Čistá vejce od pižmovek a krůt

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků

Lukáš098765

11.4.2021 19:12
Lukáš098765

XXX.XXX.60.4

Zdravím vás,
loni na podzim, myslím že asi v říjnu jsem koupil pižmovky 4 kachny a kačera od Pána co koncil s chovem. Je to cca 3 týdny co mi kachny snášejí vejce ale zatím není žádné oplozené. Několikrát jsem kačera pozoroval a kachny pojimá. S tím že kachny chovám necelý rok obracím se k Vám zkušeným chovatelům s prozbou o radu, co by to mohlo způsobovat. Stejný problém jako u pižmovek mám i s Krutou koupil jsem 2, a krocan který letos pojimá poprvé a z cca 20 snesenych vajec žádné oplozené. A pojímat se také snaží.
Už se vám něco podobného stalo?

11.4.2021 19:32
Štefan1

XXX.XXX.208.238

Lukáš098765 napsal(a):
Zdravím vás,
loni na podzim, myslím že asi v říjnu jsem koupil pižmovky 4 kachny a kačera od Pána co koncil s chovem. Je to cca 3 týdny co mi kachny snášejí vejce ale zatím není žádné oplozené. Několikrát jsem kačera pozoroval a kachny pojimá. S tím že kachny chovám necelý rok obracím se k Vám zkušeným chovatelům s prozbou o radu, co by to mohlo způsobovat. Stejný problém jako u pižmovek mám i s Krutou koupil jsem 2, a krocan který letos pojimá poprvé a z cca 20 snesenych vajec žádné oplozené. A pojímat se také snaží.
Už se vám něco podobného stalo?

A jak víte, že nejsou oplozené?

Lukáš098765

11.4.2021 21:18
Lukáš098765

XXX.XXX.60.4

Měl jsem je v 14 dní v lihni a prosvecoval jsem je.

11.4.2021 21:22
honzapm

XXX.XXX.134.34

A čemu říkáte líheň, prosím?

11.4.2021 21:48
ančovička1

XXX.XXX.220.111

Tak možné to je,že konkretne ,ze vejce pizmovky nejsou oplodnena..nedavno si byl u me pan pro kačera, se stejnym problémem, doposud vejce oplodnena,letos nic, kacer je 5 let starý..mohl jste koupit stare kaceny..
S tim krocanem je to divné..mozna ta lihen?..

lukas09876

12.4.2021 22:43
lukas09876

XXX.XXX.43.247

V líhni mám husy a slepice a ty jsou v pohodě. Tento týden se budou klubat ven. Líheň jsem si stavěl sám ale husy jsem v ní lihnul bez problémů a slepice taky. Krůtí a kachny chovám prvním rokem. S chovatelem od kterého jsem kupoval krocana jsem se o tom bavil a říkal že to může být hustým peřím okolo přirození a nebo tím že je ještě mladý. Ale u těch pizmovek, nemůžeme na nic přijít.

12.4.2021 23:36
ančovička1

XXX.XXX.220.111

Nikdy se mi to u krut nestalo, ze z důvodu husteho peri kolem kloaky,nebyla oplozena vejce..jednoduchá pomoc,peri okolo kloaky krůte ostříhejte..
.a pizmak bude asi neplodný, kupte nového.. jednoduché řešení

13.4.2021 10:50
veraboskova

XXX.XXX.0.235

Tak já jsem na tom stejně. Naneseno od krůt asi 30 vajec a všechna co jsem dala zatím do líhně byla čistá. Může mít vliv ostříhání jednoho křídla u krocana, že by se mu to tím pádem nedařilo?
S tím peřím okolo kloaky, to mě nenapadlo, ale fakt je, že loni to u orlovek zabralo a oplozenost se zvýšila, tak proč ne u krůt.
U čínek nový kačer mladý a dvouleté dvě kachny. Naneseno asi 8 vajec, než kachna sedla. Tam si myslím, že byli krátce spolu. Vejce opět jalová a kachně jsem dala po týdnu vejce od IB.
Ruánka starší kachna a loňský kačer. Teprve po 15ti vejcích jalových první oplozená vejce. Takže tam už asi přišel kačer jak na to.
Běžci, oplozenost 100% oba jsou tříletí možná už.
Ještě jedna věc mě napadla. Prý u drůbeže existuje to, že slepice umí to, pokud se jí nelíbí kohout, vyvrhnout sperma z kloaky. Sice to na mě působí jako scifi, ale prý si tím vybírá po kom bude potomstvo. Jestli není třeba určitého "sehrání" mladého páru.

13.4.2021 11:06
honzapm

XXX.XXX.134.34

To není scifi.
Jsou (plodné) samice, na které můžete dát tři různé samce/kohouty,
a stejně semeno nepřijmou.
Ověřeno.

Jinak k tomu OSTŘÍHÁNÍ okolí kloaky - NE.
Jedině opatrně obtrhat, přitom druhou rukou-prsty udržovat kůži na svém místě,
aby to nebylo tahání.

Ostříhaná brka jsou ostrá a mohou poranit.
Zejména u vodní, kde samci mají výrazný penis.

