PetKaa

XXX.XXX.5.74
Dobrý den,
Chtěla bych poprosit zkušené chovatele slepic o radu.
Snažila jsem se najít informace, jak to funguje s různými plemeny slepic ve společném výběhu a nenašla jsem odpovědi, které hledám.
Už pár let máme hybridní slepičky a starého kohouta od sousedů. Slepičky už jsou staré a přestávají snášet, chtěla bych pořídit nové a protože nás to baví, hlavně dcerka je nadšená z kuřátek, chtěla bych slepičku, která bude sedět. Pokud by se nepoštěstilo, tak bych nová kuřátka vyřešila v líhni.
K tomu mě napadají otázky, pokud bych chtěla jiné plemeno slepice a ne jen hybridy a následně z si z vajíček vylíhnout kuřátka, potřebuje každé plemeno svého kohouta? Pokud bych chtěla třeba Sussexky a ty měly svého kohouta, bude si je kohout hlídat před konkurencí a vylíhnout se čistokrevná kuřàtka? Jde vůbec chovat v jednom výběhu více plemen a zachovat to, aby byla čistokrevná? Nebo by se víc kohoutů pralo o slepice? Takže má být jeden a potomci prostě čistokrevní nebudou?
A jak to mají mezi sebou slepice? Za předpokladu, že mají dost velký výběh, útočí na sebe? Nebo se může do stávajícího chovu přidávat nové slepičky? Popřípade jak, aby na sebe by hodné? Setkala jsem se jen s přístupem, že se slepice po pár letech vyměnily všechny.
Poslední otázka, co kuřata? Pokud si je vysedí kvočna, potřebují nějakou zvláštní péči? Oddělený výběh třeba? Směs pro kuřata? Pokud by se vylíhla v líhni, tak předpokládám, že dokud budou malé, muší být zvlášť. A v jakém věku bych je pak měla přidat ke stávajícímu hejnu?
Děkuji za odpověď.
PetKaa
Uživatel s deaktivovaným účtem

pokud chcete víc plemen a líhnout čistokrevná kuřata, minimálně po dobu sběru násadových vajec (a cca měsíc před) musí být kmeny od sebe oddělené, protože kohoutům je čistokrevnost jedno.
a ano, kohouti se mezi sebou perou.
slepice se mezi sebou taky perou. časem si zvyknou
kuřata musí bydlet zvlášť. pokud jsou v hejnu kohouti, musí bydlet zvlášť až do pohlavní dospělosti.
Miriam33

XXX.XXX.210.31
Můžete mít víc plemen na dvoře a jednoho kohouta, pokud rozeznáte vejce. Napriklad podle tvaru nebo barvy. Pokud máte napriklad kohouta araukána a slepice araukání a vlasky, můžete chovat čistokrevné araukany, protože barevná vejce vzdycky poznáte. Kohouti se snesou spíš vzácně ( ale jde to, pokud jsou klidnějších plemen či povahy) a nenaridite jim, který smí mít které slepice. Pokud chcete víc plemen chovat čistokrevně, musely by být odděleně.
No, mi máme hybrydky z Coopu a čistokrevneho kohouta, takového toho bez cholesterolu ve vajičkach. Coopove hybrydky vyvaději kuřata celkem spolehlivě, nejvíc vajec se vylihlo 11 kusů ( původně 13, ale jedno bylo mrtvé a jedno zmizelo hned, asi potkan). U jiných než Coopovych slepic, hybridek, jsem takovou ochotu sedět a starat se nezažila,. Ale jen jsem chtěla podotknout, že slepičky po tom výše zmíněném kohoutu nosí zelené vejce, mimochodem, na to že začli letos, moc pilně.
juhaj
napsal(a):
No, mi máme hybrydky z Coopu a čistokrevneho kohouta, takového toho bez cholesterolu ve vajičkach. Coopove hybrydky vyvaději kuřata celkem spolehlivě, nejvíc vajec se vylihlo 11 kusů ( původně 13, ale jedno bylo mrtvé a jedno zmizelo hned, asi potkan). U jiných než Coopovych slepic, hybridek, jsem takovou ochotu sedět a starat se nezažila,. Ale jen jsem chtěla podotknout, že slepičky po tom výše zmíněném kohoutu nosí zelené vejce, mimochodem, na to že začli letos, moc pilně.
Kohout bez cholesterolu ve vajíčkách???😂😂😂 Kohout vejce nesnáší...
Jasně,🙃 myslíte plemeno. A kdo říkal, že existují vejce bez cholesterolu? Vtipálek...
Navíc cholesterol ve vejcích je ten "hodný"... Laicky řečeno. Cholesterolu zdar!
Pokud budete mít dva kurníky nebo větší rozdělený kurník nebo jinou stavbu,
a třeba i dvě voliéry, tak není problém v jednom výběhu chovat třeba dvě plemena.
Jedno chodí do výběhu jeden den a druhé druhý.
Mimo sběr vajec je možné mít plemena pospolu i s kohouty nebo, v případě
nadměrné nevraživosti kohoutů, mít jednoho solo.
Plemena by měla být podobné konstituce.
Tj. aby někdo neměl pohromadě zdrobnělé a velké a podobně, že.
Rozhodně souhlasím a nechci oponovat, ale mám zkušenost s chovem araukan a rousných zakrslých porcelánových pospolu a nejenomže kohouti spolu neměli problém, ale hleděli si každý svých slepiček, takže jsem líhnul čisté araukany a čisté miflérky. Ale to bude ta výjimka potvrzující pravidlo .
P.S. ... a nemá to být návod, pouze jsem měl puzení popsat tu zkušenost ...
Přiznám se, cholesterol jsme nikdy neresili 😁. Kohouta dostal manžel od známého, který tohle plemeno chová a bylo mu líto mladého kohouta dát na pekáč. A nám starý dosluhoval. Ale z těch vajíček má pán dobrý výdělek, lidi se o ně rvou. Nicméně, kohouti po něm na pekáč nic moc, po tatínkovi mrňousové.

