Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
11.1.2021 17:23
Asumba

XXX.XXX.34.232

Jsem začátečník, snažím se orientovat a číst a tak vůbec, ale...
...spoustu věcí si člověk zacinajici sam od nuly proste nevsimne, spousta mu unikne.

Co podle vás začátečníci\chovatelští burani dělají nejčastěji blbě,
Na co snadno nachytají apod?
Pomožte mi vzdělat se.

Vykopávám: lákající inzerát násadových vajec ISA brown á 10Kč.

Děkuji. Bavte se. Smějte se. Mějte se.
A prosim bez útoků, že začátečník nemá v chovu co dělat.

Uživatel s deaktivovaným účtem

11.1.2021 17:32

tak třeba hned ta vykopávka: násadové vejce ISA brown je vejce snesené slepicí mateřské linie rodičovského kompletu, kterou pojímá nebo je inseminovaná kohoutem otcovské linie tohoto kompletu.

takové rodičovské chovy v ČR máme, ale násadovky se z nich do drobného prodeje neprodávají a teď se neprodávají nikam, protože ve dvou chovech je mladé hejno, po kterém se ještě nenasazuje, v dalším chovu je staré hejno, které už má nižší líhnivost a ostatní chovy těžko stíhají pokrýt poptávku.

tzn. pokud někdo teď nabízí na inzerát násadovky ISY, tak

to není žádná ISA, ale nějaký dvorkový potomek (ISA plus libovolný kohout)
nebo je dotyčný chytrý, koupí si na farmě konzumní vejce za dvě koruny a prodává je za deset

11.1.2021 18:14
petraodlesa

XXX.XXX.39.165

Vítejte v klubu chovatelů. Doufám, že se nebude nikdo smát. Všichni jsme začínali.
Příspěvky veterinářky Terezky Ježové, alias bodlinky, berte jako my všichni s velikou úctou a vděčností.
Překvapuje mě, že jakožto úplní začátečníci chcete hned jít do líhnutí. To jste odvážní.
Většina začíná koupí obyčejných hybridů z velkochovu, vyšlechtěných na vysokou snůšku. Aby si udělali první, vcelku bezproblémovou zkušenost. Nejlepší je obejít sousedy a zeptat se, odkud kupují mladé, a jak jsou spokojeni.
Jistě se vyhněte prodejcům, kteří ve velkém zavážejí mladé kuřice po celé republice ( firma Slepičář apod.)
Pokud chcete slepičky čistokrevné, máte do jara čas si prostudovat plemena, třeba na těchto stránkách, v oddělení Články.
Diskuzí je tu tolik, že si jistě přijdete na své.

11.1.2021 18:19

tak já si myslím, že i úplný začátečník může líhnout.

koneckonců já jsem to tak udělala. akorát si člověk musí nechat poradit co se výběru líhně týče.

ale samotný odchov, vždyť na tom nic není a kuřata umí všechno sama.

11.1.2021 18:23

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
tak třeba hned ta vykopávka: násadové vejce ISA brown je vejce snesené slepicí mateřské linie rodičovského kompletu, kterou pojímá nebo je inseminovaná kohoutem otcovské linie tohoto kompletu.

takové rodičovské chovy v ČR máme, ale násadovky se z nich do drobného prodeje neprodávají a teď se neprodávají nikam, protože ve dvou chovech je mladé hejno, po kterém se ještě nenasazuje, v dalším chovu je staré hejno, které už má nižší líhnivost a ostatní chovy těžko stíhají pokrýt poptávku.

tzn. pokud někdo teď nabízí na inzerát násadovky ISY, tak

to není žádná ISA, ale nějaký dvorkový potomek (ISA plus libovolný kohout)
nebo je dotyčný chytrý, koupí si na farmě konzumní vejce za dvě koruny a prodává je za deset

Jen tak ze zajímavosti, od kdy Integra už neprodává násadová vejce drobným chovatelům? Děkuju!

11.1.2021 18:26
jo012810

XXX.XXX.101.35

Každá lidská činnost chce, aby si člověk stanovil cíl. Může být sice vzdálený, může se k němu dostávat postupně přes dílčí cíle. Chovatelství je specifické tím, že pracuje s živými tvory. Na to nezapomínejte a snažte se nalézat cesty ke svým cílům, i když mnohdy nemusí být přímé, ale bývají i hodně klikaté. Chovatelství je o výdrži, pozorovacím talentu, umět analyzovat a trpělivosti a zase trpělivosti. Ale je to krásná zábava na celý život.

