Dobrý den, prosím vás zkušené chovatele o radu.
Pročetla jsem si zdejší diskuze na toto téma je to zhruba týden co mi slepice přestaly nést. Mám jich jen pár ale i tak se o ně snažím starat jak nejlépe umím. Dostávají zrní mají velký venkovní prostor každý den jim dávám zelené a občas ji dám trochu rozmočeného pečiva do kterého přidávám směs vitamínů a minerálů pro podporu snášení. K tomu jim dvakrát týdně dávám nadrcené skořápky, které nechávám schnout alespoň 3 týdny i déle.
Původně jsem si myslela, že si udělaly hnízdo jinde a zanáší, ale nikde jsem nic nenašla proto se obracím na vás s prosbou o radu nebo informaci co s nimi je.
P. S. Mám je pro radost. Přesto mi to dělá starosti.
Uživatel s deaktivovaným účtem

Asi jste nečetla tu správnou diskuzi, protože jinak byste věděla, že JEN na zrní, občas pečivo s vitamíny a výběhem dlouhodobě neponesou. Taky nepíšete, jestli máte několik let pořád ty samé slepice, nebo je měníte, tedy jak staré jsou ty nenesoucí slepice. Ono se takhle moc radit nedá, neznáme vaše podmínky chovu atd. Takže na základě poskytnutého stručného obecného popisu uvádím, že je to buď složením krmné dávky, nebo věkem a nebo nevím.
napsal(a):
Asi jste nečetla tu správnou diskuzi, protože jinak byste věděla, že JEN na zrní, občas pečivo s vitamíny a výběhem dlouhodobě neponesou. Taky nepíšete, jestli máte několik let pořád ty samé slepice, nebo je měníte, tedy jak staré jsou ty nenesoucí slepice. Ono se takhle moc radit nedá, neznáme vaše podmínky chovu atd. Takže na základě poskytnutého stručného obecného popisu uvádím, že je to buď složením krmné dávky, nebo věkem a nebo nevím.
Kupovala jsem je loni na jaře v Částicích jako 14 týdenní teď jim bude rok a byly první co jsem kupovala. Dřív jsem slepice neměla. A nenese ani jedna. Dávám jim samozřejmě i granule pro nosnice. A z nějakého důvodu vyzobou zrní ale granulí se nedotknou ty nechávají v krmítku. A jak jsem psala každý den dostávají i zelené.

Pokud celou dobu nesly až do teď, je možné, že budou přepeřovat. Já mám sice "jenom" hedvábničky, ale nesly celou zimu, teď skoro měsíc stávkujou, začínají kvokat a v kurníku je nápadně hodně peří, takže některá z nich začala přepeřovat.
napsal(a):
No myslim si že pani im dava veľmi bohatu stravu. Práveže by teraz mali sliepky niest viacej po zimnej prestávke takže je dost divne že vám nenesú. A co sa tyka granuli tak si myslim že pre sliepky su uplne zbytočné. Kebyže funguje všetko tak ako má tak by vám niesli aj bez granulí. Aj my nedávame granule a naše sliepky nesu slusne takže si myslim že problém je niekde inde ako v strave.
Valentko
napsal(a):
No myslim si že pani im dava veľmi bohatu stravu. Práveže by teraz mali sliepky niest viacej po zimnej prestávke takže je dost divne že vám nenesú. A co sa tyka granuli tak si myslim že pre sliepky su uplne zbytočné. Kebyže funguje všetko tak ako má tak by vám niesli aj bez granulí. Aj my nedávame granule a naše sliepky nesu slusne takže si myslim že problém je niekde inde ako v strave.
Slepice "snáší zobákem"... takže strava je nejdůležitější ukazatel. Podle Vás by nesly i z rozmočeného chleba...
Můj je tak dlouho krmil chlebem, předloni, až jsem je pro to sádlo uvnitř ani nebyla s to vykuchat. Teď ho nedostávají vůbec. Když tak jednou týdně,s přídavkem něčeho kvalitnějšího.