petraodlesa
napsal(a):
Kohout bez cholesterolu ve vajíčkách???😂😂😂 Kohout vejce nesnáší...
Jasně,🙃 myslíte plemeno. A kdo říkal, že existují vejce bez cholesterolu? Vtipálek...
Navíc cholesterol ve vejcích je ten "hodný"... Laicky řečeno. Cholesterolu zdar!
Tak tak, vejce bez cholesterolu je nesmysl.

napsal(a):
Ale jako marketingový tah dobrý, ne? Jak vidno, lidi jsou tupé a koupí všechno, i vejce bez cholesterolu, přestože vejce bez cholesterolu prostě existovat nemůže.
napsal(a):
Tak jsem si to vyhledala, jak to je. Ano, cholesterol obsahuji všechna vajíčka, to jen mi neznalí, papouškujem lidová moudra. Akorát ta zelená ho obsahují zlomek, oproti běžným vajíčkům. Poměry neuvádím, páč se mi to nechce vypisovat 😊.

juhaj
napsal(a):
Tak jsem si to vyhledala, jak to je. Ano, cholesterol obsahuji všechna vajíčka, to jen mi neznalí, papouškujem lidová moudra. Akorát ta zelená ho obsahují zlomek, oproti běžným vajíčkům. Poměry neuvádím, páč se mi to nechce vypisovat 😊.
Já nevím, ale cholesterol je potřebný mj. pro syntézu některých hormonů (steroidních) a ty zase potřebuje vyvíjející se organismus.
napsal(a):
Já nevím, ale cholesterol je potřebný mj. pro syntézu některých hormonů (steroidních) a ty zase potřebuje vyvíjející se organismus.
Já tomuto nerozumím, o těch zelených vejcích se říkalo, že jsou zdravá, protože neobsahují cholesterol, to je tedy blbost, že ho mají málo oproti běžným píšou na internetu a lidi je kupují jako zdravější dráž než běžná je tvrdý fakt.
Miriam33

XXX.XXX.210.31
juhaj
napsal(a):
Já tomuto nerozumím, o těch zelených vejcích se říkalo, že jsou zdravá, protože neobsahují cholesterol, to je tedy blbost, že ho mají málo oproti běžným píšou na internetu a lidi je kupují jako zdravější dráž než běžná je tvrdý fakt.
Takže to je araukán? My ho měli mnoho let, černého bezocaseho ďábla s tím velkým celočerným okem a strašidelnou hlavou...koupili jsme ho jako ochočené, pojmenované kuře. Kdyby tak paní věděla, kolik let pak Fletcher vládl dvoru, byla by určitě ráda. Úžasný a hodný kohout, byť podle vzhledu by to nikdo neřekl:)

juhaj
napsal(a):
Jenže byste pak musela mít 100% jistotu, že máte doma čistokrevné araukány a ne nějaká pokříženiny nebo dokonce green shell apod.
Miriam33