11.1.2021 18:29
petraodlesa

XXX.XXX.39.165

No, mi se letos dařilo líhnout pod kvočnou. Ale když je opustila, tak jsem přišla na chyby ve výběhu: nedostatek kvalitního úkrytu před deštěm. Co hybridy přežijí, kuřata odstonají kokcidiózou a celý chov je zničený 😌 Teď už mám blízko kurníku foliovník, super 👍, pipiny se mají kam schovat i teď, když je kolem nuly. Před sněhem a větrem.
Pochopila jsem, že slepice je vlastně stepní tvor, který miluje sucho a teplo.
Další chybou je nevhodné ubytování. Velikost a tvar hřadu, čmelici, kanibalismus atd.

11.1.2021 18:39

Jen tak ze zajímavosti, od kdy Integra už neprodává násadová vejce drobným chovatelům? Děkuju!

prodává kuřice

násada se běžně neprodává, k čemu, většina lidí koupí jednodenní kuřičky a nazdar

a teď je vajec akorát do naších líhní

11.1.2021 18:44

prodává kuřice

násada se běžně neprodává, k čemu, většina lidí koupí jednodenní kuřičky a nazdar

a teď je vajec akorát do naších líhní

Aha no já je kupoval běžně.. Ještě když byly Hisexy ale měl jsem i Bovans. No ano koupit jednodenní je taky možnost a nejsnadnější a asi i nejekonomičtější. Pokud člověk není z druhého konce Republiky.

11.1.2021 18:56
ladd

XXX.XXX.170.75

Tak třeba hned na té přiložené foto. Latě tvořící hřady mají být položené na šířku. Slepicím se pohodlněji hřaduje, nedochází k otlačeninám a deformaci hrudní kosti. Hrany latí zbrousit ať je to neřeže do prstů.

11.1.2021 19:43
honzapm

XXX.XXX.134.34

Terezko, ne - to se dělá tak, že si v DOMINANTU pořídí vejce nás. za 5,-
a pak je inzerují za 10,-.
To, že z toho udělají ISU, má několik variant - nezájem/neznalost, prostě "něco"
vs. úmysl (aby někoho nenapadlo si to v tom D. taky koupit za 5,-).
Takže pak nabízí násadovky za 10,- a více a mají na tom 100% zisk.
Ano, jsou tací, kterým to za to stojí. A tací, co to koupí.

Což je ostatně nejčastější začátečnická chyba - neprověření prodejce.

11.1.2021 19:55

honzapm napsal(a):
Terezko, ne - to se dělá tak, že si v DOMINANTU pořídí vejce nás. za 5,-
a pak je inzerují za 10,-.
To, že z toho udělají ISU, má několik variant - nezájem/neznalost, prostě "něco"
vs. úmysl (aby někoho nenapadlo si to v tom D. taky koupit za 5,-).
Takže pak nabízí násadovky za 10,- a více a mají na tom 100% zisk.
Ano, jsou tací, kterým to za to stojí. A tací, co to koupí.

Což je ostatně nejčastější začátečnická chyba - neprověření prodejce.

to je fakt mnohem jednodušší si koupit ten konzum

11.1.2021 20:14
Asumba

XXX.XXX.34.232

Jej, já vůbec nic líhnout nechci. První rok chci spíš sledovat, co a jak mi ty slepičky dělají a tak...ale nikdy neříkej nikdy, že, zvědavost je veliká.

V okolí slepice nikdo nemá. Hybridy nechci, z principu, chci vystoupit z toho předpokladu, že má slepice snášet nějakých 200 vajec za rok....

Spíš jsem měla radost, že jsem konečne odhalila z inzerce něco, co mi smrdí....
...

11.1.2021 20:18
Asumba

XXX.XXX.34.232

ladd napsal(a):
Tak třeba hned na té přiložené foto. Latě tvořící hřady mají být položené na šířku. Slepicím se pohodlněji hřaduje, nedochází k otlačeninám a deformaci hrudní kosti. Hrany latí zbrousit ať je to neřeže do prstů.

