Dobrý den, včera po bouři vypadl proud na 12h, myslíte že se něco vylíhne?
Mám líheň s nuceným oběhem a ráno jsem jen čuměl, že je v líhni 28st:-(vejce mám v líhni 16.den, tak nevím jestli tenhle pokles teploty kuřátka nezabije. Prosim zkušené lihnare jestli má někdo zkušenost s tak dlouhým výpadkem energie, aby popsal podobný problém.
Moc všem děkuji.
Tak 12 hodin je dlouhá doba. U mne zkušenost s pětihodinovým výpadkem a líhnivost to významně neovlivnilo. Je důležití v těch 16 dnech, aby měla kuřátka dost vzduchu. Asi bych nechal klidně doběhnout cyklus a připravil se na opožděwné líhnutí a možná sníženou líhnivost. Určitě tuto svoji zkušenost zde později popište i s typem líhně, v níž líhnete a případně porovnejte líhnivost z jiné várky. Bude to poučné i pro další diskutující.
Ano, zkušenosti máme a v této fázi líhnutí a při poklesu jen na 28 st.
je velmi velká šance, že inkubace nebude poznamenána vůbec.
Jsou známy případy, kdy kvočna seděla v králíkárně, majitel ji pustil ven,
dvířka králíkárny se větrem zabouchla, majitel to nezkontroloval
a až druhý den našel kvočnu pobíhat venku. Bylo to venku, třeba v březnu,
v časnější fázi vývoje (11. den) a přesto se vylíhlo vše.
Někdy je ta příroda holt o krok napřed.
Teda spíš o tři.
honzapm
napsal(a):
Teda spíš o tři.
Lihnu právě v líhni yza56 Čínské výroby na kterou je zde spousta negativních příspěvků a tak jsem o to více zvědavý jestli i po tak dlouhém výpadku se něco vůbec vyklube.cetl jsem vždy jen o krátkodobějším výpadku,ale už s tím nic nenadělám.urcite napíšu jak jsem dopadl aby i ostatní si mohli udělat obrázek o tom jak to v případě takového dlouhého výpadku dopadá,jestli katastrofálně nebo jestli se aspoň část vajec vyklube i v tomto druhu líhně, která má naprosto příšernou izolaci.do 15dne 48vajec vyvíjejících se normálně,dle prosvícení.tak uvidím co a jak.moc děkuji za příspěvky k tomuto problémů.
Aspoň jste mě pobavil když už to zřejmě nedopadne dobře 😁.ji věřte, že příště bych něco takového už nekoupil bez přečtení recenzí,ale teď už s tím nic nenadělám,jen je škoda vajec, naštěstí jsem je dostal zdarma od známého jen na vyzkoušení,ale jak píšete, zřejmě z toho nic nebude.lihnuti už dokončíme a pak dám vědět jak jsem dopadl, přestože už asi všichni víme, že zázraky se nedějí 😀
honzapm
napsal(a):
Ale vy jste uvedl, že proud nešel při líhnutí v LÍHNI,
že nemáte líheň, ale čínský plastový šmejd jste nepsal.
Situaci to mění zásadně.
Tam bude výsledek špatný až katastrofální i bez výpadku.
Nezlobte se za upřímnost a smysl pro realitu.
Mohl bych se zeptat v jaké líhni lihnete vy a v jaké je cenové relaci?moc děkuji za inspiraci
K tématu mohu nyní přispět naprosto čerstvou zkušeností. Svojí nepozorností, se mi podařilo 16. den inkubace na večer, ne zaptout svoji líheň "ledničku", po obracení vajec a dolití vody. Vypnuta byla cca 12 hodin+-0,5 hodiny. Byla v nich vajíčka od Rz porcelánových v počtu 15 kusů. Nově sestavené hejno. Ráno jsem koukal, jako puk na teploměru bylo 22,5°C a vlhkost 50%. Říkal jsem si, asi bude průšvih, ale nechám to dojet a budu o zkušenost starší. Dnes ráno (kolem 4 hodiny), 20. den inkubace, se na mne koukalo první vyklubané kuře. Před chvílí jsem vybral do odchovny 10 oschlých kuřátek, 3 vajíčka jsou naklubaná. Jak psal Honzík o kvočně a výpadku, vypadá to tak, že to nebude žádná katastrofa. Zítra nejpozději před polednem ukončím líhnutí a dám vědět. Jen poznámka. Vajíčka na fotkách v lísce jsou od zNH.