XXX.XXX.210.31
Ježiš, vždyť paní netvrdí, že má bezcholesterova vejce. Píše jen, že poloaraukanky jí pěkně snáší a poloaraukáni nemají moc masa...
Ti dvorkovi kříženci bývají zajímaví. Maminka měla jednou hedvabko-vlašky...povedly se takové krásné stejnorodé slepičky, i slušně snášely. No ale výnos jsme nepočítali, měli jsme slepice pro radost, že na zahradě něco barevného běhá.
Snášenlivost je mezi slepicemi různá. I mezi hybridkami jsou rozdily... mně vždycky přišlo, že nejzlejší jsou ty černé. Ty jsme museli napriklad při přidávání dalších slepic nejvíc hlídat.

juhaj
napsal(a):
Na internetu se toho píše...Já tomu nevěřím a kupuju vejce, jak mi přijdou pod ruku (slepičí, kachní, křepelčí).
Koukám, že nikdy není na škodu
zopakovat si tento užitečný článek o cholesterolu.
https://chovsedlak.estranky.cz/clanky/cholesterol/vejce-a-cholesterol.html

Zuzkaa
napsal(a):
Informace z roku 2009??? To je přeci už dávno pasé.
Jestli máte nějaký novější zdroj s relevantními údaji, tak šup sem s ním, ráda si počtu. Deset let staré info je pořád lepší než žádné info :-) Zejména pro mě, kterou ani nenapadne si to vyhledávat. A nakonec pakliže ty údaje někdy někdo skutečně změřil, proč by se měly o deset let později lišit - slepice je pořád slepice, že.
Zuzkaa
napsal(a):
Informace z roku 2009??? To je přeci už dávno pasé.
Nebožtík pan Top chovatel Alois Sedlák již svůj špičkový článek těžko aktualizuje.
Každopádně po sobě zanechal spoustu užitečných vědomostí a poznatků.
To se ale někomu, jako jste vy - Zuzano - nikdy nepodaří ani pochopit.

napsal(a):
Jestli máte nějaký novější zdroj s relevantními údaji, tak šup sem s ním, ráda si počtu. Deset let staré info je pořád lepší než žádné info :-) Zejména pro mě, kterou ani nenapadne si to vyhledávat. A nakonec pakliže ty údaje někdy někdo skutečně změřil, proč by se měly o deset let později lišit - slepice je pořád slepice, že.
To jo, ale názory se neustále mění. Určitě si taky pamatujete - pijte mléko, nepijte mléko, jezte sádlo, nejezte sádlo...A slovutný profesor Švejcar na stará kolena připustil, že jeho propagace náhradního kojeneckého mléka na úkor přirozeného kojení nebyl správný krok. Takže jezme, co nám chutná - v přiměřeném množství!
Miriam33
napsal(a):
Ježiš, vždyť paní netvrdí, že má bezcholesterova vejce. Píše jen, že poloaraukanky jí pěkně snáší a poloaraukáni nemají moc masa...
Ti dvorkovi kříženci bývají zajímaví. Maminka měla jednou hedvabko-vlašky...povedly se takové krásné stejnorodé slepičky, i slušně snášely. No ale výnos jsme nepočítali, měli jsme slepice pro radost, že na zahradě něco barevného běhá.
Snášenlivost je mezi slepicemi různá. I mezi hybridkami jsou rozdily... mně vždycky přišlo, že nejzlejší jsou ty černé. Ty jsme museli napriklad při přidávání dalších slepic nejvíc hlídat.
Ano, přesně tak. Odpovídala jsem na dotaz zadavatelky, zda rozezná vejce od hybrid a čistokrevných slepic. Moje zkušenost, pokud mají hybridky kuřátka s kohoutem araukanky, pak mladé slepičky snáší zelené vejce a tudíž je nerozezná.
Co se týče prodeje, to bylo k chovu čistokrevných araukanek, konkrétně k chovateli, od kterého máme kohouta, ten má čistý chov a vejce prodává jako zdravá a bio a tudíž dráž.

