Dobrý den,prosím o radu.
Máme automatickou líheň COVINA Super 49. Udělali jsme vše podle návodu, nastavená teplota 37,7 a naplněná jedna nádoba s vodou, poslední 3 dny vyjmutý rošt na otáčení, doplněna voda i do druhé nádoby a snížená teplota na 37,2 jak uvádí výrobce.
Vylíhlo se jen 18 kuřat ze 49 vajec.
Ostatní vejce jsme zkontrolovali a kromě 2 neoplozených byla ve všech kuřata, jen se prostě nevyklubala
Nevíte čím to může být?
Děkuji za každou radu.
Dobrý den,
mrkněte tady do diskuzí, sama jsem tu řešila ten samý problém. Důvodů může být mnoho, ve vlhkosti, taky jsem četla že se nevyvinou plíce jak by měly, špatná poloha kuřete ve vejci, taky teplota je zásadní, zkoušela jste kontrolovat ještě dalším teploměrem, zda je uvedena teplota na počítadle stejná jako na podlaze u vajec? Je to alchymie, já tedy zkouším lihnout teprve 4rokem a taky nevalné úspěchy, ale rok od roku sem chytřejší. Mnoho štěstí
kuba22

XXX.XXX.59.111
zumozufu
napsal(a):
Dobrý den,prosím o radu.
Máme automatickou líheň COVINA Super 49. Udělali jsme vše podle návodu, nastavená teplota 37,7 a naplněná jedna nádoba s vodou, poslední 3 dny vyjmutý rošt na otáčení, doplněna voda i do druhé nádoby a snížená teplota na 37,2 jak uvádí výrobce.
Vylíhlo se jen 18 kuřat ze 49 vajec.
Ostatní vejce jsme zkontrolovali a kromě 2 neoplozených byla ve všech kuřata, jen se prostě nevyklubala
Nevíte čím to může být?
Děkuji za každou radu.
dobrý den.. s tímto už jsem se před týdnem setkal naživo a byl to neuvěřitelný stres, tak jsem napsal sem....kolikátý den máte dneska vejce v líhni?? pokud to ještě není 22 den, zkuste vajíčka hodně rozprašovat teplou vodou zhruba 3krát denně a zvýšit teplotu na 38,5 stupňů, kuřata se líhnou při zvýšené vlhkosti a teplotě.. je to jednoduché, pokud teplota je nízká, kuřata poznají že na světě jim nebude moc dobře a je jim líp ve skořápce a proto se nechtějí klubat.. a vlhkost ? kuřata mají systém že jsou zvyklá na kvočnu... tím pádem poznají že je nemá kdo vodit až se vylíhnou a proto se také nemusí vyklubat... prostě zkuste zvýšit vlhkost min. o 20% a teplotu o min. 1,5 stupně.... a pípají kuřata ve vajíčkách ?? pokud ano, a nic z uvedených možností výše nepomůže tak ve vajíčkách udělejte dírky ale hlavně ať nepropíchnete blánu !!!!!!!!! já jsem to dělal pod baterkou ty díry a vyšlo to zkuste všechno co jsem napsal a uvidíte
Já nevím, jestli má ještě smysl něco psát, jestli si z toho něco přeberete. Mám Covinu Super 24. Asi dva roky jsem v ní líhla, pak jsem si koupila raději kvalitní líheň. Protože za ty stresy to nestálo. Letos jsem jí zase vytáhla a teď už půjde do popelnice.
Hlavní důvod, proč se v ní nelíhne je to, že na různých místech v líhni jsou různé teploty, rozdíl až 1,5 stupně. Takže na jedné straně mají kuřata nižší teplotu než by měla mít, v jiné části zase jsou přehřátá. Takže doporučuju změřit si teplotu uvnitř v líhni na různých místech a podle toho se zařídit. Jednak snížit teplotu tak, aby maximální teplota nepřesáhla smrtelnou teplotu, a také vejce rotovat, aby se ta na chladnějších místech dostala na místa s optimálnější teplotou.
