Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
19.3.2021 18:42
Prudenza

XXX.XXX.9.142

Dobrý den všem drobnochovatelům, chtěl bych se zeptat a poprosit o radu,zda bych měl vejce před vložením do líhně nějak umýt,nebo se do toho raději nepouštět.vsem chovatelům děkuji za případné rady a zkušenosti

19.3.2021 18:51
OlafV

XXX.XXX.35.107

Nemýju, ovšem mám vajec hodně,tak si vybírám čistá bílá a váhově doporučená.Dřive jsem je zlehounka ošmirgloval za sucha.

19.3.2021 18:59
ančovička1

XXX.XXX.4.62

Take vybiram pekna a cista vejce,ale kdyz jsou zaspinena vejce od blata,v tomto pocasi se obcas stava, tak vejce umyji v teple vode..neni problem, nicemu to neublizi..vyzkouseno.

19.3.2021 18:59
Prudenza

XXX.XXX.9.142

Děkuji, někde jsem také četl že se dají jen zlehka houbičku otřít na sucho,ale zrovna tak jsem četl že je někdo omývá vlažnou vodou a z toho mám trochu strach.vejce jsou špinavá jen trochu, žádné nánosy bahna nebo tak něco.budu poprvé líhnout tak jsem takovej nervózní jestli postupují dobře

19.3.2021 19:03
ančovička1

XXX.XXX.4.62

Take myju houbickou, staci omyt uspinene misto,oplachnout teplou vodou,nemusite se bat..lepsi,nez do lihne zatahnout nejakou infekci..

Uživatel s deaktivovaným účtem

19.3.2021 19:10
Uživatel s deaktivovaným účtem

https://www.lihne.cz/desinfekce-brinsea-100-ml/
Používám dle návodu. Doporučuji.

19.3.2021 19:16
Prudenza

XXX.XXX.9.142

Super,moc děkuji za příspěvek, určitě vyzkouším

19.3.2021 19:25
veraboskova

XXX.XXX.0.235

Když jsou vejce jenom malinko špinavá, tak je očistím nožíkem. Když jsou vejce víc špinavá, tak si připravím v jednom umyvadle vlažnou vodu cca 35 stupňů, a v druhé malé misce Ivasan desinfekci naředěnou do vody. A následně kuchyňský plastový cedník.
A pak jedu zprava doleva. Začnu od nejčistších vajec. Lehce ponořím ve vlažné vodě, a položím zpátky na proložku. Takhle si namočím cca 5 vajec. A pak zase vezmu to jedno namočené, a ponořím ho do vody a očistím měkkou stranou čisté nové houbičky. Nesmím tlačit, jemně. Když je to očištěné, tak ponořím na chvilku vejce do menší misky s desinfekcí. Pak vyndám a dám do plastového cedníku. Takhle si připravím cca 10 vajec a odnesu je do líhně. Podle potřeby si vyměňuju vlažnou vodu v umyvadle.
Pokud je vejce od bahna, tak je čistím, pokud jsou vejce od hov.n,, tak je jako násadovky nepoužívám.
Důležité je používat tu vlažnou vodu. Postup jsem odkoukala z diskuse na lihne.cz

19.3.2021 19:26
Prudenza

XXX.XXX.9.142

Budu líhnout v čínské lihni, takže tak trochu loterie,ale snad se dočkám za 3tydny kuřátek a snad nenadělám moc kopanců, i když žádnej učenej z nebe nespadl,tak držte palce ať se vylíhne vše co ma

19.3.2021 19:59
petraodlesa

XXX.XXX.40.118

Prudenza, můžeme Vám držet palce na rukou i nohou...jen jestli to Číňan pochopí.🙈
Jinak desinfekce je vhodná, když máte v jedné várce vejce od více dodavatelů.

20.3.2021 10:43
Prudenza

XXX.XXX.9.142

No Číňan to snad pochopí ,tedy spíš je to moje zbožné přání ale někdo tu psal,že se dá líhnout třeba i v krabici od bot,tak snad se i mě aspoň něco vylíhne v krabici z Číny

housátko

20.3.2021 13:14
housátko

XXX.XXX.24.237

Dobrý den vejce zásadně nemyji , kupuji brusné houbičky (měkké) a těmi to jde krásně od ruky .
Mám již dvě líhně ale stále mám vajec nazbyt .
Našel by se v okrese Trutnov chovatel , který má volnou kapacitu ve spolehlivé líhni na minimálně 50 husích vajec ?
Za úplatu nebo za podíl na vylíhnutých housátkách - SPĚCHÁ .
Předem děkuji za kladné odpovědi .
Můj tel:737 98 19 49 , po případě email jirimachek3@seznam.cz .

20.3.2021 15:56
kastef

XXX.XXX.23.69

já umývám teplou vodou ,a vše OK.

20.3.2021 19:12
začátek

XXX.XXX.4.22

Taky je myju, tedy špinavé pod tekoucí vodou vlažnou,používám drátěnku na nerez nádobí a pak namočim v dezinfekčnim rostoku Ivasan 1%.

21.3.2021 08:55
Prudenza

XXX.XXX.9.142

Tak jsem je umyl a vložil do líhně a teď už jen čekat a věřit že se vylíhnou za 3tydny budu moudřejší, i když vím že těch aspektů proč by se líhnutí nemuselo podařit je pochopitelně víc.