13.4.2021 16:56
1978milan

XXX.XXX.231.235

veraboskova napsal(a):
Tak já jsem na tom stejně. Naneseno od krůt asi 30 vajec a všechna co jsem dala zatím do líhně byla čistá. Může mít vliv ostříhání jednoho křídla u krocana, že by se mu to tím pádem nedařilo?
S tím peřím okolo kloaky, to mě nenapadlo, ale fakt je, že loni to u orlovek zabralo a oplozenost se zvýšila, tak proč ne u krůt.
U čínek nový kačer mladý a dvouleté dvě kachny. Naneseno asi 8 vajec, než kachna sedla. Tam si myslím, že byli krátce spolu. Vejce opět jalová a kachně jsem dala po týdnu vejce od IB.
Ruánka starší kachna a loňský kačer. Teprve po 15ti vejcích jalových první oplozená vejce. Takže tam už asi přišel kačer jak na to.
Ještě jedna věc mě napadla. Prý u drůbeže existuje to, že slepice umí to, pokud se jí nelíbí kohout, vyvrhnout sperma z kloaky. Sice to na mě působí jako scifi, ale prý si tím vybírá po kom bude potomstvo. Jestli není třeba určitého "sehrání" mladého páru.

No paní Věrko, tak to jste mě nepotěšila.
Od soboty v líhni 30 krůtích vajec, takže to jsem teda moc zvědav.
Všechno loňska zvířata.
Jinak krůty pořád nesou, jedna vypadá, že bude asi brzo sedět. Jen už třetí den po sobě snesla dvouzloutkove vejce. Dávám jim trochu směsi pro nosnice, že by to mělo vliv?
A pižmovky taky žádná sláva. Oplozenost tak 50%. Ale kačer je už 8 let, tak to bude asi tím a mladého nám odnesla nejspíš liška.
Uvidím co bude z druhé várky. Mám zkušenost, že ta druhá várka bývá oplodněna víc. Možná že je venku už víc teplo.

13.4.2021 17:09
ančovička1

XXX.XXX.220.111

Ja jsem konecne dostala odvahu přeprat tygra a kačenku pizmovku,zakousnutou do meho rukavu, jsem vynesla z kurniku ven,abych konečně spočítala vejce..
Výsledek..12..10oplozenych,2 zkažena,uz byla citit..tak uvidime,co se vylihne..
Na druhou kačenu musim zase příště najit odvahu😁, ale ta je hodnejsi😀

13.4.2021 17:13
1978milan

XXX.XXX.231.235

Naše kačky jsou naštěstí docela klidné.
Zato husa, to je harpije. Cca v pátek by se měla lihnout housata a myslím, že mě zabije, až to půjdu kontrolovat.

13.4.2021 18:07
ančovička1

XXX.XXX.220.111

1978milan napsal(a):
Naše kačky jsou naštěstí docela klidné.
Zato husa, to je harpije. Cca v pátek by se měla lihnout housata a myslím, že mě zabije, až to půjdu kontrolovat.

..a přesto je milujeme😂😂

13.4.2021 18:38
1978milan

XXX.XXX.231.235

ančovička1 napsal(a):
..a přesto je milujeme😂😂

Přesně tak 😉

13.4.2021 19:39
veraboskova

XXX.XXX.0.235

Já se na to vytrhává vykašlu. Třeba na to krocan přijde.
Jinak taky pořád nesou.

13.4.2021 21:26
ančovička1

XXX.XXX.220.111

veraboskova napsal(a):
Já se na to vytrhává vykašlu. Třeba na to krocan přijde.
Jinak taky pořád nesou.

Takovouto zkušenost jsem měla s brahmankami..když začaly mlade slepicky zjara snášet,těšila jsem se na kuřata a ono nic..všechna vejce byla čistá..potom jsem se tady někde docetla,že v nekterych případech neplodnosti,stačí ostrihat(vytrhat), husté peri kolem kloaky..ja jsem tedy stříhala a poctivě,dočista😁slepicky i trochu kohouta,ony brahmanky jsou hodně"chundelate"😁..a stal se zázrak😀,najednou byla vejce oplodněna..
Tak to zkuste..i když u krut jsem s oplodněnim vajec problém neměla..chovala jsem 1/3 ..

Lukáš09876

14.4.2021 07:53
Lukáš09876

XXX.XXX.43.92

Tak dnes se usmálo štěstí a konečně máme prvních pár oplozených vajec od pizmovek. Krůtí jsou stále čistá ale. Tak snad se ještě nějaké vejce ukáže a podaří se i Kruty. Na příští rok seženu pro jistotu ještě jednoho kačera a rozdělíme je do dvou skupin a snad se oplozenost zvedne.

14.4.2021 08:09
ančovička1

XXX.XXX.220.111

Dva kačery pohromadě chovat nemůžete..nesnesou se,neustsle se rvou,silnejsi shazuje s kacenek slabšího nebo mladšího, to byste s tou oplozenosti nevyhrál..kupte si noveho,silneho kačera a bude vse v pořádku a klid..
Ja chovám 1/6, kacer je dvouletý,spolehlivý..mam jeste jednoho jeho loňského syna, 5,90kg, v záloze, ale uz půjde pryč,otec ho nepusti ke kacenkam ani na deset metrů😁..
Pizmovky jsou hejnova zvířata, stačí jeden kacer na 5-6kacenek,oplozenost velice dobrá..

14.4.2021 21:46
veraboskova

XXX.XXX.0.235

A tak jsem těm krůtám nakonec trochu vyškubala peří kolem kloaky. Šlo to překvapivě lehce. Tak uvidíme...

14.4.2021 22:01
ančovička1

XXX.XXX.220.111

veraboskova napsal(a):
A tak jsem těm krůtám nakonec trochu vyškubala peří kolem kloaky. Šlo to překvapivě lehce. Tak uvidíme...

