Jestřábu odolný druh?

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
19.1.2021 14:34
Asumba

XXX.XXX.38.69

Jestřáb hlad, jestřáb rád.

...nenapadá vás nějaký jestřábu odolný /odstrašující / nechutnající druh drůbeže?

(jako aby mi na dvore zustalo aspon neco...?)
Jakekoli napady coby nadeji do budoucna beru.
Diky. Aneb 2 ulovky za 2 dny.

19.1.2021 15:18
jo012810

XXX.XXX.101.35

Již to tu bylo. Drůbež proti pernatým dravcům uzavřít prakticky do voliéry a to pokud možno i proti kuně a lasici-velikost ok. Nevím, zda si jestřáb troufne na dospělou husu, ale drůbež mu chutná prakticky všechna. Pro takovýto chov se hodí zdrobnělá drůbež, kde si můžete naléz to, co se vám líbí a čemu dáte přednost. Pokud máte možnost chovat japonské křepelky, pak ty potřebují značně menší prostor, ale mají jiné požadavky na ustájení, než slepice...

19.1.2021 15:20
Asumba

XXX.XXX.38.69

jo012810 napsal(a):
Již to tu bylo. Drůbež proti pernatým dravcům uzavřít prakticky do voliéry a to pokud možno i proti kuně a lasici-velikost ok. Nevím, zda si jestřáb troufne na dospělou husu, ale drůbež mu chutná prakticky všechna. Pro takovýto chov se hodí zdrobnělá drůbež, kde si můžete naléz to, co se vám líbí a čemu dáte přednost. Pokud máte možnost chovat japonské křepelky, pak ty potřebují značně menší prostor, ale mají jiné požadavky na ustájení, než slepice...

Verim, ze tu jiz bylo uplne vsechno :) diky.

19.1.2021 15:23
1978milan

XXX.XXX.231.235

Nic takového bohužel neexistuje.
Ale ve vašem případě, s vaším počtem drůbeže bych uvažoval o volieře a pouštěl bych je jenom ve vaší přítomnosti.
Voliera se dá udělat i pojízdná a dá se přetahovat podle potřeby, aby byla drůbež na trávě.

19.1.2021 15:50
asnipetr

XXX.XXX.214.251

Že by pštros či emu? .-)

19.1.2021 17:29
Asumba

XXX.XXX.38.69

1978milan napsal(a):
Nic takového bohužel neexistuje.
Ale ve vašem případě, s vaším počtem drůbeže bych uvažoval o volieře a pouštěl bych je jenom ve vaší přítomnosti.
Voliera se dá udělat i pojízdná a dá se přetahovat podle potřeby, aby byla drůbež na trávě.

Na rovine urcite, my mame vsechno v mensim ci vetsim svahu, tak si to zatim neumim predstavit.

19.1.2021 17:43
Zuzkaa

XXX.XXX.208.34

Zaplašit, zastrašit !!! Makety predátorů, stožáry s fábory, strašáky do zelí. To vše pomáhá k zastrašení jestřába.

Nechci radit natažení šňůr mezi stromy( sloupy), jak se také doporučuje. Je možné nebezpečí zranění dravce.

Jinak samozřejmě voliéru a pouštět za přítomnosti člověka.

19.1.2021 17:54
1978milan

XXX.XXX.231.235

Zuzkaa napsal(a):
Zaplašit, zastrašit !!! Makety predátorů, stožáry s fábory, strašáky do zelí. To vše pomáhá k zastrašení jestřába.

Nechci radit natažení šňůr mezi stromy( sloupy), jak se také doporučuje. Je možné nebezpečí zranění dravce.

Jinak samozřejmě voliéru a pouštět za přítomnosti člověka.

Všechno máme, nepomáhá prostě NIC!!!

19.1.2021 17:55
1978milan

XXX.XXX.231.235

Asumba napsal(a):
Na rovine urcite, my mame vsechno v mensim ci vetsim svahu, tak si to zatim neumim predstavit.

Všechno jde, když se chce. Určitě něco vymyslíte.

