V pondělí to bude 18.den, kdy sedí kvočna na vajíčkách a zrovna se má zase ochladit. Kvočna zatím sedi ve zděném kurníku vedle dverí, které jsou plné, ale bez nějaké izolace. Zatím sedí ve snášecí bedýnce, pod kterou je "krasten-polystyren". Jak se ale budou líhnout kuřata bude jim to malé (foto kdyžtak zítra). Plánuji výměnu za papírovou krabici, kam nastelu slamu a seno.
Dotaz - zvládne je kvočna zahřát? A když ne, co jim tam přidat jako tepelný zdroj? Spíše poraďte něco snadno vyrobitelného, další kuřata asi nebudou - je to jen takový pokus pro děti, když už se rozhodla kvočet. A ještě - má pod sebou 9 vajec, doufám, že se aspoň něco vylíhne, ale pokud to bude špatné, budu zkoušet jí nějaká kuřátka sehnat.
Kolik je optimální počet, aby se dokázala sama postarat?
2m 3x1,5 CYKY-J kabel asi 40Kc, zástrčka - asi 60Kc, objímka E27 asi 80Kc, lustrhak asi 15Kc. Infrazarovka asi 250Kc. Práce elektrikáře - Plzeň asi 20 Kč a bolavý kolena . Zapomněl jsem na dutinky! Asi 3 Kč. A hmoždinku, asi 10 Kč. Jen pro sichr, kvůli některým... Bolavý kolena od prosby.
Eva81
napsal(a):
Jaký je rozdíl v infražárovce čiré a červené. V kurníku je spíš pološero, tak nevím, jestli jim nebudu muset svítit trochu přes den než se oteplí a budou moct ven.
Mě se osvědčila červená z důvodu ostipovani. A tak jsem u tohoto typu zůstal a dál už nezkoumal, nezkoušel. "Červenou" jim svítím cca 1. měsíc.
Moje tydenni kuřátka forverky,maransky a pavlovky si hovi v kuchyni pod mým stálým dohledem v tepličku ve dne,v noci s obyčejnou žárovku😀..asi budou rozmazlene😁
Meelek
napsal(a):
Mě se osvědčila červená z důvodu ostipovani. A tak jsem u tohoto typu zůstal a dál už nezkoumal, nezkoušel. "Červenou" jim svítím cca 1. měsíc.
Čím,prosím,krmite?..mně se brojleři nikdy neostipovali, ani jsme dřív(asi 20let), cervenou infralampu nepoužívali, tu máme nově,asi pět, šest, let..
ančovička1
napsal(a):
Moje tydenni kuřátka forverky,maransky a pavlovky si hovi v kuchyni pod mým stálým dohledem v tepličku ve dne,v noci s obyčejnou žárovku😀..asi budou rozmazlene😁
To by mě neprošlo mít kuřata v kuchyni. Měla jsem klec s křepelkami na chodbě a čistila jsem jim 2x denně a stejně musely do kotelny.
Mám spíš problém s kuřaty, kterým jsou 4 týdny a stále jsou v odchovně v garáži. Do chléva je zatím dát nemůžu, protože by tam na ně bylo zima.
Ony křepelky hodně práší a smrdi..ne,ze by kuřata voněla:) ..ale čistim a ten tyden se to da vydržet..vetsinou jsem v kuchyni sama, aspon si mám s kým povidat😂😂...ale zitra půjdou do maštale do kotce s infra,lepe hřeje..už aby bylo teplo a kuratka mohla ven, na slunicko do ohrádky😀..
petraodlesa
napsal(a):
Červená prý podporuje jejich růst a má antibakteriální účinky. Je to pravda?
Ty antibakteriální účinky nevím, ale červené světlo a červená barva nějak slepicím "nesedí". Zkuste dát třeba v zimně kosek hlávky bílého zelí a vedle stejný kousek červeného. U mne to vždy dopadne stejně. Bílé zelí rychle zmizí, ale červeného se ani nedotknou, proto jej již dnes nedávám...Třeba to jinde funguje jinak.
jo012810
napsal(a):
Ty antibakteriální účinky nevím, ale červené světlo a červená barva nějak slepicím "nesedí". Zkuste dát třeba v zimně kosek hlávky bílého zelí a vedle stejný kousek červeného. U mne to vždy dopadne stejně. Bílé zelí rychle zmizí, ale červeného se ani nedotknou, proto jej již dnes nedávám...Třeba to jinde funguje jinak.
Necham si poradit,díky, dám kvetinac,žárovku nebo bilou infra..asi by se jim to nelibilo když jsou zvyklá na bile světlo..🌷😀
přezdívka
napsal(a):
To by mě neprošlo mít kuřata v kuchyni. Měla jsem klec s křepelkami na chodbě a čistila jsem jim 2x denně a stejně musely do kotelny.
