Perličky - líhnutí pod kvočnou

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
24.4.2021 09:00
Asumba

XXX.XXX.40.194

Dobry den,
zatím čistě teoreticka otazka - lze pod slepicí, kvočnou lihnout perličky a po těch pár dnech (šesti?sedmi?) přidat vejce slepičí?

Násadových vajec od perliček mít dost nebudu, aneb kupovali jsme kmen 1,3 a misto toho z nich vylezlo 3,1 :D

Jde mi o to, zda krom odlišné délky inkubace v myšlenkach neprehlížím nějaký další důležitý faktor. Děkuji moc.

24.4.2021 09:05
honzapm

XXX.XXX.134.34

Občas se chovatelům perliček takto odchovaných stává,
že perlička se cítí být více slepicí, než perličkou,
takže pak odmítá páření s perlákem a upřednostní kohouta.
A perlák nepojímá perličky, ale slepice.
Osobně vyzkoušeno.

Ale věřím, že se to stává jenom mě a mým kamarádům
a jsme výjimky. Určitě se brzy dostaví někdo, kdo to celé popře.

Jinak to úskalí jiná nemá, než tu identitu.
Má to vlastně i relativní výhody - perličky jsou klidnější, mají vypouštěcí
a zavírací režim a častěji snášejí normálně do hnízd, ne po výběhu.

24.4.2021 09:28
Asumba

XXX.XXX.40.194

honzapm napsal(a):
Občas se chovatelům perliček takto odchovaných stává,
že perlička se cítí být více slepicí, než perličkou,
takže pak odmítá páření s perlákem a upřednostní kohouta.
A perlák nepojímá perličky, ale slepice.
Osobně vyzkoušeno.

Ale věřím, že se to stává jenom mě a mým kamarádům
a jsme výjimky. Určitě se brzy dostaví někdo, kdo to celé popře.

Jinak to úskalí jiná nemá, než tu identitu.
Má to vlastně i relativní výhody - perličky jsou klidnější, mají vypouštěcí
a zavírací režim a častěji snášejí normálně do hnízd, ne po výběhu.

Skvele, dekuji. Nad tim jsem taky premyslela, jestli nemaji problem s tim, kym jsou...to musim zvazit. Diky - protoze vsude jsem cetla jen jak je to skvely, ze pak nejsou tak plachy, ale negativa jsem nikde necetla.

Musim je tedy pochvalit, perlicka nam ukazkove snasi do hnizd (a porad zamilovane chodi okukovat kurata, ma je jako televizi...), do kurniku taky chodi vsichni vyborne, na snaseni vejce ji obradne doprovazi vsichni perlaci...

Fascinuje me, jak "funguji" oproti slepicim mnohem vic jako "jednotka" (ale muze to byt poctem, nasimi jedinci, zvlastnim poctem zastupcu pohlavi, nevim..), slepic mame 10 a kohouta a perlicci gang je proti nim mnohem soudrznejsi, neudelaji bez sebe krok a kdyz ano, krici na sebe tak dlouho, dokud se najdou. Proto take nechodi perlicka snaset sama, ale panove ji doprovazi..

Uvidime. Rozmyslim. Diky. Je hezky to pozorovat.

26.4.2021 09:55
Turok

XXX.XXX.72.210

Je zajímavé že se neperou. Já mám taky tři perlicky. Dva perlaky a jednu perličku. Zatímco od podzimu chodili dva perlaci spolu jak dva g... Perličku od sebe odhaneli tak teď poslední dva měsíce se perlaci honí sem tam se poperou a vytvořil se vlastně pár a ten osamocený perlaky se drží opodál. Jen někdy jsou pospolu a to většinou když řvou 😄 pokud budou perlicata spolu s kuřaty bez kvočny tak s tím že nebudou vědět či jsou se ta možnost snižuje.

26.4.2021 13:04
Asumba

XXX.XXX.40.194

Turok napsal(a):
Je zajímavé že se neperou. Já mám taky tři perlicky. Dva perlaky a jednu perličku. Zatímco od podzimu chodili dva perlaci spolu jak dva g... Perličku od sebe odhaneli tak teď poslední dva měsíce se perlaci honí sem tam se poperou a vytvořil se vlastně pár a ten osamocený perlaky se drží opodál. Jen někdy jsou pospolu a to většinou když řvou 😄 pokud budou perlicata spolu s kuřaty bez kvočny tak s tím že nebudou vědět či jsou se ta možnost snižuje.

My máme jednoho hodně dominantního perláka, vyžene i kohouty, když na to přijde - s ostatními perlaky asi maji dost ujasnene vztahy, ti vůbec nezkousi pojímat a tolerují se natolik, že nás nenapadlo, ze je mezi nimi tolik chlapců :)))
Máme je tedy navolno, tak nevím, jestli dostatek prostoru nepomáhá k větší toleranci. V kurníku toho "šéfa" občas napadne z hřadu někoho shodit, třeba slepici, po perlákach jsem ho tam jít neviděla.

Přidejte reakci

Přidat smajlík