Dle návodu pana jo01, bez vakcinace, na roštu, měsíční kuřata mají produkt zbarvený divně do oranžovo červena🙈
Vaše připomínky? Děkuji 💓
Víte, asi takhle.
Když krmíte kuřatům zbytečnosti, jako je cukr nebo KOPŘIVY,
které jsou známým rezervoárem kokcidií,
je potom nějaký "osvědčený způsob na roštu" naprosto k ničemu.
Přeji vašim kuřatům vaše co nejrychlejší vystřízlivění.
Zatím na mě působíte jak pomatený pokusník - zkusím vše, co se dočtu.
Trapné a hraničící s týráním.
Držení kuřat ve "sterilních" podmínkách roštu znamená,
krmit je zásadně a jen kvalitní K1.
Ale jakmile budete zvenku tahat co vás napadne (přilepším jim pampeliškou, kopřivou),
tak "sterilní" podmínky roštu a odpovědově naivní (nesetkala se) kuřata jaksi
nemohou fungovat.
Ale to už jsem tu psal nejméně 8x + to snad každému dojde.
Čímžto ale netvrdím, že ta mobilová matlanina je něčeho důkazem.
honzapm
napsal(a):
Víte, asi takhle.
Ale jakmile budete zvenku tahat co vás napadne (přilepším jim pampeliškou, kopřivou),
nemohou fungovat.
Honzo, pěkně jste mě zkoupal. No, vím, že umíte byt
honzapm
napsal(a):
Víte, asi takhle.
nemohou fungovat.
Ano,přesně tak..nechapu,proc nekdo stale zkousi,co kurata vydrží,jako pokusni kralici..pridavat "dobrutky" z pokakaneho dvorku,jako koprivy a podobne nesmysly, jsou opravdu nebezpečné a úplně zbytecne..
Ale je to pořád dokola..stokrat uz pani dostala rady, jak spravne krmit a je to furt marné,marné,marné...
.chudaci kurata..
petraodlesa
napsal(a):
Honzo, pěkně jste mě zkoupal. No, vím, že umíte byt
Že umíte být drsný. No, že jsou kopřivy rezervoár kokcidií, čtu tady poprvé. Nemáme to my začátečníci snadné. Vaše povýšenost mě nemrzí, každý jsme holt nějaký. Svoje začátky a neúspěchy jste ještě nerozepsal, což je škoda. Přiznání by byla polehčující okolnost, žejo.
Kopřivy jim nedávám, tahám jim z centra Ostravy ptačinec žabinec... takže asi jsem zase něco potento. V centru města se slepice nevyskytují... zřejmě vrabci.
Škoda, že se člověk neznalý učí systémem pokus-omyl. Jasně, otlučte mi o hlavu ty moudré publikace, které pořád nemám.
K1 jim dávám.
ančovička1
napsal(a):
Ano,přesně tak..nechapu,proc nekdo stale zkousi,co kurata vydrží,jako pokusni kralici..pridavat "dobrutky" z pokakaneho dvorku,jako koprivy a podobne nesmysly, jsou opravdu nebezpečné a úplně zbytecne..
Ale je to pořád dokola..stokrat uz pani dostala rady, jak spravne krmit a je to furt marné,marné,marné...
.chudaci kurata..
Chudáci kuřata. No, doufám, že to přežijí. Vy jste také měla vždy a ve všem úspěch, ančovičko?
petraodlesa
napsal(a):
Že umíte být drsný. No, že jsou kopřivy rezervoár kokcidií, čtu tady poprvé. Nemáme to my začátečníci snadné. Vaše povýšenost mě nemrzí, každý jsme holt nějaký. Svoje začátky a neúspěchy jste ještě nerozepsal, což je škoda. Přiznání by byla polehčující okolnost, žejo.
Kopřivy jim nedávám, tahám jim z centra Ostravy ptačinec žabinec... takže asi jsem zase něco potento. V centru města se slepice nevyskytují... zřejmě vrabci.
Škoda, že se člověk neznalý učí systémem pokus-omyl. Jasně, otlučte mi o hlavu ty moudré publikace, které pořád nemám.
K1 jim dávám.
honzapm tu psal opakovaně o svých neúspěších. Jeho povýšenost bledne s povýšeností Vaší.
Krmte si, co chcete. Ale pokud žádáte radu, tak je vhodné ji alespoň uvážit, jestli byste se jí třeba neměla řídit. A o tom to je - ptáte se, dostanete odpověď, a pak ji ignorujete. Tak se neptejte, vyjde to nastejno a ušetříte všem čas.
Systém pokus-omyl je báječný; má ale jednu nevýhodu: spoustu zmetků při cestě za dokonalostí. A zmetek ve výrobě je něco jiného než zmetek v hospodářství, tam za Vaše omyly platí živý tvor. Na nich se testovat nevyplácí, rozhodně ne začátečníkům.
Nastudujte si, co je třeba, až pak pořiďte potřebné zázemí a až pak pořiďte zvířata. Bude to lepší pro všechny, i pro Vás.
Jak krmit zvíře, které máte doma, máte vědět předtím, než si to zvíře pořídíte. Než jste nasadila vejce, měla jste naprosto jasně vědět, čím a jak je budete krmit po celou dobu, co budou u Vás.
Nechtějte mít všechno hned. Odchovejte několikery kuřata osvědčeným způsobem a pak, až budete vědět, jak na to správně, můžete ten způsob pokusně vylepšovat. Snáze poznáte, co funguje a co ne, protože budete vědět, jak vypadá prosperující kuře, budete mít s čím srovnávat.
Ale na to vylepšování potřebujete znalosti a zkušenosti. A to teď nemáte. Tak nač experimentovat, když máte po ruce funkční a ověřené krmivo, systém chovu, hygieny?
OlafV
napsal(a):
Přiznávám, že ani mě nenapadlo jaký je diametrální rozdíl mezi kuřátkem v odchovně a pod kvočnou,které na dvorku sezobne kde co.
Pro paní Petru. Psal jsem již, že se snažíte pro kuřátka dělat maximum, ale méně je mnohdy více. Možná jsem podcenil popsat svůj systém odchovu na roštech detailněji, takže to musím napravit, aby někdo zbytečně nerozumoval. Jsou možné různé způsoby odchovu i chovu drůbeže. Odchov kuřat pod kvočnou, je tím přirozeným, kdy se vše ponechá na přírodě ve vhodných podmínkách. Tak se imunita vytváří, pod dohledem kvočny, která si dokáže (většinou) ohlídat, co kuřátkům prospěje. Pak je možný průmyslový způsob odchovu ve velkém s různými vakcinacemi, tedy i priti kokcidióze. V tom případě jsou kuřata na podestýlce. V malém jde odchovávat bezpečně na roštech a to do cca 6 týdnů (někdy i do 2 měsíců) a to výhradně nakomplexní směsi, pro dané stáří a přístupu k vodě a písku. Moje zkušenost, jde bez jakýcholiv vakcinací. Potom kuřátka jdou na podestýlku, ale ještě bez zeleného, či jiných dobrot. Teprve, když si vybudují vlastní imunitu (někde mezi 2,5 až 3 měsíci stáří), dostávají zelené. Další možností(v drobném chovu) je odchov, kdy se neustále vyměňují podložky v odchovně a udržuje se denně (někdy i vícekrát za den) čistota, nemusí se vakcinovat, ale je to pracné. Vybrat si z každého systému něco, je stejné, jako v té pohádce: Jak kočička s pejskem pekli dort. Takže hlavuá vzhůru, chybama se člověk učí a určitě budeš líp...
