Tak zítra 18.den v líhni, vejce uložena v dolíhni... teď problém: mají se nechat v klidu a neobracet, "aby si našly svoji polohu ke klubání"... tento pokyn se mi kříží s dobrou radou zde: "aby vylíhlá kuřata s nevyklubanými nehrála hokej 🙃, je dobré je uložit do papírových kroužků, vyrobených rozstříháním roliček zbylých po toaletním papíru. "
A teď, "babo raď": kdyz
Uživatel s deaktivovaným účtem

hrát hokej můžou, nevylíhlý kuřata to popožene při líhnutí
a úplně jsem se musela smát, jestli chcete, můžete příště přijet až se budou líhnout hybridy na pondělí a těch sto padesát tisíc nebo kolik vajec uložit do papírových kroužků
napsal(a):
hrát hokej můžou, nevylíhlý kuřata to popožene při líhnutí
a úplně jsem se musela smát, jestli chcete, můžete příště přijet až se budou líhnout hybridy na pondělí a těch sto padesát tisíc nebo kolik vajec uložit do papírových kroužků
Děkuji, bodlinko 🐤 věřím vám. Takže ať žije hokej 🥳
A co se týká toho odebírání kuřat z líhně???
Kolikrát za den můžu líheň otevřít beze strachu, že se zbylým pipinkám ve vejcích nepřilepí blána? Nebo po odebrání zbylá vejce mírně porosit?
Ono ve velkém množství na semtam kuřeti nezáleží, nám malochovatelům záleží na každém 🥰

petraodlesa
napsal(a):
Děkuji, bodlinko 🐤 věřím vám. Takže ať žije hokej 🥳
A co se týká toho odebírání kuřat z líhně???
Kolikrát za den můžu líheň otevřít beze strachu, že se zbylým pipinkám ve vejcích nepřilepí blána? Nebo po odebrání zbylá vejce mírně porosit?
Ono ve velkém množství na semtam kuřeti nezáleží, nám malochovatelům záleží na každém 🥰
nesahejte na to a prostě tam vylíhlá kuřata nechte. ono se jim nic nestane. a pak to vyndejte všechno najednou.
napsal(a):
nesahejte na to a prostě tam vylíhlá kuřata nechte. ono se jim nic nestane. a pak to vyndejte všechno najednou.
Jak někde psal honzamp, stejnou zkušenost mám ve své líhni... když je malý prostor: skořápka z vyklubaného kuřete se "nabalí" na nevyklubané vejce, čímž způsobí problém kuřeti uvnitř. Že tu překážku v podobě zdvojeného obalu nepřekoná.
Klidně bych ta kuřata v dolíhni nechala, vím, můžou i 48 hodin žít že žloutkového vaku. Vadí mi ty skořápky.

petraodlesa
napsal(a):
Jak někde psal honzamp, stejnou zkušenost mám ve své líhni... když je malý prostor: skořápka z vyklubaného kuřete se "nabalí" na nevyklubané vejce, čímž způsobí problém kuřeti uvnitř. Že tu překážku v podobě zdvojeného obalu nepřekoná.
Klidně bych ta kuřata v dolíhni nechala, vím, můžou i 48 hodin žít že žloutkového vaku. Vadí mi ty skořápky.
já si teda myslím, že je to pověra
v líhni v těch lískách je taky jedno vejce vedle druhého a líhnou se úplně normálně a šlupky jim nikdo nechodí vytahovat v průběhu líhnutí.

napsal(a):
v líhni v těch lískách je taky jedno vejce vedle druhého a líhnou se úplně normálně a šlupky jim nikdo nechodí vytahovat v průběhu líhnutí.
To je o vitalitě lihnoucich se kuřat

napsal(a):
To je o vitalitě lihnoucich se kuřat
samozřejmě
a na to se hned nabaluje další otázka, chceme kuře, které není vitální?