Dekuji moc za relevantni komentář!
Z fotky to není vidět, latě mají výrazne zkosene hrany, rozmer je delany podle nejake knizky, ted uz nevim kolik a jake, myslim, ze 3xneco, zitra zmerim. Dekuji za poznamku, jsou na tom dva tydny, predelam na sirku,

11.1.2021 20:23
Asumba

XXX.XXX.34.232

ladd napsal(a):

Trosku lepsi snimek, prosim, takhle je to spatne? Moc dekuji za odpoved.

11.1.2021 21:00
ladd

XXX.XXX.170.75

Asumba napsal(a):
Trosku lepsi snimek, prosim, takhle je to spatne? Moc dekuji za odpoved.

Ano, předělejte to, že bidla položíte na šířku. Vršek bidla nemá být celý zakulacený do obloučku, ale rovný, jen stržené hrany.
(Někdo místo bidel i používá prkna, že se tak slepice ze spodu lépe zahřejí.)

11.1.2021 21:23
Asumba

XXX.XXX.34.232

ladd napsal(a):
Ano, předělejte to, že bidla položíte na šířku. Vršek bidla nemá být celý zakulacený do obloučku, ale rovný, jen stržené hrany.

Děkuji, tak jsem koukala na nakres, melo by to byt 3,5x5cm, zkosene hrany, vprostred rovne. Je to stavene pro hedvabnicky a zdrobnele slepicky, plus tam je 5 perlicek. Opravdu tu širší stranu v pohodě pařátkem obejmou? (Moc dekuji za vase rady, cas a zkusenosti. Snad jim ty dva tydny jednem a tyden druhym moc neublizilo. Zitra predelam.)

11.1.2021 21:30
ančovička1

XXX.XXX.20.236

ladd napsal(a):

Prkna, s.15cm, pouzivam pro Forverky, byly zvykle od malinka na drevene podlaze v kralikarne a potom v kurniku, z lati s.6cm, ,padaly, tak dostaly prkna😁
Zvlast tezsi plemena, Australky,Maransky,Amroksky...,by mela mit siroka bidla,sirsi,nez se uvadi,aby se v noci slepice nebudily balancovanim na kulatem nebo uzkem bidlu..nevyspi se, muze se to odrazit I na snasce a zdravi.

11.1.2021 21:34
ančovička1

XXX.XXX.20.236

Asumba napsal(a):
Děkuji, tak jsem koukala na nakres, melo by to byt 3,5x5cm, zkosene hrany, vprostred rovne. Je to stavene pro hedvabnicky a zdrobnele slepicky, plus tam je 5 perlicek. Opravdu tu širší stranu v pohodě pařátkem obejmou? (Moc dekuji za vase rady, cas a zkusenosti. Snad jim ty dva tydny jednem a tyden druhym moc neublizilo. Zitra predelam.)

Pro zdrobnele slepice snad 5 cm bude stacit..ale bidlo paratkem neobjimaji, nejsou to kanari😁

11.1.2021 21:34
Asumba

XXX.XXX.34.232

ančovička1 napsal(a):
Prkna, s.15cm, pouzivam pro Forverky, byly zvykle od malinka na drevene podlaze v kralikarne a potom v kurniku, z lati s.6cm, ,padaly, tak dostaly prkna😁
Zvlast tezsi plemena, Australky,Maransky,Amroksky...,by mela mit siroka bidla,sirsi,nez se uvadi,aby se v noci slepice nebudily balancovanim na kulatem nebo uzkem bidlu..nevyspi se, muze se to odrazit I na snasce a zdravi.

Dekuji. Australka je primo na te fotce, ale zdrobnela, jsou opravdu malicke. Takze ani tech 5cm jim tedy podle vás nebude stačit? Ech! No, chybami se člověk učí...