Dobře jste udělala,pokud se timto problem s oplozenim vyřeší, bude paráda, pokud ne, budete muset vymenit krocana..myslite si,že to možná mohlo zavinit to ustřižené křídlo, že krocan přepadava?..v každém případě držím palce..:)

14.4.2021 22:16
veraboskova

XXX.XXX.0.235

No já ho ani neviděla, že by krůty pojímal. Takže nevím, jestli má "problémy s technikou". Zatím jsem ho viděla jen 2x venku pojímat dlažební kostku 40x40 cm. A celkově je takový separatista, promenáduje se po zahradě, s krůtami chodí zřídka. Spíš si chodí po svém. Víc v klidu je s orlovkami, ale zato hempšírky nemá rád. Jak se nějaká slepice přiblíží moc blízko, tak jde po ní. A dneska už se do sebe málem pustili s kohoutem hempšírákem. Když je venku s orlovkami, tak není ani tolik načepýřený, zobe trávu a je v klidu.

14.4.2021 22:24
ančovička1

XXX.XXX.220.111

..zacinam pochybovato tom,jestli vynaložené usili o vytrhani pericek kolem kloaky, mělo smysl😁..uvidime😀

14.4.2021 23:01
reznade

XXX.XXX.216.38

ančovička1 napsal(a):
Ja jsem konecne dostala odvahu přeprat tygra a kačenku pizmovku,zakousnutou do meho rukavu, jsem vynesla z kurniku ven,abych konečně spočítala vejce..
Výsledek..12..10oplozenych,2 zkažena,uz byla citit..tak uvidime,co se vylihne..
Na druhou kačenu musim zase příště najit odvahu😁, ale ta je hodnejsi😀

Naše kachna pižmovka sedí 13 dní, na prosvětlování se teprve chystám, ani nevím kdy je u pižmovek nejlepší vejce prosvěcovat. Zvláštní mi přijde že kachna zasedla na 16 vejcích, ale sedí na 19, takže na začátku sezení si ještě tři snesla. Stalo se Vám to už? Ještě podotýkám, že je tam sama, tak jí je tam nikdo jiný přidat nemohl. A všechna jsou teplá když sleze, takže mi loňská kachna obsedne 19 vajec.

15.4.2021 16:59
kačíkačka

XXX.XXX.10.244

ančovička1 napsal(a):
..zacinam pochybovato tom,jestli vynaložené usili o vytrhani pericek kolem kloaky, mělo smysl😁..uvidime😀

Zkusila bych oddělit a nechatm jenom krůty s krocanem aby neměl jiném rozptýlení, třeba to pomůže trošku je násilím spojit

Lukas098765

15.4.2021 20:01
Lukas098765

XXX.XXX.44.31

Měl jsem namysli sestavit dva kmeny. Se souboji mezi samci máme již zkušenosti z chovu hus. Kdy se z koupené mladé husy stal nakonec Houser. :D a my byly donucení stavět druhý husnik protože jedna husa shazovala druhou z vajec a nakonec druhý pár ani do husniku nepustily. Myslím že stejně by to dopadlo i u pižmovek... A máte pravdu polozenost se začíná krásně zvedat. Jen mi přijde zvláštní že se položena vejce začaly ukazovat až po cca 4 týdnech snášení vajec.

15.4.2021 23:13
reznade

XXX.XXX.216.38

reznade napsal(a):
Naše kachna pižmovka sedí 13 dní, na prosvětlování se teprve chystám, ani nevím kdy je u pižmovek nejlepší vejce prosvěcovat. Zvláštní mi přijde že kachna zasedla na 16 vejcích, ale sedí na 19, takže na začátku sezení si ještě tři snesla. Stalo se Vám to už? Ještě podotýkám, že je tam sama, tak jí je tam nikdo jiný přidat nemohl. A všechna jsou teplá když sleze, takže mi loňská kachna obsedne 19 vajec.

Tak jsem dnes 14. den zkusila pižmovce prosvítit vejce a byla jsem dnes už po několikáté pěkně rozčarovaná. Ono to vypadá tak na cca 5 plných z devatenácti vajec. To je kačer z kachnou od podzimu a celou zimu ji pravidelně denně obdělával, vždyť jsem měla pocit že si všímá jen téhle jedné, té druhé si hledí až teď, když druhá odděleně sedí. To mám fakt takovou smůlu na špatné kusy! Jedna kachna nenese a když vyjímečně snese tak vejce bez skořápky. A ta druhá snad sedí na skoro všech neoplozených, to je snad i kačer špatný.
Zatím jsem kachně nechala všechna vajíčka, za pár dní se na to ještě jednou podíváme s manželem.

16.4.2021 08:18
honzapm

XXX.XXX.134.34

Ono je to s vámi těžké.

Když jste sem napsala váš první příspěvek, jestli může Pižmovka omrznout,
a že se to vašemu pižmákovi asi stalo, protože jste ho pravidelně nechávala
při -27 st. mrazu zcela venku, tak první, co vám zde napsali,
byl to 1978milan, bylo - vyměňte pižmáka, omrzlého zabijte, pořiďte nového.

Ne, neudělala jste to.
Podle své hlavy jste si jela a jedete dál.

A po čtvrt roce přijdete s tím, že pižmák jako oplodnitel nestojí za nic.

Quo Vadis - poradno iFauno?

16.4.2021 18:38
reznade

XXX.XXX.216.38

honzapm napsal(a):
Ono je to s vámi těžké.

Když jste sem napsala váš první příspěvek, jestli může Pižmovka omrznout,
a že se to vašemu pižmákovi asi stalo, protože jste ho pravidelně nechávala
při -27 st. mrazu zcela venku, tak první, co vám zde napsali,
byl to 1978milan, bylo - vyměňte pižmáka, omrzlého zabijte, pořiďte nového.