napsal(a):
To jo, ale názory se neustále mění. Určitě si taky pamatujete - pijte mléko, nepijte mléko, jezte sádlo, nejezte sádlo...A slovutný profesor Švejcar na stará kolena připustil, že jeho propagace náhradního kojeneckého mléka na úkor přirozeného kojení nebyl správný krok. Takže jezme, co nám chutná - v přiměřeném množství!
Rozhodně se mohou ty údaje zpřesnit :-) o tom žádná (víme, jak to bylo s tím nešťastným špenátem, že). A proto budu ráda, pokud paní, která to zmínila, přihodí klidně mladší zdroje informací - to se přeci vždycky hodí. Vycházím z toho, že nějaké má, když se do toho tak obula A já jsem fakt moc líná si to vyhledat sama. Pokud už to někdo udělal za mě, proč se nepřiživit. Ostatně - jako většina běžných uživatelů ifauny

napsal(a):
Rozhodně se mohou ty údaje zpřesnit :-) o tom žádná (víme, jak to bylo s tím nešťastným špenátem, že). A proto budu ráda, pokud paní, která to zmínila, přihodí klidně mladší zdroje informací - to se přeci vždycky hodí. Vycházím z toho, že nějaké má, když se do toho tak obula A já jsem fakt moc líná si to vyhledat sama. Pokud už to někdo udělal za mě, proč se nepřiživit. Ostatně - jako většina běžných uživatelů ifauny
Člověk je tvor v postatě líný (sebe nevyjímám), proto taky vymyslel spoustu vynálezů, aby se nemusel dřít, že jo.
SÚ VAJCIA NOSNÍC PLEMENA ARAUCANA ZDRAVIU PROSPEŠNEJŠIE AKO BEŽNE PRODUKOVANÉ VAJCIA?
ÚVOD Napriek vysokej výživovej hodnote odvodenej od chemického zloženia a vysokej využiteľnosti praktický všetkých zložiek, sú vajcia u časti konzumentov odmietané (Halaj a Golian, 2000). Dôvodom je obava z prítomnosti cholesterolu, ktorý konzumenti považujú za rizikový faktor. Na obsah cholesterolu vo vajciach má vplyv plemeno, genetické faktory, zloženie potravy, intenzita znášky a vek hydiny. Vajcia obsahujú v priemere 200 – 250 mg cholesterolu, čo je asi 60 % z celkového denného príjmu (Cabadaj a Turek, 1992). Za tolerovanú hranicu denného príjmu exogénneho cholesterolu sa považuje 300 mg (Máté a kol., 1996). Z tohto dôvodu je snaha znižovať obsah žĺtkového cholesterolu v slepačích vajciach a to jednak genetickou cestou, ktorej však cholesterol vo vaječnom žĺtku odoláva, alebo cielenou výživou nosníc. Nosnice kŕmené zmesami bohatými na obsah cholesterolu produkujú vajcia so značne zvýšeným obsahom žĺtkového cholesterolu (Máté a kol., 1996). Naopak, nižšiu koncentráciu žĺtkového cholesterolu získame po skrmovaní kŕmnych zmesí, ktoré obsahujú rôzne prídavné látky. Vlákninou je možné znížiť obsah cholesterolu o 5 – 10 %. Zastúpením rastlinných sterolov v diéte môže byť obsah redukovaný až o jednu tretinu. Rovnako je možné znížiť cholesterol vo vajci zvýšeným množstvom polynenasýtených mastných kyselín a vitamínu E v diéte nosníc (Vorlová a kol., 2001). Určitý rozruch v odbornej verejnosti preto spôsobilo tvrdenie, že niektoré plemená sliepok znášajú vajíčka s výrazne nízkym ba až s nulovým obsahom cholesterolu. Plemeno Araucana má exotický pôvod, pochádza z Južnej Ameriky, zo severného Chile. Vajcia čistokrvnej Araucany by mali byť jednofarebne modré a farba škrupiny by mala prestupovať po celej vnútornej aj vonkajšej ploche, na rozdiel od vajec s hnedou škrupinou, kde sa sfarbenie nachádza len na povrchu vajca. S farbou škrupiny vajec je spájane aj ďalšie tvrdenie, že vajcia plemena Araucana neobsahujú cholesterol, alebo je prítomný len vo veľmi malom množstve. Prevláda názor, že vajcia plemena Araucana majú nižší obsah cholesterolu preto, lebo obsahujú cholesterol nielen v žĺtku ale 216 čiastočne aj v bielku a v škrupine. Znížený obsah tohto rizikového faktora ako aj poznanie, že vo vajci je vyšší obsah proteínov, spôsobilo že tieto vajíčka sú hlavne v USA preferované ako „zdraviu prospešné vajíčka“. Pri dnešnom trende znižovať obsah cholesterolu v potravinách vajcia so zníženým obsahom cholesterolu môžu byť atraktívnou, nutričnou potravinou pre konzumentov a tiež lukratívnym produktom pre producentov vajec. Keďže názor o nižšom obsahu cholesterolu vo vajciach plemena Araucana prevláda aj v našej odbornej verejnosti a chovateľov, cieľom našej práce bolo zistiť fyzikálnochemické parametre vajec plemena Araucana a porovnať ich s u nás bežne produkovanými vajíčkami.
