Už vám snáší husy?

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků

Uživatel s deaktivovaným účtem

17.2.2021 18:03

Dobrý den,

dneska jsem našla dvě první husí vejce. Husy máme poprvé, není jim ještě ani rok. Udělaly mi radost, ale jedno vejce už bylo bohužel zmrzlé 😕. Jsme na horách a včera v noci bylo - 14.

Nevíte proč to ty husy takhle dělají, že snášejí v takovém mrazu, když je všude kolem metr sněhu?

Naštěstí mají aspoň rozum, aby ty vejce daly do chlíva a ne na louku, kde jsou celý den.

Kdy začínají snášet vám?

17.2.2021 18:30

U nás ještě nic. Husa je nadržená až se jí zouvají pařáty. (Sedá si jako slepice bez kohouta) A ten blbec houser se krom ječení,syčení a naparování jako by spolknul pravítko, k ničemu nemá.

Máte krásné hejno!

17.2.2021 18:41
1978milan

XXX.XXX.231.235

Náš houser už pojímá asi 14 dní, ale vejce zatím žádné.
Co jsem ale viděl, tak přijímá jen jednu husu, tu nejstarší. Další dvě mladé se drží dost bokem.

17.2.2021 18:42
Matsik

XXX.XXX.47.140

Já už mám doma 8 vajec od dvou hus.Snašeli každý druhý den,ale dnes měli být vejce a nebyli tak uvidíme zítra.

19.2.2021 08:33
Boban10

XXX.XXX.177.62

Dobrý den mě už taky snesli zatím jedno vejce a doufám že budou oplodněná husa je špinavá na zádech tak doufám že houser se činí ale chtěl bych se zeptat jak dlouho mi vydrží vejce než je dám třeba do líhně Děkuji a přeji hodně uspěchů v

19.2.2021 11:44

Dobrý den,

dá se nějak poznat, zda jsou ty vejce oplodněné? Občas vidíme, jak na sebe lezou, ale nevíme, jestli už to umí. Jsou všichni hrozně mladí... 🤔

Děkuji

19.2.2021 11:58

@ ecitejok děkuji za pochvalu hejna

19.2.2021 13:48
Erik Rosario

XXX.XXX.34.181

Ja som sa pred nedavnom pytal na FB v inej skupine ci uz maju vajicka, resp. kedy zacinaju znasku. Nakolko mam pocit, ze minuly rok a predtym uz o takomto case vajicka boli a tento rok stale nic, nase budu mat 3 roky tento rok.

Tak vidim, ze nie som jediny kto sa pyta, ze husi este neznasaju, u nas sa gunar pari s huskami, kazdy den vidim, Ale vajicko zatial ziadne. Nasiel som fotky z pred dvoch rokov a vtedy od troch husi bolo uz spolu asi 8 vajec, fotka je z 18.2.2019 ale bolo ine pocasie.

Teraz skoncili u nas mrazy a roztopil sa vsetok sneh a teplota ma vystupit na cca 10-14 stupnov. tak dufam, ze uz to zacne. aspon sa nebudeme bat ze by vajicka pomrzli.

19.2.2021 16:52

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
Dobrý den,

dá se nějak poznat, zda jsou ty vejce oplodněné? Občas vidíme, jak na sebe lezou, ale nevíme, jestli už to umí. Jsou všichni hrozně mladí... 🤔

Děkuji

u žádného vejce bez inkubace, NE

19.2.2021 18:11

u žádného vejce bez inkubace, NE

Děkuji, tak nezbývá než doufat, že jsou

14.3.2021 09:23

Dobrý den,
vypadá to, že nám ve čtvrtek zasedla první husa.
Máme je v hejnu, na louce u lesa. Jak jsou hloupý, tak začaly všechny snášet do jednoho hnízda, i když jich mají několik. Bohužel nám tento týden liška odpoledne odvlekla jednoho housera a jeho partnerka se od té doby poflakovala pouze v blízkosti hnízda a když tam zrovna nikdo nesnášel, tak ho zasedla. Zaplnila ho peřím, tak jsem jí tam ve čtvrtek narovnala 12 vajíček. Ale ostatní holky jí odtamtud vyhazují a vypadá to, že jí chybí houser, který by jí chránil 😔 Každá jiná husa má zastánce, ale tahle ne.
Včera odpoledne po tom co se krátce prošla jsem jí do jejího hnízda zavřela, aby tam měla klid a krásně tam trůnila až do teď, kdy se došla nakrmit a zase hned zpátky. Ostatní husy teď učíme na jejich nový hnízda tak snad si zvyknou. Mají tam podkladky a jedna už ho zkouší. Jak jim vysvětlit, ať si snáší každá do svých hnízd? Dá se to udělat nějak jinak, než jim zakázat přístup k té sedící huse?

14.3.2021 10:23
ančovička1

XXX.XXX.4.62

Ivus,mate,pekne ubytovani pro husy a tech vajec!👍..hnizda hezky vyresena,I kdyz bych udelala plne steny hnizd,aby kazda mela soukromi..zamezit vstupu a obtezovani sedici husy opravdu zamezite jenom tim,ze sedici husu zavrete(dvirka s pletivem) ,aby tam druha nemohla..delam to take tak, jinak se husy na jednom miste perou, sedi spolu,pretahuji si vejce,ktere muzou zastydnout..v zadnem pripade to druha husa nevzda, tak jedine zavrit..potom kazdy den musite v urcitou hodinu husu vypoustet vyprazdnit, nazrat,vykoupat...druhe huse udelat nove hnizdo,dat tam vejce,nic jineho ji nezbyde,nez to prijmout😁

14.3.2021 10:31
ančovička1

XXX.XXX.4.62

..s temi paletami je to super napad😁👍
Prave mi jedna husa zacala snaset pod hromadu porezanych tuji..(pritom hnizdo pripravene ma krasne), tak bud budu stavet takovou strechu nad ni z palet,jak mate vy nebo vejce pujdou do lihne..😕

14.3.2021 15:54

Tak mi už máme 8 krásných vajec. Ale houser evidentne nepojima. Jen řve,syčí a naparuje se jakoby sežral pravítko. Tak letos budeme asi bez vlastnich housat. Mam sto chutí šoupnout jedno vejce do lihně a po tydnu to prohlednout...

14.3.2021 15:57
Matsik

XXX.XXX.47.220

Já taky pořád čekám až sednou ty moje husy. Už nanesly 30 vajec a pořád nic

14.3.2021 16:07
ančovička1

XXX.XXX.4.62

Tak mi už máme 8 krásných vajec. Ale houser evidentne nepojima. Jen řve,syčí a naparuje se jakoby sežral pravítko. Tak letos budeme asi bez vlastnich housat. Mam sto chutí šoupnout jedno vejce do lihně a po tydnu to prohlednout...

To nemate lihen?..tolik vajec bude skoda uvarit slepicim..nebo neco prodat..ja jsem minuly tyden pujcila velkou Biosku 09 kamaradce,taky 30 vajec a husy stale nesou..ja mam jeste jednu velkou Covatutto ,tak jsem pojistena, husy muzou snaset ostosest..otazka je, jak budou ci nebudou vejce oplodnena😁

14.3.2021 16:20
ančovička1

XXX.XXX.4.62

To je divne,ze houser nepojima..urcite ne?..treba jste ho jen neprichytit pri cinu😁..neni moc mlady?..
To ja mam jeste jednoho mladeho kacera pizmaka, kdyz prohani kacenky,dokud to jedna nevzda, deti se smeji, ze je to sexualni maniak😁 musim ho prodat, nez nastanou rvacky,jeho otci se to nelibi..😀

14.3.2021 16:47
Matsik

XXX.XXX.47.220

Líheň mám ,ale tak nějak jsem doufala , že to zvládnou sami. No ještě počkám pár dní a pak je dam do líhně.

