Máme kuřata - 4. týden (líhnutí cca 29.4.), dosud jsme krmili (s tchánem - stará škola) K1+něco zeleného (mlíč, kopřivy, trávu na drobno) + brambory vařené, kvočně jsem občas přisypala pšenici. Když poprvé došla K1 (netušila jsem kolik toho sežerou :-) ), dostali chvíli místo K1 obilný šrot. Včera jsem zjistila, že K1 opět došla a tchán už dává K2, prý co se s nimi tak pářu, že babička nikdy žádnou K1 nedávala a taky jí kuřata vyrostla. Dnes jsem jela pro K1 a u nás bohužel K1 vyprodaná a do konce týdne nebude, musela bych objednat asi přes net. Firmu, od které je K1 nevím, máme to na váhu ze zemědělských potřeb odsypaném ale kuřata žerou až mají boule (nikoliv za ušima, ale pod krkem ve volátku :-) ).
Také dostávají na pití od začátku vodu - někdo tu psal, že do 5.týdne by měla dostávat jen kyselé mléko. To jako fakt? A proč?
Můj dotaz zní - nemůže jim K2 uškodit? Jen šrot bude asi málo, protože si myslím, že v K1 budou i bílkoviny apod.
Děkuji.
Eva81
napsal(a):
Máme kuřata - 4. týden (líhnutí cca 29.4.), dosud jsme krmili (s tchánem - stará škola) K1+něco zeleného (mlíč, kopřivy, trávu na drobno) + brambory vařené, kvočně jsem občas přisypala pšenici. Když poprvé došla K1 (netušila jsem kolik toho sežerou :-) ), dostali chvíli místo K1 obilný šrot. Včera jsem zjistila, že K1 opět došla a tchán už dává K2, prý co se s nimi tak pářu, že babička nikdy žádnou K1 nedávala a taky jí kuřata vyrostla. Dnes jsem jela pro K1 a u nás bohužel K1 vyprodaná a do konce týdne nebude, musela bych objednat asi přes net. Firmu, od které je K1 nevím, máme to na váhu ze zemědělských potřeb odsypaném ale kuřata žerou až mají boule (nikoliv za ušima, ale pod krkem ve volátku :-) ).
Také dostávají na pití od začátku vodu - někdo tu psal, že do 5.týdne by měla dostávat jen kyselé mléko. To jako fakt? A proč?
Můj dotaz zní - nemůže jim K2 uškodit? Jen šrot bude asi málo, protože si myslím, že v K1 budou i bílkoviny apod.
Děkuji.
Myslím, že se K1 udává právě do 4 týdnů,tak už snad můžete přejít na K2.
Šrot jim nedávejte, když už,tak tu K2, nic se jim stát nemůže, jen má méně bílkovin (přečtěte si nutriční hodnoty K1,K2 pro srovnání)..až seženete K1, můžete s ní pokračovat,kuřátka zase trochu "spravit" ...k pití jen čistou vodu(ká dávám trochu teplou).. kyselé mléko dávám později..
Já mám právě kuřata 6 ti týdenní, stále na K1 Energys granulky...rostou jako z vody, K1 zatím nechávám, asi za týden začnu postupně přimíchávat K2..
V K1 se píše do 6 týdnů a K2 nejdříve od 5. týdne. Resp. záleží na výrobci - u jiného jsem našla, že K1 4 týdny a u jiného do 7 týdnů a K2 až od 8 týdnů.
.Na složení jsem koukla - a nestačím se divit - K1 mají různí výrobci různé - někteří i s vitaminy, látkami proti kokcidioze, ... Jakou K1 tedy máme, to netuším - měli jsme odsypáno z velkého pytle...
Také je K2 hrubší, ale to už zvládají. Zkusím sehnat zítra K1 v druhém obchodě - mám radost, jak rostou, tak až se mají holky dobře :-)
K1 s přípravky proti kokcidióze: pokud je máte vakcinovaná, tak se taková směs nesmí krmit.
Pokud vakcínu nedostaly ( proti kokcidióze), je K1 s kokcidiostatiky výborná volba.
S kokcidiostatiky (K2) se krmí do doby 14 dnů před předpokládaným začátkem snášení. Jinak byste je jedli ve vajíčkách...
petraodlesa
napsal(a):
K1 s přípravky proti kokcidióze: pokud je máte vakcinovaná, tak se taková směs nesmí krmit.
Pokud vakcínu nedostaly ( proti kokcidióze), je K1 s kokcidiostatiky výborná volba.
