Problém s líhnutím hus

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků

Nevimjak

19.5.2021 10:58
Nevimjak

XXX.XXX.8.121

Dobrý den, jsem začátečník v líhnutí hus. Jelikož si husy nesedli, koupil jsem líheň rcom suro 20, do které jsem na stojato "nacpal" 17 vajec (stáří 14 dnů). Teplota 37.8, vlhkost 60, první tři dny jsem neotáčel. Pak již standardní postup s otáčením při stejné teplotě a vlhkosti až do 27 dne včetně chlazení vajec od 5 minut na začátku 10 dne po 40 minut 26 den. Vejce se mi zdáli oplodněné všechny. Jelikož nebylo místo v líhni na uložení vajec na ležato, přemístil jsem je do polystyrenového boxu o něco většího než je ta suro líheň, tak aby byli naležato a jako zdroj jsem použil to víko z líhně suro, na které jsem v polystyrenovem víku zhotovil patřičný otvor. Nastavil teplotu 37.5 a vlhkost 80 % plus jsem ještě 4-5 krát denně rosil teplou vodou a pokračoval ve chlazení). Do lihne jsem ještě vložil vlhký molitan a hadr. Vylíhlo se mi ovšem pouze 5 housat, pět jich bylo čistých, zbytek se nedostal z vajíčka, respektive ani nevystrcil zobak z blanky do vzduchové mezery. Kde může být příčina? To víko ze sura to neutahlo, takže podchlazení? (Ale to se mi nezdá, protože polystyren izoluje o dost lépe než plast na suru).Bohužel jsem nepoužil kontrolní teploměr. Nebo problém s vlhkostí? zda se mi, že ten větrák dost vysušuje. Nebo se udusili? Větrací otvor na víku jsem ovšem měl otevřený. Prosím o váš názor. Děkuji.

Takynevim

20.5.2021 06:37
Takynevim

XXX.XXX.100.196

Moc Vám neporadím, s Rcom suro nemám zkušenosti, ale myslím, že to bylo podchlazením, protože ta líheň nemá moc výkonu, takže pokud jste zvětšil prostor líhně, mohlo být na dně a zejména v rozích té bedýnky chladněji.

20.5.2021 11:27
jo012810

XXX.XXX.101.35

Když čtu tyto "pokusy", jsem z toho smutný, neboť dělat pokusy se živými tvory se mi moc nelíbí. Líheňe Rcom jsou velmi spolehlivé a kvalitní. To však neplatí, pokud použijete vršek líhně do nějaké polystyrenové krabice. Líheň je kvalitní, ale jen jako celek. Pokud by jste prosvítil, než jste nastolil režim dolíhně, těch 12 vajec(5 neoplozených) by se vám do líhně vešlo a při dodržení návodu by asi byl výsledek líhnutí lepší. Tedy pokud násadová vejce byla biologicky hodnotná...

Nevimjak

20.5.2021 11:50
Nevimjak

XXX.XXX.100.196

Ano, já jsem z toho také smutný a nemyslete, že mě dělat takovéto pokusy baví. Na svoji obhajobu: Téměř všechna vejce měla tak silnou skořápku (asi dávkuji moc vápníku), že jsem je nemohl prosvítit ani baterkou, ani mobilem, trochu to šlo pouze zapůjčenou velmi silnou čelovkou, ale ani z toho jsem nebyl moudrý. Proto jsem zvolil cestu většího boxu se všemi vejci, bohužel se smutným koncem.
Co by se stalo, kdybych vejce nechal v dolíhni nastojato (berte pouze jako řečnickou otázku, již pracuji na větší líhni)?

20.5.2021 13:53
petraodlesa

XXX.XXX.218.86

Husy jsem zatím nelihla, ale doufám, že se ozvou ti, co s tím mají zkušenosti... Když jdou nastojato hrabavé, to by mohly u husí, ne?
K tomu prosvěcování: děláte ho po tmě, v noci? Mobilem by to mělo jít. Myslím.

Uživatel s deaktivovaným účtem

20.5.2021 15:01

A nemůže být ten problém v tom obracení? Když byly "nastojato" tak to jste je otáčel jak? Jenom takovým tím nakláněním o 45°? A jak byly ty housata ve vejcích? Normálně zobáčkama u té vzduchové bubliny?🤔

Jinak já jsem měla (v jiné líhni) ty teploty a vlhkosti nastavené stejně jako vy a vylíhlo se všechno, co mohlo.

Nevimjak

21.5.2021 08:25
Nevimjak

XXX.XXX.100.196

Ano, líheň mám s tím nakláněcím mechanismem, vejce se tedy otáčejí o minimálně 90 stupňů. Zubáčkama byla housata již nasměrována správně ke vzduchové bublině.
Já se přikláním k tomu, že uhynula na podchlazení, protože to víko od líhně nedokázalo ten větší prostor, i když jen o kousek, vyhřát.
A nebo je špatně zkalibrovaná teplota či vlhkost v líhni. Půjdu to o víkendu vyzkoušet!!!

Pro petraodlesa: Samozřejmě že vejce prosvěcuji v noci ve tmě, zkoušel jsem to různými způsoby, ale jak jsem psal, bohužel jsem z toho nebyl moudrý.

Nemá někdo tady zkušenosti s líhnutím hus nastojato?

21.5.2021 10:31
veraboskova

XXX.XXX.0.235

Tak já jenom v rcom king suro 20 s kachníma. Špatně jsem si napsala termín kdy předělat na dolíheň, takže se mi vylíhla dvě první kachňata z nastojato položených vajec. A ještě bylo zapnuto naklápění.