petraodlesa
napsal(a):
Chudáci kuřata. No, doufám, že to přežijí. Vy jste také měla vždy a ve všem úspěch, ančovičko?
Přiznám se,že takove neustálé problemy,jako Vy, ne..hodne jsem četla a hlavne tedy, vsemi radami se řídila..neni to těžké...a odchov kurat(nejen kurat), byl před 30 ti lety složitější, krmne směsi jsme si museli vyrabet sami, doplňovat Roboranem a pod.a šlo to...svitili jsme a vyhrivali obyčejnou žárovku..
Dneska je odchov velice jednoduchy.. kvalitni krmeni bez práce, když maji kurata sucho, teplo a čisto, neni problém...žádný cukr, žabinec atd..jen kuratum rozhodite traveni,dotáhnete infekci..ale to uz všechno vite..
Tak snad kuřata přežijí,jestli maji kokci,musite je přeléčit a klidne je sundejte s té mřížky
Pan Josef to napsal velice podrobně a dobře. Tímto mu děkuji. Ančovičko1, jistě je přeléčím.
Možná moje chyby budou druhým k užitku. Máslo na hlavě mi nevadí.
Po celá staletí lidé chovali drůbež, předávali si zkušenosti "face to face", my začátečníci původně z paneláku sháníme informace, třeba i tady. Že se chybami člověk učí, je věc jasná. Proto díky za každou radu.
Pan Josef to vysvětlil výborně...je rozdíl mezi chovem ve velkém množství, pidichov domácí nebo péče kvočny. Byla jsem v mylné představě, že dát kuřatům to, co jim dopřeje kvočna, jim neublíží.
Ano, z té mřížky je klidně sundejte, jak radí ančovička. Jsem celkem velkým odpůrcem jakýchkoli roštů pod drůbeží. Pokud průběžně nečistíte, musí to neskutečně smrdět. Do odchovny dejte jakoukoliv savou podestýlku, ať už jsou to dřevěné hoblinky, nebo jiná komerčně prodávaná podestýlka, pytel vám vystačí hodně dlouho. Denně podestýlku prohrábněte, odstrante trus a podle potřeby přisypte novou. ČISTOTA je základ jakéhololiv chovu. Krmte do 6.týdne výhradně směsí K1, potom K2, K3 a pokud možno NEMĚNTE výrobce, neboť na tom také záleží. Každý výrobce může mít trochu jiné složení směsi a zvířata jsou na změnu krmení, jak víme, citlivá. 2x denně čistá voda je u takové drobotiny samozřejmostí, to jistě víte a samozřejmě teplo, konstantní teplota je do 6 týdnu nutností.
jo012810
napsal(a):
....Jsem celkem velkým odpůrcem jakýchkoli roštů pod drůbeží. Pokud průběžně nečistíte, musí to neskutečně smrdět... říká zuzkaa, ale není to pravda. O tom se můžete u mne přesvědčit. Ale každý má své možnosti, zkušenosti a zvyklosti. Pokud fungují, nechť se jimi řídí.
Vyzkoušeno. Máte pravdu. Já jsem šla do toho vašeho roštu s tím, že odpadne strach o to, že si kuřátka pilinami ucpou volátka... Hrozí to?
Ja vam odpovim za sebe..nikdy jsem piliny ani hobliny nepoužívala,jenom sekanou slámu a drobné seno,odrolky..hobliny jsou urcite lepsi,protože určitě lépe saji vlhkost..asi je vyzkousim,lihnuti se mílovými kroky blizi😁..poprve lihnu pavlovky(moc mile slepicky) a maransky..
O pilinach jsem to take slyšela,ze je kuratka zobou,protože nevědí, tak bych to urcite neriskovala...ale nevim,třeba se mýlím..
S temi rošty možná dobrá zkušenost,ale nikdy do toho nepůjdu, neni to přirozené,nelibi se mi kuřátka na drátech..
.ale nikomu to neberu,každého věc..
Zuzkaa..moc hezky napsane😀🌷
ančovička1
napsal(a):
Ja vam odpovim za sebe..nikdy jsem piliny ani hobliny nepoužívala,jenom sekanou slámu a drobné seno,odrolky..hobliny jsou urcite lepsi,protože určitě lépe saji vlhkost..asi je vyzkousim,lihnuti se mílovými kroky blizi😁..poprve lihnu pavlovky(moc mile slepicky) a maransky..
O pilinach jsem to take slyšela,ze je kuratka zobou,protože nevědí, tak bych to urcite neriskovala...ale nevim,třeba se mýlím..
S temi rošty možná dobrá zkušenost,ale nikdy do toho nepůjdu, neni to přirozené,nelibi se mi kuřátka na drátech..
.ale nikomu to neberu,každého věc..
Zuzkaa..moc hezky napsane😀🌷
Není hoblina jako hoblina ta z tvrdého dřeva tak nesaje zase hezký voní,dub buk habr
Dovysvětlím: podle rady pana "praotce Josefa" Jo01 mi manžel vyrobil že staré knihovničky odchovnu: položená na "záda", odebrána zadní deska, kterou zprovoznil jako šuplík, takže jsem dvakrát denně odebírala ale kontrolovala trus kuřátek. ( Zároveň dvakrát denně měním vodu a dosypávám K1... kuřata mají měsíc)
Včera večer ve zprávách strašili výpadky elektřiny. Proto jsem chtěla před odchodem do práce kuřata přemístit do bytu, kde je teplota 22 stupňů a nehrozí prochlazení z důvodu vypnutí umělé kvočny. Přitom jsem našla inkriminovaný boban, který se mi vůbec nelíbil. Proto jsem honem dala dotaz. Tudíž předpokládám, že se jedná o jedno kuře z osmi, snad to zítra podání léku od veta upraví ( jdu pro něj hned ráno).
Zelené jim teda dávat nebudu. Když čtu tady, že v teplý den někdo dává kuřata na trávu na sluníčko, tak si připadám jako úplný vůl, prostě nerozumím.
Já jsem kdysi používala u kuřat slaměnou podestýlku (absorfyt tuším) a tu u hodně malých kuřat nedoporučuju, protože se toho přes noc nazobala a pár jich pošlo.
A jinak Petro každý na začátku dělal kopance, a jestli ne, tak vám kecá Třeba já je dělám sem tam dělám pořád. Člověk dělá co může, ale někdy se něco zkrátka nepovede.
veraboskova
napsal(a):
Já jsem kdysi používala u kuřat slaměnou podestýlku (absorfyt tuším) a tu u hodně malých kuřat nedoporučuju, protože se toho přes noc nazobala a pár jich pošlo.
A jinak Petro každý na začátku dělal kopance, a jestli ne, tak vám kecá Třeba já je dělám sem tam dělám pořád. Člověk dělá co může, ale někdy se něco zkrátka nepovede.
Paní Věro, to je pěkné pohlazení, bude se mi dnes dobře spát 😉 děkuji 💓
petraodlesa
napsal(a):
Paní Věro, to je pěkné pohlazení, bude se mi dnes dobře spát 😉 děkuji 💓
Petro také jsem v případě,že pšíknul jeden holub vše přeléčil a do holubníku nosil pořád nějak léky. Od čtyř dnů holoubátek preventivně bránil bičíkovcům a pod.Pak mě to přestalo bavit a věřte nevěřte mám pokoj.Dávám i slepicím různé bylinné vývary a čajíček na posílení imunity.
veraboskova
napsal(a):
tak já absorfyt používám několik let u kuřat i kaček,a nikdy se nic nestalo.Dávám od stáří 1 týden.
Uživatel s deaktivovaným účtem