Ne, neudělala jste to.
Podle své hlavy jste si jela a jedete dál.

A po čtvrt roce přijdete s tím, že pižmák jako oplodnitel nestojí za nic.

Quo Vadis - poradno iFauno?

Taky mě už napadlo, že ikdyž kačer s omrzlým ozobím pojímal kachnu, tak nemusel být v té době schopný oplodnit vajíčka, to ale tím pádem neznamená, že je natrvalo neplodný a není důvod ho zabít, když se mu to zahojilo, tak pár posledních oplodnil.
Chybami se člověk učí, i vy jste určitě nějakou chybu v začátcích udělal, protože nikdo není neomylný.
A když jedete pro ukázkového kačera dost daleko, protože obyčejného bílého nebo černobílého strakatého bez odlesku nechcete, tak ho nevyměníte kvůli omrznutí na měsíc za toho obyčejného o kterého nestojíte, protože v okolí nic jiného není. Kačer je zdravý a opravdu krásný.

16.4.2021 20:18
Varaxi

XXX.XXX.129.250

Chybami se člověk učí, i vy jste určitě nějakou chybu v začátcích udělal, protože nikdo není neomylný.

Jde o to, že Vy jste na chyby včas upozorněna - a stejně je uděláte. Lidi moudřejší a zkušenější než já investují čas a energii a dobrovolně bez jakýchkoli nároků na odměnu se s Vámi (a námi všemi) dělí o své znalosti a vědomosti, řeší za Vás Vaše problémy, myslí za Vás. A Vy se na to vychvajdnete, vyhodíte tento nadstandardní servis na stříbrném podnose do koše a pak se ještě divíte, že mají častokrát pravdu.
Vy ty chyby dělat nemusíte, ale stejně je uděláte. O tom to celé je.
Do jisté míry chápu, že nějaké ty chyby si člověk musí zkusit na vlastní kůži, to začátečnické nadšení a odhodlání prostě nedovolí vzít si některé rady k srdci. To je normální. Ale ignorovat pomalu každou radu, to je opravdu výjimečné.
Na tom obyčejném bílém pižmákovi jste si mohla zkusit nanečisto odchov (do určité míry - přece jen je to živý tvor, tak s ohledem na to), ale Vy chcete mít všechno hned. Ještě nemáte pod palcem slepice a pižmovky a už sháníte husy a kačeny. A opět, celkem to chápu, ale musíte si uvědomit, že to je kontraproduktivní. Už Vám není dvanáct, musíte se smířit s tím, že méně je téměř vždy více. Já taky chtěla kozy, ovce a časem i koně (dokonce dostihového ), ale protože na ně nemám podmínky, tak prostě budou slepice a husy a možná, když to půjde dobře, tak králíci.
Opakuji, já Vás celkem chápu. Ale pracujete s živými tvory. Tady je velmi omezený prostor pro chyby, protože těmi chybami můžou trpět. Pokud si někdo dá tu práci a umožní Vám přístup ke svým draze vykoupeným zkušenostem, zkuste se nad nimi aspoň zamyslet.
honzapm, bodlinka, Horsana, Inspektor Pišišvor, kometa a spousta dalších přispěvatelů na iFauně mají takový soubor znalostí, vědomostí a zkušeností, že by mohli psát knížky nebo si zřídit profesionální poradenství. A všichni z nich udělali, dělají a budou dělat chyby, ale některé chyby díky nim udělat nemusíte.

17.4.2021 00:53
reznade

XXX.XXX.216.38

Varaxi napsal(a):

Jde o to, že Vy jste na chyby včas upozorněna - a stejně je uděláte. Lidi moudřejší a zkušenější než já investují čas a energii a dobrovolně bez jakýchkoli nároků na odměnu se s Vámi (a námi všemi) dělí o své znalosti a vědomosti, řeší za Vás Vaše problémy, myslí za Vás. A Vy se na to vychvajdnete, vyhodíte tento nadstandardní servis na stříbrném podnose do koše a pak se ještě divíte, že mají častokrát pravdu.
Vy ty chyby dělat nemusíte, ale stejně je uděláte. O tom to celé je.
Do jisté míry chápu, že nějaké ty chyby si člověk musí zkusit na vlastní kůži, to začátečnické nadšení a odhodlání prostě nedovolí vzít si některé rady k srdci. To je normální. Ale ignorovat pomalu každou radu, to je opravdu výjimečné.
Na tom obyčejném bílém pižmákovi jste si mohla zkusit nanečisto odchov (do určité míry - přece jen je to živý tvor, tak s ohledem na to), ale Vy chcete mít všechno hned. Ještě nemáte pod palcem slepice a pižmovky a už sháníte husy a kačeny. A opět, celkem to chápu, ale musíte si uvědomit, že to je kontraproduktivní. Už Vám není dvanáct, musíte se smířit s tím, že méně je téměř vždy více. Já taky chtěla kozy, ovce a časem i koně (dokonce dostihového ), ale protože na ně nemám podmínky, tak prostě budou slepice a husy a možná, když to půjde dobře, tak králíci.
Opakuji, já Vás celkem chápu. Ale pracujete s živými tvory. Tady je velmi omezený prostor pro chyby, protože těmi chybami můžou trpět. Pokud si někdo dá tu práci a umožní Vám přístup ke svým draze vykoupeným zkušenostem, zkuste se nad nimi aspoň zamyslet.
honzapm, bodlinka, Horsana, Inspektor Pišišvor, kometa a spousta dalších přispěvatelů na iFauně mají takový soubor znalostí, vědomostí a zkušeností, že by mohli psát knížky nebo si zřídit profesionální poradenství. A všichni z nich udělali, dělají a budou dělat chyby, ale některé chyby díky nim udělat nemusíte.