Zachranovaci všeho živého určitě. Etika nad genetiku...

napsal(a):
Zachranovaci všeho živého určitě. Etika nad genetiku...
to je potom čistě o tom, co chce dotyčný mít v odchovně. jestli hromadu mrzáků, ale zachráněnejch, nebo jestli tam chce mít zdravá kuřata bez vad s potenciálem vyrůst ve zdravá, užitková zvířata bez vad.
napsal(a):
Terezo, ale no tak.
Kolik kuřat jste si doma nalíhla? A v kolika líhních? I pod kvočnami?
Seděla jste u toho třeba dva roky v součtu? Noc co noc?
Viděla jste, co se tam děje, nebo jste přišla k hotovému?
Opravdu se vám nikdy nestalo, že kuře, které zrovna odklopilo,
silně kopne do jakékoliv volné skořápky,
která se natočí tak "nešťastně", že ji jiné kuře kopne na naklované vajíčko?
Jak má kuře uvnitř pochopit, že má na zdolání další, ale suchou a ještě pevnější
skořápku a blánu? Má se vrátit na původní pozici a začít znovu rozklovávat
další skořápku? Nebo má doklovat tu vlastní a pak začít druhé kolo?
Jak tam má dýchat??
Líska je něco jiného, než "volný ring" kulaté líhně, o které je řeč.
Ta líheň nemá přepážky a mřížka je velmi hladká. Tam se hraje fotbal.
Každá líheň je jiná. Dvacet líhnutí se to stát nemusí, a pak klidně 3x za sebou.
S vitalitou jedince to skutečně nemá nic společného.

Samozřejmě že má. Při normálním líhnutí, nemá šanci skořápka z jiného vejce naschnout na jiné vejce tak, že se nevylihne kuře. To co tady popisujete, se nazývá vleklé líhnutí. To je ale jiný problém, který může začínat už u rodicovskeho hejna. Pokud vlekle líhnutí považujete za normální, doporučuji přehodnotit dosavadní chovatelské zkušenosti

Líska do dolíhní petersime je taková veliký, relativně mělký koš obdélníkovitého tvaru, připomínající třeba velkou přepravku na maso. v jedné je 150 vajec, prosvícených při přesazování do dolíhně.
je tam jedno vejce vedle druhého, kuřata se líhnou den předem, v den sklizně se jednotlivé lísky vytahují z dolíhně a vyndavají se kuřata. ručně, takže člověk něco třeba vidí.
takže ne, fakt tam nejsou chudinky rozlíhlá vejce namotaná na šlupku od jiného vejce. zdravý kuře se prostě vylíhne a někdy se vylíhnou i věci, kterým by člověk nevěřil, že se vylíhnou.
toto je pozorování za rok a půl 2x do týdne průměrně 120 tisíc.
napsal(a):
Samozřejmě že má. Při normálním líhnutí, nemá šanci skořápka z jiného vejce naschnout na jiné vejce tak, že se nevylihne kuře. To co tady popisujete, se nazývá vleklé líhnutí. To je ale jiný problém, který může začínat už u rodicovskeho hejna. Pokud vlekle líhnutí považujete za normální, doporučuji přehodnotit dosavadní chovatelské zkušenosti
Je skvělé, že jste tu právě veřejně uvedl, že jedno kuře zvládne
proklovat dvě vrstvy skořápky. Dvě vrstvy skořápky. Dvě vrstvy skořápky.
To je průlomové.
I vy průkopníku. Vás měli dát na vývoj vakcín. Vás je tu škoda.