S kokcidiostatiky (K2) se krmí do doby 14 dnů před předpokládaným začátkem snášení. Jinak byste je jedli ve vajíčkách...
Všechno může být pravda, ale...Je třeba se podívat na doporučení výrobce směsi. Každý má svoji recepturu a z toho vychází i doporučení stáří kuřat pro krmení příslušnou směsí...A ano, pozor na kokcidiostatika, jak píše petraodlesa.
Na internetu sice najdete, že K1 má různé složení i různé určení do kolika týdnů.
Ale v reálu v kamenném obchodě, kde vám prodejce odsype z načatého pytle,
ty K1 s antikokcidiostatiky nejsou vůbec časté.
Není nad to koupit si celý nenačatý pytel, kde nejen víte, na čem jste, přesné složení
i doporučení výrobce, ale hlavně - datum expirace. Což je věc, kterou hlídám nejvíce.
Není nad to mít zásobu na několik příštích dnů/týdnů a nemuset experimentovat.
Jinak ten počet týdnů je skutečně doporučení a zejména kuřata odmala na zeleném
ocení, když jim tu K1 dáte i nějaký ten týden navíc oproti doporučení.
Když nastane týden X a vy máte ještě půlku pytle, tak ji přece nevyhodíte.
Naopak - koupíte si K2, pokud ji plánujete krmit, a pomalounku ji začínáte přimíchávat
do K1, aby přechod na jiné krmení byl pro kuřata co nejplynulejší.
S tím, že prodejci vypadne dodavatel se musí počítat, proto se i pro pár kuřátek
pod kvočnou koupí pytel celý, nebo dva atd.
K1 já třeba vloni krmil zcela celou sezonu, až do snášky, protože K2 má úplně jinou
formu a moje kusy to odmítají přijímat.
A když přestali vyrábět sypkou N2, kterou moje slepice vyhledávaly,
tak jsem je přes zimu také krmil sypkou K1 s nastrouhanou řepou (ne jako jediné
krmení, samozřejmě). Teď už nevyrábí můj dodavatel sypkou žádnou směs,
takže přecházím na jinou značku.
Máte kliku, že vám kuřátka žerou vlastně cokoliv.
Tzn. doporučení jsou jasná, nejsou pro srandu králíkům, ale je na chovateli,
který zná svá zvířata, svůj způsob chovu a svůj výběh a jeho velikost či úživnost,
aby si nastavil vlastní systém krmení.
honzapm
napsal(a):
Na internetu sice najdete, že K1 má různé složení i různé určení do kolika týdnů.
Ale v reálu v kamenném obchodě, kde vám prodejce odsype z načatého pytle,
ty K1 s antikokcidiostatiky nejsou vůbec časté.
Není nad to koupit si celý nenačatý pytel, kde nejen víte, na čem jste, přesné složení
i doporučení výrobce, ale hlavně - datum expirace. Což je věc, kterou hlídám nejvíce.
Není nad to mít zásobu na několik příštích dnů/týdnů a nemuset experimentovat.
Jinak ten počet týdnů je skutečně doporučení a zejména kuřata odmala na zeleném
ocení, když jim tu K1 dáte i nějaký ten týden navíc oproti doporučení.
Když nastane týden X a vy máte ještě půlku pytle, tak ji přece nevyhodíte.
Naopak - koupíte si K2, pokud ji plánujete krmit, a pomalounku ji začínáte přimíchávat
do K1, aby přechod na jiné krmení byl pro kuřata co nejplynulejší.
S tím, že prodejci vypadne dodavatel se musí počítat, proto se i pro pár kuřátek
pod kvočnou koupí pytel celý, nebo dva atd.
K1 já třeba vloni krmil zcela celou sezonu, až do snášky, protože K2 má úplně jinou
formu a moje kusy to odmítají přijímat.
A když přestali vyrábět sypkou N2, kterou moje slepice vyhledávaly,
tak jsem je přes zimu také krmil sypkou K1 s nastrouhanou řepou (ne jako jediné
krmení, samozřejmě). Teď už nevyrábí můj dodavatel sypkou žádnou směs,
takže přecházím na jinou značku.
Máte kliku, že vám kuřátka žerou vlastně cokoliv.
Tzn. doporučení jsou jasná, nejsou pro srandu králíkům, ale je na chovateli,
který zná svá zvířata, svůj způsob chovu a svůj výběh a jeho velikost či úživnost,
aby si nastavil vlastní systém krmení.