Uživatel s deaktivovaným účtem

honzapm
napsal(a):
Teda spíš o tři.
Přesně s tímto mám loňskou zkušenost, skleroza, večerní venčení v půlce inkubace, venku na nule a kvočna 4 hodiny venku....vylíhlo se naprosto vše, ale ty nervy....
Dnes je to 20den a opravdu to vypadá, že i přes tak dlouhý výpadek elektřiny,to nebude úplná katastrofa.uz mám v odchovné 8kuratek a další se klubou, takže i přestože lihnu v Čínské líhni a i po výpadku to nebude mít katastrofální dopad, čemuž bych popravdě ani nevěřil.nicmene jsem moc rád, že se alespoň něco vylíhne a nebude to úplné fiasko.muzu tedy říct, že i delší výpadek nemusí mít na líhnutí vliv.a ani to, že lihnu v líhni yza56 na kterou jsem četl jen samé špatné recenze nedopadne tak jak jsem po přečtení několika příspěvků čekal, zacož jsem tedy velmi rád.uvidime zítra kolik se nakonec kuřátek vylíhne😁🐣
jo012810
napsal(a):
K tématu mohu nyní přispět naprosto čerstvou zkušeností. Svojí nepozorností, se mi podařilo 16. den inkubace na večer, ne zaptout svoji líheň "ledničku", po obracení vajec a dolití vody. Vypnuta byla cca 12 hodin+-0,5 hodiny. Byla v nich vajíčka od Rz porcelánových v počtu 15 kusů. Nově sestavené hejno. Ráno jsem koukal, jako puk na teploměru bylo 22,5°C a vlhkost 50%. Říkal jsem si, asi bude průšvih, ale nechám to dojet a budu o zkušenost starší. Dnes ráno (kolem 4 hodiny), 20. den inkubace, se na mne koukalo první vyklubané kuře. Před chvílí jsem vybral do odchovny 10 oschlých kuřátek, 3 vajíčka jsou naklubaná. Jak psal Honzík o kvočně a výpadku, vypadá to tak, že to nebude žádná katastrofa. Zítra nejpozději před polednem ukončím líhnutí a dám vědět. Jen poznámka. Vajíčka na fotkách v lísce jsou od zNH.
Pokračování: Po 24 hodinách od vylíhnutí prvního kuřete (za normálních okolností končím líhnutí) je na světě a v odchovně 13 kuřat z 15 vajec. T.j. líhnivost cca 87%. Pokud neudělám chybu, bývá líhnivost nad 93%. Pokud zhodnotím, proti normálu, došlo k snížení líhnivosti o cca 6%. Není to sice katastrofa, ale pokud bych líhl z vajíček za 3 eura, učitě bych nebyl rád.
Pokud by "Prudenza" vylíhl se stejnou úspěšností(cca 87%) v líhni z Číny, musel by ze 48 oplozených vajec(jak uvedl), vylíhnout 42 kuřátek. Rozdíl dává obrázek o kvalitě líhně.
Ještě jsem se rozhodl "potrápit" zbylá 2 vajíčka vlíhni a co se nevylíhne rozbít a zjistit příčinu.
Ještě bych chtěl napsat,že máte moc hezkou líheň,jste šikovnej,já jsem tak trochu antitalent, takže se jen těžko do něčeho takového budu pouštět,holt každej umí něco jiného,což si myslím,že je i dobře.proto také ta koupě líhně narychlo.jako číšník jsem si chtěl v týhle blbý době udělat radost a díky času který teď mám i odchovat svoje kuřátka.pri normální pracovní vytíženosti,bych se tomu nemohl až tak věnovat.
