Uživatel s deaktivovaným účtem

Dobrý deň, bojujeme už dlhšie s vápenkou. Skúšali sme Arpalit, ktorý síce pomohol ale úplne vápenku neodstránil. Pred týždňom sme dali kvapku pod krídlo ivermektinu ale nevidím žiadne zlepšenie. Ako dlho to trvá?
Sme už z tej vápenky zúfali a neviete sa jej vôbec zbaviť.
Odstranit vápenku není hned, chce to namazat běháky tukem. Já jsem to dělal tak, že pár kapek Ivermectinu jsem smíchal s tukovou mastí a tou jsem důkladně potřel komplet běháky. Po třech dnech jsem zvíře vzal a změklé krusty jsem šetrně odstranil pomocí nehtů a foukání. Zjistíte, že po odloupnutí krusty je tam ještě požerek v podobě prášku. Po vyfoukání je možno vidět v rohovině prohlubně a chodbičky po roztoči. Když se to odstranění dělá na sucho, hrozí, že odtrhnete i kůži a tím dojde ke krvácením. Tak to je špatně. Nicméně když už se kapka krve objeví, vetřu opatrně do ranky kapku ivermectinu.Po týdnu až dvou mazání běháků opakovat. Zpravidla se roztoč zlikviduje. Ale běhákům může trvat, než se trochu srovnají i měsíce. Ve zvláště pokočilých stavech přijde drůbež zcela o šupiny a na běhácích zůstane jen hladká kůže s jakýmsi naznačeními šupin podobně jako jsou umělé matrice pro stavbu včelích plástů.Důležité je, aby nedošlo k zánětlivým problémům, kdy pak slepice může i skončit. Nenechat vápenku pokročit tak daleko, že slepice z vysoka našlapují nemluvě o amputaci prstů. Ten ivomec docela vápenku drží na uzdě. No jinak si sledujte zejména dospívající mladé slepice, které nejsnáze to chytnou, jelikož jejich kůže na běhácích je ještě měkká a pružná a pro roztoče snáze napadnutelná. Staré slepice, které to v tomto období nechytily, zpravidla už vápenkou neonemocní, jelikož vnější rohovina je již ztvrdlá. Kvočny s vápenkou absolutně nepoužívat, kuřata to automaticky chytí od ní a v období prvních snesených vajec se jim to rozjede tak, jak je všem známo. Taková jsou má pozorování.
Uživatel s deaktivovaným účtem

viu
napsal(a):
Dobrý den,
Koupila jsem nasadova vejce, ale rodičovské hejno má silnou vápenku.
Mám si udělat drahou omeletu nebo je přenos na kvocnu a následně na kuřata vyloučen?
Případně ošetřit nějak vejce ?
Dekuji za rady
Vápenka se přenáší přímým kontaktem. Nicméně nekoupila bych si NV od někoho, kdo ji v chovu má. Už jenom z principu. Co když tam jsou i další nemoci?
viu
napsal(a):
Dobrý den,
Koupila jsem nasadova vejce, ale rodičovské hejno má silnou vápenku.
Mám si udělat drahou omeletu nebo je přenos na kvocnu a následně na kuřata vyloučen?
Případně ošetřit nějak vejce ?
Dekuji za rady
Vejce nijak neošetřovat, jak píše kometa, přenos je přímým kontaktem, takže vejce lze podsadit bez obavy.