Ono je to velice těžké s tim chovatelstvím. Každý má zkušenosti s něčím jiným a každému funguje něco jiného. Taky se může občas zdat, že si tu protiřečíme. Radí se tu kupivat "starou" literaturu o chovu. Tam se pak člověk dočte jak je teměř zázračné zkrmovat kuřatům atd, zelené krmení a že žabinec je teměř zázrak. Tak to člověk udělá a bác další rána osudu a zkušenejšího chovatele, co jsme to provedli a co jsme si mysleli když jsme podali to zelené krmivo! Že se s tim přenáší různej fujtajbl. A jsme zase v kopru i s radami, ktere jsme vlastně dodrželi. Taky předci chceme mit to domací maso a vejce a další a pokud možno zdrave a přirozené a bez chemie,gmo,směsi atd. Daší slušná schíza...
A proto za sebe říkám: Univerzální postup který bude na 100% fungovat všem a za každé situace a v každých podmínkách NEEXISTUJE! Každý si musí získat zkušenosti a vyzkoumat co jemu vyhovuje. Prostě takový zlatý střed do konkretních podminek. Paní Ančovička vzpomněla že nyní máme krmné a tudíž odpadá složité a pracné mísení krmiv doma. V tom ma pravdu . Taky ješte pamatuju když jsme doma míchali různé šroty a přidávali plastin,roboran,konvit později vitamix atd. V tom jsem s paní Ančovičkou za jedno! Sucho,teplo a dobře krmit. Ale taky třeba ja mam kuřata od 3 dne do 6 týdnů na roštech jako pan Josef. Protože se mi to osvědčilo lépe než podestýlka. Prostě jednou denně vysypu šuplik s kuřincema a je to. Je to čisté , nesmrdí to. A já doufám , že mi to paní Ančovička časem odpustí
Přátelé a i ti ostatní ať se Vám všem daří a hlavně pevné zdravý Vám i svěřencům!
V pořadu ČT "Co babičky věděly a co my jsme zapomněli" je díl věnovaný odchovu kachen a jejich krmení. Dvoudenní: strouhanka, vajíčko, kopřivy, granule.
Takže kachnám kokcidióza nehrozí? Nedávno jsem zde vznesla dotaz, bylo mi řečeno, že ji mohou dostat také.
Kachničky bych ráda až příští rok, takže pomalu sbírám informace.
Je krmení kachny zásadně jiné od kuřete? Myslím s ohledem na kokcidiózu.
petraodlesa
napsal(a):
V pořadu ČT "Co babičky věděly a co my jsme zapomněli" je díl věnovaný odchovu kachen a jejich krmení. Dvoudenní: strouhanka, vajíčko, kopřivy, granule.
Takže kachnám kokcidióza nehrozí? Nedávno jsem zde vznesla dotaz, bylo mi řečeno, že ji mohou dostat také.
Ovšem pokud babičky dávaly pozor,aby potrava neobsahovala oocysty.
petraodlesa
napsal(a):
nevím co pořád máte všichni s tou strouhankou?
Popravdě mě děsí i lidi,co si k nám jezdí pro kuřátka,když mám navíc.Když se zeptám ,co pro ně mají/kolikrát odpověd-my jim "něco" dáme -pro jistotu balím každému krmení na týden.Ideální,když nikomu nic prodávat nemusím.Loni a letos sem to porušila/ale to brali naštěstí lidi,co věděli co a jak/.
kastef
napsal(a):
nevím co pořád máte všichni s tou strouhankou?
Popravdě mě děsí i lidi,co si k nám jezdí pro kuřátka,když mám navíc.Když se zeptám ,co pro ně mají/kolikrát odpověd-my jim "něco" dáme -pro jistotu balím každému krmení na týden.Ideální,když nikomu nic prodávat nemusím.Loni a letos sem to porušila/ale to brali naštěstí lidi,co věděli co a jak/.
Právě. V televizi se doslechneme, že se kačenkám dává"podle našich babiček" strouhanka, vejce a nadrobno nakrájené kopřivy ( podle Honzypm zdroj kokcidií).
A teď "babo raď"... Pak se divíte našim naivním otázkám, když se toto dozvíte v oblíbeném pořadu.
(Já mám problém udělat vídeňský řízek, pánč rohlíky nekupuji. Takže u mně je strouhanka passé i v lidské kuchyni.)
petraodlesa
napsal(a):
Babičky věděly, co je to oocysta? Jste se potento v kině?
Budete se divit, ale věděli docela dost na to, aby odchovávaly. Většinu mým zkušeností jsem získával od lidí, kteří se narodili ještě za Rakouska-Uherska a nebo těsně po založení ČR. Nemuseli mi precizovat, že jde o aocisty, ale říkali tomu zárodky kokcidií a věděli, že jim neprospívá sucho a kyselé prostředí v zažívání. Měli totiž jiné možnosti. Např. kvalitní podmáslí, kysané mléko, syrovátku a k tomu většinou na začátek pro kuřátka jáhly. Sice krmné možnosti a snažili se dodržovat přiměřenou zoohygienu. Je fakt, že šlo většinou o chovatelské legendy, ať již místní, nebo republikově uznávané. Nicméně zásady pro odchov se nezměnily, jen možnosti a prostředky. Je to stejné, jako s vypipláním kojenců. Dnes jsou možnosti zcela jiné, ale zásada je stejná. Hygiena, co nejdéle mateřské mléko a postupně přidávat něco, co zažívání děťátek dobře využije.