Uživatel s deaktivovaným účtem

19.1.2021 17:59

Zastrašení a zaplašení je jenom dočasné.
Já naopak mohu poradit, že funguje pouze natažení sítí nebo šňůr. ALE ne takových co nejsou proti trávě vidět. Dravec není blbec a cílem není dravce zabít nebo zmrzačit, to nemá smysl, přiletí jiný. Proto je nutné natáhnout šňůry v křiklavých svítících barvách, které dravec dobře vidí. Nebude přez ne útočit aby se nezmrzacil. Až mu dojde, že u vás nemá šanci, máte klid, protože jiného dravce do svého teritoria nepustí a sám bude lovit jinde. Jinou cestu jak ochránit drůbež neznám, pak už jedině voliéra...

19.1.2021 18:04
Olánek

XXX.XXX.205.202

Nabidněte jestřábovi holuby,získáte je zadara a spokojenost na obou stranách.Stačí jeden za tři dny.U mne lítá na voliéru a vyčitavě na mne hledí ze dvou metrů,že jsem lakomec.Posledně mně sebral nemocného,asi mu nechutnal,tak se zatím neukázal.
Naučil jsem ohaře lapat bez poškození vlašky,pozor dobře létající vlašky,tak jsem zvědav až se střetne s jestřábem.

19.1.2021 19:07
Asumba

XXX.XXX.38.69

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
Zastrašení a zaplašení je jenom dočasné.
Já naopak mohu poradit, že funguje pouze natažení sítí nebo šňůr. ALE ne takových co nejsou proti trávě vidět. Dravec není blbec a cílem není dravce zabít nebo zmrzačit, to nemá smysl, přiletí jiný. Proto je nutné natáhnout šňůry v křiklavých svítících barvách, které dravec dobře vidí. Nebude přez ne útočit aby se nezmrzacil. Až mu dojde, že u vás nemá šanci, máte klid, protože jiného dravce do svého teritoria nepustí a sám bude lovit jinde. Jinou cestu jak ochránit drůbež neznám, pak už jedině voliéra...

Děkuji, to zní zajímavě a použitelně.
Mám teď slepice v trnitém místy až 2m vysokém trnkovém houští a stejně se tam na ně ten hladovec dostal.
Díky za tip!

19.1.2021 19:10
Asumba

XXX.XXX.38.69

Máte prosím zkušenosti, zda spíše jdou po menších nebo větších slepicích?

Moje naivni teorie byla, ze malá mrštná létavá spíš šanci má oproti velké těžké...ale není menší proste spis lakavejsi/snadnejsi sousto nez nejaky obřuch?

19.1.2021 19:21

Nejvíc berou mladou drůbež, když dojde berou co je.

19.1.2021 19:29
honzapm

XXX.XXX.134.34

Myslím, že třeba druh Husa domácí je dosti odolný.
Z tohoto druhu bych doporučil plemeno Toulouse a jestřáb má po ptákách.

19.1.2021 21:47
Asumba

XXX.XXX.38.69

Dekuji, az dame dohromady rybnik, husy bchom radi.

20.1.2021 11:20
milanhorinka

XXX.XXX.37.121

Dobrý deň.Na jastraba neplatí hocičo.Chovám holuby a keď som ich nemal vo voliere,tak som nič nedochoval. To platilo i o zdrobnelé sliepky.samica jastraba ich zobrala,ani nesadla na zem.urobil som voliru 17x12 metrov a je pokoj.CHovam tam holuby a velsumky zdr. striebrokrké.Prikldam foto.M.H.

20.1.2021 11:31
Asumba

XXX.XXX.40.145

Dekuji, to mate pekne.
My jsme chteli mit vybeh mobilni, mame spostu prostoru, kde by mohly byt, aby se travnik mohl prirozene obnovovat, a velka mobilni voliera je v prostoru svahů pro me zatim tezko predstavitelna, ale neco budeme muset vymyslet.

Dnes jsou chudery odkazany na kurnik + zasitovany prostor na trave v patre pod nim, cca 5 x 2,5 metru, zitra zkusim pripravit vetsi bezpecny prostor.

20.1.2021 13:03
Valentko

XXX.XXX.226.187

Asumba napsal(a):
Jestřáb hlad, jestřáb rád.

...nenapadá vás nějaký jestřábu odolný /odstrašující / nechutnající druh drůbeže?