14.3.2021 16:58

ančovička1 napsal(a):
To je divne,ze houser nepojima..urcite ne?..treba jste ho jen neprichytit pri cinu😁..neni moc mlady?..
To ja mam jeste jednoho mladeho kacera pizmaka, kdyz prohani kacenky,dokud to jedna nevzda, deti se smeji, ze je to sexualni maniak😁 musim ho prodat, nez nastanou rvacky,jeho otci se to nelibi..😀

Je loňský . No husa si sedá před kohokoliv a cokoliv. Jako slepice když nemá kohouta. Pojímat jsme ho neviděli. Ani husa nema známky pojímání. Když vidím husy u souseda taky na nich je vidět , že je houser pojímá. Tak nevim. Nakonec budu muset koupit kvalitní housata z Kavapa

14.3.2021 18:24
ančovička1

XXX.XXX.4.62

Je loňský . No husa si sedá před kohokoliv a cokoliv. Jako slepice když nemá kohouta. Pojímat jsme ho neviděli. Ani husa nema známky pojímání. Když vidím husy u souseda taky na nich je vidět , že je houser pojímá. Tak nevim. Nakonec budu muset koupit kvalitní housata z Kavapa

👍😁Kavapo to jisti!..zkuste jeste sehnat noveho housera, jeste neni vse ztraceno,husy teprve zacaly snaset a braly by asi I toho kohouta😀

14.3.2021 18:31
ančovička1

XXX.XXX.4.62

ančovička1 napsal(a):
To nemate lihen?..tolik vajec bude skoda uvarit slepicim..nebo neco prodat..ja jsem minuly tyden pujcila velkou Biosku 09 kamaradce,taky 30 vajec a husy stale nesou..ja mam jeste jednu velkou Covatutto ,tak jsem pojistena, husy muzou snaset ostosest..otazka je, jak budou ci nebudou vejce oplodnena😁

ecitejiok..omlouvam se,tato reakce patrila pani "Matsik"..☺ ..

14.3.2021 18:54
1978milan

XXX.XXX.231.235

Naše taky pěkně snáší, 2 už vypadají, že budou sedět.
Jinak housera taky pojimat nevidím.cely den jsou na potoce za stodolou. Viděl jsem ho asi 2x někdy začátkem února.
Ale husy mají oskubané hlavy a krky, jak si je přidržuje, tak to má asi pod kontrolou.

14.3.2021 18:59

1978milan napsal(a):
Naše taky pěkně snáší, 2 už vypadají, že budou sedět.
Jinak housera taky pojimat nevidím.cely den jsou na potoce za stodolou. Viděl jsem ho asi 2x někdy začátkem února.
Ale husy mají oskubané hlavy a krky, jak si je přidržuje, tak to má asi pod kontrolou.

No a ta naše právě nic takového nemá.:-(

14.3.2021 19:00

ančovička1 napsal(a):
ecitejiok..omlouvam se,tato reakce patrila pani "Matsik"..☺ ..

Vím

14.3.2021 19:06

ančovička1 napsal(a):
👍😁Kavapo to jisti!..zkuste jeste sehnat noveho housera, jeste neni vse ztraceno,husy teprve zacaly snaset a braly by asi I toho kohouta😀

No toť nového housera.Vy jste už zapomněla na ten loňský cirkus než jsem je sehnal?

14.3.2021 21:24
ančovička1

XXX.XXX.4.62

No toť nového housera.Vy jste už zapomněla na ten loňský cirkus než jsem je sehnal?

😂😂to se zapomenout neda😂!..ze byste si ten cirkus zopakoval😁ale to bych vam neprala...ale kdo vi?..napsat par inzeratu,treba se nekdo ozve.

15.3.2021 06:32

ančovička1 napsal(a):
😂😂to se zapomenout neda😂!..ze byste si ten cirkus zopakoval😁ale to bych vam neprala...ale kdo vi?..napsat par inzeratu,treba se nekdo ozve.

No ozve to určitě třeba Paní Většímnožství

15.3.2021 09:30
sharingan

XXX.XXX.186.2

No, já mám dneska osmé vejce od češek. Houser mi pravidelně pojímá v maltovníku (90 l) s vodou, nejčastěji zrovna po výměně vody. Houser i husa jsou lonští. Husa snáší v pořádku do připraveného hnízda, co jsem udělal v rohu husníku po shlédnutí prvního pojímání - ohrádka z cihel, dole deska polystyrenu pro lepší izolaci, na to kupka sena. Akorát úplně první vejce bylo jen na podlaze u východu, přendal jsem do hnízda a od té doby pohoda a snáší tam. Prvně jsem housera viděl pojímat při tom výraznějším oteplení koncem února. Mám je jen v 1.1, a páření mého páru je vcelku diskrétní záležitost bez výraznějšího hlasového projevu či škubání husy - nemá nic vyškubaného, takže jen podle toho bych se asi neřídil. Ale uvidím pak sám, jak bude oplozenost atp.:D
Z housera má už respekt manželka i mamka:D A když jdu i já po zahradě s něčím, co u mě houser běžně nezná (kolečko, lopata...), má tendence na mě víc syčet a dávat postojem najevo, že se mu to nelíbí...ale jinak si na žádnou útočnost nemůžu stěžovat.

15.3.2021 10:23
OlafV

XXX.XXX.5.181

Dnes jsem objevil tři husí vejce v hnízdě.Housera mám teprve týden,láska na první pohled,pojímá.Ovšem co nevím jak dlouho se dostává spermie do vajíčka.Před tím byla Husa ovdovělá asi měsíc.

15.3.2021 10:50
Matsik

XXX.XXX.47.220

Tak to začíná vypadat nedějně . Husa od včerejška sedí na hnízdě,ale ještě nesedí pevně když se přiblížím prchne.Tak snad jí to chytne a budu mít o starost míň.

15.3.2021 15:50

Tak já mám zase teď těžkou hlavu. Husa sice má hnizdo plné peří a většinou na něm sedí ale včera se šla venčit večer dvakrát a dneska taky trajdala okolo - ráno i odpoledne. Sice se vždycky vrátí a sedne si tam zpátky, ale zdá se mi, že jí to přestává bavit 😬 Po 4 dnech. To to dlouho nevydržela. Pravda je, že nechodí nikam daleko, ostatní husy se couraji po louce a tahle si jde jenom hačnout na sluníčko na zahradu 5 metrů od husníku, ale zdá se mi, že to dělá moc často. Je to normální? Včera jsem jí kontrolovala vejce zatímco byla venku a zdálo se mi že zatím vychladly.

15.3.2021 15:59
1978milan

XXX.XXX.231.235

Tak já mám zase teď těžkou hlavu. Husa sice má hnizdo plné peří a většinou na něm sedí ale včera se šla venčit večer dvakrát a dneska taky trajdala okolo - ráno i odpoledne. Sice se vždycky vrátí a sedne si tam zpátky, ale zdá se mi, že jí to přestává bavit 😬 Po 4 dnech. To to dlouho nevydržela. Pravda je, že nechodí nikam daleko, ostatní husy se couraji po louce a tahle si jde jenom hačnout na sluníčko na zahradu 5 metrů od husníku, ale zdá se mi, že to dělá moc často. Je to normální? Včera jsem jí kontrolovala vejce zatímco byla venku a zdálo se mi že zatím vychladly.

Nám včera taky sedla ta nejstarší, ale vejce ji dám, až se pořádně rozsedi. Zatím ji moc nevěřím.
Ani se moc nevycajchnovala, co se týká počtu snesenych vajec. Snesla jen 8 a už chce sedět.

15.3.2021 16:02
honzapm

XXX.XXX.134.34

Kriste pane - ty možnosti "Mohlo by vás také..." pod tím...

https://cestina20.cz/slovnik/vycajchnovat-se/

15.3.2021 16:13
Matsik

XXX.XXX.47.220

To ta naše pořád sedí i když jsem k ní teď odpoledne přišla jen syčela a neutekla ale vejce jí dám asi až zítra.

15.3.2021 16:53
1978milan

XXX.XXX.231.235

honzapm napsal(a):
Kriste pane - ty možnosti "Mohlo by vás také..." pod tím...

https://cestina20.cz/slovnik/vycajchnovat-se/

Honzo něco se vám na tom nezdá?

15.3.2021 16:54
1978milan

XXX.XXX.231.235

Ale ty možnosti jsou krásné, že?

16.3.2021 07:17
Onder

XXX.XXX.20.198

Taky hlásím 13 vajec od 4 Landen houseři pojímají bez problému a mezi sebou se bijou. A nedej bože jak by měl druhý zálusk na kolegovu husičku to je všude peřího...

16.3.2021 09:00
ančovička1

XXX.XXX.4.62

Onder napsal(a):
Taky hlásím 13 vajec od 4 Landen houseři pojímají bez problému a mezi sebou se bijou. A nedej bože jak by měl druhý zálusk na kolegovu husičku to je všude peřího...

Gratuluji ke snasce :)
Ale myslim,ze na 4 husy staci uplne jeden houser, kdyz se dva perou,shazuji se s hus, abyste nemel malou oplozenost vajec..I pro klid v hejnu..nechala bych silnejsiho..