petraodlesa
napsal(a):
Ten piřad mám rád a stala se z toho pro mne v neděli přijemná odpočinková půlhodinka s dobrou kávou nebo skleničkou vína. Ovšem některé jejich rady berte hodně s rezervou. Někdy tam neskutečně blábolí.
Jinak kačenám se taky říká : prasata mezi drůbeží. A kdysy se krmily opravdu vším možným. Za mě mohu říct,že jsou mnohem odolnější než kuřata. Když jsem choval a líhnul dřive kachny tak u nás nebyla směs přímo pro kachny. Tak dostávali K1 nebo BR 1 a bez problémů. Ovšem bylo by dobré nechovat hrabavou a vodní drůbež ve stejném výběhu.
napsal(a):
Ten piřad mám rád a stala se z toho pro mne v neděli přijemná odpočinková půlhodinka s dobrou kávou nebo skleničkou vína. Ovšem některé jejich rady berte hodně s rezervou. Někdy tam neskutečně blábolí.
Jinak kačenám se taky říká : prasata mezi drůbeží. A kdysy se krmily opravdu vším možným. Za mě mohu říct,že jsou mnohem odolnější než kuřata. Když jsem choval a líhnul dřive kachny tak u nás nebyla směs přímo pro kachny. Tak dostávali K1 nebo BR 1 a bez problémů. Ovšem bylo by dobré nechovat hrabavou a vodní drůbež ve stejném výběhu.
Děkuji. Ano, mám v plánu oddělený výběh i ubytování pro vodní a hrabavou. Děkuji za Vaši připomínku k tomuto pořadu. Také ho ráda sleduju. "Prasata mezi drůbeží"😂 to je dobré. Dá se to říct i o husách? Ty budou, doufám, na podzim, až postavíme husník. České bílé 🥰od chovatele z genofondu. Chovný pár. Ale to mi jistě onen pán poradí, čím krmil.
Doufám, že vám chovatel českých hus předá i podrobný manuál k jejich chovu . . Že si do podzimu nastudujete co se dá o chovu čehokoli z odborné literatury ( nikoli ze zábavných pořadů v televizi, ona není babička jako babička) a od chovatelů konkrétních plemen a nezačne to grafomanské kolečko na podzim znovu...
lydie
napsal(a):
Doufám, že vám chovatel českých hus předá i podrobný manuál k jejich chovu . . Že si do podzimu nastudujete co se dá o chovu čehokoli z odborné literatury ( nikoli ze zábavných pořadů v televizi, ona není babička jako babička) a od chovatelů konkrétních plemen a nezačne to grafomanské kolečko na podzim znovu...
Grafomanství zdar 🙋

