Mam slepice hybridky. Uz vloni jsem koupila 4 sacky vapenneho gritu Mikros, ale nemuzu prijit na to, jak jim ho davat, aby to jedly.
Extra gritnik miska - nezajem. Zamichane do ranni michanice - zustane to tam. Na misto, kam jim davam rozmelnene skorapky, ktere vyjma 1 miluji, jsem jim zaroven rozhodila i grit - nezajem...
Mate prosim nejaky jeste jiny zpusob, ktery vam funguje a ja bych zkusila?
janapiglet
napsal(a):
Mam slepice hybridky. Uz vloni jsem koupila 4 sacky vapenneho gritu Mikros, ale nemuzu prijit na to, jak jim ho davat, aby to jedly.
Extra gritnik miska - nezajem. Zamichane do ranni michanice - zustane to tam. Na misto, kam jim davam rozmelnene skorapky, ktere vyjma 1 miluji, jsem jim zaroven rozhodila i grit - nezajem...
Mate prosim nejaky jeste jiny zpusob, ktery vam funguje a ja bych zkusila?
Myslím, že když ho budou potřebovat, tak si zobnou.
Já v létě nedávám - mají velký výběh, v zimě, když jsou zavřené v kurníku (při mrazech), dávám jim to to normálního krmítka a sypu na to krmení (pšenice, granule pro nosnice) a ono se to celkem rychle ztratí.
Ale skořápky taky upřednostní ... tak to třeba těm Vašim stačí ... poznáte to podle vajec.
honzapm
napsal(a):
Kdo krmí směs, grit nepřidává (je ve směsi).
Kdo krmí směs a má výběh, grit nepřidává - je ve směsi i venku.
Kdo nemá výběh a ani směs, ten ho přimíchá třeba do vlhké míchanice,
prosype nastrouhanou mrkev, řepu, vař. bram aj. Samotný ho přijímat nebudou.
Souhlasím se vším až na tu poslední větu ... i s vědomím Vašich velkých zkušeností.
Pokud nebudou mít slepice jiný zdroj, tak budou grit přijímat minimálně jako zdroj kamínků, které jsou potřebné pro zpracování krmiva v žaludku... a ten vápník se samozřejmě bude uvolňovat.
Dekuji Vam obema za rady, zase jsem o fous chytrejsi jsem zacatecnik na slepicky - ucim se ted porad neco.
V zime jsou doma v pokoji, ted uz chodi ven tak na 5 hodin, az prestanou velke mrazy, budou uz venku ve svem kurniku s vybehem travy atd. Ano, rady zobou venku i kaminky.
I kdyz maji denne smes pro nosnice, i tak jsem mela po case problem s tvrdosti skorapek - proto jsem koupila i ten grit, ale pomohly me ty smesi vitaminu (diky ifaune ). Plastin maji nejradsi, pak Roboran D a nejmene Mikros - asi jsem ty holky zmlsala.
Dekuji, tak snad nejak casem ten grit snedi a uz ho nebudu kupovat.
Nesouhlasím, že grit je ve směsi, nevím teda výrobce co by to tam dával, jedině že tam dají písek a ten není napsaný v složení. Směs obsahuje vápník a ten je hlavně obsažen v popelu co přidávají do krmných směsí. Teoreticky stačí dávat směs a slepice mají v celku dobrý příjem vápníku. Prakticky je lepší dávat směs i grit, jak se tu psalo minimálně zdroj kamínků, který je lepší pro příjem potravy. A většinou slepice zezobe gritu jen co potřebuje.
Ještě pro vysvětlení:
Grit= drcenný vápenec na nějakou frakci = uhličitan vápenný.
Směs obsahuje uhličitan vapenný, ale to neznamená, že je to grit. Může být taky rozdrcený vápenec, ale třeba už na prášek(menší frakci) a to už není grit. Nebo můžou přidávat uhličitan vápenný třeba v tom popelu a to taky není grit atd.
servis62
napsal(a):
Moje zkušenost je dávat směs i grit, vajíčka jsou mnohem pevnější, než jen po směsi.
Grit je vápník a ten je obsažený ve směsi. Nikoliv však v popelu, ten tam nedává nikdo, žádný výrobce. To co se udává ve složení krmné směsi jako podíl popelu není popel skutečný, ale jsou to složky které organizmus slepice nestráví a jenom projde.
horal
napsal(a):
Grit je vápník a ten je obsažený ve směsi. Nikoliv však v popelu, ten tam nedává nikdo, žádný výrobce. To co se udává ve složení krmné směsi jako podíl popelu není popel skutečný, ale jsou to složky které organizmus slepice nestráví a jenom projde.
To není úplně přesné - v tom obsahu popelu je zahrnutý i vápník viz. https://www.zvireci-potreby.cz/popel-popeloviny-v-krmivech-a1430 a grit není vápník - je jenom jeho zdrojem (ať už je to rozdrcený vápenec, ulity měkkýšů nebo jiné).
V popelu z minerálních topiv je více minerálních látek než si myslíte, normálně hodně výrobců to používá, protože je to levný zdroj užitečných látek pro organizmus. A nevěřím, že slepice nic nestráví z toho popelu, už jen ten vápník je tam. A grit není jenom vápník, to byste jim mohl sypat místo gritu vápno. Grit je rozdrcený vápenec na určitou frakci.
Uživatel s deaktivovaným účtem

Vápno taky není jen vápník :-)
Vápník se v elementární formě přirozeně nevyskytuje.
Štefan1
napsal(a):
To není úplně přesné - v tom obsahu popelu je zahrnutý i vápník viz. https://www.zvireci-potreby.cz/popel-popeloviny-v-krmivech-a1430 a grit není vápník - je jenom jeho zdrojem (ať už je to rozdrcený vápenec, ulity měkkýšů nebo jiné).
Rozhodně to ale není popel z nějakých minerálních topiv.
horal
napsal(a):
Rozhodně to ale není popel z nějakých minerálních topiv.
To pochopitelně ne ... a je to vysvětleno i v tom odkazu. Je to minerální (nebo anorganická) složka, která je obsažena v krmivu. A v této složce je obsažen i vápník ... kromě mnoha dalších (nespalitelných složek).