Odhodíte svoji ješitnost a přečtěte si to ještě jednou, pak se hluboce klidně při gaucingu zamyslete a treba....ne nedojde. Marnost nad marnost.
Nechci nějak narušuvat zdejší vztahy a nechci nikoho obviňovat z nepravdy.
Nic méně i já mám tu zkušenost, že se může stát - stalo se mi i u líhnutí hus v líhni, že se půlka skořápky "nasunula" na jiné již naťukané vejce.
Já dělám tu "chybu", že do líně prostě občas kouknu.
Právě v té první hlavní části líhnutí, kdy je líheň plná vajec a začnou hromadně vyskakovat vylíhlí jedinci, se prostor uvnitř líhně zmenšuje. Předtím tam bylo jedno vejce a teď je tu kuře, house, kachně ... a ty dvě půlky skořápky, a najednou je tu spousta kuřat a spousta půlek skořápek a dalších naťukaných vajec a ty se stále pohybují .... Takže já rychle otevřu líheň vyndám vylíhlé jedince, prázdné skořápky a zase zavřu, případně dovlhčím, husa či kachna stejně nad hnízdem v této fázi občas stojí.
A u pižmovek mám tu zkušenost, že drtivou většinu skořápek sní.
Když už je v líhni pár posledních vajec, tak už tam je místa dost a tam už se to nestává.
Tak to je moje zkušenost a věřte nebo ne, stalo se mi to i u zakrslé kočinky při líhnutí pod kvočnou. Tam jsem na to ale přišla pozdě, nekontrolovala jsem ji průběžné.
napsal(a):
Odhodíte svoji ješitnost a přečtěte si to ještě jednou, pak se hluboce klidně při gaucingu zamyslete a treba....ne nedojde. Marnost nad marnost.
Tady se musím přiklonit k HonzoviPM - s líhnutím v líhni zkušenosti nemám, ale stalo se mi to párkrát i u kvočny - a to jim "normální" kvočna pomůže. Určitě záleží na technických dispozicích líhně. Osobně kdybych měl nasazeno 20-30 vajec v líhni, tak bych si ohlídal tyhle "drobné" nehody - to potom hodně mrzí, pokud naleznete uhynulé vyvinuté kuře, které se vyklovalo ze svého vejce a pak narazilo na další překážku. Samozřejmě u líhnutí 120 000 kuřat to asi roli nehraje a taky sázím na to, že technologie u velkokapacitních líhní jsou natolik vychytané, aby k tomu docházelo minimálně nebo vůbec.
Asperulo byl rychlejší - taky má osobní zkušenost - takže ono se to občas děje ... A shodně s ním bych se přimlouval, aby se diskuse nepřenášela do osobní roviny.
Tak já jsem nasunutím skořápky na naklované vejce už přišla v líhni o dvě kuřata.
Většinou se mi líhnou kuřata první 20tý den večer, hlavní vlna přes noc a ráno 21. den a dolíhne se to do večera.
21. den ráno vybírám první suchá kuřata a skořápky.
Pak buď narosím vlažnou vodou, nebo třeba rcomky mají tlačítko, kdy si zapnete čerpadlo na vodu, aby vám chvíli líheň pumpovala vodu do líhně a rychleji se zvedne vlhkost.
A jinak třeba u křepelek, to odkousané víčko neupadne, ale po vylíhnutí křepelčete se zase přiklopí na vejce. Takže druhý den osvobozuju sem tam i křepelku, která se chytne za hlavu do prázdného vejce
A jinak jestli se nepletu, tak doba líhnutí závisí také na čerstvosti vajec. Čerstvá se líhnou dřív, starší později.
Že by to z jedné líhně vyskákalo třeba během půl dne se mi v životě nestalo. Vidět to bylo třeba u letošního prvního líhnutí, kdy první šly hempšírky a orlovky od 20. tého dne večer, většina 21. a hedvábničky se líhly ještě i 22. a 23. den.
U druhého líhnutí, kdy všechna vejce byla stará do 7mi dnů, to vyskákalo všechno od večer 20tého dne, do odpoledne 21. dne. Hedvábničky úplně nastejně jako hempšírky.
Nebo to vleklé líhnutí myslíte jinak? Jestli je delší dobu naťukané vejce a stejnak se kuře nemůže dostat ven, tak většinou je s ním něco v nepořádku. Buď se pak vylíhne a má něco s nožkama nebo je tam v blbé poloze ve vejci a nebo na něm přischla blána.
Věrko, to chce klid. On nepochopil, která ta skořápka má zaschnout.
Že oschne ta opuštěná, prázdná.
On si vymyslel, že oschne ta naklovaná s kuřetem, to popletení by nevadilo.
Ale udělat z toho vleklé líhnutí, množení nedochůdčat a doporučovat přehodnotit chov,
je už demagogické a energii vypíjející.
A Tereza si s ním notuje...
Vleklé líhnutí je, když je v levné líhni mírně nižší teplota, desetiny stupňů až půl stupně.
Kuře se naklove, tím mu proudí více vzduchu, což byl důvod, proč se začalo klubat.
Uklidní se, protože má dostatek vzduchu skrze malou dírku.
A začne se připravovat na samotné líhnutí. Tráví žloutek a zahajuje kopání,
v tu chvíli nesnese na zádech nic a stává se na ten okamžik "malou kukačkou".
Malé kukaččcí mládě po vylíhnutí také vyhazuje cokoliv z hnízda - původní mláďata,
původní vajíčka, protože ho nepřirozeně tlačí do zad a kukačče to nesnese
a kope, dokud vše není z hnízda pryč (to říká Sir David Attenborough, kdyby
mě zas někdo ráčil napadat).
A to kuře začne kopat a tím se odráží od stěn skořápky a začne rotovat,
a do toho klove. Tudíž otevírá vajíčko jako konzervu.
Od toho prvotního naťuknutí, uklidnění, až do opuštění skořápky je to několik hodin.
Je to velmi různé.
Ale když to trvá dlouho, což je pojem, který vám vysvětlovat nebudu, je to víc,
jak den a půl, tak to je vleklé líhnutí. Způsobené nejčastěji nedostatkem energie
z důvodu nízké teploty v líhni.
Může se stát, že slepice na nějakou dobu (delší) opustí hnízdo nebo vypadne
proud, pak může být líhnutí mírně opožděno, ale spíš termínem spuštění,
než délkou průběhu.
Jiný důvod jsem nezažil, možná někdo nasazuje stará vejce, nekvalitní vejce...
Možné to je.
Každopádně vsuvka - levné plastové líhně mají na spodní mřížce velmi často
právě tu o několik desetin nižší teplotu. Což je žádoucí při líhnutí,
ale velmi často ne osmnáctý den, viz. Petra. Navíc někdo počítá 18. den
tak, že den 1. je den nasazení, takže vyjme vejce z kolíbky už 17. den a přendá je.
Pak je vleklé líhnutí a nižší výsledek líhnutí nasnadě.
Sice je v místnosti 22 stupňů, ale určitě je opět jako vždy vhodné měřit si teplotu
přímo na té dolíhňové mřížce. Kvalitní Brinsea toto nezná, Cleo a Puisor někde na podlaze
nebo chodbě ano. Je lepší z kolíbky sundat až když se naklove první vejce
nebo podle vlastní vysledované zkušenosti. Není vhodné, když soudí ti,
kteří daný typ líhně nikdy nevyzkoušeli.