petraodlesa
napsal(a):
Děkuji. Ano, mám v plánu oddělený výběh i ubytování pro vodní a hrabavou. Děkuji za Vaši připomínku k tomuto pořadu. Také ho ráda sleduju. "Prasata mezi drůbeží"😂 to je dobré. Dá se to říct i o husách? Ty budou, doufám, na podzim, až postavíme husník. České bílé 🥰od chovatele z genofondu. Chovný pár. Ale to mi jistě onen pán poradí, čím krmil.
Ne ne ne husa je zase něco jiného. Ona kačena je všežravec jako člověk nebo to prase , že ? Podobnost čistě náhodná? Ale husa je býložravec. Tudíž je vhodné jí tak i krmit. Housata potřebují při odchovu více sucha a tepla než kachny. Ona z mého pohledu je husa vůbec o něco vznešenější tvor než kachna. Taky mám husy od chovatele z genofondu ale jelikož je houser deb*l tak jsme letos bez housat. Za to máme spoustu rámusu a to nejen díky houserovi ale i díky naší Květušce von Randál/ Koza s PP/ Zpoždění dojení a krmení o milisekundy ví celá vesnice Koza začne ječet jako by jí někdo rval ven rodidla za živa nosní dírkou a houser tomu asistuje zase svým řevem. Všichni jsem se těšili až Květuška porodí a potom zmoudří a ztichne..pár dnů po porodu to tak vypadalo. Ale bohužel jakmile do dojení přišla taková ta jistá pravidelnost, tak jí začala bezmezně vyžadovat. To je to samé jako když hlásí , že jsem přijel domů..to taky ví celá ves neboť pozná moje auto. A co kdyby jsem náhodou tím autem něco přivezl co by se sežrat dalo , že ? Ale zase aby to nevyznělo , že jí nemáme rádi. To ne ona je opravdu milá jen řve jak de*il a taková to byla krásná a tichá vesnice než jsme sem nastěhovali..Naštěstí se tu chová kde co, takže většina sousedů je v pohodě. Většina...
Husy české nejsou to co byly před 10-15 lety. Náš houser tedy rozhodně ne ...

