asi bych se tak teda nechtela jmenovat.

To se clovek opravdu nestaci divit.

Proste vydržte, stejně to ještě není do hrnce, takže pokud se z toho nakonec kohout vyklube, bude vykrmen a k sežrání, doslova Jinak v mládí se proti sobě do bojového postoje staví i kuřice. Ono fakt u toho mixu plemen nemusí být vše hned jasné a pokud vám vyloženě nevadí, klidně bych ještě 14 počkal, než strčil do hrnce slepici.

25.1.2021 09:28
Asumba

XXX.XXX.45.9

Proste vydržte, stejně to ještě není do hrnce, takže pokud se z toho nakonec kohout vyklube, bude vykrmen a k sežrání, doslova Jinak v mládí se proti sobě do bojového postoje staví i kuřice. Ono fakt u toho mixu plemen nemusí být vše hned jasné a pokud vám vyloženě nevadí, klidně bych ještě 14 počkal, než strčil do hrnce slepici.

Já mu/jí fandím!
Za informaci o bojovém postoji díky, to mě uklidnilo
Dneska zase kokokodááákal/a zdatně :)

25.1.2021 10:04
honzapm

XXX.XXX.134.34

A video natočit neumíte? A dát to sem? To vaše kokodákání?
Slepice zas tak moc nekokodákají. Nedospělé. Že...

25.1.2021 11:08
Asumba

XXX.XXX.45.9

honzapm napsal(a):
A video natočit neumíte? A dát to sem? To vaše kokodákání?
Slepice zas tak moc nekokodákají. Nedospělé. Že...

Vy mi tedy motáte hlavu! 🙈

Jeden z nich začal kokrhat cca pred dvema tydny, tahle bilá zacala fakt kokodákat, nevím, jak to jinak nazvat, ale je to stejnej zvuk, co dělaj prikoupený černý australky, kroužkovaný, který už začaly snášet.

Tak bych v tom asi velkou záludnost nečekala - jen se staví proti kohoutům na rozdil od ostatních čelem, celá načepejřená, což mě mate.
No tak uvidíme.
(video udělat zkusím, jestli se mi podaří to zachytit, hoho, že by to zas dělala na povel, to zas ne ;-) )

26.1.2021 20:35
Asumba

XXX.XXX.33.168

Tamtadadá,
pojďte se ni smát.

To bílé pred dvema dny fakt kdákalo. Tři dospělí to slyšeli.

Dneska to kokrhá 🙈🙈🙈

26.1.2021 20:51

Asumba napsal(a):
Tamtadadá,
pojďte se ni smát.

To bílé pred dvema dny fakt kdákalo. Tři dospělí to slyšeli.

Dneska to kokrhá 🙈🙈🙈

A je to😉 i dospělý kohout při vyplašení kdáče jak slepice

26.1.2021 21:06
Asumba

XXX.XXX.33.168

A je to😉 i dospělý kohout při vyplašení kdáče jak slepice

To nebylo při vyplašení, to se chodilio mazlit a kdákalo

To bylo našimi známými zkušenými chovateli prohlášeno za "100% slepici, co na tomhle chcete řešit,todle je úplně jasný"

20.2.2021 22:17
Asumba

XXX.XXX.41.206

Tak rozšifrováno, 5 kluků (vypitváno) , 1 slepice, 0 Vašků.

Přidejte reakci

Přidat smajlík