(jako aby mi na dvore zustalo aspon neco...?)
Jakekoli napady coby nadeji do budoucna beru.
Diky. Aneb 2 ulovky za 2 dny.

Asumba skúste dat foto ako máte riešený výbeh pre sliepky. Ak neni velký tak by mohlo pomôct natiahnuť nad ním sieť ( ak ju budete mat o co uchytiť ). Ale ak máte sliepky pustené na nejakom kopci tak to bám asi nepomôže.

20.1.2021 14:43
začátek

XXX.XXX.4.22

Jeden známí v Rychvaldě u Karviné měl udělaný mobilní výběh jako položené D či důlní chodba.Váha dle použitého matriálu,žebra byla asi 1,5m od sebe spojena po stranách dole a nahoře, tahal to po zahradě ,ještě chvilku před smrtí .Záleží na rovnosti pozemku,ale svah nevadí. T.T.T.T D

20.1.2021 17:25
Asumba

XXX.XXX.42.200

Valentko napsal(a):
Asumba skúste dat foto ako máte riešený výbeh pre sliepky. Ak neni velký tak by mohlo pomôct natiahnuť nad ním sieť ( ak ju budete mat o co uchytiť ). Ale ak máte sliepky pustené na nejakom kopci tak to bám asi nepomôže.

Mame tuhle sit, viz odkaz. Neumim si predstavit, jak by za ty kolíky šlo něco uchytit, je to dost pružný laminat. Někteé části mi teď kopírují výběh vysoký 150cm, ale ideou bylo posouvat po pozemku, např.hráze rybníka atp..

https://www.heapco.cz/sit-ohradniku-pro-drubez-112cm-15-koliku-50m/

20.1.2021 20:27

začátek napsal(a):
Jeden známí v Rychvaldě u Karviné měl udělaný mobilní výběh jako položené D či důlní chodba.Váha dle použitého matriálu,žebra byla asi 1,5m od sebe spojena po stranách dole a nahoře, tahal to po zahradě ,ještě chvilku před smrtí .Záleží na rovnosti pozemku,ale svah nevadí. T.T.T.T D

OT - z Rychvaldu byla moje babička.

21.1.2021 01:06
petraodlesa

XXX.XXX.39.165

Perličky se chovají se slepicemi, protože daleko dříve vycítí nepřítele a spustí poplach 😉vyčteno v ireceptáři. Má s tím někdo zkušenost?

21.1.2021 07:30
Asumba

XXX.XXX.42.200

petraodlesa napsal(a):
Perličky se chovají se slepicemi, protože daleko dříve vycítí nepřítele a spustí poplach 😉vyčteno v ireceptáři. Má s tím někdo zkušenost?

No, to mame.
Jestrab nam jeden den vzal slepici, druhy den jednu perlicku..

21.1.2021 08:38
petraodlesa

XXX.XXX.39.165

Asumba napsal(a):
No, to mame.
Jestrab nam jeden den vzal slepici, druhy den jednu perlicku..

Drzoun 🙈😭

21.1.2021 10:37
kouták

XXX.XXX.168.33

Zdravím.
Měl jsem kamaráda,který zde také občas psal pod přezdívkou "pedro" a "jesenický vlk".Několik let jsem si s ním dopisoval,telefonoval,převážně o holubech a přírodě.Choval " České zlaté kropenky" na hájovně pod Pradědem a vždy tvrdil,že jsou nejostražitějí vůdči dravcům.Sháněl jsem pro něj kohouta češky u nás na jihu a tak jsem si 6 češek také zakoupil.Je to už víc jak deset let a nyní je tlak dravců mnohem větší,ale tenkrát češka opravdu dravcům odolávala.Kouťák

21.1.2021 19:53
Štefan1

XXX.XXX.208.238

Já měl zelenonožky koroptví - polské národní plemeno - typově podobné jako češky. Hrozně ostražité, stalo se mi, že slepici štrajchnul, ale nikdy nechytil. A to si odlovil i odrostlého kačera pižmovky. Mladou drůbež samozřejmě ulovil (a ani se nezastavil v letu - jak už tu někdo psal).