11.1.2021 21:37
Asumba

XXX.XXX.34.232

ančovička1 napsal(a):
Pro zdrobnele slepice snad 5 cm bude stacit..ale bidlo paratkem neobjimaji, nejsou to kanari😁

Necekam, ze ho obejmou cele ;-) , myslela jsem, ze by mely uchopit alespon castecne ze tri stran - pokud se chapeme :-) otocim a uvidim. Teda, pokud neco uvidim, zatim mam pocit, ze toho vic kazim nez naopak :-\

11.1.2021 21:40
ančovička1

XXX.XXX.20.236

Pro zdrobnele bude 5 cm stacit..zitra bidla otocite a bude to.😀🐔🐔

11.1.2021 21:41
Asumba

XXX.XXX.34.232

Děkuji! Chybě zdar 🐓

11.1.2021 21:48
začátek

XXX.XXX.4.22

Asumba napsal(a):
Jsem začátečník, snažím se orientovat a číst a tak vůbec, ale...
...spoustu věcí si člověk zacinajici sam od nuly proste nevsimne, spousta mu unikne.

Co podle vás začátečníci\chovatelští burani dělají nejčastěji blbě,
Na co snadno nachytají apod?
Pomožte mi vzdělat se.

Vykopávám: lákající inzerát násadových vajec ISA brown á 10Kč.

Děkuji. Bavte se. Smějte se. Mějte se.
A prosim bez útoků, že začátečník nemá v chovu co dělat.

Jaké máte chovatelské zařízení a prostor výběhu pro slepice,krmivo.podestýlku a místo na uložení krmiva.Při líhnutí potřebujete odchovnu pro kuřata do 6 týdnů věku.Co se týče bidel na sezení doporučuju prkna hoblovaná,sražené hrany šířky 8-10cm a natřená horkou fermeží,ta se dobře vsákne do dřeva a stačí natřít jednou.

11.1.2021 22:06
Asumba

XXX.XXX.34.232

začátek napsal(a):
Jaké máte chovatelské zařízení a prostor výběhu pro slepice,krmivo.podestýlku a místo na uložení krmiva.Při líhnutí potřebujete odchovnu pro kuřata do 6 týdnů věku.Co se týče bidel na sezení doporučuju prkna hoblovaná,sražené hrany šířky 8-10cm a natřená horkou fermeží,ta se dobře vsákne do dřeva a stačí natřít jednou.

Rozměr kurníku u sebe aktuálně nemám, na bidlech mi ale vychází cca 50cm na jeden kus. Výběh i kurník jsou mobilní, posuvná síť má myslím 50 metrů, posouvat chci tak, aby byli stále na trávě (prostory na to jsou), pricemz tam vzdycky chci vmáčknout i nějaké křoví, stromy). Líhnout nechci v následujicím , svém prvním roce, urcite nechci.

Podestýlka: napůl ovesná sláma, napůl hrachovina
Krmím ráno a vecer, rano měkkou michanici - slupky od zeleniny, vařené brambory, pšeničný a kukuřičný šrot, občas v rom trochu namačkaného ovsa, co nechají koně. Večer dávám celé zrno, pšenici a kukuřici, dávala jsem 3:1, chci dávat 2:1.
Pres den jsou stálre na zeleném, aktivně si zobou i hrabají i ted ve snehu. Semtam dostanou nadrobene tvrde pecivo od deti plus zeleninu, co nesezerou kozy.

K dispozici mají vápenný grit, 2x týdně dávám do ranni davky zamichany Plastin, NutriMix, křemelinu. Vodu ted menim 2-3x denne, davam do ni par kapek oleje (coz jsem cetla, ze je dobre pro kohouta).

Pokud vidite chybu, budu rada za opravu :)
Slepickam je 3,5-5 mesicu.

12.1.2021 10:13
petraodlesa

XXX.XXX.39.165

Slepice z klecí těm vašim těžce závidí 😍

12.1.2021 10:49
honzapm

XXX.XXX.134.34

Každý začátečník
udělá velkou chybu,
když nekoupí tuto knihu.
(e-shop paní Nadi vřele doporučuji, knihu též)

https://www.barest.cz/Domaci-chov-zvirat-Havlin-a-kolektiv-vyd-1983-d434.htm

12.1.2021 11:16
ančovička1

XXX.XXX.20.236

Zacatecnikum take vrele doporucuji..

12.1.2021 12:08
Asumba

XXX.XXX.34.232

Děkuji :-)

Jdu si pro tu knihu.

12.1.2021 14:46

jj, to je základ

a tuláčkův chov hrabavé drůbeže, ale to je velká vzácnost

12.1.2021 14:50
honzapm

XXX.XXX.134.34

Asumba napsal(a):
Děkuji :-)

Jdu si pro tu knihu.