kuba22
napsal(a):
dobrý den.. s tímto už jsem se před týdnem setkal naživo a byl to neuvěřitelný stres, tak jsem napsal sem....kolikátý den máte dneska vejce v líhni?? pokud to ještě není 22 den, zkuste vajíčka hodně rozprašovat teplou vodou zhruba 3krát denně a zvýšit teplotu na 38,5 stupňů, kuřata se líhnou při zvýšené vlhkosti a teplotě.. je to jednoduché, pokud teplota je nízká, kuřata poznají že na světě jim nebude moc dobře a je jim líp ve skořápce a proto se nechtějí klubat.. a vlhkost ? kuřata mají systém že jsou zvyklá na kvočnu... tím pádem poznají že je nemá kdo vodit až se vylíhnou a proto se také nemusí vyklubat... prostě zkuste zvýšit vlhkost min. o 20% a teplotu o min. 1,5 stupně.... a pípají kuřata ve vajíčkách ?? pokud ano, a nic z uvedených možností výše nepomůže tak ve vajíčkách udělejte dírky ale hlavně ať nepropíchnete blánu !!!!!!!!! já jsem to dělal pod baterkou ty díry a vyšlo to zkuste všechno co jsem napsal a uvidíte
Kuba 22, o zvýšené teplotě při líhnutí jste četl v Kravských rozhledech?😊
A tak on má Kuba tak trochu pravdu. Někde jsem to taky četla. Tím že se zvýší teplota na konci líhnutí, tak se začnou kuřata ve vejci dusit a nutí je to vylíhnout se. Zas taková kravina to není
Ale nikdy jsem to nepoužila, pro normální obvyklé líhnutí se teplota na konci nezvyšuje. Tím že by se zvýšila teplota na konci moc brzy, tak by se kuřata mohla líhnout předčasně a byla by nehotová.
Nemám takovou líheň jako vy . koupil jsem si Jaonel 24 a jsem sní velmi spokojený . Mám ji sedm roku a ještě se nestalo aby se nevylihlo 21 kuřatek letos 24 . Vlhkost po celou dobu neměřím obě nádobky mám plné od devátého dne , 18 den všechna vajíčka ponořím do vlažné vody asi 28 stupňu na tři čtyři sekundy a to opakuji až se začnou líhnout . 19den zvyšuji teplotu z 37,7 na 38,0 stupňu,
paskov244
napsal(a):
Nemám takovou líheň jako vy . koupil jsem si Jaonel 24 a jsem sní velmi spokojený . Mám ji sedm roku a ještě se nestalo aby se nevylihlo 21 kuřatek letos 24 . Vlhkost po celou dobu neměřím obě nádobky mám plné od devátého dne , 18 den všechna vajíčka ponořím do vlažné vody asi 28 stupňu na tři čtyři sekundy a to opakuji až se začnou líhnout . 19den zvyšuji teplotu z 37,7 na 38,0 stupňu,
Hm, zajímavé...
Na konci líhnutí,slepičí vajíčka chladím od 10 dne 5-20minut,husí kachní i půl hodiny na teplotu očního víčka.Lze snížit teplotu v líhni o 0,5°C a vajíčka nechladit toto se mi,ale neosvědčilo.Zvětšovat ke konci teplotu je opak a kravina,zárodky upečete a udusíte.Toto platí pro starou biosku ,která nemá nucené větrání,ale moc se to neliší,Doporučuji vyhodit otáčení,otáčet ručně a ke konci,zhruba od 10 dne otevřít větrací otvory na max.Řádně prověřit teplotu a vlhkost.Líheň umístnit do místnosti aspoň s 22;C.
Petra z Hlíny
napsal(a):
Dobrý den,
mrkněte tady do diskuzí, sama jsem tu řešila ten samý problém. Důvodů může být mnoho, ve vlhkosti, taky jsem četla že se nevyvinou plíce jak by měly, špatná poloha kuřete ve vejci, taky teplota je zásadní, zkoušela jste kontrolovat ještě dalším teploměrem, zda je uvedena teplota na počítadle stejná jako na podlaze u vajec? Je to alchymie, já tedy zkouším lihnout teprve 4rokem a taky nevalné úspěchy, ale rok od roku sem chytřejší. Mnoho štěstí
nejhorší je že mamka líhla ve staré líhni manualní,z 35 vajec i 30 kuřat,já koupil automatickou kvůli pracovní vytíženosti a mám 18kuřat ze 49 vajec....
zumozufu
napsal(a):
a můžete mi poradit nějakou tu kvalitní líheň ,děkuji
Již to tu několikrát zaznělo na různých vláknech. Kvalitní a odzkoušené líhně jsou od firem Rcom, Brinsea a Bioska. Podle kapacity si vyberete pro svojí potřebu. Tyto líhně může úspěšně provozovat každý začátečník, pokud dodrží postup a nastavení uvedené v návodech. Všechny ostatní líhně chtějí cosi, aby líhnutí bylo úspěšné. Mezi ně patří třeba Cleo. Pak jsou "líhně", které jsou z gruntu špatně navržené. To jsou ty všelijaké plastové líhně, většinou z Číny onálepkované našimi "prodejci". Kvalitní líhně lze mnohdy koupit z druhé ruky za velmi příznivou cenu...A nebo si líheň postavit.