5.2.2022 08:44
kastef

XXX.XXX.23.69

Máte někdo zkušenosti s líhnutím hus v Cleo 5?

5.2.2022 09:12
petraodlesa

XXX.XXX.1.198

kastef napsal(a):

Husy ne, zatím. Ale líhnula jsem v ní indické běžce. Chlazení, je konci hodně vlhčení, i rozprašovačem. Jde to. Prostředek nechávám bez vajec, moc se tam vysušují.

5.2.2022 11:07
ančovička1

XXX.XXX.220.111

kastef napsal(a):

Kastef,na líhnutí hus si kupte Biosku,dá se sehnat i starší..je bez ventilace, vejce hus potřebují vyšší vlhkost,tedy ideální..vlhkost se udržuje podložením pod síto s vejci mokrým hadrem..velice úspěšné líhnutí.. mám BIOS 09, vejde se do ní 50 husich vajec,90 slepičích😀..

5.2.2022 11:12
kastef

XXX.XXX.23.69

petraodlesa napsal(a):
Husy ne, zatím. Ale líhnula jsem v ní indické běžce. Chlazení, je konci hodně vlhčení, i rozprašovačem. Jde to. Prostředek nechávám bez vajec, moc se tam vysušují.

tak běžce a jiné kachny tam líhnu v pohodě,to tam jde snad líp než kuřata,ale líhnutí hus a kachen je velký rozdíl.

5.2.2022 12:55
petraodlesa

XXX.XXX.1.198

kastef napsal(a):
tak běžce a jiné kachny tam líhnu v pohodě,to tam jde snad líp než kuřata,ale líhnutí hus a kachen je velký rozdíl.

Aha 😉🥰

5.2.2022 16:10

Dobrý den, my jsme v Cleo 5 housata loni vylíhnuli.

Myslím, že jsem to popisovala v diskuzi "Líheň Cleo 5 -moje zkušenost"

Líheň byla nastavená celou doby na 37.6°C a vlhkost 55-65% (vnější kanálek). Ode dne 28 jsem zvýšila vlhkost na 80-90%. Nestačilo zaplnit celé dno vodou, ještě jsem na dno položila mokrý hadřík a rosila jsem vejce vodou několikrát za den. V průběhu inkubace nám neplánovaně dvakrát vypadl proud (na 3.5 a pak na 8 hodin). Při druhém výpadku klesla teplota v líhni až na 23°C 😬

Líhnutí pro mě byl zážitek, viděla jsem to poprvé. Den 28 začaly vejce pípat, 29 ráno byly první naklovlé a 29.den večer vyskocily první dvě housata a 30.den do poledne postupně vylezli ostatní.

5.2.2022 18:12
kastef

XXX.XXX.23.69

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
Dobrý den, my jsme v Cleo 5 housata loni vylíhnuli.

Myslím, že jsem to popisovala v diskuzi "Líheň Cleo 5 -moje zkušenost"

Líheň byla nastavená celou doby na 37.6°C a vlhkost 55-65% (vnější kanálek). Ode dne 28 jsem zvýšila vlhkost na 80-90%. Nestačilo zaplnit celé dno vodou, ještě jsem na dno položila mokrý hadřík a rosila jsem vejce vodou několikrát za den. V průběhu inkubace nám neplánovaně dvakrát vypadl proud (na 3.5 a pak na 8 hodin). Při druhém výpadku klesla teplota v líhni až na 23°C 😬

Líhnutí pro mě byl zážitek, viděla jsem to poprvé. Den 28 začaly vejce pípat, 29 ráno byly první naklovlé a 29.den večer vyskocily první dvě housata a 30.den do poledne postupně vylezli ostatní.

jo jo,nakonec sem váš příspěvek v diskuzi našla.Já to chci vyzkoušet,možná se ke mě dostane pár vajec,tak kdy náhodou...díky moc a případné postřehy a rady uvítám.

5.2.2022 19:59
petraodlesa

XXX.XXX.1.198

Já pořád tápu s tou BIOSkou... prý je na husy výborná. Jenže v návodu se píše, po sedmi (!) dnech snížit teplotu z 37,7 na 37,4... A o lihnící teplotě ani ťuk. Už jsem jim psala, čekám na odpověď.
Sice husy líhnout nebudu, ale i tak mi to hlava nebere...

15.2.2022 12:54
hujer

XXX.XXX.242.152

Z vlastní zkušenosti husy doporučuji líhnout "na ležato" jsou s tím lepší výsledky než líhnout "na stojato".

15.2.2022 13:28
maxichov

XXX.XXX.224.26

petraodlesa napsal(a):
Já pořád tápu s tou BIOSkou... prý je na husy výborná. Jenže v návodu se píše, po sedmi (!) dnech snížit teplotu z 37,7 na 37,4... A o lihnící teplotě ani ťuk. Už jsem jim psala, čekám na odpověď.
Sice husy líhnout nebudu, ale i tak mi to hlava nebere...

je výborná BIOSKA na husy,ale jen 90

15.2.2022 14:14
petraodlesa

XXX.XXX.1.198

maxichov napsal(a):
je výborná BIOSKA na husy,ale jen 90

Prosím, vysvětlete mi to. Mám BIOS 50.
Jsou i jiná čísla...co znamenají?

Jinak s tím snížením teploty po týdnu už mám jasno. Je to pro ty, kdo nechtějí vejce chladit.

Přidejte reakci

Přidat smajlík