Já se nad radami zamýšlím, ale rada kačera zabit, přitom se to vyléčí, stačí mazat sádlem, je ta největší volovina co jsem tu slyšela. A o nebezpečí omrznutí a pak dočasné neplodnosti jsem nikde nečetla, přesto že jsem chov pižmovek rok studovala. Ne vše je všude napsané. A ne vše co se zas píše odpovídá všem kusům. Pižmovka je létavý pták hnízdící v dutinách stromů, tak jak to že moje nevyskočí ani 25 cm a že nejraději spí venku a kachníkem pohrdnou i v mrazech, to se taky nepíše všude. A že kachník nemůže být ani 30 cm nad zemí jak kurník jsem také nikde nečetla.
Takže nechápu na jaké chyby jsem tu byla včas upozorněna, které jsem udělala?
Proč by se mělo každé zvíře hned zabíjet, když mu nic vážného není?
A bylo psáno, že kačer nebude pravděpodobně pojímat, ale můj pojímal.
Nikdo nezmínil, že kačer přesto že pojímá tak vejce neoplodní.

17.4.2021 09:30
asperulo

XXX.XXX.104.1

Do dvířek kachníku se dá dát "lávka, můstek, náběh" zktátka nějaké prkno po kterém kachna vyleze, případně kolem udělat provizorní ohrádku - koridor a tím kachnu pomalu v klidu "doprovodit". Pižmovka je velice chytrá a pokud se cítí ohrožená, tak vám do vámi vymezeného prostoru nevleze. Ale pokud je vše v klidu, rychle se naučí.

Já už dnes vím, že pokud potřebuji pochytat mladá kachňata, třeba kvůli odčervení, není dobré je nahnat do kachníku a tam je chytat. Protože tam potom večer nechtění. Takže je lepší je pomalu nalákat, třeba na krmení do předem připravené ohrádky a tam v klidu jedno po druhémje odčervit a hned dát zase ven, a pak ohrátku rozebrat. Tím vlastně prostor ve kterém si připadala kachňata ohrožená zmizí a je to. Vše je potřeba dělat s citem a "soucítit" se zvířetem.

Když venku mrzne, tak si představit, jak asi se to zvíře cítí, když je celou noc na mraze. Kdo někdy sám, třeba v mládí, jezdil do přírody a spal v noci v zimě venku, tak ví...
Problém je, že to už dnes ví jen málo lidí ....

Pro život je potřeba - teplo, světlo - nemyslím zrovna krtky a tak, kvalitní potrava, bezpečný prostor a láska ... a spousta dalšího

22.4.2021 22:58
reznade

XXX.XXX.216.38

Tak podle rad, které zde byly, jsme kachně předevčírem večer vytřídili prázdná vejce, zbylo jí jen 5 vajec z 19. Kachna pak ještě v klidu sedla, ale včera večer se na hnízdo po nazobání nechtěla vrátit, jako by zapoměla. Po víc jak hodině jsem ji tam nakonec zahnala, hned si začala vejce přehrabovat, tak jsem myslela že je to dobré, že třeba jen po tmě nemohla trefit, tak jsem ji nezadělala. Ráno kachna venku a vejce úplně ledová, tak nevím jestli na nich vůbec nespala nebo vylezla při rozednění, přišlo mi že už ani neměla ten přikrčený postoj sedící kachny. Chytila jsem ji a na hnízdo zavřela, ale počítám že už sedět nechce. Vejce byla ráno zahrabaná, to nedělala když se šla jen nažrat. Takže kachna, která poctivě seděla 20 dní slezla po vytřídění neoplozených vajec. Asi hnízdo kde chybí víc jak 2 třetiny vajec vnímá jako vykradené. Může kachna dosedět mladé když ji jednou denně pustím nažrat a pak chytnu a na hnízdo zavřu? Akorát když jsem se dnes na kachnu shora dívala, tak 1 vejce čouhalo.

23.4.2021 07:15
Štefan1

XXX.XXX.208.238

Nejspíše z toho nic nebude, já bych ty vejce vyházel, nanosí nové - snad už oplozené a napodruhé to musí vyjít. Jenom do toho co nejméně zasahujte - nechte ji vybrat si hnízdo, nechte ji tam vejce, ona zasedne až přijde správný čas.

23.4.2021 07:24
asperulo

XXX.XXX.104.1

To máte těžké, moje kachny letos také nějak vyhodnocují situaci jinak, než bych já chtěla. První začala snášet brzo, ale vyždy 3 - 4 vejce na jedno místo, dva dny nic a pak zase 3- 4 snesla do jiného hnízda. Pak dlouho nic a nakonec nanesla 8 vajec zase jinam a sedla na ně. Leč seděla nějak divně, vejce byla oplodněná, ale nic se nevylýhlo. Další to měla podobně, ale později. Teď sedí také jen na 8 vejcích, ale ta už sedí dobře. Jsou to už zkušené kvočny. V minulosti vyseděly vždy vše i 21 kachňat . Jestli jim vadí letošní střídavé teploty a sníh .... Mají stále stejné podmínky, krmím stále stejně a na zahradě jsou stále stejná zvířata ... Já tedy na noc zavírám a jsou oddělé od ostatní drůbeže. tak že je nikdo neruší. Mám na hnízdě taková dvířka, že si je kachna sama ze vnitř po odjištění otevře, ale nikdo, třeba slepice, se tam jen tak nedostane. Jsem doma, takže několikrát kontroluji, a když kachna vyleze a zase se vrátí, tak jí dvířka zase zajistím.