Prudenza
napsal(a):
Ještě bych chtěl napsat,že máte moc hezkou líheň,jste šikovnej,já jsem tak trochu antitalent, takže se jen těžko do něčeho takového budu pouštět,holt každej umí něco jiného,což si myslím,že je i dobře.proto také ta koupě líhně narychlo.jako číšník jsem si chtěl v týhle blbý době udělat radost a díky času který teď mám i odchovat svoje kuřátka.pri normální pracovní vytíženosti,bych se tomu nemohl až tak věnovat.
Chovatelství je zajímavý koníček. Jsem rád, že se z každého kuřátka těšíte. Můj příspěvek je spíše shrnutím problému, který vznikl mojí chybou. Popis, jak se líhnutí vyvíjí, je pro všechny, kterým se něco podobného "povede", aby nevěšeli hlavu. Nemusí jít o katastrofu, ale určitou škodu opomenutí zanechá. Ať se vám podaří kuřádka zdárně odchovat a mít z nich i užitek k tomu potěšení.
Díky tomuto vláknu jsem dneska v 11:00 nezpanikařila, 14.den líhnutí, dvě hodiny výpadku proudu. Po odkrytí peřiny po naskočení elektřiny bylo v líhni 35,1 stupně. Tak snad dobrý.
Do toho mi nehřála umělá kvočna ve sklepě, bobínky jsem vzala do krabice do bytu, na sporáku na pánvi zahřál suchý hrách, nasypala do plastového talíře s víčkem. Hned se pipušáci ohřáli...no, mají měsíc, takže chvilka v chladu jim doufám neublížila.
Efekt je ten, že se můj rozhodl pořídit elektro centrálu 😌😂👍
Petro myslím že můžete být v klidu, určitě se to na líhnutí nepodepíše.ja byl úplně zoufalej a už teď mám v odchovné 37 kuřátek ze 48vajec a ještě se další líhnou.kazdopadne,té vás má skvělej nápad s tou centrálou,taky do toho půjdu,kdyby zase někdy chtěla vypadnout elektřina na delší dobu.ty nervy co a jak bude,jestli se něco vylíhne nebo ne už zažívat nechci
Tak jsem ukončil líhnutí v líhni yza56.ze 48vajec vylíhnutí 41kuratek beru jako úspěch.po tom výpadku proudu bych tomu ani nevěřil, takže u mě spokojenost.tech zbylých 7 kuřat se ve vejci nedostalo do vzduchové bubliny, takže tam byl zřejmě úhyn právě díky tomu výpadku proudu,ale je možné že to bylo i něčím jiným,vzhledem k tomu, že s líhnutím nemám žádné zkušenosti,tak bych byl rád,kdyby někdo zkušenější poradil co jsem mohl udělat za chybu,abych se příště této vyvaroval.vsem moc děkuji a přeji ať se líhnutí daří.🐣
Mám radost, že se Prudenza může začíst starat o kuřátka a nabývat dalších zkušeností a zažít ty krásné okamžiky, které odchov provází. A že líhnutí dopadlo celkem průměrně.
Abych zrekapituloval ten svůj výpadek na cca 12 hodin. Zejména pro sebe, ale i pro někoho, kdo by se sám potrestal zapomněním a nebo skutečně vypadnul el. proud.
Nasadil jsem 15 vajíček Rz porcelánové do mé líhně-ledničky. Po prosvícení 7. dne byla všechna vajíčka oplozená. 16. den inkubace přes noc na 17. den jsem cca 12 hodin měl vypnutý el. proud(nedopatřením).
20. den bylo první kuře a za 24 hodin jsem vybral do odchovny celkem 13 kuřat. Líhnivost z oplozených cca 87%. Běžně mívám 93% a více.
Nechal jsem ta dvě vajíčka dalších 24. hodnin v líhni, ale marně.