Až vám přijde, schválně nám sem, prosím, vyfoťte nákres hřadů z té knihy.
Děkuji. :)

29.1.2021 18:08
Asumba

XXX.XXX.41.120

honzapm napsal(a):
Až vám přijde, schválně nám sem, prosím, vyfoťte nákres hřadů z té knihy.
Děkuji. :)

Je doma. Děkuji.
5 x 5-6 cm pro velké slepice píše.

29.1.2021 18:13
Asumba

XXX.XXX.41.120

Btw. změnila jsem horní lať, dala tam 5x5 cm. A od te chvíle už tam zrobn.australky nesedaji a vybírají si spodní, které jsem neměnila. (I když tam jsou úplně samy), tak nevím,jestli jim to nevyhovovalo víc... Asi jim necháme různé rozměry,at si vyberou?

29.1.2021 18:17
kosta

XXX.XXX.105.188

Knihu mám v knihovně koupili jsme ji hned když jsme ji viděli .Mám ji přes 30 let.Je v
ní mnoho rad.

29.1.2021 19:21
ladd

XXX.XXX.171.32

Píšete, že podestýláte slámou. Ideální je, když je sláma k podestýlání nařezaná na kousky (řezanka). Slepice ji lépe přehrabou, dáte vyšší vrstvu a máte hlubokou podestýlku, která hřeje.
Zkuste v garáži na podlaze přejet slámu sekačkou.

29.1.2021 19:32
JPrevr07

XXX.XXX.191.17

Tu knihu mám také (po prababičce) a také doporučuji. Převrátil

29.1.2021 20:17
přezdívka

XXX.XXX.105.195

Mám taky knihu od Havlína. Jenomže už se o tom nedá říct, že je to kniha, je to salát. Mám uloženo v igeliťáku, aby se náhodou někam některá stránka nezatoulala. Ještě pořád v ní občas něco hledám.

30.1.2021 07:59
Asumba

XXX.XXX.41.120

přezdívka napsal(a):
Mám taky knihu od Havlína. Jenomže už se o tom nedá říct, že je to kniha, je to salát. Mám uloženo v igeliťáku, aby se náhodou někam některá stránka nezatoulala. Ještě pořád v ní občas něco hledám.

:-) uz mám taky salat, z antiku naprosto netknutá kniha, ale při prvním otevření se úplně rozpadla, staré lepidlo nevydrželo

30.1.2021 08:28
kosta

XXX.XXX.105.188

U mě je to také tak mám ji také v igelitu.Je to dobrá kniha.Ještě mám slovenskou
1000rad drobnochovatelom.Také dobrá.Ta drží má lepší vazbu v tvrdých deskách.

30.1.2021 08:34
ančovička1

XXX.XXX.220.111

Asumba napsal(a):
:-) uz mám taky salat, z antiku naprosto netknutá kniha, ale při prvním otevření se úplně rozpadla, staré lepidlo nevydrželo

Tak to ja ji opatruju,jako"oko v hlave"uz si 30let...ale..predloni jsem si koupila stenatko,cubicku drsnosrsteho jezevcika,knihu takhle jednou opet studovala a neprozretelne jsem ji odlozila na kreslo..Betynka se zrejme take chtela vzdelavat, nastesti jsem prisla vcas, odnesla to JEN😱 titulni stranka a jeden spodni roh je trochu zakulaceny..jinak na kvalite obsahu se nastesti nic k horsimu nezmenilo,coz mela Betynka opravdu velke stesti😁!
Presto si chci koupit jeste novou,neposkozenou..mam z roku 1991druhe vydani..stale aktualni😀

30.1.2021 11:03
Asumba

XXX.XXX.34.60

ančovička1 napsal(a):
Tak to ja ji opatruju,jako"oko v hlave"uz si 30let...ale..predloni jsem si koupila stenatko,cubicku drsnosrsteho jezevcika,knihu takhle jednou opet studovala a neprozretelne jsem ji odlozila na kreslo..Betynka se zrejme take chtela vzdelavat, nastesti jsem prisla vcas, odnesla to JEN😱 titulni stranka a jeden spodni roh je trochu zakulaceny..jinak na kvalite obsahu se nastesti nic k horsimu nezmenilo,coz mela Betynka opravdu velke stesti😁!
Presto si chci koupit jeste novou,neposkozenou..mam z roku 1991druhe vydani..stale aktualni😀

Mám vydání z 1983 ☺

30.1.2021 14:04
honzapm

XXX.XXX.134.34

Já mám čtyři.
V Antikvanti jsem si koupil tři, abych nemusel ničit poklad
- původní salát po babičce. Nezapomenu, jak šlo z její ložnice světlo
a ona s brýlemi na nose si četla Havlín a kolektiv.
Asi proto jsem tak dobrý chovatel a mám to v krvi.