lydie
napsal(a):
Paní/slečno Lydie pokud to není moc osobní a intimní otázka..copak to máte za pěkné husy v galerii v profilu ? Děkuji.
Varaxi
napsal(a):
Pakliže je kachna prase, lze husu přirovnat k ovečce.
Dobře si rozmyslete, čím bude husa krmená v zimě. Zbytky to být nemohou. Komreční krmivo je méně dostupné než právě třeba kachní (aspoň u nás). Ať jim nemusíte kupovat v hypernově římské saláty (jakože i takové lidi znám).
Tak to je dobré přirovnání: prase a ovečka...😉 už mám něco načteno na stránkách chovatelů hus, od jara v tom mám nos. Čím teda krmit husy přes zimu? Oves bych brala jako základ. Teda pokud zase nejsem v omylu.
Slepicím také kupuju granule a klíčím pšenici. Zbytky od oběda u nás nevidí ani náš pes. Slípky mají z našeho stolu jen drcené kosti svých bývalých soudružek...
lydie
napsal(a):
Myslím, že jízlivostí nikoho nepodpoříte.

lydie
napsal(a):
Francké husy :-)
Krásné. Ty jsem chtěl taky ale pak zvítězili české...

petraodlesa
napsal(a):
Tak to je dobré přirovnání: prase a ovečka...😉 už mám něco načteno na stránkách chovatelů hus, od jara v tom mám nos. Čím teda krmit husy přes zimu? Oves bych brala jako základ. Teda pokud zase nejsem v omylu.
Slepicím také kupuju granule a klíčím pšenici. Zbytky od oběda u nás nevidí ani náš pes. Slípky mají z našeho stolu jen drcené kosti svých bývalých soudružek...
Já krmím husy hlavně ovsem. Někdo pšenicí.
Dospělé husy mají oves a pastvu. Od prosince krmím 50% ovsa a 50% směsi pro nosnice. Jakmile najdu první vejce zvýším směs na 75% a 2 nebo 5% ovsa. Jelikož zde nemám přístup ke směsi pro chovné husy.
Housatům dávám VKCH1 nebo Energys KACHNA mini. Dávám to do 3 týdne. Pak Energys KACHNA maxi do cca 6 týdne. Pak jim to postupně ředím tím ovsem. Až přejdou na oves a pastvu. Přes léto do podzimu jsou fakt jen na ovsu a pastvě. K tomu tu mají spousty padaného ovoce jablka,hrušky,švestky,mirabelky.. Tak měsíc před porážkou přidávám opět Energys KACHNA maxi . Není to asi ideální ale husy máme pěkné i ty výkrmové dostávají to samé. Je to takový ten kompromis mezí tím co se dá sehnat a co by býti mělo

lydie
napsal(a):
u nás to bylo naopak, zvítězily Francké kvůli zbarvení a mírnější povaze...
No vidíte takže zase jedno špatné rozhodnutí Vidíte Petro nejste v tom sama
A kdy si mám přijet pro housata a kam ?
Varaxi
napsal(a):
Pakliže je kachna prase, lze husu přirovnat k ovečce.
Dobře si rozmyslete, čím bude husa krmená v zimě. Zbytky to být nemohou. Komreční krmivo je méně dostupné než právě třeba kachní (aspoň u nás). Ať jim nemusíte kupovat v hypernově římské saláty (jakože i takové lidi znám).
Musim se kacenek,pizmovek, zastat, s prasatky bych je vubec nesrovnavala..sice rady čvachtaji a čeři zobáčky bahnicko,ale vykoupat se jdou do čisté vody..do špinavé nikdy nevlezou..
Krmim je napůl cela psenice+ granule pro nosnice..maji rady kysele mléko,skořápky,obcas chleba v mleku..jako slepice..a pastvu.

ančovička1
napsal(a):
Musim se kacenek,pizmovek, zastat, s prasatky bych je vubec nesrovnavala..sice rady čvachtaji a čeři zobáčky bahnicko,ale vykoupat se jdou do čisté vody..do špinavé nikdy nevlezou..
Krmim je napůl cela psenice+ granule pro nosnice..maji rady kysele mléko,skořápky,obcas chleba v mleku..jako slepice..a pastvu.
Jo jo pižmovky jsou zase něco jiného. To jsou potřebami spíše husy.
A pozor ! Dnes nám začaly konečně nést !

