Stavba kachníku

Kachny pekingské
Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
31.1.2021 13:56
petrbartos27@seznam.cz

XXX.XXX.33.84

Dobrý den, měl bych dotaz.
Již několik let chovám králíky a jelikož mám k dispozici větší plochu cca 1500m2, tak jsem se rozhodl ji využít k chovu drůbeže.Jednalo by se o kachny,popř.o husy. Mám v plánu na jaře zakoupit větší množství mláďat,např.20-30káčat a 5-10 housat.Velikost plochy si myslím je dostačující.
Zajímalo by mě jestli je mám chovat pohromadě,nebo housata a káčata oddělit.Dále by mě zajímala velikost oplocení pro oba druhy,mám v plánu postavit plot cca 150cm, zda li to bude dostačující,nebo mám dát 2 metry oplocení.Další věc je přístřešek pro káčata/husy. Na internetu se dá sehnat spoustu pěkných kachníků,ale cena je někdy i přes 10 000 Kč. Proto jsem se rozhodl si je vyrobit sám.Pouze nevím velikost jak velký kachník bude potřeba na cca 20 kachen? A husník pro cca 5-10 hus? Základna např.2.5x1m ?
Doma máme starší vojenský stan 2x3m,ten by se nedal použít jako přístřešek?Mám v plánu na jaře koupit mláďata, vykrmit je a na podzim je vybít na maso.
Děkuji za rady, jsem začátečník.

6.2.2021 18:48
petraodlesa

XXX.XXX.38.236

Zkuste si napsat na YouTube heslo stavba kachníku. Je tam pár návodů.
Také bych nedala 10 tisíc za takovou stavbu. Jestli si na to troufáte, tak nemáte obě ruce levé...👍

6.2.2021 19:22
ančovička1

XXX.XXX.220.111

Budete muset postavit kachnik I husnik, ve stanu mladata neodchovate,potrebuji teplo a sucho..mozna, kdyz budou vetsi a operena..housata bych s kacenkami nedala, housata rychle rostou,mohla by kačenky utiskovat a uslapat..nehlede k tomu,ze kazda skodna,kuna,liska, bude mit ve stanu prostreno..

6.2.2021 19:25
malmikov@seznam.cz

XXX.XXX.31.112

Jak velký vlez díru pro pižmovky,Díky

6.2.2021 19:37
ančovička1

XXX.XXX.220.111

malmikov@seznam.cz napsal(a):
Jak velký vlez díru pro pižmovky,Díky

asi 20cm prumer..otvor asi 15 cm nad podlahou hnizda..jednou mi zahnizdila v zakryte bedne, nemohla jsem pochopit,jak malym otvorem se tam I zpet, ven,dostala..pizmovky mi hnizdi nejradsi vysoko nad zemi, u slepic v kukanich..stromovi ptaci,dutiny stromu😀

6.2.2021 20:19
malmikov@seznam.cz

XXX.XXX.31.112

A není to málo. Přidám foto husníku. A co jsem dnes vyrobil.

6.2.2021 21:56
ančovička1

XXX.XXX.4.62

Krasna stavba..mala pripominka...k tem husim hnizdum pridejte jeste jedno prkno, to hnizdo musi byt hlubsi,aby se husam nerozjizdela vejce..kolik mate hus?

7.2.2021 09:09
malmikov@seznam.cz

XXX.XXX.104.145

Dobrý den,1.3 Landenské,1,2 Pomořanské a0,1 Bílá.

7.2.2021 10:46
ančovička1

XXX.XXX.4.62

Dobrý den,1.3 Landenské,1,2 Pomořanské a0,1 Bílá.

To je pekne😀..pomoranky jsou krasne,ale ty jsem nechovala, landeske husy snasi pres 20 vajec,prvni vejce jsem davala do lihne,nejlip lihne Bios..dalsi vejce si husy nanesly a sedly na ne..to uz bylo teplo..

7.2.2021 13:09
ančovička1

XXX.XXX.4.62

Foto

To je NADHERA!!..uprimne Vam zavidim, takovy rybnicek je muj sen a s vrbou😀!...jako v pohadce..ty husicky se maji😇..jsou krasne,at se vam vydari🍀

7.2.2021 13:22
honzapm

XXX.XXX.134.34

Husa landeNská neexistuje. Označení je landeská.

Jinak sedící husa by měla být solo. Hrozí, že sedí-li pohromadě více samic,
některé nedosedí svou snášku a vydají se vodit housata vylíhlá o pár dnů dřív
pod "vedlejší" samicí.

7.2.2021 13:49
ančovička1

XXX.XXX.4.62

honzapm napsal(a):

pod "vedlejší" samicí.

"Malmikov", tusim,ze s chovem zacina,,jeste ho ceka hodne otazek a odpovedi kolem chovu hus, vubec to neni jednoduche, rozdelit kmeny,aby se nemichala plemena, snaska vsech hus do jednoho hnizda a boje s tim spojene,sezeni dvou hus na jednom hnizde..a to je jen hodne strucne..
Nazev "husa landenska " je rozsireny nespravny nazev u spousty asi nepozornych chovatelu, zrejme nectou odborne knihy,vzorniky,standardy o husach😁, tam je to napsane spravne😀..
Honziku, dekuji, jsem rada,ze konecne mate co studovat😁..asi pred 30ti jsem s knihou "Zdravi zvirat v drobnych chovech"zacinala a I kdyz jsem vyrostla v malem hospodarstvi,moc mi kniha pomohla, nemusela jsem behat s kazdym pr..em k veterinari, ale I banalnim nemocem predchazet..vsichni zacinajici chovatele,by ji meli mit povinne😁

7.2.2021 13:52
honzapm

XXX.XXX.134.34

Myslím, že Zdraví a Domácí chov by měly vyjít v reedici.
Docela se divím, že se toho nikdo neujal.