16.3.2021 12:14
Onder

XXX.XXX.20.198

ančovička1 napsal(a):
Gratuluji ke snasce :)
Ale myslim,ze na 4 husy staci uplne jeden houser, kdyz se dva perou,shazuji se s hus, abyste nemel malou oplozenost vajec..I pro klid v hejnu..nechala bych silnejsiho..

Děkuji,
jj já to měl v plánu už loni... Jen mi to nějak nevyšlo si je označit a upravit stavy...

16.3.2021 18:04
1978milan

XXX.XXX.231.235

Tak ta naše madam to prej myslí vážně a po snesení osmi vajec zasedla.
Tak jsem ji ještě 8 přidal, takže sedí na 16.

16.3.2021 19:23

1978milan napsal(a):
Tak ta naše madam to prej myslí vážně a po snesení osmi vajec zasedla.
Tak jsem ji ještě 8 přidal, takže sedí na 16.

Ta je krásná. To se jich pod ní tolik vejde?

16.3.2021 19:40
1978milan

XXX.XXX.231.235

No ona je veliká, už je jí 5 let. Obsedla to dobře, žádné vajíčko nevykukovalo.
Ale málem mě zabila, když jsem jí měnil podkladky za vejce

16.3.2021 22:04
Meelek

XXX.XXX.42.190

Nezáleží na kolika vejcích sedí, ale kolik vysedi.

16.3.2021 22:08
1978milan

XXX.XXX.231.235

Meelek napsal(a):
Nezáleží na kolika vejcích sedí, ale kolik vysedi.

Ale tak zese by je měla dobře obsednout, ne?
Když z pod ní vykukujou, tak to asi dobře není.

16.3.2021 22:20
Meelek

XXX.XXX.42.190

1978milan napsal(a):
Ale tak zese by je měla dobře obsednout, ne?
Když z pod ní vykukujou, tak to asi dobře není.

Nevím. Třeba má velkej zadek. :) Já zkoušel max 15 pod labutackou a vyseděla 9ks. Husa Česká 9 z10. Dejte pak vědět. Přeju, ať vyjde všech 16.

Já jich mám od Český, tenhle rok, 11 ks. Snášela mi 5 ks v těch největších mrazech. Pak si dala pauzu cca 14 dnů a donesla zbytek a zasedla. Tipuju to na 6 housat, v nejlepším..

17.3.2021 00:58
ladd

XXX.XXX.171.23

Kdysi sem na faunu někdo dával studii, ve které se psalo, že každodenním nahřívání starších vajec se zvyšuje jejich líhnivost. Musi to ale být jen do určitého ranného vývoje zárodku (přesně si to nepamatuju - blastula? gastrula? zárodečné listy?). Pokud by se tato hranice překročila, zárodek by po tom, co se s nahříváním přestane, zahynul. V přírodních potmínkách to má za účel srovnat termín líhnutí nových a starších vajec.
Nedělají právě husy toto, když první dny inkubace hnízdo často opouštejí?
U slepic jsem si všiml už dávno, že když se některá blíží rozkvokání, sedí na hnízdě po snesení vejce stále déle a déle. Také to dělají ty pokvokávající, které ale ve finále kvokat nezačnou. Tenkrát jsem myslel, že se jedná o negativní vliv domestikace, přitom je to prapůvodní instinkt.

17.3.2021 07:34

ladd napsal(a):
Kdysi sem na faunu někdo dával studii, ve které se psalo, že každodenním nahřívání starších vajec se zvyšuje jejich líhnivost. Musi to ale být jen do určitého ranného vývoje zárodku (přesně si to nepamatuju - blastula? gastrula? zárodečné listy?). Pokud by se tato hranice překročila, zárodek by po tom, co se s nahříváním přestane, zahynul. V přírodních potmínkách to má za účel srovnat termín líhnutí nových a starších vajec.
Nedělají právě husy toto, když první dny inkubace hnízdo často opouštejí?
U slepic jsem si všiml už dávno, že když se některá blíží rozkvokání, sedí na hnízdě po snesení vejce stále déle a déle. Také to dělají ty pokvokávající, které ale ve finále kvokat nezačnou. Tenkrát jsem myslel, že se jedná o negativní vliv domestikace, přitom je to prapůvodní instinkt.

To zní dobře, děkuji za vysvětlení.
Ona teď už zase vypadá trpělivější. Ale možná to je i proto, že zase napadl sníh, tak se jí možná tolik nechce. Navíc teď ještě od toho liščího útoku kulhá.

18.3.2021 17:43

Nám zasedla husa dneska. Hnízdo pěkně vystlané peřím a dokonce někde "ulovila",. asi ze šňůry na prádlo, utěrku kterou jsem od včerejška hledal. No což pokud se jí to hodí.. Sedí na 6 vejcích neboť 5 jsem jí sebral do líhně abych věděl zda jsou vůbec oplozená. Pokud nebudou má holka smůlu..

18.3.2021 18:08
Boban10

XXX.XXX.160.94

Už nám taky nesou ale teď poslední 2 vejce byly průhledný a měky a rozbily se vůbec nevím co stim nevíte někdo

18.3.2021 18:51

Boban10 napsal(a):
Už nám taky nesou ale teď poslední 2 vejce byly průhledný a měky a rozbily se vůbec nevím co stim nevíte někdo

Taky jsme měli letos 2 taková vejce. U hus jsem to viděl poprvé v životě. Bylo to mezi 2-3 vejcem a mezi 5-6 vejcem. A pak už nic. Uvidím zda se to bude opakovat.

18.3.2021 19:02
1978milan

XXX.XXX.231.235

Taky jsme měli letos 2 taková vejce. U hus jsem to viděl poprvé v životě. Bylo to mezi 2-3 vejcem a mezi 5-6 vejcem. A pak už nic. Uvidím zda se to bude opakovat.

To je tzv. ostřepek, tak jak u slepic.
Nám takto nesla teď jedna pižmovka. Ale bohužel měla takové vejce všechny 12 ks. Ale začala sedět, tak dostala vejce od kolegyní, které ještě nesou. Příští rok ji ale vyřadím, vidím to nějakou poruchu.

18.3.2021 19:03
ančovička1

XXX.XXX.4.62

Boban10 napsal(a):

Cim krmite?vejce bez skorapky napovida nedostatek vapniku, dost podstatny pro tvorbu skorapek..

18.3.2021 19:05
1978milan

XXX.XXX.231.235

Nám zasedla husa dneska. Hnízdo pěkně vystlané peřím a dokonce někde "ulovila",. asi ze šňůry na prádlo, utěrku kterou jsem od včerejška hledal. No což pokud se jí to hodí.. Sedí na 6 vejcích neboť 5 jsem jí sebral do líhně abych věděl zda jsou vůbec oplozená. Pokud nebudou má holka smůlu..

Zřejmě ví, že budou teď ty mrazy, tak použila utěrku jako izolační materiál .
Mám z toho docela obavu, ta naše sedí jen v takové dřevěné boudě a na sobotu u nás hlásí až 13 stupňů pod nulou.

18.3.2021 19:11
Boban10

XXX.XXX.160.94

Dáváme jim směs pro nosnice a skořápky rozdrceny tak právě nevíme co to tak sem se Skusil zeptat tady přece je tu víc skusenych lidí já sem začátečník

18.3.2021 19:35
reznade

XXX.XXX.216.38

1978milan napsal(a):
Nám takto nesla teď jedna pižmovka. Ale bohužel měla takové vejce všechny 12 ks. Ale začala sedět, tak dostala vejce od kolegyní, které ještě nesou. Příští rok ji ale vyřadím, vidím to nějakou poruchu.

Mě taky jedna z loňských pižmovek dá občas vajíčko jen s tenkou blankou. Celkově mi obě kachny snáší a nesnáší.. Od 26. února jen 8 dobrých vajec celkem od obou a min. 2 měkké. Už si říkám, jestli jsem hned na poprvé nenarazila na špatné. A mám pocit že zvlhčené krmivo kvůli přimíchání extrahovaného sójového šrotu a nutrimixu jim tak moc nejede,že radši žerou málo. Samozřejmě když jim tam odpoledne přimíchám pšenici, tak se do toho hned pustí, ale to sypké tam zbývá ještě ráno.

18.3.2021 19:36

Taky krmím směs pro nosnice s ovsem. 75% směsi a 25% ovsa. To mají neustále k dispozici. Ráno dostávají jako takovou pochoutku namočené řepné řízky s kozí syrovátkou a do toho míchám nutrimix. K tomu si sbírají u koz drolky ze sena.

