oldrich9879

XXX.XXX.161.181
Dobrý večer, chcel by som sa opýtať, očkujete nejakým spôsobom alebo liečite preventívne prepelice (plemeno Faraón) po vyliahnutí? Ak áno, ako a čím?
V drobných zájmových chovech drůbeže není třeba léčit. Alespoň já tak činím a jen selektuji, vyřazuji cokoliv, co se začne "tvářit" nedobře. Veškeré vakcinace a léčby jsou nutné v produkčních chovech, kde koncentrace zvířat je vysoká. V drobnochovech by měla mít zvířata dost prostoru a přiměřenou stravu a hygienu. Možná někdo něco podává a nebude se mnou souhlasit. To je na každém chovateli co chce.
oldrich9879

XXX.XXX.161.181
jo012810
napsal(a):
V drobných zájmových chovech drůbeže není třeba léčit. Alespoň já tak činím a jen selektuji, vyřazuji cokoliv, co se začne "tvářit" nedobře. Veškeré vakcinace a léčby jsou nutné v produkčních chovech, kde koncentrace zvířat je vysoká. V drobnochovech by měla mít zvířata dost prostoru a přiměřenou stravu a hygienu. Možná někdo něco podává a nebude se mnou souhlasit. To je na každém chovateli co chce.
Ďakujem za reakciu.
Chcel som vedieť, či je nejaké ochorenie prepelíc, ktoré sa vyskytuje často a či existuje očkovacia látka na takéto ochorenie. Lebo aj tu na ifaune som čítal nejaké staršie diskusie, v ktorých chovatelia opisovali, že im začali vo väčšom množstve prepelice umierať pár dní po vyliahnutí.
Takúto skúsenosť s úhynom väčšieho množstva prepelíc nemáte?
oldrich9879
napsal(a):
Ďakujem za reakciu.
Chcel som vedieť, či je nejaké ochorenie prepelíc, ktoré sa vyskytuje často a či existuje očkovacia látka na takéto ochorenie. Lebo aj tu na ifaune som čítal nejaké staršie diskusie, v ktorých chovatelia opisovali, že im začali vo väčšom množstve prepelice umierať pár dní po vyliahnutí.
Takúto skúsenosť s úhynom väčšieho množstva prepelíc nemáte?
Nemám. Japonské křepelky jsou na tom zdravotně dobře a nevyskytuje se u nich nějaká onemocnění. Mají krátký život, krátký trávicí trakt. Jak psala výše Věrka, není třeba léčit. I já po vylíhnutí dávám černý čaj a to i kuřátkům od slepic a odchovávám na roštěch. Na co je třeba dbát, je jejich agresivita vůči sobě. Proto chovný kmen s kohoutkem si stavuji co nejdříve a ponechávám spolu po celou dobu jejich života. I tak se někdy stane, že jedince začnou klovat a pokud se včas nezasáhne, ubijí jej k smrti.
Já mám zkušenost s hromadným úhynem křepelek jenom jednou. Když došla směs pro křepelky a můj muž na mlýnku udělal šrot ze pšenice a dal jim to. Křepelkám se zacpala střeva a začala hromadně hynout.
Sem tam jsou hromadné úhyny taky, když jim dá někdo podestýlku, které se nazobou a to samé, zacpou se jim střeva.
U dospělých přichází v úvahu ohrožení čmelíky, pokud je máte poblíž slepic. Určitě by se ještě něco našlo. Ale asi základ je ta strava a hygiena chovu.
oldrich9879

XXX.XXX.161.181
Ďakujem za odpovede. A môžem sa ešte opýtať, pri liahnutí prepelíc otáčate vajíčka hneď od začiatku (od prvého dňa) alebo ich po vložení do liahne začínate otáčať až neskôr? Poprípade akú odporúčate teplotu a vlhkosť pri liahnutí? Našiel som viacero zdrojov, ktoré uvádzali rôzne teploty a vlhkosti.