21.3.2021 10:48
petraodlesa

XXX.XXX.40.118

Prudenza napsal(a):
Tak jsem je umyl a vložil do líhně a teď už jen čekat a věřit že se vylíhnou za 3tydny budu moudřejší, i když vím že těch aspektů proč by se líhnutí nemuselo podařit je pochopitelně víc.

Začátky jsou těžké, také se pořád učím. Držím palce 👍

21.3.2021 12:31
Prudenza

XXX.XXX.9.142

Máte pravdu,začátky jsou vážně těžké . člověk by chtěl mít nejlépe 100% úspěšnost při líhnutí,ale ani pod kvočnou není vždy vše jen o úspěších.spis lidé moc přemýšlí jak vše zdokonalit a přitom se dopouštíme více chyb než by bylo zdrávo,viz časté otvírání líhně a podobně.no nikdo nejsme dokonalý,ale ten pocit, když se klubou kuřátka je k nezaplacení tak zbývá jen doufat, že nějakého úspěchu se každý dockame

21.3.2021 12:40
Prudenza

XXX.XXX.9.142

Petro,koukal sem, že jste měla stejný čínský krám v jakém já zrovna lihnu, takže po přečtení vašeho názoru na ni, začínám mít obavu z toho, že dopadnou stejně jako Vy.ted už je pozdě s tím cokoliv dělat,jen se modlit, že se přeci jen něco vylíhne.mohla by jste mi napsat, jaké mouchy konkrétně jste měla VY u této bezejmenné líhně?moc děkuji

21.3.2021 12:43
OlafV

XXX.XXX.35.107

Prudenza napsal(a):
Máte pravdu,začátky jsou vážně těžké . člověk by chtěl mít nejlépe 100% úspěšnost při líhnutí,ale ani pod kvočnou není vždy vše jen o úspěších.spis lidé moc přemýšlí jak vše zdokonalit a přitom se dopouštíme více chyb než by bylo zdrávo,viz časté otvírání líhně a podobně.no nikdo nejsme dokonalý,ale ten pocit, když se klubou kuřátka je k nezaplacení tak zbývá jen doufat, že nějakého úspěchu se každý dockame

Chovatelství má být radostné.Stres sem nepatří.Nejde o život.

21.3.2021 12:48
Prudenza

XXX.XXX.9.142

Ano,souhlasím,ale jsem začátečník,takže přeci jen se občas vloudí nějaká pochybnost,ale tím si prošla předpokládám většina začátečníků a ani já nejsem výjimka.nicmene souhlasím že líhnutí má být radost a ne stres

21.3.2021 14:02
petraodlesa

XXX.XXX.40.118

Prudenza napsal(a):
Petro,koukal sem, že jste měla stejný čínský krám v jakém já zrovna lihnu, takže po přečtení vašeho názoru na ni, začínám mít obavu z toho, že dopadnou stejně jako Vy.ted už je pozdě s tím cokoliv dělat,jen se modlit, že se přeci jen něco vylíhne.mohla by jste mi napsat, jaké mouchy konkrétně jste měla VY u této bezejmenné líhně?moc děkuji

Já jsem měla problém ji už jen zprovoznit. Vlhkoměr pořád pípal, teplota hogo-fogo. Ani jsem nenasadila, hned jsem si koupila Cleo 5. U té jsem se učila vychytávat. Napsala jsem o tom vlákno "Cleo 5 moje vychytávky" Takže Vám neporadím, Číňana jsem ani nezkusila. Šel o dům dál.

21.3.2021 14:32
OlafV

XXX.XXX.35.107

Prudenza napsal(a):
Ano,souhlasím,ale jsem začátečník,takže přeci jen se občas vloudí nějaká pochybnost,ale tím si prošla předpokládám většina začátečníků a ani já nejsem výjimka.nicmene souhlasím že líhnutí má být radost a ne stres

Příteli život je cesta plná starostí a obstarávání a jen občas příjde štěstí a to zpravidla po překonání nějaké překážky.Jiná káva je chovatelské napětí,to mám rád.Přeji hodně překonaných překážek.

21.3.2021 14:58
Prudenza

XXX.XXX.9.142

Svatá pravda

21.3.2021 15:28
Prudenza

XXX.XXX.9.142

petraodlesa napsal(a):
Já jsem měla problém ji už jen zprovoznit. Vlhkoměr pořád pípal, teplota hogo-fogo. Ani jsem nenasadila, hned jsem si koupila Cleo 5. U té jsem se učila vychytávat. Napsala jsem o tom vlákno "Cleo 5 moje vychytávky" Takže Vám neporadím, Číňana jsem ani nezkusila. Šel o dům dál.

Petro, přečetl jsem vaše příspěvky a musím vám dát za pravdu.samotne spuštění byl oříšek,nakonec jsem ji nakalibrovat a teplotu mi to drží zatím dobře.vlhkost taky mezi 50-60%.jen nevím jak a od kdy líheň větrat a jak dlouho.nejsou tam prakticky žádné odvětrávací otvory.jen na dolevani vody a to mi přijde strašně málo.nerad bych zárodky zadusil špatným odvětrání.mel bych větrat v líhní každý den již od začátku líhnutí?nebo až budu poprvé prosvěcování?díky moc za každou radu

Přidejte reakci

Přidat smajlík