Take si myslim,ze vase slepicky odpocivaji..od ktereho mesice zacaly snaset?..jesli nesly celou zimu, tak je to mozne..
Me ted ubraly na snasce vlasky, ktere maji bila vajicka a prave ta, potrebuji pro deti a vnoucata na malovani kraslic..tak je "bitva" o vlasci vajicka..zachranuji to forverky, svymi, ne uplne bilymi vajicky..rada barvim velka husi vejce..modra pro kamaradku..
petraodlesa
napsal(a):
Slepice "snáší zobákem"... takže strava je nejdůležitější ukazatel. Podle Vás by nesly i z rozmočeného chleba...
Můj je tak dlouho krmil chlebem, předloni, až jsem je pro to sádlo uvnitř ani nebyla s to vykuchat. Teď ho nedostávají vůbec. Když tak jednou týdně,s přídavkem něčeho kvalitnějšího.
V tom mate sice pravdu ale nechapem preco sliepkam dávame granule ked môžu jest nieco co im je prirodzenejsie napr. obilie, repa. Voľakedy sa ludia zaobisli aj bez takychto vymoženosti a sliepky niesli.
Valentko
napsal(a):
V tom mate sice pravdu ale nechapem preco sliepkam dávame granule ked môžu jest nieco co im je prirodzenejsie napr. obilie, repa. Voľakedy sa ludia zaobisli aj bez takychto vymoženosti a sliepky niesli.
Kvalitní směs pro nosnice je kompletni vyvážená strava, kterou nosnicim v ničem jiném nenahradite, kdyby jste se na hlavu stavěla.
Naši předci takto ani krmit nemohli, protože dřív se směs nevyrabela. Kdyby tu možnost měli, krmili by směs taky.
Jednou tu psala bodlinka, že kdyby se vyráběly granule pro lidi, tak by je jedla taky 😁.
1978milan
napsal(a):
Kvalitní směs pro nosnice je kompletni vyvážená strava, kterou nosnicim v ničem jiném nenahradite, kdyby jste se na hlavu stavěla.
Naši předci takto ani krmit nemohli, protože dřív se směs nevyrabela. Kdyby tu možnost měli, krmili by směs taky.
Jednou tu psala bodlinka, že kdyby se vyráběly granule pro lidi, tak by je jedla taky 😁.
Bodlinka vidí do budoucna přesně vypočtená granule.

Valentko
napsal(a):
A kolik měli vajec?..... Sem tam. Taky chodili pěšky, maso jen v neděli, věřili v placatou zemi.
Markova93
napsal(a):
Kupovala jsem je loni na jaře v Částicích jako 14 týdenní teď jim bude rok a byly první co jsem kupovala. Dřív jsem slepice neměla. A nenese ani jedna. Dávám jim samozřejmě i granule pro nosnice. A z nějakého důvodu vyzobou zrní ale granulí se nedotknou ty nechávají v krmítku. A jak jsem psala každý den dostávají i zelené.
Pokud jim nechutnají granule, tak jim kupte sypkou směs pro nosnice. Jestli mají k dispozici velký pozemek, je zbytečné jim ještě přidávat zelené. Uvědomte si, že vejce je vlastně hlavně bílkovina a ta v zeleném není. Navíc se slepice nacpou toho zeleného a už nemají místo na kvalitní krmení. Zrní se dává navečer, aby měly co přes noc trávit. Vitamíny a skořápky jsou výborné, ale když nemají z čeho vejce udělat, tak prostě vejce nejsou.