Jinak si myslím, že kachna pozná, že je tam málo vajec a když se rozhodne, že to nemá cenu, tak ji asi nepřinutíte. Leda jí tam přidat pás podkladků, aby měla pocit, že je toho hodně. Ale stejně, když jsem začínala s chovem, tak mi mladá kachna vyseděla jen 4 kachňata, dala jsem pod ní málo vajec a podkladky, nechtěla jsem mít moc kachňat, leč to kachnu nějak nenadchlo a 4 kachňata po týdnu opustila a začala snáše znovu. Už jsem jí do toho "nekecala" a vyseděla kolem 15 a ty už vzorně vodila víc jak měsíc.

Naše kachny jsou vzorné kvočky sedí min. 3x, jedna sedí i 5x za rok, i v zimě. Mám prostory zateplené ve chlévě, tak není problém. Tak uvidíte, asi by měla když tak začít znovu snášet a zkusí to zase vysedět ....

23.4.2021 08:57
ančovička1

XXX.XXX.220.111

Asperulo,prosim, fotka samoobslužných dvířek pro kachnu,by nebyla?
Take mi slepice lezou kachnam do hnizda,pořád to musim hlidat..

23.4.2021 12:53
reznade

XXX.XXX.216.38

asperulo napsal(a):
To máte těžké, moje kachny letos také nějak vyhodnocují situaci jinak, než bych já chtěla. První začala snášet brzo, ale vyždy 3 - 4 vejce na jedno místo, dva dny nic a pak zase 3- 4 snesla do jiného hnízda. Pak dlouho nic a nakonec nanesla 8 vajec zase jinam a sedla na ně. Leč seděla nějak divně, vejce byla oplodněná, ale nic se nevylýhlo. Další to měla podobně, ale později. Teď sedí také jen na 8 vejcích, ale ta už sedí dobře. Jsou to už zkušené kvočny. V minulosti vyseděly vždy vše i 21 kachňat . Jestli jim vadí letošní střídavé teploty a sníh .... Mají stále stejné podmínky, krmím stále stejně a na zahradě jsou stále stejná zvířata ... Já tedy na noc zavírám a jsou oddělé od ostatní drůbeže. tak že je nikdo neruší. Mám na hnízdě taková dvířka, že si je kachna sama ze vnitř po odjištění otevře, ale nikdo, třeba slepice, se tam jen tak nedostane. Jsem doma, takže několikrát kontroluji, a když kachna vyleze a zase se vrátí, tak jí dvířka zase zajistím.

Jinak si myslím, že kachna pozná, že je tam málo vajec a když se rozhodne, že to nemá cenu, tak ji asi nepřinutíte. Leda jí tam přidat pás podkladků, aby měla pocit, že je toho hodně. Ale stejně, když jsem začínala s chovem, tak mi mladá kachna vyseděla jen 4 kachňata, dala jsem pod ní málo vajec a podkladky, nechtěla jsem mít moc kachňat, leč to kachnu nějak nenadchlo a 4 kachňata po týdnu opustila a začala snáše znovu. Už jsem jí do toho "nekecala" a vyseděla kolem 15 a ty už vzorně vodila víc jak měsíc.

Naše kachny jsou vzorné kvočky sedí min. 3x, jedna sedí i 5x za rok, i v zimě. Mám prostory zateplené ve chlévě, tak není problém. Tak uvidíte, asi by měla když tak začít znovu snášet a zkusí to zase vysedět ....

Kachna sedí v klidu v chlívku. Ráno na nich pěkně seděla a ven vůbec nepospíchala přes to, že den nežrala. Vejce byla všechna stejně teplá. Ale po vykoupání jsem ji cca po půl hodině musela znova zahnat a znovu jsem ji zavřela. Těch prvních 20 dní nebyla na hnízdě zavíraná a stejně poctivě seděla. Zkusím ji nechat jak to dopadne, jestli něco vysedí. Snad se pak i postará. Vždyť už to má jen necelé 2 týdny z 5. Přinejhorším kdyby je vyseděla a nechtěla se postarat, tak vytáhnem starou infralampu.

23.4.2021 12:57
reznade

XXX.XXX.216.38

Druhá kachna pro změnu snese jen jednou za čas vejce bez skořápky,tak počítám, že je špatná a budu ji brzy zabíjet. Možná přivezem místo ní jinou na začátku snášky.

23.4.2021 13:00
Štefan1

XXX.XXX.208.238

reznade napsal(a):
Druhá kachna pro změnu snese jen jednou za čas vejce bez skořápky,tak počítám, že je špatná a budu ji brzy zabíjet. Možná přivezem místo ní jinou na začátku snášky.

Tu bych zabil hned - není na co čekat, a té druhé bych vejce vzal - 5 vajec, byly zachlazené - je to ztráta času.

23.4.2021 13:16
reznade

XXX.XXX.216.38

Štefan1 napsal(a):
Tu bych zabil hned - není na co čekat, a té druhé bych vejce vzal - 5 vajec, byly zachlazené - je to ztráta času.

Někdo tu psal, že mu kvočna nebyla na hnízdě celou noc, protože jí větr zabouhl dvířka,a přes to že byla dost chladná noc tak se vše vylíhlo. Tak to můžu zkusit. Četla jsem, že zárodky jsou v druhé půlce sezení odolnější prochladnutí.
Moje chyba, že mě nenapadlo jí něco vyměnit za podkladky.