Díky za vyčerpávající info - dám to přečíst tchánovi - dnes jsme se zase pohádali na téma - K1 je zbytečná, ať ta kuřata nerozmazluji apod. Ale stejně asi bude trvat na svém. Napaječky ke králíkům byla taky zhola zbytečná věc - stačí jim 2x denně do misky, i když jsem mu předložila nejnovější výzkum. Až když je měl i pan farář si dal říct. A nakonec kouká, že toho tolik vypijí, když mají neomezený přístup.
Očkovaná kuřata nemáme - stačí že očkujeme králíky - mixomatóza atd., s tím ještě souhlasil
Kterou K1 byste doporučil? Těch výrobců je mnoho. A kokcidiostatika jsou jako nějaké rostlinné preparáty nebo přímo lék v nízké dávce? Tam bych se bála vzniku rezistence, kdyby pak potřebovali léčbu. S kokcidiozou opakovaně bojujeme u králíků a trochu se mi zdá, že se vrací častěji, když jsme dávali granule s kokcidiostatiky + ještě seno. Tak abychom to nezačali mít i u slepic.
A ještě se chci zeptat na pití - začali jsme přidávat do vody slepicím Acidomid pro slepice, protože u králíků se nám osvědčil - voda se tak nekazí. Kuřatům to raději nedávám. Máte s tím nějakou zkušenost - u slepic i u kuřat?
Děkuji.
Uživatel s deaktivovaným účtem

Eva81
napsal(a):
Díky za vyčerpávající info - dám to přečíst tchánovi - dnes jsme se zase pohádali na téma - K1 je zbytečná, ať ta kuřata nerozmazluji apod. Ale stejně asi bude trvat na svém. Napaječky ke králíkům byla taky zhola zbytečná věc - stačí jim 2x denně do misky, i když jsem mu předložila nejnovější výzkum. Až když je měl i pan farář si dal říct. A nakonec kouká, že toho tolik vypijí, když mají neomezený přístup.
Očkovaná kuřata nemáme - stačí že očkujeme králíky - mixomatóza atd., s tím ještě souhlasil
Kterou K1 byste doporučil? Těch výrobců je mnoho. A kokcidiostatika jsou jako nějaké rostlinné preparáty nebo přímo lék v nízké dávce? Tam bych se bála vzniku rezistence, kdyby pak potřebovali léčbu. S kokcidiozou opakovaně bojujeme u králíků a trochu se mi zdá, že se vrací častěji, když jsme dávali granule s kokcidiostatiky + ještě seno. Tak abychom to nezačali mít i u slepic.
A ještě se chci zeptat na pití - začali jsme přidávat do vody slepicím Acidomid pro slepice, protože u králíků se nám osvědčil - voda se tak nekazí. Kuřatům to raději nedávám. Máte s tím nějakou zkušenost - u slepic i u kuřat?
Děkuji.
Acidomid používám taky, ano voda se nekazí a jestli je slepicím líp nebo ne, na nich není poznat a sami to neřeknou
Uživatel s deaktivovaným účtem
napsal(a):
Acidomid používám taky, ano voda se nekazí a jestli je slepicím líp nebo ne, na nich není poznat a sami to neřeknou
Doporučuji odkoukanou vychytávku, aby se voda nekazila a proto ji není nutné měnit několikrát denně, či denně. Odkoukáno od starých holubářů a funguje to. Stačí měděnné napáječky, případně kus mědi do plastové...
Acidomid je moc fajn. Dávám ho při každé výměně vody, což je denně.
Nedávám dávkování na obalu, ale nižší, své vlastní, léty vyzkoušené.
BeneFeed vloni uvedl na trh i velmi výhodné balení po 9 kusech.
A proč Acidomid není jen udržovač čisté napáječky i vody?
Krásný článek z roku 2003, tak snad to žádné místní superblbce nebude vaditi.
https://www.naschov.cz/pouziti-organickych-kyselin-v-krmivech/
honzapm
napsal(a):
Acidomid je moc fajn. Dávám ho při každé výměně vody, což je denně.
Nedávám dávkování na obalu, ale nižší, své vlastní, léty vyzkoušené.
BeneFeed vloni uvedl na trh i velmi výhodné balení po 9 kusech.
A proč Acidomid není jen udržovač čisté napáječky i vody?
Krásný článek z roku 2003, tak snad to žádné místní superblbce nebude vaditi.
https://www.naschov.cz/pouziti-organickych-kyselin-v-krmivech/
Díky. A kolik dáváte tedy Acidomidu?