18.3.2021 19:38

1978milan napsal(a):
Zřejmě ví, že budou teď ty mrazy, tak použila utěrku jako izolační materiál .
Mám z toho docela obavu, ta naše sedí jen v takové dřevěné boudě a na sobotu u nás hlásí až 13 stupňů pod nulou.

Tady zrovna sněží. Obrovské vločky. Už ať jde ta zima a mokro s bahnem "někam"

18.3.2021 19:40
ančovička1

XXX.XXX.4.62

Boban10 napsal(a):
Dáváme jim směs pro nosnice a skořápky rozdrceny tak právě nevíme co to tak sem se Skusil zeptat tady přece je tu víc skusenych lidí já sem začátečník

To je krmite dobre👍..tedy v tom to nebude..ja krmim smes + psenice(tu husy miluji), pomer 1/1..
mozna tedy,jak uz tu bylo psano,nejaka porucha vajecniku.uvidite dale, myslim,ze se to spravi.. ; )

18.3.2021 19:41

1978milan napsal(a):

Fakt jsem to u vodní drůbeže ještě nezažil. No vše je jednou poprvé.

18.3.2021 19:43

ančovička1 napsal(a):
To je krmite dobre👍..tedy v tom to nebude..ja krmim smes + psenice(tu husy miluji), pomer 1/1..
mozna tedy,jak uz tu bylo psano,nejaka porucha vajecniku.uvidite dale, myslim,ze se to spravi.. ; )

Ty moje jedině oves. Ječmen jen občas a z hladu. A pšenici ignorují úplně.

18.3.2021 19:48
ančovička1

XXX.XXX.4.62

No to je mi novinka,ze nezerou psenici😁
..moje husy jsou na ni zvykle od mladi a myslim si, ze by zase ony, koukaly na oves, jak zajic na prvni snih😂😂

18.3.2021 19:50

ančovička1 napsal(a):
No to je mi novinka,ze nezerou psenici😁
..moje husy jsou na ni zvykle od mladi a myslim si, ze by zase ony, koukaly na oves, jak zajic na prvni snih😂😂

Přesně ja dával od začátku oves protože mi to poradil chovatel od kterých jsem je kupoval. A jelikož ho kupuji i kozám nebylo co řešit.

19.3.2021 00:06
ančovička1

XXX.XXX.4.62

Fakt jsem to u vodní drůbeže ještě nezažil. No vše je jednou poprvé.

Ja take ne..

19.3.2021 10:23
petraodlesa

XXX.XXX.40.118

Nejsou z Polska? Tam krmí výhradně ovsem...dokonce to mají i v názvu: gęś owsiana...husa ovesná 😉

19.3.2021 10:46

petraodlesa napsal(a):
Nejsou z Polska? Tam krmí výhradně ovsem...dokonce to mají i v názvu: gęś owsiana...husa ovesná 😉

Ne nejsou. Mam chovné české husy. A loni i brojlerové ale ty byly také z ČR. A už moje babička krmila husám oves. A ta taky nebyla z Polska

20.3.2021 12:14
malmikov@seznam.cz

XXX.XXX.104.145

Dobrý den,
musím reagovat
husy musí držet dietu
proto se dává oves který je dietní
pšenice obsahuje velké množství lepku
proto je při líhnutí jeden z problémů ulepené malé house
Já krmím zasadně ovsem a směsí pro nosnice
Milan Malý

22.3.2021 19:20
Matsik

XXX.XXX.46.39

Tak jsem se dočkala a dnes jsme dali vejce i druhé huse.První už sedí 5 dní, dnes jsem ji musela vystrnadit z hnízda neb od začátku sezení nevylezla. Nejdříve se zdráhala,ale nakonec se s chutí vykoupala a nažrala.

23.3.2021 08:08

Nám sedí pořád jenom jedna 😕. Druhé hnízdo už je taky plné peří. Dokonce jsme do něj dali 10 podkladků, ale nikdo si do něj zatím nesedl. Jen se tam každý den objeví vejce a víc peří, ale jinak tam zatím nikdo nesedí.
Ta husa co sedí měla původně 12 vajec, když jsem je 3 dny zpátky kontrolovala, tak jsem zjistila, že už jich má 13. Takže jí tam asi nějaká jiná v rychlosti nacpala ještě vejce. No nechala jsem ho tam, protože než jsem stačila najít to nový, tak už mě vyháněla. No a včera jsme zjistili, že jedno z těch původních 12 si asi rozšlápla 😔. Takže teď má 12,ale jedno z nich je mladší 😬. A to rozšláplé mělo už v sobě žilky 😕. Bojím se, aby jich nerozbila víc. Je tam zavřená sama, v klidu, žádný boje tam neprobíhají. Můžu pro ty vejce ještě něco udělat?

23.3.2021 08:54

Tak my letos budeme bez housat. Husa snesla 12 vajec a vše je čisté...Ten impotentní uřvanej d*bil jen syčí naparuje se jako když spolkne pravítko, útočí na kde co ale aby p*cal husu to ne... Mě to už fakt s*re..... Šmarijá pano já bych se na to už nejradši vyrdla..

23.3.2021 08:57
Matsik

XXX.XXX.46.39

Tý jo.Taková škoda. To ten náš naštěstí pojímal obě tak doufám, že nějaký housátka budou.

23.3.2021 09:05
OlafV

XXX.XXX.32.80

Tak my letos budeme bez housat. Husa snesla 12 vajec a vše je čisté...Ten impotentní uřvanej d*bil jen syčí naparuje se jako když spolkne pravítko, útočí na kde co ale aby p*cal husu to ne... Mě to už fakt s*re..... Šmarijá pano já bych se na to už nejradši vyrdla..

Pořiďte mu housera.

23.3.2021 09:15

OlafV napsal(a):
Pořiďte mu housera.

Toť

23.3.2021 12:23
ančovička1

XXX.XXX.56.104

😂😂😂to ja si zitra pojedu pro noveho housera,ale pomoranskeho,landeskeho uz jsem nesehnala..ti moji
dva kosi bratri taky jen rvou a tim to konci😂...
A dneska ,asi v 6 rano, se narodila 3 krasna velka kuzlata..jsou tmavohneda po mame. .kozicka a.dva kozlici😀.🐐🐐🐐..

23.3.2021 12:48
Matsik

XXX.XXX.46.39

ančovička1 napsal(a):
😂😂😂to ja si zitra pojedu pro noveho housera,ale pomoranskeho,landeskeho uz jsem nesehnala..ti moji
A dneska ,asi v 6 rano, se narodila 3 krasna velka kuzlata..jsou tmavohneda po mame. .kozicka a.dva kozlici😀.🐐🐐🐐..

Prosím foto kůzlátek. 🙏

23.3.2021 12:59

ančovička1 napsal(a):

Moc gratuluji!!!

23.3.2021 13:30
ančovička1

XXX.XXX.56.104

Dekuji😀jdu fotit🐐🐐

23.3.2021 14:01

Teď mě straší otázka co s husou co sedí na čistých vejcích. Je mi lito ji to hnizdo vyhodit. Taky ji nemužu nechat sedět a čekat až to pod ní pukne. Takže co dál?!

23.3.2021 14:42
ančovička1

XXX.XXX.56.104

Teď mě straší otázka co s husou co sedí na čistých vejcích. Je mi lito ji to hnizdo vyhodit. Taky ji nemužu nechat sedět a čekat až to pod ní pukne. Takže co dál?!

Zkusila bych vejce koupit..obcas nekdo vejce nabizi..ja, bohuze, nenabizim😂😂..

23.3.2021 14:46
honzapm

XXX.XXX.134.34

Já taky ne.

23.3.2021 14:53
ančovička1

XXX.XXX.56.104

honzapm napsal(a):
Já taky ne.

..nedam a nedam😂

23.3.2021 15:07
1978milan

XXX.XXX.41.190

Nebo zkusit koupit i housata, třeba by je vzala.

23.3.2021 15:09
1978milan

XXX.XXX.41.190

Já se chystám prosvěcovat vejce zítra.
Moc se mi do toho nechce, mám strach, že mě zabije. Musíme na to jít dva.

23.3.2021 15:36

Děkuji za rady. Taky mě napadlo vejce koupit. Jenže se trocha bojím , že pokud je nakonec seženu bude to dlouho a ona už je pak stejně nevysedí.. Asi zkusím ty housata. Děkuji.

23.3.2021 16:09
Matsik

XXX.XXX.46.39

Pokud byste měl zájem zbylo mi tu 5 vajec co se nevešli pod ty moje děvčata. Houser je Husa česká chocholatá a husy měli být také ale přijdou mi trochu líznuté něčím jiným.