29.4.2021 22:20
veraboskova

XXX.XXX.0.235

veraboskova napsal(a):

Tak konečně první oplozené vejce od čínky. První kachna všechna vejce neoplozená, vyseděla běžce. Druhá kachna začala snášet. Dala jsem první vejce do líhně a je tam pavouček. Takže buď kačer preferuje jen jednu kachnu, nebo se to konečně už naučil

30.4.2021 01:01
ančovička1

XXX.XXX.220.111

Tak ja jsem zvědavá, kolik kacenek se do rána ještě dolihne..5 kacenek je doma pod žárovkou a čile zobou směs a pijou vodičku😀
Věrko, asi jste koupila mladšího kačera,hlavně,že už normálně funguje😁..budete mit asi krásné strakace nebo hnědě sedlate..to bude paráda!..mivala jsem černě sedlate, krásně,ale byla s tim práce při skubani a čištění černých pysku,tak zvítězily kacenky bílé..

30.4.2021 09:57
veraboskova

XXX.XXX.0.235

Ančovičko, máte pravdu, kačer je loňský. Původně jsem sháněla bílého, babička mě varovala s tím škubáním. Ale nakonec jsem ráda, ta hnědá je pěkná barva. A nezáří tak do okolí jako lákadlo pro dravce či jiné nenechavce.

4.5.2021 23:56
reznade

XXX.XXX.216.38

Štefan1 napsal(a):

Ta kachna, co byste zabil, dala 2 dobré vejce obden. Přemístila jsem ji na samotku a začala jí dávat jen samotnou pšenici. Měla počkat na zabití, když ani krmivo pro nosnice nezabralo a ejhle udělala si hnízdo pod starou vanou na vodu, jen vyhrabala důlek v hlině a dnes tam bylo druhé dobré vejce. Tentokrát jí do toho opravdu nebudu vůbec rýpat, ani prosvěcování, to mě bylo osudné, a ani jí tam nepřidám seno pod vejce, může si ho tam dotáhnout sama.
Třeba fakt jde jen o to si pižmovek nevšímat, když se to každému daří samo.

5.5.2021 05:23
Štefan1

XXX.XXX.208.238

Pokud je kachna "na samotce", tak z vajec nebude nic - k oplození potřebuje toho kačera.

Ne že bych Vám nepřál, ale 2 "dobrá" vejce obden ještě nic není. U nás pižmovky snášely vejce každý den, než zasedly - tedy těch 15-20 vajec, jen výjimečně se stalo, že jeden den vynechaly.

Na svém doporučení bych nic neměnil - bylo (a pořád je) racionální. Máte dvě kachny a žádné kachňata. Nevím jestli ta druhá pořád sedí na těch 5 vejcích a jestli z toho něco bude. I když by bylo, 5 kachňat je dost málo (ale víc než nic). Kdyby jste jí vejce byla vzala a nechala znovu nanést další várku, mohla by jste mít "- náct" kachňat a ještě by letos stihla v rozumné době další hnízdění.

Takto jste pořád v nejistotě. Ale nejspíš si to každý musí vyzkoušet sám. Snad se Vám už povede lépe.

Uživatel s deaktivovaným účtem

5.5.2021 08:24

Štefan1 napsal(a):
Pokud je kachna "na samotce", tak z vajec nebude nic - k oplození potřebuje toho kačera.

Ne že bych Vám nepřál, ale 2 "dobrá" vejce obden ještě nic není. U nás pižmovky snášely vejce každý den, než zasedly - tedy těch 15-20 vajec, jen výjimečně se stalo, že jeden den vynechaly.

Na svém doporučení bych nic neměnil - bylo (a pořád je) racionální. Máte dvě kachny a žádné kachňata. Nevím jestli ta druhá pořád sedí na těch 5 vejcích a jestli z toho něco bude. I když by bylo, 5 kachňat je dost málo (ale víc než nic). Kdyby jste jí vejce byla vzala a nechala znovu nanést další várku, mohla by jste mít "- náct" kachňat a ještě by letos stihla v rozumné době další hnízdění.

Takto jste pořád v nejistotě. Ale nejspíš si to každý musí vyzkoušet sám. Snad se Vám už povede lépe.

Už dlouho jsem tady nezažil tak komplikovaný chov čehokoliv, jako u "reznade". Jakoby se všechny problémy světa shromáždily u ní na dvorku. Ale stejně si jde vlastní cestou. Někdy některým myšlenkovým procesům a životnímu nastavení nerozumím...

5.5.2021 16:48
reznade

XXX.XXX.216.38

Štefan1 napsal(a):

Na samotce byla týden, než snesla první vejce a teď už je z kačerem. Ta co má pět vajec je zavřená, zítra je 35 den, tak uvidím, ale počítám že z toho opravdu nic nebude.
Začátky v ničem nejsou snadné. A mrzí mě, že tu píšete prosvěcovat vejce a neoplozené vytřídit, ale už nezmíníte, že jí za ty neoplozené mám dat podkládky, když je jich hodně. Psala jsem že tato situace je a nikdo mi nenapsal o výměně za podkládky. Takže kvůli řídění se Vašimi radami nebudu mít z prvního hnízdění nejspíš nic.
Jsem přesvědčená, že pižmovky se většině dobře daří, protože je mají ve stodole nebo mají různě staré stroje nebo zákoutí kde kachna zaleze a chovatel se tam nedostane a nijak do hnízda nehrabe, pak mu vyvede 15 mladých jak nic. Uspořádaný výběh bez bordela, bez králíkáren a podobně jim nesvědčí.
A nevím proč bych měla zabíjet kachnu, která nese.