Bingo! Díky Google! Takže si to shrneme. Pokud je všechno ok, tak při líhnutí nehrozí nevylihnuti prilepenim jiné skořápky... Tedy naopak, pokud ano, něco bylo špatně a je potřeba najít příčinu. A nebo taky ne a meldovat pořád dokola, že se to stává...to je podle libosti každého soudruha.
Honzopm, moc díky za obsáhlé vysvětlení. Vážím si toho.
Teplota v Cleo 5 mi mírně kolísala po celou dobu inkubace.
Při 50 kusech jsem je měla na podlaze, ne v kolébce, takže dvakrát denně obracení. Dneska večer obrátím naposledy. A nechám osudu. Uvidím, co bude. Jestli bude zklamání, naškudlím a Brinsea nebo Rcom koupím... ( V tuto chvíli vlastně sbírám zkušenosti, druhý rok líhnutí v Cleo 5.)
Jsem zvědavá na výsledek. Při množství oplozených vajec nebudu fňukat nad každým nevylíhnutým kuřetem, vejce byla za cenu konzumních.
Nechci se dohadovat jak je to správně,ale můžu říci jak to dělám já.Vylíhlá kuřata odebírám v den masivního líhnutí 2x max 3x a prázdné skořápky vyházím. Odebírám jen oschlá a čilá kuřata.Další den 1x max 2 x . Na jednom patře líhně mám 40 vajec a jsou tři patra.Odebraná kuřata dám do odchovny kde je 36°C a můžou si dojít k topné folii kde je i více. Postupně teplotu snižuju každý den nebo obden.První tři dny dostávají kukuřičný šrot a potom 50% kukuřičný šrot +50% krmná směs sypká pro kuřata.Podíl kukuřice snižuji.Později od jenoho týdne je učím na granulky pro kuřata a pak krmím jen s tím.Ta kukuřice z počátku je vynikající ,pročistí je a nemají zalepené zaděčky.Vlažnou čistou vodu nepřetržitě.
napsal(a):
Bingo! Díky Google! Takže si to shrneme. Pokud je všechno ok, tak při líhnutí nehrozí nevylihnuti prilepenim jiné skořápky... Tedy naopak, pokud ano, něco bylo špatně a je potřeba najít příčinu. A nebo taky ne a meldovat pořád dokola, že se to stává...to je podle libosti každého soudruha.
Stává se mi to v bioskách a proto skořápky a kuřátka dvakrát denně vyndám