23.3.2021 16:40

Matsik napsal(a):
Pokud byste měl zájem zbylo mi tu 5 vajec co se nevešli pod ty moje děvčata. Houser je Husa česká chocholatá a husy měli být také ale přijdou mi trochu líznuté něčím jiným.

Ještě jednou tisíceré díky !!!

23.3.2021 18:05
Matsik

XXX.XXX.46.39

Ještě není zač to až jestli bude nějaké to housátko.😜

23.3.2021 18:31

Hlásím, že sedí obě pěkně. Jedna osmý den na devíti, druhá třetí den na sedmi. První houser si užívá jak za svobodna, courá po zahradě. Druhý se od husy ani nehne.
Úspěch Všem M.

23.3.2021 23:39
Meelek

XXX.XXX.14.99

Mám tu 8ks, kt. jsem dostal k huse, kterou jsem sehnal teď o vikendu. Měl jsem opacnej problém, musel jsem pořídit další husu.
Houserovi seděla husa a byl tak nadrženej, že mi prelitaval za kachnami a obskakoval je. Rodeo... Nebo mi prelitaval plot a chodil po silnici. Každopádně. Nepotřebují ty vejce, jsou u mě pár dnů. Bude to určitě mix Pomořanských a Českých. Ne kříženců. Asi.. Kolega to nijak detailně neřeši a neřešil. Vyhrabal ze sena osm kusů, dostal jsem je gratis.

24.3.2021 07:15

Meelek napsal(a):
Mám tu 8ks, kt. jsem dostal k huse, kterou jsem sehnal teď o vikendu. Měl jsem opacnej problém, musel jsem pořídit další husu.
Houserovi seděla husa a byl tak nadrženej, že mi prelitaval za kachnami a obskakoval je. Rodeo... Nebo mi prelitaval plot a chodil po silnici. Každopádně. Nepotřebují ty vejce, jsou u mě pár dnů. Bude to určitě mix Pomořanských a Českých. Ne kříženců. Asi.. Kolega to nijak detailně neřeši a neřešil. Vyhrabal ze sena osm kusů, dostal jsem je gratis.

Asi pošlu toho mého vola k tomu vašemu na školení. Má šanci do příštího jara pokud se nepolepší skončí v paštice. Pak je otázka co s husou..údajně pokud je spárovaná s jedním houserem dalšího už nepřijme. Aspoň tak mi to říkal chovatel co jsem od něj housera koupil. Tenhle řve a řve ale to je tak všechno. A nevím kde byl problém. Housera jsem koupil na podzim takže měly dost času se seznámit. Navíc tihle dva spolu tvořily pár téměř od začátku.
Všude chodily společně. Vždy dál od hejna.
Popravdě řečeno mě ten návrat k českým husám dost zklamal. Řeknu to popravdě. S těmi husami co jsem choval dejme tomu před 15-20 lety a které byly taky 100% české husy , byly kroužkované a prošly výstavami , to nemám povahově vůbec nic společného. Ano ty původní taky byly hlasité v době toku a vodění housat. Ale co předvádí tenhle to je teda něco šíleného. Vydrží ječet několik desítek minut v kuse i když už tam nic není. Popravdě mě to spíče připomíná husu Štajnbašskou teda až na tu barvu. Ale ty jsou taky takové už od pohledu agresivně nesympatické. No nevím no. Husa je jiná ta sice taky občas zařve ale pak je klid. A ono to taky je u hus normální. Ale tenhle houser to vysloveně ze sebe násilím tlačí. Až mám někdy dojem , že to s ním co chvilku šlehne o zem. Každopádně tady je vidět , že ne všechny sny se plní

A to ten váš houser tu husu hned přijal ? Vždyť se pořád tvrdí jak dlouho se ty husy musí seznamovat ...

24.3.2021 15:00

U mě se spárovali během týdne. Jedna byla přivezena z kmene 1,3 pětiletá. Nevím zatím jak se povedlo páření, houseři jsou hodně mladí. Ale chováním jsou s družkami spjatí, pářili se okamžitě.

24.3.2021 21:43
ančovička1

XXX.XXX.56.104

Matsik napsal(a):
Prosím foto kůzlátek. 🙏

Mam stary mobil,fotak hrozny..tak snad..

24.3.2021 21:43
Meelek

XXX.XXX.14.99

Asi pošlu toho mého vola k tomu vašemu na školení. Má šanci do příštího jara pokud se nepolepší skončí v paštice. Pak je otázka co s husou..údajně pokud je spárovaná s jedním houserem dalšího už nepřijme. Aspoň tak mi to říkal chovatel co jsem od něj housera koupil. Tenhle řve a řve ale to je tak všechno. A nevím kde byl problém. Housera jsem koupil na podzim takže měly dost času se seznámit. Navíc tihle dva spolu tvořily pár téměř od začátku.
Všude chodily společně. Vždy dál od hejna.
Popravdě řečeno mě ten návrat k českým husám dost zklamal. Řeknu to popravdě. S těmi husami co jsem choval dejme tomu před 15-20 lety a které byly taky 100% české husy , byly kroužkované a prošly výstavami , to nemám povahově vůbec nic společného. Ano ty původní taky byly hlasité v době toku a vodění housat. Ale co předvádí tenhle to je teda něco šíleného. Vydrží ječet několik desítek minut v kuse i když už tam nic není. Popravdě mě to spíče připomíná husu Štajnbašskou teda až na tu barvu. Ale ty jsou taky takové už od pohledu agresivně nesympatické. No nevím no. Husa je jiná ta sice taky občas zařve ale pak je klid. A ono to taky je u hus normální. Ale tenhle houser to vysloveně ze sebe násilím tlačí. Až mám někdy dojem , že to s ním co chvilku šlehne o zem. Každopádně tady je vidět , že ne všechny sny se plní

A to ten váš houser tu husu hned přijal ? Vždyť se pořád tvrdí jak dlouho se ty husy musí seznamovat ...

Nemám PC několik let a psaní mi dělá problémy přes ten rozbitý tablet. A tak to vemu stručně. Vím, že jste z Decinska. Cca 30km. Můžu Vám vejce přiblížit i přes tu "prohibici" do Kam. Šenova. To je asi 20km.

Přijmutí od housera nereste. Vy jste nikdy nekoukal po zenskejch, když měla ta Vaše "šestinedělí"? Je to prostě bokovka, ale jinak by za housata a husu položil život. Husa to "asi" "aspoň" pochopí. jen zkušenosti ze sledování chování, který mohou bejt taky mylný. A kdyby jo, určitě se tu nějakej "opravář" najde. A budu za to rád. Budu rád, rád se s někým hádat.

Na Vašem místě bych pod ní prdnul jakýkoliv vejce, změnil housera. A pro sichr si nechal na zimu o jeden kmen navícíc. Třeba i 1-2 dvojmo. Musíte vzít v úvahu, že to není slepice. A může Vám ta husa vydržet i deset let i vic...Nevyhovující pak prodal i s housaty, na jaře. A máte za rok na skoro hotovo. Tak jsem to udělal já.

25.3.2021 09:57

Meelek napsal(a):
Nemám PC několik let a psaní mi dělá problémy přes ten rozbitý tablet. A tak to vemu stručně. Vím, že jste z Decinska. Cca 30km. Můžu Vám vejce přiblížit i přes tu "prohibici" do Kam. Šenova. To je asi 20km.

Přijmutí od housera nereste. Vy jste nikdy nekoukal po zenskejch, když měla ta Vaše "šestinedělí"? Je to prostě bokovka, ale jinak by za housata a husu položil život. Husa to "asi" "aspoň" pochopí. jen zkušenosti ze sledování chování, který mohou bejt taky mylný. A kdyby jo, určitě se tu nějakej "opravář" najde. A budu za to rád. Budu rád, rád se s někým hádat.

Na Vašem místě bych pod ní prdnul jakýkoliv vejce, změnil housera. A pro sichr si nechal na zimu o jeden kmen navícíc. Třeba i 1-2 dvojmo. Musíte vzít v úvahu, že to není slepice. A může Vám ta husa vydržet i deset let i vic...Nevyhovující pak prodal i s housaty, na jaře. A máte za rok na skoro hotovo. Tak jsem to udělal já.

Děkuji za info. Vejce pod husu jsou již na cestě! Děkuji za nabídku.