Mám spíš problém s kuřaty, kterým jsou 4 týdny a stále jsou v odchovně v garáži. Do chléva je zatím dát nemůžu, protože by tam na ně bylo zima.
ja som 5 tyzdnove vyriesila tak, ze som ich dala do vacsej bedne na terasu, su pod sklom s umelou kvockou... dovtedy boli v izbe, 2x denne menena podstielka, napriek tomu boli citit, vsade prach, no proste dost na nervy ...
Uživatel s deaktivovaným účtem

petraodlesa
napsal(a):
Červená prý podporuje jejich růst a má antibakteriální účinky. Je to pravda?
Jak s růstem nevím, ale antimikrobiální účinky má jenom UV záření.
intuicia
napsal(a):
ja som 5 tyzdnove vyriesila tak, ze som ich dala do vacsej bedne na terasu, su pod sklom s umelou kvockou... dovtedy boli v izbe, 2x denne menena podstielka, napriek tomu boli citit, vsade prach, no proste dost na nervy ...
Prach mi kuřata nedělají, stelu jim sekanou slámou, hobliny mi kurata zobala, tak jsem to zmenila..
ančovička1
napsal(a):
Čím,prosím,krmite?..mně se brojleři nikdy neostipovali, ani jsme dřív(asi 20let), cervenou infralampu nepoužívali, tu máme nově,asi pět, šest, let..
U toho ostipovani nemůžu říct, že červená infra je zázrak. Jen mi to pomohlo, ale nezachránilo. Používám je třetím rokem...Je spousty příčin a těžko říct.
Myslím si, že červená zvířata více sklidni. Nemají úplné světlo, trošku přítmí. Svítím jim 24 hodin denně po cca 3 týdny, podle počasí i dýl. Pro srovnání s tím očím ostrým žlutým světlem průmyslový žárovky v otočeným květináči.
Další výhodou je právě to infra. Teplo, sucho, čerstvý vzduch. V nahoře otevřených 1m na 1m odchovnach mám při vzdálenosti 40cm od podestýlky cca 35stupnu, rádius asi 30cm s 200W zarovkou. Kurata se mi tam pak vysloveně vyhřívají. Leží na břiše, krk natažený dopředu, s hlavou položenou na podestýlce a nohama nataženými dozadu.Trus se mi stíhá vysoušet při zhruba 30 kusech ty tři týdny určitě. Žádná deka a smrad.
Nevýhodou je, že když mi prdne žárovka, shodí mi to jistič a chlív mám bez proudu. A dražší provoz..
Co se týče krmení, krmím Energysem. Odrostly a dospělý namočeným/naklicenym ječmenem, pšenici, ovsem, kukuřici, hrachem. V zimě přidávám strouhanou řepu, cuketu, mrkev. Přidávám plastin forte. Dělám jim takovej mix.. Nic sofistikovanyho . Takže tolik že zkušeností.
Eva81
napsal(a):
V pondělí to bude 18.den, kdy sedí kvočna na vajíčkách a zrovna se má zase ochladit. Kvočna zatím sedi ve zděném kurníku vedle dverí, které jsou plné, ale bez nějaké izolace. Zatím sedí ve snášecí bedýnce, pod kterou je "krasten-polystyren". Jak se ale budou líhnout kuřata bude jim to malé (foto kdyžtak zítra). Plánuji výměnu za papírovou krabici, kam nastelu slamu a seno.
Dotaz - zvládne je kvočna zahřát? A když ne, co jim tam přidat jako tepelný zdroj? Spíše poraďte něco snadno vyrobitelného, další kuřata asi nebudou - je to jen takový pokus pro děti, když už se rozhodla kvočet. A ještě - má pod sebou 9 vajec, doufám, že se aspoň něco vylíhne, ale pokud to bude špatné, budu zkoušet jí nějaká kuřátka sehnat.
Kolik je optimální počet, aby se dokázala sama postarat?
Pokud máte kuřata pod kvočnou, není se čeho bát. Je konec dubna, kuřata se budou líhnout za 3-4 dny, to už bude v pohodě. Kvočna si kuřátka zahřeje bez problémů, není třeba jim vůbec přitápět.
Uživatel s deaktivovaným účtem

Ano, já už týdenní taky vystěhoval do dřevěného psího kotce. Na dveřích je igelit, sice je venku chladno, ale jak svítí slunce, tak se uvnitř vzduch ohřeje a v noci kvočna kuřata zvládne zahřát sama. Mají podestláno hoblinami. Měl jsem z toho trochu obavu, ale kuřata vypadají čile a zdravě, doma už v bedýnce být nemohla.