ale no tak, honzíku.
ne, nikam dál jsem posunutá nebyla. dělejte si to každý, jak chcete. jestli jsem se něco během svého působení na líhni naučila, tak dvě věci: nesahat do líhnutí, prostě pokud jsou vejce a inkubační podmínky ok, tak to není potřeba. a druhá věc, nesahat do líhnutí a 22. den prostě vysypat z líhně vylíhlá oschlá kuřata a nedolíhlá vejce dále neřešit, vylíhlá kuřata prohlédnout, případně vyhodit druhou jakost a dát do odchovny jen to bezvadné. funguje to skvěle i v domácích podmínkách.

Těm co je dáno, pochopí rychle, ostatní se budou mazat svém lejnu stále stejně a vytrvale

začátek
napsal(a):
Bodlinko a kolik tak přibližně činí odpad při 120 000 ks 60000 kohoutků a? Jinak se chci ještě zeptat ptačí chř. řádí kolem dokola, jak prosím infikovaný trus vydrží být pro mé slepičky nebezpečný
To co vás zajímá můžete najít třeba zde: https://theses.cz/id/sbs3fp/21679668 na straně 35. Porovnejte zejména líhnivost a úhyn při odchovu a velikost nasazovaných vajec, s chovem, ve kterém je lepší aplikace bambusu při dolíhnutí.í .Zajímavá je právě velikost vajec, která některými "experty" není doporučovaná, právě pro riziko zalití bílkem při líhnutí. Pokud to pro někoho nebude dostatečně reprezentativní, nechť použije googl, je toho tam mrak...

začátek
napsal(a):
Bodlinko a kolik tak přibližně činí odpad při 120 000 ks 60000 kohoutků a? Jinak se chci ještě zeptat ptačí chř. řádí kolem dokola, jak prosím infikovaný trus vydrží být pro mé slepičky nebezpečný
líhnivost je cca 82% z nasazených, to znamená včetně neoplozených nebo v průběhu inkubace uhynulých vajec, které do dolíhně vůbec nejdou. liší se to o pár procent nahoru a dolů podle různých skvrn na slunci a stáří hejna a délkou skladování vajec a jiných divných faktorů, takže může být taky 79 nebo 84%.
a stejně tak množství odpadu je různé podle skvrn na slunci a divných faktorů a taky záleží na tom, kolik těch kuřat nakonec máme - ona ta procenta v tom množství jsou tisíce kuřat, které mohou být navíc nebo naopak chybět a když je navíc, tak můžeme být přísnější a vyhazovat třeba i kuřata malá. ale odpad se obvykle vejde do jednoho pytle, takže několik stovek. je jedna a ne deset.
ale nedolíhlých vajec, jakože nevylíhlá vejce mezi kuřaty na lísce, těch je málo, třeba jedno nebo žádné vejce na lísce (ze 150) a pokud je jich víc, tak už říkáme, že se to a to špatně líhlo.