Ty zelenonožky při útoku vrazily kamkoliv - do kopřiv, kupek sena a vylezly až večer, někdy i ráno.
Jednou jsem sušil seno a večer se nevrátla do kurníku žádná slepice, tak jsem obcházel kupičky sena a vytahoval slepice. Ale nechyběla žádná.

l3ison

2.5.2022 14:09
l3ison

XXX.XXX.1.235

Zkuste zdrobnělé fénixky jen malý detail, nebudete mít vajíčka
https://youtu.be/fzr34Eqbnws?t=20

l3ison

2.5.2022 14:27
l3ison

XXX.XXX.1.235

No z fénixek možnáněco bude, ten kur bankivský, otec všech plemen, pokladnice ztracených genů, když by nebyl přikřížený s češkou/vlaškou apod. tak 20 vajec za rok

https://youtu.be/O-oqOpr4t8U?t=176

2.5.2022 15:02
maxichov

XXX.XXX.224.26

l3ison napsal(a):
No z fénixek možnáněco bude, ten kur bankivský, otec všech plemen, pokladnice ztracených genů, když by nebyl přikřížený s češkou/vlaškou apod. tak 20 vajec za rok

https://youtu.be/O-oqOpr4t8U?t=176

na tom videu není zdrobnělá fénixka

l3ison

2.5.2022 15:34
l3ison

XXX.XXX.1.235

Pravděpodobně nějaký kříženec, přece jen, tak dlouhý ocas u slepice moc plemen nemá.

2.5.2022 15:58
maxichov

XXX.XXX.224.26

l3ison napsal(a):
Pravděpodobně nějaký kříženec, přece jen, tak dlouhý ocas u slepice moc plemen nemá.

hlavně jiná barva běháků

Karel.74

7.5.2022 13:42
Karel.74

XXX.XXX.39.136

Máte taky problém s jestřábem? Nám se naučil do zahrady a je tak drzý, že dělá nálety i přes den, nechci mít pipky zavřené. Dá se nějak odstrašit?

8.5.2022 08:45
bery25

XXX.XXX.33.231

Karel.74 napsal(a):
Máte taky problém s jestřábem? Nám se naučil do zahrady a je tak drzý, že dělá nálety i přes den, nechci mít pipky zavřené. Dá se nějak odstrašit?

a kedy by podla vas tie nalety mal robit ja stym tiež bojujem ,mam skoro neobmedzeny vybeh,tak počitam že onejaku tu pipku pridem

Karel.74

8.5.2022 11:26
Karel.74

XXX.XXX.3.136

bery25 napsal(a):
a kedy by podla vas tie nalety mal robit ja stym tiež bojujem ,mam skoro neobmedzeny vybeh,tak počitam že onejaku tu pipku pridem

Dřív nalétával jen velmi brzy z rána a k večeru, posupně je odvážnější a odvážnější a dovolí si kdykoliv, dokonce už mu ani nevadí že jsme na zahradě a útočí i před náma. Zatím zkusím natáhnout vlasce, prý to může pomoci.

8.5.2022 11:33

Karel.74 napsal(a):
Dřív nalétával jen velmi brzy z rána a k večeru, posupně je odvážnější a odvážnější a dovolí si kdykoliv, dokonce už mu ani nevadí že jsme na zahradě a útočí i před náma. Zatím zkusím natáhnout vlasce, prý to může pomoci.

Zkuste. Máte kohouta? Nebo psa?

Karel.74

8.5.2022 11:44
Karel.74

XXX.XXX.3.136

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
Zkuste. Máte kohouta? Nebo psa?

Mám maranského a mladého "hybriďáka" po snáškové slepici. Bohužel se ale při útoku schovávají se slípkama. Psa bohužel u slepic ani na zahradě mít nemůžu. Myslíte že pomůže napodobenina krkavce?

8.5.2022 13:13

Karel.74 napsal(a):
Mám maranského a mladého "hybriďáka" po snáškové slepici. Bohužel se ale při útoku schovávají se slípkama. Psa bohužel u slepic ani na zahradě mít nemůžu. Myslíte že pomůže napodobenina krkavce?