lydie
napsal(a):
Pozdě :-), už nikam :-), pouštěli z domu jsme jen dospělé kusy, letos jsme bohužel o chovný pár přišli. V rámci omezování počtu námi chovaných plemen už husy pořizovat nebudeme.
A tak to mám pořád...
napsal(a):
Dospělé husy mají oves a pastvu. Od prosince krmím 50% ovsa a 50% směsi pro nosnice. Jakmile najdu první vejce zvýším směs na 75% a 2 nebo 5% ovsa. Jelikož zde nemám přístup ke směsi pro chovné husy.
Housatům dávám VKCH1 nebo Energys KACHNA mini. Dávám to do 3 týdne. Pak Energys KACHNA maxi do cca 6 týdne. Pak jim to postupně ředím tím ovsem. Až přejdou na oves a pastvu. Přes léto do podzimu jsou fakt jen na ovsu a pastvě. K tomu tu mají spousty padaného ovoce jablka,hrušky,švestky,mirabelky.. Tak měsíc před porážkou přidávám opět Energys KACHNA maxi . Není to asi ideální ale husy máme pěkné i ty výkrmové dostávají to samé. Je to takový ten kompromis mezí tím co se dá sehnat a co by býti mělo
Opsáno 👍 jen se chci zeptat na detaily: oves.... celý nebo mačkaný? Jen oves a pastva je od kterého měsíce? Děkuji 🌺

petraodlesa
napsal(a):
Opsáno 👍 jen se chci zeptat na detaily: oves.... celý nebo mačkaný? Jen oves a pastva je od kterého měsíce? Děkuji 🌺
Tak od 2- 3 měsíců věku. Záležína tom kdy se housata líhla a jak kvalitní a vydatná je pastva. Ono to chce odpozorovat. Když vydím že krmí zbývá tak uberu. Jakmile je dost pastvy takse raději pasou. Oves dávám celý.
Záleží na co je naučíte a co seženete za rozumné peníze. Bavím se tu o českých husách a různých kříženců na výkrm. Mluvíme o extenzivním chovu/výkrmu. Je jasné , že pikzd budete mit husy těžkého typu nebo budete chtit rychle vykrmit v kratké době ty brojlerové tak tam se bez směsi po celou dobu výkrmu obejdete jen velice velice těžko.

petraodlesa
napsal(a):
Olánku, husa je husa, ne?
Není.

ančovička1
napsal(a):
Jj😀,pizmovky jsou moje oblíbené kačenky..jsou chytré a milé😇..
...Už nesou??..hurá🙌, gratuluji..to bude letos pižmovčat😀🐣🐣
Děkuji doufám, že ano.

petraodlesa
napsal(a):
Děkuji za odpověď 🌸 zajímá mě rozdíl mezi husou a husou. A také v čem se podobá kachna pižmová více huse než kachně 🙈
Kachna pižmová není kachna. Proč a nač nechť objasní někdo sečtělejší. Pižmovka se více pase a není tolik vázaná na vodu jako kachna. I když jí samozřejmně uvítá.
Taky má o týdrn delší inkubaci vajec než kachna.
Husy se dělí na plemena lehká pastevní, středně těžká a těžká. Ty těžké maji logicky vyšší nároky na kvalitu a kvantitu krmení.
napsal(a):
Kachna pižmová není kachna. Proč a nač nechť objasní někdo sečtělejší. Pižmovka se více pase a není tolik vázaná na vodu jako kachna. I když jí samozřejmně uvítá.
Husy se dělí na plemena lehká pastevní, středně těžká a těžká. Ty těžké maji logicky vyšší nároky na kvalitu a kvantitu krmení.
Zase jsem díky Vám poučenější👍 máte moje sympatie. Lehké, střední a těžké plemeno, logické...kus chlapa také má větší spotřebu než útlá děva 😉
Pižmovka mi začíná být sympatická...

petraodlesa
napsal(a):
Zase jsem díky Vám poučenější👍 máte moje sympatie. Lehké, střední a těžké plemeno, logické...kus chlapa také má větší spotřebu než útlá děva 😉
Pižmovka mi začíná být sympatická...
No jak která děva, že?
Ano pokud má někdo velký výběh tak jsou pižmovky vděčná volba. A narozdíl od hus i velice tichá
petraodlesa
napsal(a):
Grafomanství zdar 🙋
Osobně si od vašich prvních řádků zde myslím, že jste najatá iFaunou
na rozproudění diskuse. Zcela vážně.
Někdo tak blbý se přece nemůže vyskytnout sám od sebe.
* * * * *
Babičky kopřivy před podáváním SPAŘILY horkou vodou.
Tím narušily buněčnou strukturu a ty se staly lépe využitelné a stravitelné,
zbavily jejich trichomy žahavosti a dále je tak zbavily právě té kokci.
ančovička1
napsal(a):
Jednak šlo o srovnání kachen a nikoli pižmovek, jednak šlo o srovnání jen a pouze toho, co dokážou všechno snést za krmení (a tím pádem jsou odolnější proti chybám chovatele, což je výhoda) a za třetí, nebylo to myšleno vůbec zle. A taky to nebylo srovnání moje, mně šlo pouze o ty husy.
Ani ta prasata nejsou nečistotná a mají-li možnost, dají přednost čistému jílu, který na sebe patlá kde jaká slečna jako masku na obličej, než špinavému blátu.
Takže si myslím, že nejsme ve při.