Milý zkušenější chovatelé, nakonec jsem na to přišla proč nenesou. Bohužel to tu nikdo nikdo nezmínil je se tu pořád omílá jedno a to samé krmení a granule. Kupovala jsem si slepice pro radost nikoliv pro vajíčka takže je ani moc nechci cpat granulema jako to dělají ve velkochovu. Zelené dávám protože si výběh stihly loni na zelené úplně vyzobat a než jim tam něco vyroste. A teď k těm vajíčkům. Vajíčka snášet nepřestaly jen je nesnášely do snášel. Do teď nevím kam a jak se na dané místo dostaly ale začaly po roce zanášet. Zjistila jsem to po rozhovoru se sestrou také chovatelkou slepic mi řekla, zajímavou věc a to že pokud normálně žerou a pokud kohout slepice pojímá tak je možnost, že by mi mohly někde zanášet a doporučila mi abych je jeden den nechala zavřené v kurníku když vajíčka budou zanáší když ne tak mají jak tu už pár lidí říkalo přestávku a to by je kohout nepojimal. Tak jsem to zkusila a ejhle vajíčka byly. Proto soudím, že někde frajerky zanáší jen nevím kde. Děkuji všem za rady a jen pro informaci když mi nechtěly granule žrát nedávám je a od 4 slepic mám denně 4 vajíčka když nepreperuji nebo jako v tomto případě nezanáší. Děkuji všem zúčastněným za účast i za pomoc a rady. Aneb jak se říká každá rada drahá.

Takže vyřešeno, my tady s rozbory krmných dávek, vyvážené stravě, nucením do hnusné průmyslové klecové směsi (protože přeci naše milé slepice chceme trápit a ničit jim zdraví) a ona je to taková blbost, jako zanášení, že....
Jediné, co po vás někteří chceme, je fotka.
Ta fotka by ukázala, že slepice jsou opeřené a mají rudé hřebeny,
tudíž do pausy nejdou.
Ale proto nepíšu - tady se člověk vděku (ani za tu snahu) nedočká nikdy.
Proč píšu - sama uvádíte a bylo mi jasné ihned, že slepice mají výběh bez trávy.
A já třeba nepochopím, jak mohou někomu zanášet slepice a on to neví,
když je výběh nezelený.
Neřeknu starší hůře pohyblivá osoba a velký zelený výběh ve svahu,
trní, maliní, kopřivy, české chovatelské baroko (prkna, cihly, pneu, bordel),
staré kůlny, skleník, studny, stodoly...
Navíc je stále období spíš zimní, bez listů, projít občas výběh je základ.
Nicméně se vracím na začátek - stačilo by pár fotek a člověk by viděl.
Viděl by, jestli máte holou rovinu a uprostřed boudičku jednu jedinou.
Viděl by, jestli máte soustavu stodol, kde hupsnou na kozí chlívek
a už jsou na senících a půdách a tam to opravdu nikdo nenajde.
honzapm
napsal(a):
Jediné, co po vás někteří chceme, je fotka.
Ta fotka by ukázala, že slepice jsou opeřené a mají rudé hřebeny,
tudíž do pausy nejdou.
Ale proto nepíšu - tady se člověk vděku (ani za tu snahu) nedočká nikdy.
Proč píšu - sama uvádíte a bylo mi jasné ihned, že slepice mají výběh bez trávy.
A já třeba nepochopím, jak mohou někomu zanášet slepice a on to neví,
když je výběh nezelený.
Neřeknu starší hůře pohyblivá osoba a velký zelený výběh ve svahu,
trní, maliní, kopřivy, české chovatelské baroko (prkna, cihly, pneu, bordel),
staré kůlny, skleník, studny, stodoly...
Navíc je stále období spíš zimní, bez listů, projít občas výběh je základ.
Nicméně se vracím na začátek - stačilo by pár fotek a člověk by viděl.
Viděl by, jestli máte holou rovinu a uprostřed boudičku jednu jedinou.
Viděl by, jestli máte soustavu stodol, kde hupsnou na kozí chlívek
a už jsou na senících a půdách a tam to opravdu nikdo nenajde.
České chovatelské baroko! Konečně vim, jak to tu nazvat. :-P díky, poetický.