25.3.2021 13:38
sharingan

XXX.XXX.186.2

Přidám se se svými fotkami párku češek:D Husa mi sedí od sedmnáctého na deseti vejcích. Povahově (v chování vůči mě, produkovanému kraválu atp...) jsou zatím úplně v pohodě. Zejména housera si nemůžu vynachválit...není blbej, je dost kontaktní, s husou vychází, neřve zbytečně, pářil v pohodě, ale žádný rabiák znásilňovač...uvidíme ještě co bude oplozenost, je tedy taky teprv loňský, stejně jak husa.

25.3.2021 16:58
1978milan

XXX.XXX.231.235

Dnes se u nás prosvěcovalo, a jsem mile překvapen. Ze 16 vajec 12 oplozenych.

26.3.2021 04:16

1978milan napsal(a):
Dnes se u nás prosvěcovalo, a jsem mile překvapen. Ze 16 vajec 12 oplozenych.

Gratuluji!

26.3.2021 05:54
1978milan

XXX.XXX.231.235

Gratuluji!

Děkuju, ale dokud se to nevylihne, tak se moc neraduju.
Na druhou stranu mě zklamala pižmovka. Z 15 vajec jen 7 plných.

26.3.2021 10:42
ančovička1

XXX.XXX.56.104

Tak jsem si vcera privezla toho krasavce😁...zatim je v karantene,ale vypada zdrave az moc😁..dneska odcervim a potom vypustim k husickam..snad se jim bude libit.

26.3.2021 12:40
OlafV

XXX.XXX.8.157

ančovička1 napsal(a):
Tak jsem si vcera privezla toho krasavce😁...zatim je v karantene,ale vypada zdrave az moc😁..dneska odcervim a potom vypustim k husickam..snad se jim bude libit.

Že by pomořanský

26.3.2021 12:47
ančovička1

XXX.XXX.56.104

Jj, pomoransky😁..
Uz jsem ho mela delsi dobu vyhlidnuteho,tak to klaplo..😀..je hezci,nez byl na fotkach😇, tak uz koukam po pomoranskych housatech do cisteho hejna..🐥🐥🐥

26.3.2021 12:48
Drznak

XXX.XXX.20.216

Dobrý den,
moje husička loni přišla o hnízdo ve dvanáctém dni sezení tak, že ji jiná husa vyhnala. Přídil jsem jí jiné hnízdo s deseti vejci a vyseděla devět housat. Celkem tedy seděla 43 dní.
Než kupovat housátka, doporučuji sehnat vejce. Husa totiž není slepice.
Zdravím

26.3.2021 14:12
ančovička1

XXX.XXX.56.104

Drznak napsal(a):
Dobrý den,
moje husička loni přišla o hnízdo ve dvanáctém dni sezení tak, že ji jiná husa vyhnala. Přídil jsem jí jiné hnízdo s deseti vejci a vyseděla devět housat. Celkem tedy seděla 43 dní.
Zdravím

Dekuji za dobrou zkusenost..mozna bych ta vejce mohla take koupit,husy ,ktere sedi(tedy snad budou),mam 4 a lihen na husy take😀. Radsi lihnu v lihni..s koupi housat,je to bez starosti😁

26.3.2021 17:34

ančovička1 napsal(a):

Ten je nádherný gratuluji!

26.3.2021 17:44

Drznak napsal(a):
Dobrý den,
Zdravím

Děkuji. Stalo se

26.3.2021 19:03
ančovička1

XXX.XXX.56.104

Ten je nádherný gratuluji!

Dekuji ..a je take moc hodny,mela ho pani,asi jako ja ,tak me hned vzal..rano chvili hrozne rval,ale potom se zklidnil a cely den byl v pohode..zatim je na zahrade,pres plot si povida s husami..moji houseri na nej zarlive rvou, ale ON si z nich nic nedela

2.4.2021 11:50

Dobrý den, chtěla bych se zeptat, jak s housatky. Husa pořád trpělivě sedí, už to má za týden, v neděli nebo v pondělí. Tak jsme přivezli VKCH1 a přemýšlím jak to udělat, až/jestli se vyklubou.
Zatím je husa zavřená v samostatném husníku asi 2x2 metry, aby jí ostatní nerušily. Ostatní husy pořád snáší, ale jinam. Mají takové domečky v chlévě. Husa si sama umí otevřít a jít se najíst a napít do chléva a napást se a vykoupat na zahradu a vždycky se zase vrátí.

1. Až se vyklubou, máme jí pořád dovolit, aby takhle trajdala? Oni asi budou capat za ní, že jo? A nebo jí tam s nimi máme zavřít? Aspoň na pár dní? Jo, chudáci malý budou bez tatínka, husa už nemá housera kvůli lišce. Tak na to bude sama.

2. Housátkům dám krmení a pití do toho malyho husníku. Mám jim tam přidat i obilí pro mámu husu a nebo prostě bude jíst s nima tu směs pro miminka?

3. Loni jsme měli housatka z líhně a normálně jsme je měli v kuchyni u kamen, svítili jim a ven brali v košíku jenom na chvilku když bylo sluníčko. Bude stačit když se o ně bude starat husa a nebo je potřeba jim nějak topit / svítit nebo to nechat na ní?

Děkuji moc za rady

Martina40

2.4.2021 13:54
Martina40

XXX.XXX.243.254

Dobrý den, chtěla bych se zeptat, jak s housatky. Husa pořád trpělivě sedí, už to má za týden, v neděli nebo v pondělí. Tak jsme přivezli VKCH1 a přemýšlím jak to udělat, až/jestli se vyklubou.
Zatím je husa zavřená v samostatném husníku asi 2x2 metry, aby jí ostatní nerušily. Ostatní husy pořád snáší, ale jinam. Mají takové domečky v chlévě. Husa si sama umí otevřít a jít se najíst a napít do chléva a napást se a vykoupat na zahradu a vždycky se zase vrátí.

1. Až se vyklubou, máme jí pořád dovolit, aby takhle trajdala? Oni asi budou capat za ní, že jo? A nebo jí tam s nimi máme zavřít? Aspoň na pár dní? Jo, chudáci malý budou bez tatínka, husa už nemá housera kvůli lišce. Tak na to bude sama.

2. Housátkům dám krmení a pití do toho malyho husníku. Mám jim tam přidat i obilí pro mámu husu a nebo prostě bude jíst s nima tu směs pro miminka?

3. Loni jsme měli housatka z líhně a normálně jsme je měli v kuchyni u kamen, svítili jim a ven brali v košíku jenom na chvilku když bylo sluníčko. Bude stačit když se o ně bude starat husa a nebo je potřeba jim nějak topit / svítit nebo to nechat na ní?

Děkuji moc za rady

Dobrý den,
ad1) Ano, housátka za mámou budou chodit. Buď je nechte zavřená nebo jim otevřete, podle počasí. Nebo je pustťe jen na chvíli pod dozorem, ze začátku, jen třeba přes poledne na sluníčko. Škoda táty housera, ale husička si zvládne odvodit i sama.

ad2) Krmení dejte obě, oni si to přeberou. Máma sezením ztratila, tak si klidně výkrmovku zobnout taky může.
Pozor na napáječku! Housatům dejte podmisku z květináče nebo starý plech, ne pekáč, ten je pro prvních pár dnů moc hluboký, zbytečně se umáčí. Je to sice vodní drůbež, ale není nutné je hned vyráchat.
Pokud má máma pití v něčem hlubkokým, bacha ať se malí neutopí, Dokážou vyskočit docela vysoko do kyblíku, ale pak se nedostanou ven. Nebo tam dát cihlu, kámen, prkýnko po kterém se dobře dostanou ven.
Nezapomeňte na grit nebo písek, potřebujou ho i malí a to docela dost.

Ad) Pokud husa poctivě vyseděla, nechte to na ní, ona ví. Prcky si schová pod sebe do peří a tam je panečku krásně teploučko. Zkusila jste tam někdy strčit ruku? Paráda, jako v peřince.

Hodně zdaru.

2.4.2021 14:33

Martina40 napsal(a):
Dobrý den,
ad1) Ano, housátka za mámou budou chodit. Buď je nechte zavřená nebo jim otevřete, podle počasí. Nebo je pustťe jen na chvíli pod dozorem, ze začátku, jen třeba přes poledne na sluníčko. Škoda táty housera, ale husička si zvládne odvodit i sama.

ad2) Krmení dejte obě, oni si to přeberou. Máma sezením ztratila, tak si klidně výkrmovku zobnout taky může.
Pozor na napáječku! Housatům dejte podmisku z květináče nebo starý plech, ne pekáč, ten je pro prvních pár dnů moc hluboký, zbytečně se umáčí. Je to sice vodní drůbež, ale není nutné je hned vyráchat.
Pokud má máma pití v něčem hlubkokým, bacha ať se malí neutopí, Dokážou vyskočit docela vysoko do kyblíku, ale pak se nedostanou ven. Nebo tam dát cihlu, kámen, prkýnko po kterém se dobře dostanou ven.
Nezapomeňte na grit nebo písek, potřebujou ho i malí a to docela dost.