A taky si s pižmovkami užijete spoustu legrace. Koupil jsme jim ty dětské bazénky/pískoviště jak má paní Annička. Mají rovnou 3 aby se nehádali s husami. No a přes to vše se dnes ráno pokoušela dospělá pižmovka nacpat do 4l kastrolu s vodu

napsal(a):
Jsem si najela na stránky VFU, tam by snad měli vědět. A píšou, že pižmovka je kachna. A že se liší od jiných kachen původem a délkou inkubace. Ale pořád patří do čeledi kachnovité.

napsal(a):
Jsem si najela na stránky VFU, tam by snad měli vědět. A píšou, že pižmovka je kachna. A že se liší od jiných kachen původem a délkou inkubace. Ale pořád patří do čeledi kachnovité.
Se nehádám...ale vím , že jsem jednou někde četl , že se nejedná o klasickou kachnu ...
Husokachna je podle mě jen marketingoví název. Ale nevím to jistě. Jen můj názor.
Němci jí třeba říkají Flugente (Letavá kachna) nebo Tuerkenenten (Turecká kachna)... jo jo jiný kraj..

petraodlesa
napsal(a):
A husokachna se jí říká proč?
Nevím, ale rozhodně to není kříženec husy a kachny.

napsal(a):
Se nehádám...ale vím , že jsem jednou někde četl , že se nejedná o klasickou kachnu ...
Husokachna je podle mě jen marketingoví název. Ale nevím to jistě. Jen můj názor.
Němci jí třeba říkají Flugente (Letavá kachna) nebo Tuerkenenten (Turecká kachna)... jo jo jiný kraj..
Možná se jenom ztrácíme v pojmech - "klasická" kachna je asi naše kachna domácí, předek kachna divoká z Evropy. Kachna pižmovka má předka pižmovku velkou z Ameriky. Tak jsem to aspoň pochopila.

napsal(a):
Možná se jenom ztrácíme v pojmech - "klasická" kachna je asi naše kachna domácí, předek kachna divoká z Evropy. Kachna pižmovka má předka pižmovku velkou z Ameriky. Tak jsem to aspoň pochopila.
Jo asi to tak bude

napsal(a):
My dáváme husám směs oves, ječmen a pšenice. Pšenice trochu míň, tu si schovávám pro slepičky.
Mají to v krmítku celý rok, ale když je tráva, tak se toho skoro netknou a pasou se.
V zimě, když bylo hodně sněhu, tak jedli jen toto, ale jak začalo trochu tát, tak si začali vyhrabavat různé kořínky z pod sněhu, hlavně u potůčků. Takže se dost napásly I v zimě. Byla jsem z nich příjemně překvapená jak se o sebe samy starají. Jo a ještě v největší zimě jsme jim donesli smrkové a jedlové větve a okusovali z toho jehličí. Někde jsme se dočetli že se jim to dává v Rusku aby měli vitamíny. Chutnalo jim to.
A když začaly snášet tak jsme jim kromě písku nasypali drcený vápenec, na skořápky.
Jo a asi jsou naše husy divný, ale žerou žížaly. Jsou po nich úplně divý.

Nebylo by šikovné husám v zimě dávat nějaké vojtěškové odrolky nebo sennou drť? Když jsou to vlastně spásači... Jen mě zaujalo, že to tu nepadlo, třeba je to hloupost, husu jsem nikdy ani pořádně zblízka neviděla. Já tyhle věci dávám k disp. v zimě slepicím...
Já husy zatím nemám, ale co zjišťuji, hodně lidí je má přes zimu na směsi naklíčených obilovin a dalších rostlin. Samozřejmě ne výlučně.
Je to náročné na prostor, ale zatím to vypadá, že výsledky jsou dobré. Nicméně je to přesně jeden z těch návodů, které se člověk pomalu bojí přidat, aby si to zas někdo nepřebral po svém a pak na to dojedou ta zvířata.

napsal(a):
Nebylo by šikovné husám v zimě dávat nějaké vojtěškové odrolky nebo sennou drť? Když jsou to vlastně spásači... Jen mě zaujalo, že to tu nepadlo, třeba je to hloupost, husu jsem nikdy ani pořádně zblízka neviděla. Já tyhle věci dávám k disp. v zimě slepicím...
No vidíte na to jsem zapomněl. Husy vybyrají u koz v jeslých sené drolky a semínka. A dávám jim vždy trocha namočených řepných řízků a vojtěžku co dávám do.míchanice kozám. Ale to je spíše na chuť.
Oživuji svoje vlákno. Ten divný kuřinec...z kraje vlákna... se ve výběhu ještě občas ukáže. Nejsem s to, zjistit, která pipuše ho vyrábí. Vsechny hezky rostou, kohouti se kohoutí, ranní posezení s čajem viníka neodhalí. Snad se to ukáže později.
Jinak včera jsme kuchali roční hybridu, měla nezdravé vyhlížející vnitřnosti: játra nebyla krásně pevná, tmavě červenohnědá, ale sírové barvy a v rukou se skoro na dotek rozpadala. Část střeva byla zploštělá, bílá se žilkami. Žel, neměla jsem možnost to vyfotit.
Manžel lamentoval, protože z ní padaly žloutky jako z fabriky, ale podle mně byla nemocná, podle těch vnitřností.
Jinak nevykazovala žádné známky neobvyklého chování, budeme likvidovat všechny hybridy, proto ta porážka.