Rozbitím nevylíhlých vajíček jsem zjistil, že v jednom odumřel zárodek někde kolem 10. dne inkubace. V druhém bylo vyvinuté kuře, které se nevyklubalo a to pravděpodobně vinou mé chyby.
POUČENÍ: Ve druhé půli inkubace, nemá vypnutí líhně fatální dopad.
Nicméně, nikomu nepřeji si vyzkoušet, zvláště pak, pokud by měl v líhni neopakovatelné násadovyky(nakoupené ze zahraničí apod.). Sám mám záložní zdroj, který vydrží cca 4 hodiny provozu. Lepší je, jak již někdo výše uvedl, elektocentrála...Ať nám raději jde vše hladce a pokud vláda dovolí, abychom se mohli setkávat na chovatelských akcích.
Tasovice

XXX.XXX.7.179
Já jsem omylem místo vnitřního osvětlení líhně vypnul celou líheň a to na 12 hodin. Teplota poklesla na 17 °C a přesto se téměř všechna kuřata a káčaty vylíhla.
Děkuji všem kdo mi svými poznatky pomohl v líhnutí, přestože vím, že by to mohlo dopadnout i lépe tak jsem spokojen.kuratka mám pro potěšení a časem i pro vajíčka.ifauna mi pomohla se vzdělávat v líhnutí drůbeže, časem bych rád lihnul i vodní drůbež a už teď se na to moc těším, takže ještě jednou moc děkuji a rád se tu někdy ukážu,abych zjistil další nové poznatky k líhnutí.hodne vylihlich drobečků všem
Prudenza
napsal(a):
Děkuji všem kdo mi svými poznatky pomohl v líhnutí, přestože vím, že by to mohlo dopadnout i lépe tak jsem spokojen.kuratka mám pro potěšení a časem i pro vajíčka.ifauna mi pomohla se vzdělávat v líhnutí drůbeže, časem bych rád lihnul i vodní drůbež a už teď se na to moc těším, takže ještě jednou moc děkuji a rád se tu někdy ukážu,abych zjistil další nové poznatky k líhnutí.hodne vylihlich drobečků všem
Myslím, že jste dosáhl vysoce nadprůměrného výsledku na tento typ líhně a to i s přihlédnutím k výpadku elektřiny. Gratuluji.
Já jsem s líhní YZ-32S dopadl mnohem hůř. Chci to letos zkusit ještě jednou a tak jsem začal testovat trochu jinak. Lísky jsem otočil o 180 st., abych vyřadil natáčení a do lísek jsem dal nepopraskané skořápky, které představují alespoň 3/4 původní velikosti. Do nich jsem nalil cca 20-25 ml vody a začal jsem testovat. vždy jsem vydělal jednu skořápku a místo ní vložil testovací teploměr. Po dvou dnech jsem zjistil rozdíl na jednotlivých pozicích 0,9 st. C. Na další dva dny jsem vymontoval dno dolíhně, které chci do budoucna udělat nové a rozdíl teplot se snížit na 05 st. C. Dno dolíhně na prvních 18 dnů nepotřebuji, tak to příště zkusím určitě bez něj. Mladý kohout je o měsíc starší, teploty při sběru násadových vajec byly mnohem příznivější než počátkem března, tak doufám, že se přiblížím Vašemu výsledku.