Ad) Pokud husa poctivě vyseděla, nechte to na ní, ona ví. Prcky si schová pod sebe do peří a tam je panečku krásně teploučko. Zkusila jste tam někdy strčit ruku? Paráda, jako v peřince.

Hodně zdaru.

Super, díky moc za rady 👍 udělám to přesně tak

2.4.2021 17:51
1978milan

XXX.XXX.231.235

Tak té naší princezně chybí 3 vejce. Z 12 jich má 9. Buď to něco odtáhlo a nebo to roznačkala, což je pravděpodobnější, protože některá vejce má tokové zalepené.
Tak nějak čím dál víc zjišťuju, že líheň je líheň.

2.4.2021 18:21

U nás to zase vypadá, že nikdo jiný asi sedět nechce 😬. Ostatní sice snášejí, ale nijak se k sezení nemají. Takže jsme tenhle týden přivezli líheň a včera jsem jí naložila. Ale zase jsem z ní ve stresu, každou chvíli běhám kontrolovat vlhkost a teplotu... Pořád holkám nechávám ve sklepě hromádku vajec, kdyby si to rozmyslely, ale nevím. A k tomu mi dneska liška odtáhla slepičku z louky 😞 A to byly puštěný jen chvíli.

2.4.2021 18:38
1978milan

XXX.XXX.231.235

U nás to zase vypadá, že nikdo jiný asi sedět nechce 😬. Ostatní sice snášejí, ale nijak se k sezení nemají. Takže jsme tenhle týden přivezli líheň a včera jsem jí naložila. Ale zase jsem z ní ve stresu, každou chvíli běhám kontrolovat vlhkost a teplotu... Pořád holkám nechávám ve sklepě hromádku vajec, kdyby si to rozmyslely, ale nevím. A k tomu mi dneska liška odtáhla slepičku z louky 😞 A to byly puštěný jen chvíli.

Nám se zase ztratil pižmák, takže nejspíš taky liška. Jenže on odmítal dát se na noc zavírat, tak nocoval na potoce. Byl venku víc jak měsíc, až tento týden.
Lišky už asi mají mladé.
Naše ostatní husy se taky sedět bechystaji a já jsem celkem rád. Stejně bych je nenasazoval. Po velikonocich půjdou vejce do líhně.
Tu první husu jsem nasadil, že sedla tak brzo. Snesla jen 8 vajec a zasedla. Tak dostala šanci. Jsou to pomořanky, tak jsou asi těžký a vejce rozmačkaji.
Z líhně snad těch 30 housat bude a to nám stačí. Pod husu už nasazovat nebudu. A ještě ke všemu ona je jak saň.,
Když jdu k ní ke hnízdu, tak by mě snad zabila.

2.4.2021 19:14

Já jsem zase chtěla, aby jich sedělo co nejvíc. Ať se postarají sami a navíc mi všichni tvrdili, že líhnutí hus v líhni je složité a že se to napoprvé většinou nepodaří. No ale nakonec jsem si řekla co s těma vejci... Takže to zkoušíme.

U nás to byla liška na 100%, slyšela jsem volat kohouty a viděla jak holky běží do kurníku, ale jedna chyběla. Šla jsem jí hledat a dole na louce peří a psi šli po stopě asi kilometr do lesa, každou chvíli kropenaté peříčko, a nakonec hromádka peří a jeden malej žloutek 😕 Pak jeden pes ztratil stopu. Druhej šel někam napřed, tak doufám, že aspoň on jí našel a vyndal jí za mě. Ať se nevrací

2.4.2021 19:26
1978milan

XXX.XXX.231.235

Nám zase zabíjí slepice jestřáb. Od podzimu už 5 ks.
Pořídili jsme umělého výra, uvidím jestli to zabere.
Ale z lišek mám taky strach. My jsme přímo u lesa, bývalý mlýn.
Ale tchán myslivec mě ubezpečoval, že u nás je lišek málo. Ale nevím nevím teda.

2.4.2021 19:57

U nás je jestřáb taky, nad výběhem mají volieru, ale teď, jak už je tráva, tak jsem je začala aspoň na chvíli pouštět na louku a tam se uhlídat nedají. Aspoň že jestřáb nebere husy, ty jsou na louce pořád. My jsme na samotě na louce uprostřed lesa, takže tady žije úplně všechno. Včera jsem vyháněla slepice z narcisek a hřála se tam zmije.

2.4.2021 20:21
1978milan

XXX.XXX.231.235

Havěti máme taky plno. Včera vylezly už ještěrky a žáby. Vylakalo je sluníčko.
Jinak na drůbež máme taky voliery, ale přece je nebudu mít zavřené, když je všude takovej výběh.
Pouštím je ráno v 7 a zavírám tak v 15 hodin. V létě později.

2.4.2021 20:35
ančovička1

XXX.XXX.220.111

Ivus,lihnuti v lihni neni slozite,jen musite mit tu spravnou lihen..ja jsem asi 20let..(to to leti),lihla do lonska v Bios 09, stare,plechove, rocne asi 50 housat..lihla se krasne..v tech novych, plastovych to jde opravdu hur, pro zacatecnika vubec nedoporucuj, ale jde to...pod husami jsem take lihla,ale je s tim vice prace a starosti..
Dneska jsem chtela zkontrolovat pizmovce vajicka,ale silne jsem narazila na tygra!..jak jsem sahla pro vejce,zakousla se mi do ruky I s rukavem,pri vycouvani se mi drzela za rukav a nemohla jsem ji setrast😂asi me chtela stahnout s kuze😂..vyhrala,musela jsem ustoupit😁..vajicko jsem prosvitila,uz se tam kacatko trepalo, a s respektem rychle vratila tomu tygrovi..pritom je to takova hodna kacenka😀

3.4.2021 00:34
reznade

XXX.XXX.216.38

ančovička1 napsal(a):
Mam stary mobil,fotak hrozny..tak snad..

Pěkná kůzlata. Naše hnědá koza bude rodit teď během velikonočního víkendu, tak uvidím kolik dá kůzlat. Posledně měla dvakrát po 3 kůzlatech.

3.4.2021 07:02
ančovička1

XXX.XXX.220.111

reznade napsal(a):
Pěkná kůzlata. Naše hnědá koza bude rodit teď během velikonočního víkendu, tak uvidím kolik dá kůzlat. Posledně měla dvakrát po 3 kůzlatech.

Dekuji😀..hezky rostou a jsou jako certi..deti maji zase zabavu😁..tak Vam preji,at I u vas ,to dobre dopadne🐐🐐🐐

3.4.2021 09:00

U nás je jestřáb taky, nad výběhem mají volieru, ale teď, jak už je tráva, tak jsem je začala aspoň na chvíli pouštět na louku a tam se uhlídat nedají. Aspoň že jestřáb nebere husy, ty jsou na louce pořád. My jsme na samotě na louce uprostřed lesa, takže tady žije úplně všechno. Včera jsem vyháněla slepice z narcisek a hřála se tam zmije.

tak to by mě vezli...

6.4.2021 18:34
reznade

XXX.XXX.216.38

ančovička1 napsal(a):
Dekuji😀..hezky rostou a jsou jako certi..deti maji zase zabavu😁..tak Vam preji,at I u vas ,to dobre dopadne🐐🐐🐐

Naše koza porodila včera opět 3kůzlata, ale jedno bylo bohužel mrtvé. Tak máme dvě
, ale aspoň se nebudou strkat pod kozou tak , že je začne brzo vyhánět.

6.4.2021 20:48

Prosím vás ještě se chci zeptat - husa, která čeká housátka, je oddělená od ostatních hus v takovém malém dřevěném husníku asi 2x2 metry, kde ale není okno. Ostatní mají hnízda ve stáji kde okno je, ale ona si prostě na snášení vybrala ten dřevěnej domeček 😬. Oni tam vlastně chtěly snášet všechny dokud jsme jim to nezatrhli. Tma tam není, jsou tam normálně škvíry mezi trámy, kudy vidí ven a kudy jde i trocha světla, ale okno tam není. Na sezení jí to očividně nijak nevadí, ale co až budou housatka? Máme jí tam nechat? Nebo jí máme nějak domutit přesunout? Děkuji

6.4.2021 21:20
ančovička1

XXX.XXX.220.111

Nechte ji tam a budte rada,ze se ji tam libi a bude tam sedet..sero huse nevadi a nez se housata vylihnou,za mesic,bude uz teplo a kdyz kolem kulnicky udelate ohradku, muzete mit otevrena dvirka,aby si rodinka chodila sama ven a zpet..
Hlavne nepremistovat!!..to by take nemusela zasednout vubec..