5.5.2021 17:00
reznade

XXX.XXX.216.38

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
Už dlouho jsem tady nezažil tak komplikovaný chov čehokoliv, jako u "reznade". Jakoby se všechny problémy světa shromáždily u ní na dvorku. Ale stejně si jde vlastní cestou. Někdy některým myšlenkovým procesům a životnímu nastavení nerozumím...

Mám svoji hlavu a svůj rozum a neřídím se bezmyšlenkovitě cizími radami, ještě když většinou z ní jen "zabit, vyhodit, zlikvidovat" , to je velmi snadné říct, ale když jedete min přes půl republiky pro zvíře určitého zbarvení, protože v okolí pěkně zbarvené nejsou, tak je nejspíš nezrušíte při prvním malém nezdaru.
Každý chov a podmínky chce prostě přizpůsobit potřebám Vašich zvířat a to jde nejlíp za chodu, hlavně když pižmovky si musí vše sami vybrat a zvolit a každé jsou jiné.

5.5.2021 18:46
Štefan1

XXX.XXX.208.238

Máte svou hlavu .... ale chápejte, že když Vám někdo nezištně radí a Vy ty rady povětšinou ignorujete, tak ho to moc nemotivuje ... .

No a pokud jste si z toho povídání tady odnesla názor či poznatek, že "pižmovkám se daří tam, kde je bordel", tak je to trochu (hodně) smutné.

5.5.2021 19:44
reznade

XXX.XXX.216.38

Štefan1 napsal(a):
Máte svou hlavu .... ale chápejte, že když Vám někdo nezištně radí a Vy ty rady povětšinou ignorujete, tak ho to moc nemotivuje ... .

No a pokud jste si z toho povídání tady odnesla názor či poznatek, že "pižmovkám se daří tam, kde je bordel", tak je to trochu (hodně) smutné.

Ten poznatek jsem si vzala z vidění podmínek několika chovatelů, kteří s tím nemají žádný problém. Rady ohledně typu "zabit " musím ignorovat, protože většinou nejsou na místě a nic rozumného co bych si nevzala k srdci jste mi neradil. Nechápu, ale proč jste mi nenapsal na malou oplozenost, že kachně mám dát za neoplozené vejce podkládky, že hnízdo s pár vejci nechá byt. Na to jsem musela přijít sama a pak mám jedno sezení zbytečné nejspíš. Nečekám moc, že se něco vylíhne.

6.5.2021 21:34
veraboskova

XXX.XXX.0.235

Tak já jsem dneska vycukala a už nebudu čekat, jestli budou vejce krůt konečně oplozená a domluvila jsem si násadovky krůt. Takže krocan může začít odpočítávat, skončí na pekáči.

6.5.2021 22:02
přezdívka

XXX.XXX.105.195

Nedáte mu ještě šanci? Třeba to ještě pořádně neumí.
Krůty snáší jenom na jaře? O těchto ptácích nic nevím, jenomže mě jednou, co by malou holku, krocan pořádně prohnal.

8.5.2021 12:30
kaseva

XXX.XXX.155.74

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):

Já to kvůli takovým přestávám číst. Normálně přemýšlím kde Pán Bůh udělal chybu

15.5.2021 16:26
1978milan

XXX.XXX.231.235

Včera jsme přivezli z líhně 30 brojlerových kachňat a naše činka, která vyseděla jen 7 mladých asi před čtrnácti dny, se rozhodla, že potřebuje všechny mít u sebe a tak dlouho otravovala za hrazením, až jsme ji tam pustili, takže teď je spokojená. Má celkem 37 kachňat ve dvou velikostech a myslím si, že by pár kousků ještě brala . Všechny ale neobsedne, takže musíme svítit.
Ale je to super matka.

16.5.2021 12:05
veraboskova

XXX.XXX.0.235

veraboskova napsal(a):
Tak já jsem dneska vycukala a už nebudu čekat, jestli budou vejce krůt konečně oplozená a domluvila jsem si násadovky krůt. Takže krocan může začít odpočítávat, skončí na pekáči.

Tak krocan včera zabit. Manžel kuchal a prý měl varlata menší než co mají samečci křepelek.

16.5.2021 12:14
1978milan

XXX.XXX.231.235

veraboskova napsal(a):
Tak krocan včera zabit. Manžel kuchal a prý měl varlata menší než co mají samečci křepelek.

Tak to byl kapoun, nebo jak se tomu říká u krocana

16.5.2021 12:42
honzapm

XXX.XXX.134.34

Nejdřív pošlou "manžela" pro krocana.
On přiveze krůtu.

Pak ho pošlou znovu (nepoučitelné),
on přiveze jiného (proč ho prodávající prodávali?),
který jim tu krásnou krůtu velmi vzácného rázu skalpuje,
a s ostatními je nechovný.

Kam pojede manžel tentokrát?

Já bych věděl...

16.5.2021 15:01
veraboskova

XXX.XXX.0.235

No já to nevidím tak tragicky. Ty řízky z krocana dneska k obědu zase tak marný nebyly

16.5.2021 21:02

veraboskova napsal(a):

To má dobré oči, že je našel.

16.5.2021 21:04

1978milan napsal(a):
Tak to byl kapoun, nebo jak se tomu říká u krocana

Kapoun nemá žádná varlata Krocani se asi nekastrovávali.

16.5.2021 21:50
veraboskova

XXX.XXX.0.235

Zkoušela jsem googlit, a našla jsem, že mimo chovnou sezónu je má mít malá. Tak asi nepochopil, že je chovná sezóna.

Přidejte reakci

Přidat smajlík