30.1.2021 15:15
jo012810

XXX.XXX.101.35

honzapm napsal(a):
Já mám čtyři.
V Antikvanti jsem si koupil tři, abych nemusel ničit poklad
- původní salát po babičce. Nezapomenu, jak šlo z její ložnice světlo
a ona s brýlemi na nose si četla Havlín a kolektiv.
Asi proto jsem tak dobrý chovatel a mám to v krvi.

Ta vaše babička měla ale štěstí, že našla pokračovatele. To já zatím ne, ani v synech ani vnoučatech a pravnoučci jsou ještě malí...

30.1.2021 16:37
ančovička1

XXX.XXX.220.111

jo012810 napsal(a):
Ta vaše babička měla ale štěstí, že našla pokračovatele. To já zatím ne, ani v synech ani vnoučatech a pravnoučci jsou ještě malí...

Mame to smulu,ze?😞..mam 4 deti a ani jeden chovatel neni a nebude..tak leda kocku a psa,kvuli detem..dcera je aspon zapalena zahradnice😁🌷

30.1.2021 18:16
reznade

XXX.XXX.216.38

Asumba napsal(a):

tak to jsem zvědavá, jak dlouho vydrží ta moje z antiku, došla mi včera...

mesys

31.1.2021 11:59
mesys

XXX.XXX.84.118

Asumba napsal(a):
Je doma. Děkuji.
5 x 5-6 cm pro velké slepice píše.

pro velké slepice

31.1.2021 12:22
mesys

XXX.XXX.84.118

Asumba napsal(a):
Btw. změnila jsem horní lať, dala tam 5x5 cm. A od te chvíle už tam zrobn.australky nesedaji a vybírají si spodní, které jsem neměnila. (I když tam jsou úplně samy), tak nevím,jestli jim to nevyhovovalo víc... Asi jim necháme různé rozměry,at si vyberou?

ani 20 knížek nepomůže když chovatel neuvažuje .Ono je asi rozdíl jestli chovám bantamky nebo brahmanky

31.1.2021 13:08
ančovička1

XXX.XXX.220.111

reznade napsal(a):
tak to jsem zvědavá, jak dlouho vydrží ta moje z antiku, došla mi včera...

Jeste vam vrele doporucim nepostradatelnou knihu pro vsechny mlade I starsi chovatele(ja ji studuji stale)😁:
"Zdravi zvirat v drobnych chovech"
MVDr.Antonin Cernosek a kolektiv..
..dava odpovedi na vsechny drubezi, holubi,kralici atd.nemoci,podle priznaku u zvirete....mam vydani z r.1989..
Foto bohuzel , zavarila jsem cocku😁,na titulni strance je fofoportret bile kozy😁🐐,kniha obsahuje 360 stran..

31.1.2021 13:18
kosta

XXX.XXX.105.188

Také tu knihu Zdraví zvířat v drobných chovech mám.Patřím mezi generaci ,která
získavala rady z knižek.V naší knihovně jsou převážně knihy z naučné literatury.

31.1.2021 15:41

ančovička1 napsal(a):
Jeste vam vrele doporucim nepostradatelnou knihu pro vsechny mlade I starsi chovatele(ja ji studuji stale)😁:
..dava odpovedi na vsechny drubezi, holubi,kralici atd.nemoci,podle priznaku u zvirete....mam vydani z r.1989..
Foto bohuzel , zavarila jsem cocku😁,na titulni strance je fofoportret bile kozy😁🐐,kniha obsahuje 360 stran..