MATERIÁL A METODIKA
Vajcia plemena Araucana a znáškového hybrida Moravia (kontrola) boli získané od súkromného chovateľa s uznaným chovom. Vajcia boli vyšetrované v druhom roku (60 týždeň) znášky. Vyšetrených bolo 20 vajec z každého plemena sliepok. Až do samotného vyšetrenia, vajcia boli skladované pri teplote 4 °C. U každej skupiny vajec sme zisťovali hmotnosť celých vajec, hmotnosť žĺtka, bielka a škrupiny (Nagy a kol., 1993). Chemickou analýzou sme zisťovali obsah bielkovín (Kjeltec autoanalyser 1030, Švédsko) a obsah tuku (Veterinárne laboratórne metodiky, 1990) v celom obsahu vajca. Stanovenie celkového cholesterolu a HDL-cholesterolu vo vajciach bolo vykonané spektrofotometrickou analýzou na automatickom analyzátore Reflotron (Boehlinger-Manhaim, Nemecko). Úprava a riedenie vaječného žĺtka pred stanovením cholesterolu bolo vykonané podľa Ingr a Simeonová (1983). VÝSLEDKY A DISKUSIA Priemerné hodnoty fyzikálno-chemického vyšetrenia vajec v druhom roku znášky obidvoch druhov nosníc sú uvedené v tabuľke 1.
Priemerná hmotnosť vajec kontrolnej skupiny vajec bola 59,2 g a pohybovala sa v rozmedzí od 52,4 do 66,1 g. Vajcia plemena Araucana mali v priemere 49,4 g a hmotnosť sa pohybovala od 46,5 až do 52,3 g. Tab. 1 Hmotnostný podiel jednotlivých zložiek vajec Vajce Celé (g) Žĺtok (g) Bielok (g) Škrupina (g) Cholesterol (mg/100 g žĺtka) HDL–cholesterol (mg/100g žĺtka) Moravia 59,2 ± 6,8 15,2 ± 2,8 37,5 ± 3,9 6,6 ± 0,4 1491 ± 126 359 ± 38 Araucana 49,4 ± 2,9 17,6 ± 1,5 26,2 ± 2,1 5,6 ± 0,5 1286 ± 111 369 ± 53 Významný rozdiel medzi dvoma sledovanými skupinami vajec bol v percentuálnych podieloch hmotnosti žĺtka a bielka (Tab. 2).
U kontrolnej skupiny vajec podiel bielka predstavoval 63,4 % a žĺtok 25,4 %. Vajcia plemena Araucana mali žĺtok (35,6 %) oproti kontrole zastúpený vo vyššom percentuálnom podiele. So zvyšujúcou sa hmotnosťou stúpal u kontrolnej skupiny vajec podiel bielka. Naopak, u vajec plemena Araucana so zvyšujúcou sa hmotnosťou stúpal percentuálny podiel vaječného žĺtka. Percentuálny podiel škrupiny na hmotnosti vajec bol u obidvoch skupín približne rovnaký. Tab. 2 Percentuálny podiel jednotlivých zložiek vajec Vajce Žĺtok (%) Bielok (%) Škrupina (%) Moravia 25,4 ± 1,8 63,4 ± 1,4 11,2 ± 0,9 Araucana 35,6 ± 2,5 53,1 ± 2,4 11,4 ± 0,5 Výraznejšie rozdiely boli aj v chemickom zložení vajec obidvoch skupín nosníc (Tab. 3). Priemerný obsah bielkovín vo vajci plemena Araucana bol 12,66 %, čo 217 v prepočte na 1 vajce predstavuje 5,62 g. U kontrolnej skupiny vajec bol priemerný obsah bielkovín vo vajci 11,84 %, čo v priemere predstavuje 6,78 g bielkovín na jedno vajce. Percentuálny podiel obsahu bielkovín je síce vyšší u vajec plemena Araucana avšak, celkový obsah bielkovín vo vajci je nižší o 1,16 g. Súvisí to jednak z nižšou hmotnosťou vajec plemena Araucana a tiež aj zo zvýšeného pomeru žĺtok/bielok, ktorý je výrazne v prospech žĺtka. Podobné výsledky dosiahol aj Somes a kol. (1977), ktorý konštatujú, že vajcia plemena Araucana mali od 2,8 – 6,5 % nižší obsah vaječných bielkovín oproti komerčne produkovaným vajciam. Tab. 3 Obsah bielkovín, lipidov a cholesterolu v 1 vajci Vajce Bielkoviny (g) Lipidy (g) Cholesterol (mg) Moravia 6,78 ± 0,17 5,26 ± 0,33 230,7 ± 36,8 Araucana 5,62 ± 0,27 5,21 ± 0,15 226,6 ± 19,2 Zaznamenané boli tiež rozdiely