Stále mi není jasný pojem "utopit kuře ve skořápce" v líhni.
Drůbež nemá ráda moc vlhko při inkubaci. Pochopila jsem.
Vlhkost 45-50% do 18.dne, ok.
Zvýšení vlhkosti poslední tři dny o 20%, kvůli změknutí skořápky, ok.
Píše se zde o utopení kuřete ve vejci.
Kdy a při jaké vlhkosti se toto děje?
Mám dnes 18.den inkubace. Zvýšení vlhkosti přilitím vody do líhně, ok.
Ještě mám cukání mlžit vodou s octem...
A tu je otázka: můžu teď poslední tři dny kuře tím sprejováním utopit???
Uživatel s deaktivovaným účtem

jestli chcete, můžete někdy přijet až se budou líhnout hybridky a těch 120 000 vajec šplíchat vodou s octem
moc to řešíte:D

vejce potřebuje odpařit určité množství vody během inkubace, aby zmizel všechen bílek a prostě se to tak nějak celé poskládalo v kuře se vstřebaným žloutkovým váčkem
s tou vlhkostí to zase tolik nehroťte. přilejte vodu do kanálků v líhni a už to neotvírejte.
napsal(a):
vejce potřebuje odpařit určité množství vody během inkubace, aby zmizel všechen bílek a prostě se to tak nějak celé poskládalo v kuře se vstřebaným žloutkovým váčkem
s tou vlhkostí to zase tolik nehroťte. přilejte vodu do kanálků v líhni a už to neotvírejte.
Děkuji 🥰
Nastává proces, který silnější kuřata zvládnou, ta slabší nemusí. Vzduchová komůrka ve vejci se nakloní tak, aby jí mělo kuře před hlavou.
V tuto dobu přestává mít kuře ve vejci dostatek kyslíku, nedostatek kyslíku způsobí trhavé pohyby, při kterých kuře protrhne blanku dělící ho od vzduchové komůrky. V této chvíli začne dýchat plícemi. Z vajec se ozývá pípání. Kuřata pípáním reagují na hlas, protože navazují kontakt s matkou. Když na ně budete mluvit, váš hlas si zapamatují. Zásoba kyslíku ve vzduchové komůrce rychle klesá a kuřátku dochází kyslík, následují další trhavé pohyby při kterých prorazí vaječným zubem na zobáčku skořápku a začne dýchat venkovní vzduch. Při normální poloze kuřete dochází k proražení skořápky v oblasti nakloněné vzduchové komůrky, přibližně ve 2/3 vejce. Po proražení skořápky kuře zastaví pípání na dobu tří až osmi hodin a odpočívá. Během této doby se aklimatizují plíce na vnější atmosféru. Po klidové fázi začíná druhá fáze pípání.
Více zde: https://domaci-chov-drubeze-a-kraliku.webnode.cz/odchov-kurat/
Kuře se začne pomalu otáčet uvnitř vejce. Jak se ukázalo, obvykle proti směru hodinových ručiček, ostřím kuřecího zubu narušuje skořápku. Za dvě až pět hodin kuře udělá asi tři čtvrtiny otáčky uvnitř vejce. Přetrhává pupeční šňůru, postupuje ve svém pohybu kolem skořápky, začíná tlačit na víčko vejce (tupý konec). Kroutí se a bojuje, horečně pracuje asi 40 minut a tlačí na čepici. Konečně se vykulí, ještě vlhké a lapá po dechu. Stále leží, jeho energie byla téměř vyčerpána a je velmi unavené. Za několik málo minut začne stoupat na nohy a získává koordinaci svých svalů.
Zapření nohou a pohyb ve skořápce je důležitý proces. Nepomáhejte kuřatům ze skořápky. Pokud kuřeti pomůžete, může se stát, že nebude schopno ovládat své svaly. Líhnutí vyžaduje velkou trpělivost i sebeovládání člověka, protože chuť pomoci malým drobečkům je veliká. Silní, zdraví jedinci se vylíhnou sami bez vaší pomoci.
V případě, že byla ve vejcích osmnáctý den živá kuřata a nelíhnou se v termínu, s nějvětší pravděpodobností byla příliš nízká inkubační teplota a kuřata se mohou líhnout po termínu. Zde hrozí, že se při nízké teplotě z vejce neodpařila všechna tekutina a kuřata se mohou při prvním nadechnutí utopit. Neotevírejte líheň, nezvyšujte vlhkost, neroste a pokud to půjde, držte vlhkost jenom kolem 60% a vyčkejte ještě 1-2 dny. Můžete i o 0.1-0.2°C zvýšit teplotu.
Pokud pomůžete kuřatům ze skořápky, budete mít možná radost z více žijících kuřat, ale později se můžete potýkat s úmrtími, špatným růstem nebo snáškou a budete hledat příčinu jinde, protože si na pomoc ze skořápky ani nevzpomenete.

Stalo se mi kdysi,ještě s čínským šmejdem...vysoká vlhkost po celou dobu a kuřata ve vajíčku přerostla,takže se nevyklubala a nejspíš se udusila...hledal jsem příčinu a narazil jsem na pojem utopit kuřata právě tou vysokou vlhkostí po celou dobu inkubace. A pak se mi povedlo doslova utopit kure,tyto líhně jsou tak skvělé,že mají mřížky,kterými propadne kuře do spodní části s vodou a utopí se....pak už šla definitivně do koše a nahradila jí skvélá Brinsea
Máte obyčejnou líheň a sundala jste z kolíbky moc brzo.
Dole na mřížce je příliš chladno.
U těchto líhní není nejlepší řešení následovat "obecné rady",
a často ani návod, ale nechat vejce prostě do 19.-20. dne
v kolíbce, vlhkost nechat také stejnou, a přendat na dolíhňovou
mřížku až když jsou první zobáčky ve vzduchové bublině / stín při prosvíc.
Navíc ty dny každý počítá jinak. Někdo nasadí v pátek a má to jako den 1.
Přitom většina počítá jako 1. den sobotu.
Taky hraje roli, jestli jste ranní aktiv, a nasadíte v 7 ráno nebo sova
a sázíte před půlnocí.
Zvýšení vlhkosti 18. den (tj. pro skutečné laiky třeba 17.) je brzo, zbytečné.
Navíc první vylíhlé kuře se samo v takto malé líhni postará o zvýšení
teploty svým osycháním, odpaří se i vlhkost ze skořápky a kuře dýchá (vlhk.).
U hrabavé ta vlhkost není zásadním parametrem, u vodní je to jiné.
Už jsem vám to psal, když jste se ptala, jak kvočna pozná/zařídí,
aby zvýšila vlhkost poslední dny. Vnímat v komplexnosti.
Psali tu i chovatelé, kteří první tři dny do podobné líhně u slepičích vajec
vůbec nelijí vodu. Jenom zapnou a nechají vejce s jejich přirozenou vlhkostí.
Mají to ve svém způsobu chovu, při svém sběru vajec, u své velikosti vajec
a u svého plemene tak ozkoušeno.
Vodu dolní až třetí (nebo tedy čtvrtý? :) ) den.
Tím pak nehrozí, že se neodpaří dostatek tekutiny z vejce/bílku.
Jen technická - nahoře se píše - že je to o síle zárodku, že silný to zvládne.
No, je to také o velikosti nasazeného vejce a poměru žloutek / bílek.
Když je bílku prostě moc, může být jedinec sebesilnější, vyhraje jen málokdy.