Dobry den,
mozem sa opytat, moje 20 tyzdnove sliepocky, ktore mame doma 2 tyzdne, nechcu chodit na noc po rebriku na poschodie v kurine, kde maju bidla a dve znaskove hniezda. jedlo a vodu maju dole v oplotenom vybehu, ktory tvori sucast kurina a inak cely den sa prikrmuju na zahrade, pricom kurin nechavam otvoreny, aby mali pristup k jedlu, aj k vode. v lavom rohu kurina na prizemi zhrcene na kope prespavaju a pravy roh som predelila prieckou, aby mali intimnu zonu na znasanie.
V piatok zacala znasat jedna, v sobotu druha, do nedele 4 vajicka. uz som vymenila aj stebliky na rebriku, ale hore vobec nevyjdu, sypala som im na stebliky krmivo, pokial natiahli krk-vyzobali, jednu som vylozila vecer hore, bola tam do rana a nevedela po rebriku zliezt. mam sa zmierit s tym, ze sa budu zdrzovat len dole, kde maju jedlo, vodu a provizorne znaskove hniezdo, alebo ako ich naucit chodit hore?
Dakujem za odpoved.
Sliepok je zatial v tomto kurine 8 a v samostatnom vybehu je 6 ks 14 tyzdnovych, oddelila som ich, aby si na seba zvykli, lebo sa dobali. pomoze tiez babska rada postriekat vsetky sliepky octom, aby stare neutocili na nove?
Dakujem za odpovede. Jeste doplnim, je to nas druhy chov, s prvymi sliepkami sme tento problem nemali, mladsim sliepkam pride tento tyzden druhy kurin, to pre istotu, ak by boje pretrvavali.
petraodlesa
napsal(a):
Já mladé učím takto: vezmu slepici, postavím na první dolní příčku, postupně ji posunuju směrem nahoru, aby pochopila, že ten žebřík k něčemu slouží. Slepice je zvykové zvíře. V minulém domově spaly na zemi, samy na to nepřijdou. Tak přeji úspěch a trpělivost.
dakujem za radu, vyskusam, pozdravujem vas
veru nelezu, maju 20 tyzdnov, mame ich doma 2 tyzdne, rebrik maju pristaveny a zdrzuju sa len dole, kde maju podstielku, jedlo a vodu. do latkou oddeleneho rohu znasaju vajicka, ale uz som nasla aj pod schodikmi.
tym oddelenym 14 tyzdnovym som dnes dala novy kurin, zacalo prsat a vsetky sa zhrcili v rohu vybehu, museli sme ich pochytat a dat cez dvierka do noveho kurina, boli by celkom premokli, ani ich nenapadlo hladat si pristresok.
toto sa nam s predoslymi sliepkami nestavalo, tak cakam na pekne pocasie a budem ich na rebrik prikladat, ine mi asi neostane. dakujem vam vsetkym za rady.
Zuzkaa
napsal(a):
Naučí se vždycky, u mě šly mladé 12ti týdenní hybridky hned 1. den všechny. Nasypte na žebříček trochu zrní, Kurník by měl být světlý, s velkým oknem. Já mám prosklenou selou střechu.
aj sypat na rebrik som skusala, natahovali krky, vyzobali pokial dociahli a viac ich rebrik nezaujimal.
vacsie sliepky maju velky kurin s vybehom, ale cely den behaju po 7 á zahrade, mensie maju oddnes ten maly, je to docasne riesenie, ideme im postavit murovany, 5x4m, s bidlami, trusnym stolom, znaskovymi hniezdami, popeliskom, priestorom pre male kuriatka, aj uloznym priestorom na skladovanie krmiva.