v percentuálnom vyjadrení obsahu tukov. Vo vajci plemena Araucana sme stanovili 10,54 % tukov a u vajca kontroly 8,03 %. Tieto rozdiely súvisia hlavne z percentuálnym podielom žĺtka. Priemerný obsah cholesterolu u vajec plemena Araucana prepočítaný na 100 g žĺtka bol 1286 mg, pohyboval sa v rozpätí od 1175 – 1397 mg a závisel od hmotnosti žĺtka (Vorlová a kol., 2001). U kontrolnej skupiny vajec bol priemerný obsah cholesterolu 1491 mg na 100 g žĺtka a pohyboval sa v rozmedzí od 1365 – 1615. Tento ukazovateľ hovorí o určitom nižšom obsahu cholesterolu vo vajci plemena Araucana. Avšak rozdiely medzi skupinami nie sú štatistický významné. Tieto rozdiely úplne vymizli keď sme vypočítali množstvo cholesterolu v jednom vajci (Tab. 3). U obidvoch skupín vajec bol obsah rovnaký a pohyboval sa okolo 230 mg cholesterolu. Rovnaký obsah cholesterolu v jednom vajci u obidvoch skupín súvisí hlavne s tým, že cholesterol sa nachádza v žĺtku a obsah žĺtka je výrazne vyšší u plemena Araucana. Taktiež so zvyšujúcou sa hmotnosťou vajec plemena Araucana zvyšoval sa aj obsah cholesterolu vo vajci. Takže aj keď bola koncentrácia cholesterolu v 100 g žĺtka nižšia u plemena Araucana, skutočný obsah cholesterolu v jednom vajci bol u obidvoch skupín rovnaký. Podobné výsledky dosiahli aj Somes a kol. (1977), ktorý konštatuje, že obsah cholesterolu vo vajciach plemena Araucana je o 2 – 6,9 % vyšší ako u bielych vajec plemena Leghorn. Podľa Peterson a kol. (1978) je obsah cholesterolu u vajec plemena Araucana výrazne vyšší oproti bežne predávaným konzumným vajciam. Naše zistenia nepotvrdili teóriu o tom, že sliepky plemena Araucana produkujú vajcia s výrazne nižším ba až nulovým obsahom cholesterolu. Jeho obsah je rovnaký ako u bežne na našom trhu predávaných vajec. Nie je preto vhodné označovať tieto vajcia ako nízko cholesterolové alebo zdraviu prospešné. Na druhej strane ich však netreba úplne zatracovať. Ich chemické zloženie sa plne vyrovná u náš bežne produkovaným vajciam a farba ich škrupiny poteší nejedného konzumenta. Atraktívna farba vajec sa dá, aj podľa vlastných skúsenosti, veľmi dobre využiť pri výrobe kraslíc. Preto sú tieto vajcia v zahraničí často označované ako „Easter eggs”.
218 LITERATÚRA 1. Cabadaj, R., Turek, P.: Hygiena a technológia hydiny a vajec. Košice, Magnus, 1992. 2. Halaj, M., Golian, J.: Egg cholesterol in human diet. In HYGIENA ALIMENTORUM XXI, 1 – 3 jún 2000, Vysoké Tatry, 2000, 232 – 239. 3. Ingr, I., Simeonová, J.: Rychlé stanovení cholesterolu ve vaječnem žloutku BIO-LA testem. Veterinární Medicína,28,2, 1983, 97 – 104 4. Máté, D., Bystrický, P., Dičáková, Z.: Cholesterol – a risk factor of health and veterinary medicine. Slov. Vet. J., 21, 4, 1996, 200 – 204. 5. Máté, D., Turek, P., Nagy, J.: The effect of stress load on the cholesterol livel in the blood serum of laying hens and in egg yolk. Slov. Vet. J., 21, 5, 1996, 259 – 261. 6. Nagy, J., Pipová, M., Cabadaj, R., Korimová, Ľ.: Návody na praktické cvičenia hygieny hydiny, vajec, rýb a zveriny. Magnus, Košice, 1993. 7. Peterson, DW., Lilyblade, A., Clifford, CK., Ernst, R., Clifford, AJ., Dunn, P.: Composition of and cholesterol in Araucana and commercial eggs. J. Am. Diet. Assoc., 72, 1, 1978, 45 – 47. 8. Somes, RG. Jr., Francis, PV., Tlusthowicz, JJ.: Protein and cholesterol content of Araucana chicken eggs. Poult Sci. 56, 5, 1976, 1636 – 40. 9. Vorlová, L., Sieglová E., Karpíšková, R., Kopriva, V.: Cholesterol content in eggs the laying period. ACTA VET. BRNO, 70, 2001, 387 – 390. 10. Veterinárne laboratórne metodiky. Hygiena potravín. ŠVS SR a ŠVS ČR, 1990. Kontaktná adresa: MVDr. Slavomír Marcinčák, PhD. Univerzita veterinárskeho lekárstva Komenského 73 041 81 Košice Slovenská republika marcincak@centrum.sk 219
Miriam33