Jarek
Určitě se líhnutí vydaří,moc bych vám to přál.ta líheň opravdu není žádný zázrak a po vychytání much,kterých tam je více se určitě výsledek dostaví.zakladem je důležité provést kalibraci,a odzkoušet několika teploměry v různých částech líhně.ja měl rozdíly i 2 stupně.spodni dolihnova mřížka má velká oka, takže klidně kuřeti poraní větrák,který je nesmyslně uložen že spisu.ponechal jsem líheň v polystyrenovem obalu, protože líheň je špatně izolovaná.jen jsem udělal průduchy pro přívod vzduchu.mel jsem líheň postavenou na paletě,aby vzduch lépe proudil dovnitř.ty dva malý otvory mi přijdou také málo,ale asi to nemělo vliv, když se většina kuřat vylíhla.chladil sem až od 10dne, vždy ráno a večer 5min.horni víko jsem měl přikryté ručníkem,jinam se víko okamžitě rosilo až z něj stékala voda.prosvecovacka vajec v liškách je úplně k ničemu a vejce v žádné případě neprosvíti.budu vám držet palce, ať se i vy dočkáte kuřátek

petraodlesa
napsal(a):
Díky tomuto vláknu jsem dneska v 11:00 nezpanikařila, 14.den líhnutí, dvě hodiny výpadku proudu. Po odkrytí peřiny po naskočení elektřiny bylo v líhni 35,1 stupně. Tak snad dobrý.
Do toho mi nehřála umělá kvočna ve sklepě, bobínky jsem vzala do krabice do bytu, na sporáku na pánvi zahřál suchý hrách, nasypala do plastového talíře s víčkem. Hned se pipušáci ohřáli...no, mají měsíc, takže chvilka v chladu jim doufám neublížila.
Efekt je ten, že se můj rozhodl pořídit elektro centrálu 😌😂👍
@Petraodlesa, prosím vás, když jste líheň přikryla peřinou, jak jste prosím řešila vlhkost?
U nás dneska výpadek 3 hodiny, hned jsme na líhňe dali peřiny, takový ty skutečný s husím peřím, ale za půl hodiny nám vlhkoměr ukazoval u husích vajec 95% vlhkost tak jsme měli strach, aby se neutopili, tak jsem to musela vyvětrat. Teplota klesla tak jsme nakonec nahřívali polštáře na kamnech a průběžně je měnili přímo na vejcích. Tak uvidíme. Husí vejce mají 12 dní.
napsal(a):
@Petraodlesa, prosím vás, když jste líheň přikryla peřinou, jak jste prosím řešila vlhkost?
U nás dneska výpadek 3 hodiny, hned jsme na líhňe dali peřiny, takový ty skutečný s husím peřím, ale za půl hodiny nám vlhkoměr ukazoval u husích vajec 95% vlhkost tak jsme měli strach, aby se neutopili, tak jsem to musela vyvětrat. Teplota klesla tak jsme nakonec nahřívali polštáře na kamnech a průběžně je měnili přímo na vejcích. Tak uvidíme. Husí vejce mají 12 dní.
Po odkrytí jsem také měla 80%...no, nevím. S tou vlhkostí je to jiné, než s teplotou...jde o průběžně vysušování bílku a zvětšování vzduchové bubliny. Výkyvy se mohou zprůměrovat.
Třeba tomu ještě dobře nerozumím. Vyčetla jsem zde, že se takto peřinou lidé jistili, při výpadku proudu.
Třeba ještě někdo dovysvětlí.
Ja bych z toho nedělala žádnou vědu..take se mi stalo,že jsem musela pri výpadku proudu na lihen hodit duchnu😁,žádnou vlhkost jsem neresila,byla jsem ráda že mi vejce nevystydla a za pul dne lihen šlapala dál..kurata byla živá a normálně se vylihla..za tech několik hodin zvýšená nebo snížená vlhkost nemá vliv..
Jednou jsem také takhle navecer vypnula lihen, kvuli chlazeni vajec a rano jsem s hrůzou zjistila,že jsem ji zapomnela opět zapnout..kuřatum se vůbec nic nestalo😁
Zvýšení vlhkosti je logickým vyústěním vypnuté ventilace (líhně).
Hlavně, prosím vás, bezpečně z požárního hlediska.
Nevíme-li, jak dlouho výpadek bude trvat, můžete líheň obložit petkami
s horkou vodou a zakrýt peřinou.
Víme-li, že to budou jen tři hodiny, a máme-li dokonce husí vejce,
kde je naprosto normální, že i husa courá hodinu mimo hnízdo,
vůbec nic neděláme, vejce si tak kratičkého výpadku ani nevšimnou.