petraodlesa
napsal(a):
Skvrny na slunci 😄🤔😂 našli jsme kolektivního viníka, hurá 👍👍🙈
A je vymalováno. Bodlinko díky...spadl mi kámen ze srdce 😂
fakt, je tam děsně věcí, kterým ještě úplně nerozumím a myslím si, že líhňaře trochu přivádím k šílenství neustálými otázkami, proč se tohle líhlo tak a tohle onak:D
jako jsou tam jasně daný věci, jakože starší vejce a starší hejno jde hůř, ale ty líhně nejsou vůbec tak automatický, jak byste si mysleli, vlastně automaticky to tak maximálně otáčí, všechno ostatní je ruční práce, kdy někdo musí s postupující inkubací ubírat topení s tím, jak si zárodky už začínají vyrábět vlastní teplo, takže třeba záleží i na tom, kdo měl službu a jak moc se mu chtělo řešit desetiny stupně :D a chladí se vzduchem z venku, takže záleží i na teplotě venku a i různí hybridi se líhnou trochu jinak, prostě jako hustý
Mám starú BIOS MIDI na 560 vajec. Ako doliahne sú na jej dne 4 zeleninové plastové prepravky v ktorých je vložený drevený "rebrík", aby sa vajcia nekotúľali a nehrali s nimi kurence hokej. Niečo podobné bolo aj v Brinsei, kde sa vkladali do košíčkov plastové pásky na šírku vajca. Vyliahnuté a usušené kuriatka vyberám cca každé 3hodiny.
peter z bratislavy
napsal(a):
Mám starú BIOS MIDI na 560 vajec. Ako doliahne sú na jej dne 4 zeleninové plastové prepravky v ktorých je vložený drevený "rebrík", aby sa vajcia nekotúľali a nehrali s nimi kurence hokej. Niečo podobné bolo aj v Brinsei, kde sa vkladali do košíčkov plastové pásky na šírku vajca. Vyliahnuté a usušené kuriatka vyberám cca každé 3hodiny.
Právě tomu se říkalo líska. Někdo (Začátek, Věrka) dávají do Biosky bambusové tyčky.
Ale holt Tereza říká líska přepravce na rohlíky.
honzapm
napsal(a):
Právě tomu se říkalo líska. Někdo (Začátek, Věrka) dávají do Biosky bambusové tyčky.
Mám po líhnutí na Cleo 5, na dolíhni ( po celou dobu inkubace), ne v kolébce. Pokus: vejce jsem dala do kroužků nastříhaných z roliček po WC papíru. Překvapilo mě to, žádný hokej se nekonal, ani ucpání skořápkou druhého vejce. Děkuji tomu, kdo to zde poradil 👍