XXX.XXX.210.31
napsal(a):
Člověk je tvor v postatě líný (sebe nevyjímám), proto taky vymyslel spoustu vynálezů, aby se nemusel dřít, že jo.
Jistě, miluju svou myčku i pračku, i ty, kdo je vynalezli. Ještě by to chtělo nějaký praktický automatický dveřní odchlupovač a odbahňovač na psa.

peter z bratislavy: to je servis! Tak si to představuji a srdečně děkuji Pěkně línému konzumentovi fakta až pod nos, aby nemusel ani rozklikávat odkaz, to je prostě paráda.
honzapm
napsal(a):
Nebožtík pan Top chovatel Alois Sedlák již svůj špičkový článek těžko aktualizuje.
Každopádně po sobě zanechal spoustu užitečných vědomostí a poznatků.
To se ale někomu, jako jste vy - Zuzano - nikdy nepodaří ani pochopit.
Cituji z článku
Pokud tedy patříte k těm štastnějším a váš cholesterol obsažený v krvi NEVYKAZUJE zvýšené procento, můžete klidně sníst JEDNO celé vejce denně a nehrozí vám žádné nebezpečí, pokud ovšem budete dodržovast jinak správný jídelníček. Jestliže ale chcete jíst VICE vajec, kvůli vaječnému proteinu, potom jezte pouze bílky.
ZDRAVY člověk může sníst vajec za den kolik chce.
Ten článek je naprostý paskvil, v každém odstavci se tvrdí něco jiného. Než sem něco dáte, pořádně si to raději přečtěte.
Ještě k těm vajíčkům. Nejen, že řada vědeckých výzkumů potvrdila, že konzumace vajec nemá žádný vliv na hladinu krevního cholesterolu, odborníci dokonce vajíčka, díky cenným živinám řadí k superpotravinám.
Výživoví specialisté se shodují, že vejce jsou jednou z nejvýživnějších potravin. Jsou nejkvalitnější bílkovinou a směle za sebou nechají v tomto směru i maso.
Dokonce se praktikují i vaječné diety, kdy nejíte celý den nic jiného než vejce.
Zuzkaa
napsal(a):
Ještě k těm vajíčkům. Nejen, že řada vědeckých výzkumů potvrdila, že konzumace vajec nemá žádný vliv na hladinu krevního cholesterolu, odborníci dokonce vajíčka, díky cenným živinám řadí k superpotravinám.
Výživoví specialisté se shodují, že vejce jsou jednou z nejvýživnějších potravin. Jsou nejkvalitnější bílkovinou a směle za sebou nechají v tomto směru i maso.
Dokonce se praktikují i vaječné diety, kdy nejíte celý den nic jiného než vejce.
Souhlasím. Strašení cholesterolem je už dávno za zenitem, drží se ho zuby nehty farmaceutický průmysl... Bylo zjištěno toto: 95% cholesterolu v krvi pochází z naší vlastní produkce. Čili tělo si ho vytváří samo. Už se ví, že výživou se jeho hladina ovlivnit zásadně NEDÁ. Statiny na snižování hladiny cholesterolu v krvi jsou farmakologické zvěrstvo. Užíváním statinů si založíte na další zdravotní problémy.