7.2.2021 14:23
1978milan

XXX.XXX.231.235

Taky se pochlubím. Potok nebo rybník u baráku je poklad.
Už jsem pozoroval páření, ovšem na souši.
Ještě by ale se snášením mohly chvilku počkat.

Uživatel s deaktivovaným účtem

7.2.2021 20:03

1978milan napsal(a):
Taky se pochlubím. Potok nebo rybník u baráku je poklad.
Už jsem pozoroval páření, ovšem na souši.
Ještě by ale se snášením mohly chvilku počkat.

Jen nesmí přijít s divokou kachnou ptačí chřipka, že. Nebo s jarem potok do baráku😎

7.2.2021 20:10
1978milan

XXX.XXX.231.235

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
Jen nesmí přijít s divokou kachnou ptačí chřipka, že. Nebo s jarem potok do baráku😎

Nepřivolávejt to!!!
Divoký kachny zatím nepřiletěly, drží se na návsi na rybníku. Ale jak se to začne párovat, tak se ukážou i u nás na potoce.
Bydlíme ve mlýně, takže vody je teď všude hrozně moc, ale v baráku ani na dvoře naštěstí ještě nebyla.

7.2.2021 21:38

A stane se ze se spari divoke kachny s domacimi?Napriklad kdyz sou kachny volne na rybniku?

8.2.2021 01:18
reznade

XXX.XXX.216.38

honzapm napsal(a):

pod "vedlejší" samicí.

Stává se to i u pižmovek že opustí své hnízdo a jdou vodit s druhou kachnou její dříve vylíhlé káčata?
Děkuji za odpověď.

8.2.2021 01:20
reznade

XXX.XXX.216.38

Foto

ten rybníček je přirozený nebo jste si ho vytvořil?

8.2.2021 05:19
ančovička1

XXX.XXX.4.62

reznade napsal(a):
Stává se to i u pižmovek že opustí své hnízdo a jdou vodit s druhou kachnou její dříve vylíhlé káčata?
Děkuji za odpověď.

Nestava..aspon mne se to nikdy nestalo, chovam 1/5 kacenek

8.2.2021 06:38
malmikov@seznam.cz

XXX.XXX.200.203

Dobrý den,
samo výroba

8.2.2021 07:48
1978milan

XXX.XXX.231.235

ančovička1 napsal(a):
Nestava..aspon mne se to nikdy nestalo, chovam 1/5 kacenek

Jednou se mi stalo, že se u dvou kachen vylihla kachňata a když je vyvedly ven, tak ta jedna kachna si prisvojila kachňata té druhé kachny a kachnu docela drsně odhaněla.
A jednou si kachny vyměnily navzájem hnízda. To jsem nepochopil proč. Asi po deseti dnech sezení se šly vykoupat a pak si šly sednout každá na hnízdo té druhé. Neřešil jsem to a nechal je už tak, ale nepochopil jsem, proč to udělaly.

8.2.2021 17:09
malmikov@seznam.cz

XXX.XXX.104.145

Dobrý den,
musím reagovat na Váš příspěvek,
v loni 84 housat
cca 48 v čínské líhni zbytek pod husami
Co se týče sezení na hnízdě tak dvě husy na jednom hnízdě u Mě nesedí.
Stane se že jedna podnese druhou.
Co se týče názvu tak pro Mě hobby chovatele je uplně jedno jestli LándeNská
nebo Lándeská pro Mě je důležitá váha na pekáči.
Jinak strašíte začínající chovatele s tím že chov hus je obtížný a těžký,
což není vůbec pravda.
Pokud dáte zvířatům dobré podmínky tak Vás čekají příjemné odchovy.
Co se týče veterináře jak píšete, tak nechápu proč.
S pozdravem
Milan Malý

8.2.2021 18:51
ančovička1

XXX.XXX.4.62

Dobrý den,
musím reagovat na Váš příspěvek,
v loni 84 housat
cca 48 v čínské líhni zbytek pod husami
Co se týče sezení na hnízdě tak dvě husy na jednom hnízdě u Mě nesedí.
Stane se že jedna podnese druhou.
Co se týče názvu tak pro Mě hobby chovatele je uplně jedno jestli LándeNská
nebo Lándeská pro Mě je důležitá váha na pekáči.
Jinak strašíte začínající chovatele s tím že chov hus je obtížný a těžký,
což není vůbec pravda.
Pokud dáte zvířatům dobré podmínky tak Vás čekají příjemné odchovy.
Co se týče veterináře jak píšete, tak nechápu proč.
S pozdravem
Milan Malý

Dobry vecer:)..to me mrzi,ze jsem Vas povazovala za zacinajiciho chovatele, vetsinou to tady tak je,tak se snazim,nejen ja, poradit ze svych xx letych zkusenosti,jak to s husami chodi..ty moje snasely do jednoho hnizda, braly jedna druhe vejce..atd,jak jsem psala..ale I to se da vychytat..nic nebylo mysleno ve zlem.. tak to vam gratuluji, husy mate krasne a plodne,ja lihnu asi 50 housat rocne,ale vetsinu v lihni..podminky mam myslim dobre,krome toho rybnicku😇mam jen 1,5 prum.nadrz, pul metru hlubokou..
Co se tyka veterinare,to uz bylo o necem jinem, o vynikajici knize o zdravi ,spis nemoci zvirat a jejich leceni..takze tak..
Preji vam hodne uspechu v chovu..

8.2.2021 19:22
malmikov@seznam.cz

XXX.XXX.104.145

Jo v poho nic se neděje.

Přidejte reakci

Přidat smajlík