honzapm
napsal(a):
dolíhňová líska, honzíku.
holt je potřeba si asi něco dostudovat ....
honzapm
napsal(a):
Vleklé líhnutí je, když je v levné líhni mírně nižší teplota, desetiny stupňů až půl stupně.
Kuře se naklove, tím mu proudí více vzduchu, což byl důvod, proč se začalo klubat.
Uklidní se, protože má dostatek vzduchu skrze malou dírku.
A začne se připravovat na samotné líhnutí. Tráví žloutek a zahajuje kopání,
v tu chvíli nesnese na zádech nic a stává se na ten okamžik "malou kukačkou".
Malé kukaččcí mládě po vylíhnutí také vyhazuje cokoliv z hnízda - původní mláďata,
původní vajíčka, protože ho nepřirozeně tlačí do zad a kukačče to nesnese
a kope, dokud vše není z hnízda pryč (to říká Sir David Attenborough, kdyby
mě zas někdo ráčil napadat).
A to kuře začne kopat a tím se odráží od stěn skořápky a začne rotovat,
a do toho klove. Tudíž otevírá vajíčko jako konzervu.
Od toho prvotního naťuknutí, uklidnění, až do opuštění skořápky je to několik hodin.
Je to velmi různé.
Ale když to trvá dlouho, což je pojem, který vám vysvětlovat nebudu, je to víc,
jak den a půl, tak to je vleklé líhnutí. Způsobené nejčastěji nedostatkem energie
z důvodu nízké teploty v líhni.
Může se stát, že slepice na nějakou dobu (delší) opustí hnízdo nebo vypadne
proud, pak může být líhnutí mírně opožděno, ale spíš termínem spuštění,
než délkou průběhu.
Jiný důvod jsem nezažil, možná někdo nasazuje stará vejce, nekvalitní vejce...
Možné to je.
Každopádně vsuvka - levné plastové líhně mají na spodní mřížce velmi často
právě tu o několik desetin nižší teplotu. Což je žádoucí při líhnutí,
ale velmi často ne osmnáctý den, viz. Petra. Navíc někdo počítá 18. den
tak, že den 1. je den nasazení, takže vyjme vejce z kolíbky už 17. den a přendá je.
Pak je vleklé líhnutí a nižší výsledek líhnutí nasnadě.
Sice je v místnosti 22 stupňů, ale určitě je opět jako vždy vhodné měřit si teplotu
přímo na té dolíhňové mřížce. Kvalitní Brinsea toto nezná, Cleo a Puisor někde na podlaze
nebo chodbě ano. Je lepší z kolíbky sundat až když se naklove první vejce
nebo podle vlastní vysledované zkušenosti. Není vhodné, když soudí ti,
kteří daný typ líhně nikdy nevyzkoušeli.
Takže závěr letošního prvního líhnutí v Cleo 5: nasazeno 50 vajec max.týden starých. Sedmý den tři vyřazeny, čtvrtý vypadal jako kruh smrti. Nebyla jsem si jistá, tak jsem ho tam nechala. Dneska večer kontrola: s kruhem smrti to opravdu bylo tak, nevylíhlo se nic. Jedno poslední kuře naklované jsem na zkoušku pomohla vybavit ze skořápky, jen tak cvičně... chtěla jsem to zkusit. Krvácení nebylo, uvidíme ráno.
Suma sumárum jsem nadšená: z 50 nasazených je 45 kuřátek 😉
Zítra napíšu všechny vychytávky pro zájemce.
asperulo
napsal(a):
Nechci nějak narušuvat zdejší vztahy a nechci nikoho obviňovat z nepravdy.
Nic méně i já mám tu zkušenost, že se může stát - stalo se mi i u líhnutí hus v líhni, že se půlka skořápky "nasunula" na jiné již naťukané vejce.
Já dělám tu "chybu", že do líně prostě občas kouknu.
Právě v té první hlavní části líhnutí, kdy je líheň plná vajec a začnou hromadně vyskakovat vylíhlí jedinci, se prostor uvnitř líhně zmenšuje. Předtím tam bylo jedno vejce a teď je tu kuře, house, kachně ... a ty dvě půlky skořápky, a najednou je tu spousta kuřat a spousta půlek skořápek a dalších naťukaných vajec a ty se stále pohybují .... Takže já rychle otevřu líheň vyndám vylíhlé jedince, prázdné skořápky a zase zavřu, případně dovlhčím, husa či kachna stejně nad hnízdem v této fázi občas stojí.
A u pižmovek mám tu zkušenost, že drtivou většinu skořápek sní.
Když už je v líhni pár posledních vajec, tak už tam je místa dost a tam už se to nestává.
Tak to je moje zkušenost a věřte nebo ne, stalo se mi to i u zakrslé kočinky při líhnutí pod kvočnou. Tam jsem na to ale přišla pozdě, nekontrolovala jsem ji průběžné.
Taky se mi to pod kvočnami stávalo. Nečekal jsem jak to dopadne a skořápky odstranil. Když jsem tu někdy psal na téma líhnutí pod kvočnou, na toto jsem upozorňoval.