Také jí mám a nedám na ní dopustit ale ta moje už není vydání salátové ale spíše už vydání salátové po pozření

31.1.2021 16:50
Asumba

XXX.XXX.34.75

mesys napsal(a):
ani 20 knížek nepomůže když chovatel neuvažuje .Ono je asi rozdíl jestli chovám bantamky nebo brahmanky

Toz ted nevím, jak si to úplně přebrat :-) mela jsem menší rozměr, bylo mi tu opakovane řečeno , at i drobnelym dam větší a pořídim si Havlína.

Tak jsem pořídila, jednu lat vyměnila, at si vyberou a ukážou mi samy.

31.1.2021 17:21
honzapm

XXX.XXX.134.34

ančovička1 napsal(a):

Tak jsem si ji hezky pěkně objednal.
Ať jsem ještě úžasnější.

https://muj-antikvariat.cz/kniha/zdravi-zvirat-v-drobnych-chovech-cernosek-antonin-1989

31.1.2021 17:29
ančovička1

XXX.XXX.220.111

honzapm napsal(a):
Tak jsem si ji hezky pěkně objednal.
Ať jsem ještě úžasnější.

https://muj-antikvariat.cz/kniha/zdravi-zvirat-v-drobnych-chovech-cernosek-antonin-1989

Honziku,super😁👍..a doufam,ze se pridaji vsichni,knihu zakoupi a ubyde leceni nemocnych zvirat zpusobem hokus,pokus😁🐔🐔

31.1.2021 18:08
bery25

XXX.XXX.31.227

ančovička1 napsal(a):
Honziku,super😁👍..a doufam,ze se pridaji vsichni,knihu zakoupi a ubyde leceni nemocnych zvirat zpusobem hokus,pokus😁🐔🐔

kniha je dobra pre tych čo liečia,ja okrem psov nic neliečim,skor niečo preventivne,a ked mi nahle zdochla samica kralika,tak pitva,ale ani tam som sa nič nedozvedel,no ale za take peniaze si ju urcite kupim,nech ten gauč poriadne využijem

31.1.2021 18:10
honzapm

XXX.XXX.134.34

ančovička1 napsal(a):

A není to jedno, jaké zaříkadlo si při sekyrce prozpěvujeme?
Hokus fíkus, Abraka gaučaka nebo Šmik fik - výsledek je stejný.

12.2.2021 10:30
esmez

XXX.XXX.12.218

Asumba napsal(a):
Mám vydání z 1983 ☺

Já už teď od rána taky - koukala na mě z veřejné knihovničky na autobusové zastávce. A úplně v luxusním stavu:)

12.2.2021 19:26
honzapm

XXX.XXX.134.34

A to je knihovnička, že ji za měsíc musíte vrátit
nebo si ji jako necháte, jo?
Tak to vám tedy nepře..., pardon, velice přeji.

12.2.2021 19:48
přezdívka

XXX.XXX.105.195

To jsou takové knihovničky, kde si můžete vzít co chcete a vrátit kdy chcete. Třeba na nádraží v městě x si vyberete nějakou knihu a po vystoupení v městě y ji dáte do knihovničky tam. Někdy se tam najde docela dobré čtení. Nejraději mám nějaké povídky. Budu muset něco doma vytřídit. Do sběru je to škoda.

13.2.2021 08:35

přezdívka napsal(a):
To jsou takové knihovničky, kde si můžete vzít co chcete a vrátit kdy chcete. Třeba na nádraží v městě x si vyberete nějakou knihu a po vystoupení v městě y ji dáte do knihovničky tam. Někdy se tam najde docela dobré čtení. Nejraději mám nějaké povídky. Budu muset něco doma vytřídit. Do sběru je to škoda.

Já ty nádražní knihovny taky využívám. V obou směrech - najdi si tam čtení do vlaku a z domova tam nosím knihy, které už číst nebudu, ale příčí se mi je vyhodit.

13.2.2021 11:02
esmez

XXX.XXX.167.51

honzapm napsal(a):
A to je knihovnička, že ji za měsíc musíte vrátit
nebo si ji jako necháte, jo?
Tak to vám tedy nepře..., pardon, velice přeji.

Můžete je vrátit kdykoli kdekoli nebo je vyměnit za jinou. Jsem hodně častým přispěvatelem, takže jsem zvolila výměnu

Přidejte reakci

Přidat smajlík