(nejen vodní)
"Odvětráváním" vlhkosti se samozřejmě připravíme o důležitější
veličinu - teplotu.
Prostě na to vůbec nesahat, neřešit, viz. Ančavička.

Děkuji všem za vysvětlení. Taky jsem si říkala, že to snad mají husí vejce jako takové delší chlazeni. Letos lihneme poprvé, jak pod husou tak v líhni. Naše husa naštěstí tolik necourala.
Včera když na chvilku z hnízda vypadla, tak jsem konečně slyšela jak jí vajíčka pípají. Tak už to snad přijde. Bohužel jedno měla rozšláplnuté 😔
Dobrý den. Někdy v noci nás navštívila liška ( předpokládám,že v noci, protože den předtím odpoledne ještě Husa seděla na vejcích) a stáhla mi husu z vajec. Nevím přesně kdy to bylo ráno jsem neměla čas kontrolovat jen jsem jim dala vodu a jídlo a letěla do práce a když jsem přišla už jsem šla jen po stopách peří. Jde mi o to zda můžou zárodky přežít, vejce byla samozřejmě ledová ale zkusila jsem je dát do líhně a prosvítit a ze 14 vajec byly jen 3 prázdné. Okrajové žilky vypadají červeně dá se podle toho zjistit jestli žijí nebo ne?
Zásadní je sebrat vejce a pozvolna je znovu inkubovat.
Tj. nastavit líheň na nižší teplotu a třeba po hodině na běžnou.
Když se např. 5 st. chladné vejce dá hned do líhně, může to udělat
větší problém, než že samice na hnízdě neseděla.
Prosvěcování v ten moment silně nedoporučuji a vůbec cokoliv dalšího
s vejci. Vydržte den-dva, pak prosviťte.
Třetí věc - tak já to tedy řeknu - zkoušel jsem a zárodek (slepičí)
v pozdní fázi inku byl i po 24 hodinách bez inkubace živý.
Tak hlavně klid.
honzapm
napsal(a):
Zásadní je sebrat vejce a pozvolna je znovu inkubovat.
Tj. nastavit líheň na nižší teplotu a třeba po hodině na běžnou.
Když se např. 5 st. chladné vejce dá hned do líhně, může to udělat
větší problém, než že samice na hnízdě neseděla.
Prosvěcování v ten moment silně nedoporučuji a vůbec cokoliv dalšího
s vejci. Vydržte den-dva, pak prosviťte.
Třetí věc - tak já to tedy řeknu - zkoušel jsem a zárodek (slepičí)
v pozdní fázi inku byl i po 24 hodinách bez inkubace živý.
Tak hlavně klid.
Tak to je naprd páč jsem je dala do rozjeté líhně. No snad se vylíhne alespoň něco. Druhou husu jsme zabezpečily tak snad se vylíhnou aspoň jí . Jinak moc děkuji za naději.

Matsik
napsal(a):
Dobrý den. Někdy v noci nás navštívila liška ( předpokládám,že v noci, protože den předtím odpoledne ještě Husa seděla na vejcích) a stáhla mi husu z vajec. Nevím přesně kdy to bylo ráno jsem neměla čas kontrolovat jen jsem jim dala vodu a jídlo a letěla do práce a když jsem přišla už jsem šla jen po stopách peří. Jde mi o to zda můžou zárodky přežít, vejce byla samozřejmě ledová ale zkusila jsem je dát do líhně a prosvítit a ze 14 vajec byly jen 3 prázdné. Okrajové žilky vypadají červeně dá se podle toho zjistit jestli žijí nebo ne?
Tak to je strašně smutný 😔 Držím vám palce ať se vám to podaří vylíhnout.
U nás byla liška teď před chvílí normálně odpoledne. To je hrozná drzost od ní. Naštěstí jsem jí zahlédla z okna když obcházela husy na louce a hned na ní vyběhli psi 😬 ale mě se vůbec nebála.