Moc prosím o radu. Mám první rok krůty (šedě divoké české), jednoho krocana a dvě krůty. Jedna začala snášet, ale ne do hnízda, ale mezi hřady na trusný stůl. Mám ji zavřít přímo na hnízdo, nepošlape vejce, které zrovna snese...? Mám hnízda pod trusným stolem z přepravek na ovoce.
A prosím ještě: mám oddělit krocana, aby krůtu neobtěžoval, nebo můžu nechat vše přírodě? - Samozřejmě vejce odebírám, mám už čtyři.
Předem velice děkuji a ať se vám daří!
pokud nechcete aby nesla mezi hřady, zkuste je ráno něčím překrýt a odkryjte až před večerním hřadováním. Na hnízdo ji nezavírejte, vejce odebírejte a nahrazujte podkladky , zabráníte tím ztrátám. Odebraná vejce uložte do proložek, 2x denně naklápějte a vraťte krůtě až bude alespoň 2 dny sedět na hnízdě.
Je to individuální - některý krocan je schopný šlapat po krůtě i na hnízdě (vejce zničená),
jiný kontroluje opodál. Totéž s odchovem - některý upřednostní pojímání nebo pokusy o něj hned po té, co krůta vysedí. Já nechával sedět krůtu solo a pak ještě cca 10-14 dní, než se krůťata rozběhají a jsou schopna uhnout nebo jakéhosi úsudku, pak spojím přes den do výběhu, na noc je krůta s mladými solo.
V létě i v třicítkách je v maštali 19 stupňů nebo méně, takže jim tam dám infralampu
a pití nedaleko ní, aby neměla krůťata průjem ze studené vody.
I krůty jsou jiné - některou musíte každý den sundat, aby se vůbec nažrala a napila a vyprázdnila,
protáhla a jiná si puštění vyžaduje a klidně se i vypopelí a vůbec zpět nespěchá.
Některé krůty jsou schopny na hnízdě chcípnout, doslova.
Ke konci sezení zajistěte nějakou mělkou vodní plochu (aspoň 5 l pekáč nebo větší),
krůta si tam stoupne - chladí si nohy - a zároveň zvyšuje vlhkost ve hnízdě.
Během sezení se krocan věčně předváděl v okně, tak si tam odrbal ocas
a krůta si ocas odrbala tím, že seděla pořád u zdi. Musel jsem jí hnízdo
upravit. Je dobré, aby měla velké mělké hnízdo, jinak tam hamtne (skočí)
a může nakřápnout vejce. Do bedny na ovoce jí dejte do rohů po cihle,
ať to nepřevrátí a vystelte tak, aby nebyl moc hluboký důlek (vyšší tlak
vajec na sebe, vyšší tlak krůty na vejce).
Před líhnutím zkontrolujte rohové hnízdo a dostelte rohy tak,
aby tam mokré krůtě nezapadlo a neustydlo.
Nejlepší je z cihel nasucho udělat hnízdo, i mělké.
Jinak proti černohlavosti, při společném chovu krůt a slepic, se mi opakovaně
osvědčil řebříček, nastříhat nebo nasekat na malé kousky a pro krůty zchutnit
do míchanice nebo bíl. jogurtem aj.
Krůta během vodění krůťat začala znovu snášet, tak mladé než snesla hlídal krocan.
Do konce sezony snesla 105 vajec, na která nesedla. Celkem za sezonu 20+105 vajec.
(od Lydie)
Tak nakonec jsem krůty přemluvil a snášejí do hnízda, bohužel obě do stejného... (na fotce je jen chvilková a mnou nucená návštěva druhého hnízda) Ale snad se rozdělí, když první krůta zasedne natvrdo a jedno hnízdo obsadí. Ať se daří všem!
kamil.č
napsal(a):
Prosím, už vám sedí krůty? Mám dvě prvničky, jedna už se snad chystá...
15 vajec pod jednu českou šedě divokou bude akorát?
Děkuji a přeji pěkné dny!
Pokud jste se již rozhodl pro přirozený odchov (věřím, že jste si nastudoval všechna pro a proti) mohu pouze doporučit zajištění absolutního klidu sedícím krůtám a zajištění občasného opuštění hnízda (některé krůty jsou schopny uhynout na hnízdě - nežerou, nepijí, nemají pohyb).
Při výběru vajec vyřaďte všechna s jakkoli porušenou nebo zeslabenou skořápkou. Krůta je těžká a případně rozbité vejce Vám může znehodnotit celé hnízdo.
Pokud jste se ještě nerozhodl.... Zvažte to...
pastevecovci
napsal(a):
Pokud jste se již rozhodl pro přirozený odchov (věřím, že jste si nastudoval všechna pro a proti) mohu pouze doporučit zajištění absolutního klidu sedícím krůtám a zajištění občasného opuštění hnízda (některé krůty jsou schopny uhynout na hnízdě - nežerou, nepijí, nemají pohyb).
Při výběru vajec vyřaďte všechna s jakkoli porušenou nebo zeslabenou skořápkou. Krůta je těžká a případně rozbité vejce Vám může znehodnotit celé hnízdo.
Pokud jste se ještě nerozhodl.... Zvažte to...
Ano, už jsem se rozhodl. Děkuji moc za rady a za ochotu. Budu rád, když mi někdo poradí i s počtem vajec. Pěkné dny!