Cholesterol tělo potřebuje jako sůl, jinak by si ho nevytvářelo. Z čeho myslíte, že je složený mozek?
Cévní potíže: cholesterolové pláty, které mají za následek uzávěr tepny, vznikají takto: v cévě vznikne mikrotrhlina. Čím si myslíte, že ji naše geniální tělo zalepí? Cholesterolem. Proto prevence kardiovaskulárních nehod je v prevenci, léčbě zánětu v těle. O zánětech další kapitola...kdo hledá, najde. Zvídavost je přece skvělá vlastnost i u chovatelů.
A důležitým tématem k zánětům je hladina homocysteinu v krvi. Zatím mezi lékaři, kteří jsou líní se dovzdělávat, nezajímavá. Dá se zjistit z krve, ale za poplatek. A ne každý lékař umí výsledek vyhodnotit.
Ale to už je na delší povídání.
Každopádně poznatky vědy ohledně cholesterolu a jeho vlivu na naše zdraví... z roku 1992 ...jsou už dávno překonané.
🐔🐓 Vejce je zázračná potravina, souhlasím. Vždyť z něho vzniká nový život.🐤🐤🐤
My v rámci ekologicko-bezpečnostního školení máme poznámku, že cholesterol potřebuje chlór, jinak se na cévy přichytit nemůže. Proto je zásadním preventivním opatřením málo solit a pít nechlorovanou vodu.
Nijak jsem si to neověřovala. Ale třeba na tom něco bude.
Co se týče těch vajec, tak jsou určitě zdravá, ale jen v rozumném množství. Jakákoli monodieta je nezdravá a nebezpečná.
Varaxi
napsal(a):
My v rámci ekologicko-bezpečnostního školení máme poznámku, že cholesterol potřebuje chlór, jinak se na cévy přichytit nemůže. Proto je zásadním preventivním opatřením málo solit a pít nechlorovanou vodu.
Nijak jsem si to neověřovala. Ale třeba na tom něco bude.
Co se týče těch vajec, tak jsou určitě zdravá, ale jen v rozumném množství. Jakákoli monodieta je nezdravá a nebezpečná.
S tím chlórem je to zajímavé. Slyším poprvé...Zkusím si něco vygooglit.

Nicméně příspěvek zkonzumované neodsáté nebo nepřevařené vodovodní vody (obsah chloru max. 3 g na metr krychlový) skutečně nikterak nezasahuje do metabolismu chloru v těle. 60 % hmotnosti jedlé soli tvoří chlor. Denní doporučená dávka soli 5 g tedy obsahuje 3 g chloru. Stejně jako tisíc litrů chlorované vody. A to mluvíme o vodě u vstupu do vodovodního řádu. Nikoli o vodě tekoucí v domácnosti, kde je obsah chloru již reakcemi a úniky snížený. Tak bych z té vody zas tolik nepanikařila. To už bude veselejší, pokud ta voda někde jede trubkami s obsahem těžkých kovů :-)
Jinak informace o chloru skutečně zajímavá, děkuji za příspěvek. Nesolím z lenosti (nikdy si nevzpomenu, že mám tu rýži nebo těstoviny ve vodě posolit, a když je hotové na stole, tak kdo se má ještě zvedat a trajdat pro sůl), ale tohle je další bodík do plusu za mou lenost juch