Chystám se na pořízení prvních pěti slepic a jako většina nadšených začátečníků tu už týden sedím nad kurníkem...Přikládám nákres, který jsem pracně stvořila a prosila bych vaše poznámky, co změnit, vylepšit, na co si dát pozor...
Materiál budou OSB desky, četla jsem snad, že 2 vrstvy bílého balakrylu by mohly být jako nátěr uvnitř ok. Popř. jiný nápad, prosím? Dole bude vysouvací šuplík. Na spodek bych mohla dát rybníčkovou folii. Nebudou se pod ní držet breberky? Mám tu zbytky polykarbonátu, tak i ten bych tam mohla nějak vymyslet...
Z pohledu vepředu budou dvoukřídlé dveře pro přístup k čištění. Zezadu je čárkovaně naznačený vchod pro slepice. Velikost se upraví dle automatických dvířek. Počítám se 3 hnízdy cca 35 cm šířky.
Rozměr kurníku 120 cm x 115 cm. U výšky přemýšlím, jestli 110 cm na kratší straně bude v pořádku. Delší strana bude dle spádování střechy.
Hřady v jedné rovině?
Dvě okna s pletivem (ještě rozmýšlím rozměry - budu ráda za radu) a na zavření se tam "zašoupne" polykarbonát. Mám mít variantu i úplného zavření aby tam byla tma? Předpokládám, že to není třeba.
Nohy budou dřevěné, zespodu gumový "štupl" a postavené na cihly.
Ufff...doufám, že tu naši "jadernou elektrárnu" už brzy postavíme a za 2 měsíce tam budou první obyvatelky :-D Tak a teď prosím poznámky k tomu, co kde mám úplně špatně a co mám jenom vylepšit :-)
Uživatel s deaktivovaným účtem

nutno vyřešit větrání, protože byste se divila, co dokáže 5 slepic za noc vyprodukovat vlhka. A je zaděláno na plíseň a hnilobu. Na dno bych tedy folii a nic podobného nedával. Drží se pod tím vlhko, Měl jsem na začátku v dřevěném kurníku na podlaze lino, jakože to půjde krásně čistit, ale po prvním čištění to bylo pod tím všechno mokré, takže lino šlo pryč.
Ono obecně se zdá, že jsou OSB dobré řešení, ale uvidíte časem, že je lepší investovat do klasického dřeva, než každých pár let dělat nový kurník. Moje zkušenost je, že ať to natřete, jak to natřete, stejně se tam voda dostane a hlavně se drží v tom. Ale možná je vícero typů OSB desek, jsem poměrně "nekutil"
Uživatel s deaktivovaným účtem

najlepší je murovaný
OlafV
napsal(a):
Hlavně nespěchat Dukovany mají dostavět 2036.
Ono mnozí se sice ptají, ale vědí předem, co je dobře. Možná se budete divit až zjistíte...
jo012810
napsal(a):
Ono mnozí se sice ptají, ale vědí předem, co je dobře. Možná se budete divit až zjistíte...
Já chápu, že zděný kurník je ideální, aktuálně taková možnost, bohužel není a jsem ráda, že budu mít dřevěný. Bohužel, nežijeme všichni v ideálním světě. Zděný snad časem bude, ale teď se snažím vyřešit ideální variantu kurníku dřevěného. :) Moc všem děkuji za jejich poznámky a názory.