Jasně, že kohouti se taky schovají. Mně šlo o to, jestli hlídají a včas varují. S napodobeninou krkavce zkušenost nemám.

iga

9.5.2022 16:46
iga

XXX.XXX.220.85

na spoustě diskuzí i zahraničních jsem četla, že řešením jsou černé slepice, že z nějakého důvodu je jestřáb neloví. Vyzkoušeno nemám ( v Praze jestřába nemám)

9.5.2022 21:08
jo012810

XXX.XXX.101.35

iga napsal(a):
na spoustě diskuzí i zahraničních jsem četla, že řešením jsou černé slepice, že z nějakého důvodu je jestřáb neloví. Vyzkoušeno nemám ( v Praze jestřába nemám)

No, při dnešním trendu ochrany přírody se může i praha dočkat lovícího jestřába. Kdysi (a možná i stále) měl přídomek lesní, ale dnes je i v Polabské nížině celkem hojný...

Iga

1.6.2022 21:43
Iga

XXX.XXX.220.85

Nemecti velkochovatele slepic ve volnem vybehu pridavaji ke slepicim nekolik nandu pampovych, dravci se jich pry boji a slepice jim lovit prestali. Tady pekne video, pan ma 3000 slepic a nandu je hlidaji
https://youtu.be/Ql5iZETm4y8

1.6.2022 21:59
vlasta1

XXX.XXX.101.10

jo012810 napsal(a):
No, při dnešním trendu ochrany přírody se může i praha dočkat lovícího jestřába. Kdysi (a možná i stále) měl přídomek lesní, ale dnes je i v Polabské nížině celkem hojný...

No a Vy nejste rád?
Já si futr myslím, že jdeme pomalu správným směrem
Vy máte výhrady ? K čemu?

2.6.2022 05:07
jo012810

XXX.XXX.101.35

vlasta1 napsal(a):
No a Vy nejste rád?
Já si futr myslím, že jdeme pomalu správným směrem
Vy máte výhrady ? K čemu?

Rozhodně nejsem rád za selektivní ochranu přírody. Již jsem to psal několikrát. Když člověk začal měnit krajinu a zabývat se zemědělstvím, tak mění i podmínky pro život v ní pro mnoho druhů zvířat. A ano, do přírody patří i predátoři, ale musí mít zde hojnost potravy. Pokud chráním vrchol potravinového řetězce a nevytvářím podmínky pro jeho přirozenou potravu, pak je něco špatně. Naši předci věděli, že je třeba pečovat o přírodu, jako celek a chránit ji. ještě před združstevněním vesnice a i v začátcích JZD toto platilo a přesto a nebo právě proto bylo plno drobné zvěře, ale i dravců, kteří v intravilánu byli považováni za škodnou....

2.6.2022 09:01

Na Slovensku sa už aj do miest a dedín rozširuje divá zver - diviaky, medvede, vlky a iná zver, ktorá dokáže aj ľudí ohroziť na živote

viď napr.
https://zilina.zoznam.sk/dusana-zabil-medved-jeho-rodina-dostane-od-statu-82-tisic-eur-sudca-prikazuje-ministerstvu-regulaciu-selmy/

"sudca nad populáciou najväčšej slovenskej šelmy zdvíha varovný prst, ministerstvo dokonca v závere svojho súdneho rozhodnutia vyzýva k regulácii, „nečinnosťou štátu, ktorý nevenuje náležitú pozornosť chráneným živočíchom, prišla o svojho manžela. Neobstojí tvrdenie štátu, že mu v regulácii medveďa hnedého bráni právo Európskej únie alebo iné zákonné prekážky, pričom útoky medveďa hnedého sú v poslednej dobe čoraz častejšie. Je úlohou štátu, aby prijal potrebné regulačné opatrenia a zabránil takýmto situáciám,“ hovorí sudca."

llI

2.6.2022 09:15
llI

XXX.XXX.1.60

Tak tohle je zase úplně jiný případ než u ptactva, divočáků a vysoké je naopak neúnosně moc, vlci by je zredukovali, ale to by se nelíbilo zase myslivcům. Na 1 kg srnčího se udává 14 kg kukuřice - to co vozí do krmelců.

2.6.2022 09:35

žejo. A tej řepy, co se válelo po lukách v zimě! Ono se to nemůže nechat bezprizorní, ono se to k těm vesnicím musí ještě lákat. Přitom to snad už nikdo nežere.

Přidejte reakci

Přidat smajlík