6.4.2021 21:26
1978milan

XXX.XXX.231.235

Ivus se spíš ptala, co až se to vylíhne.
Já přenesu husu s housaty, ale i kachny s kachňaty do chlívka. Asi na těch 14 dní, až trochu zesílí.
2 x2 metry se mi zdá málo, aby tam mohly být zavřený, když bude třeba hnusný počasí.

6.4.2021 22:10

Ano, myslela jsem až se vylíhnou.
Ono je to docela prostorný 2x2, běžně tam spalo těch dospělých hus klidně 8, z nějakého důvodu to tam mají radši než ve chlívě, kde okno je. Takže ten dotaz byl spíš k tomu, že tam nesvítí slunce. Jinak východ z toho husníku není přímo ven na trávník, ale do takové chodby mezi chlív/zahradu/louku. Jinak husy na noc necháváme v celém tom arealu chodba, chlív, husník ať si vyberou, kde chtějí být. Akorát teď ten husník necháváme jen pro ty sedící a ostatní mají hnízda v chlévě.
Takze říkáte lepší až se vylíhnou husu i s miminama přestěhovat do chlíva? A nějak tam oddělit od zbytku hejna aby měli klid?

6.4.2021 22:22
Meelek

XXX.XXX.14.99

Zdravím. A co třeba. Až budou vylíhnutá jim tam natáhnout svetlo přes prodlužovák a nějakou 5w žárovku, s ohledem na nějakou bezpečnost...el. proud. Taková improvizace. Dá se toho vymyslet spousty. Nejblíž mi je, to co psala "ančovička"..

Já si zrovna dnes večer přetáhnul celou rodinku do chlívku taky cca 2x2m. Nejdříve jsem posbíral housatka za veliký, veliký nevole housera. Odbočka.. Jak se začala líhnout a pipat, přestěhoval se do dřevěného domečku se sezením, k huse. A nehnul se od ní na krok od včera. Ale dobrý. Párkrát to zkoušel na rukávu. Pak jsem mu pohrozil pohlavkem a jen se kroutil jak vystrašená zmije.

Pak..Pak do podpaží husu, v prenosce housatka a houser pár metrů za mnou, s hlavou u země, cupital poslušně až do chlívku.

Čekal jsem, že dopadnu špatně - husa snášela přes ty velký mrazy (vejce jsem sbíral studený jak psi čumák), pak mi přestala na cca 2 týdny. A pak donesla zbylých 5 ks, myslím. A dnes překvapení...z 11ks bylo 11 oplozených ( většinou aspoň to první jsem mival čistý..) a 10 housatek. Asi ta strouhaná řepa...

Ve chlívku je nechávám do prepereni, plus je pouštím každý den na zelený, až je to možný..za dozoru. Až mají peří jdou zpět na potok. Dřív se o puštění navolno nepokouším, potok má vysoký břehy a pak stačí málo ajeto...

6.4.2021 23:06
ančovička1

XXX.XXX.220.111

1978milan napsal(a):
Ivus se spíš ptala, co až se to vylíhne.
Já přenesu husu s housaty, ale i kachny s kachňaty do chlívka. Asi na těch 14 dní, až trochu zesílí.
2 x2 metry se mi zdá málo, aby tam mohly být zavřený, když bude třeba hnusný počasí.

Jj,nejak jsem se rozepsala o hnizdeni..ale tech 14 dni by to housata mohla zvladnout v kulnicce nebo tom husniku a dobry napad, Meelek,zavest elektrinu,aspon na cas,aby se housata za svetla nazrala a napila..ja kdyz lihnu v lihni a venku je jeste zima,mivam housata aspon tyden v kuchyni😁, v preklizkove odchovne se zarovkou, pod mym stalym dohledem😁..potom jsou rozmazlena a stale za mnou behaji😁..
Ale husa se postara dobre,hlavne,aby bylo teplo a housata neprostydla na studene a mokre podlaze..

8.4.2021 07:05
ančovička1

XXX.XXX.220.111

Ivus, co husa,sedi dobre a kdy se maji housata lihnout?..

8.4.2021 07:31

Husa sedí perfektně, až si říkám, jestli už by se neměla začít chodit koupat častěji. Aby tam měli vlhko. Jde jenom jednou za den úplně na chviličku. Teď je u nás zase přes deset cm sněhu, tak žádnou pastvu by asi zase nevyhrabala. Snad dělá dobře, že sedí takhle pečlivě. Je jí teprve rok, tak to dělá poprvé. A sama je z líhňe tak ani nemá zkušenosti s vlastní maminkou. Vejce má od pátku 4 týdny zpátky. Tak čekám, že by se měli vyklubat v neděli nebo v pondělí.
Podlužovacku a lampičku bychom tam měli být schopní natáhnout aby měli na zobání světlo.

8.4.2021 08:56
ančovička1

XXX.XXX.220.111

Ivus, mate to krasne zarizene..a hlavne,jestli dobre koukam,mate potok!!
Ja ted shanim "piskoviste" 1x1 m,pro husy na koupani,sehnala jsem jen modre,coz se mi nelibi..moje mlade housery jsem vyhodila,pujdou do mrazaku, novy houser Edy pojima husicky,radost pohledet😂..po tech dvou houserech,10 vajec,vsechna cista😕..
Jen ted budu shanet cista,pomoranska housata nebo dve husicky na pristi rok😇
Tak Vam i huse drzim palce,at se vylihne co nejvic housatek😀🐣

8.4.2021 09:36
ančovička1

XXX.XXX.220.111

Ivus,to mate 3 housery na 3 husy?..ja mivam na 3 husy jednoho..oni se houseri shazuji pri pojimani s hus..mate dobrou oplozenost?

8.4.2021 09:53

Máme spíš takový potůčky, několik, na jednom mají malou přehradu, jenže nám soustavně rozebírají hráz, vykusujou z toho jíl a kamínky, tak je to teď spíš taková hlubší louže. V létě jim to asi zase vypravíme.
Co se oplozenosti týče tak vám přesně řeknu v pondělí, ale podle toho, co jsem v nich viděla, tak vypadaly oplozene všechny. Ale dělala jsem to poprvé, tak uvidíme.
Teď máme 5 houserů a 7 hus. Ale úplně se všichni nekamarádí. Chodí většinou rozdělení na 2 skupinky. 3 houseři chodí pořád s 1 husou, myslím že jsou ještě mladý než aby věděli co mají dělat. Dva z nich půjdou do pekáče. V druhé skupince nám chodí 2 houseři a 5 holek a ty vypadají spokojeně, navzájem se neperou. Akorát dvě holky mají úplně okousané hlavy, jedna plešku a jedna jizvy za očima. A pak je tu máma husa, která je teď kvůli lišce sama 😕. Snad se jí a housat někdo ujme.

8.4.2021 10:23
ančovička1

XXX.XXX.220.111

..tolik?😱..ale porad je to moc houseru..ty dva housery urcite zabijte,husy jsou potom chudaci,orvane a zbytecne obtezovane..tak budu drzet palce,at se vylihne hodne housat,urcite je dobre prodate..( husa k odvodeni housat housera nepotrebuje) ja jeste nemam nic a uz se me lidi ptaji,jestli budou housata na prodej😂
Ten potok je parada,velka vyhoda..my mame nastesti vlastni studnu,tak je pro zvirata vody dost..ale potok nebo rybnicek,to je sen..😇

11.4.2021 11:04

Dobrý den, dneska nám sedí husa 30. den, ale pořád se z pod ní neozývá žádné pípání. Když se dneska byla projít, tak jsem hnízdo kontrolovala. S vejci jsem nijak nehýbala, jen jsem koukla, že se zatím nijak neklubou. Byly krásně teplé a voňavé, ale jsem trochu nervózní, že ještě neštěbetají. Je to normální? Je možné, že jim to potrvá déle? Jsme na horách a je tu celkem zima, sníh roztál až včera.
Jinak ze stejných vajec mám teď v líhni 10. den a dneska jsem prosvěcovala a byly jen 2 čisté.

Přidejte reakci

Přidat smajlík