Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
27.5.2021 20:46
Asumba

XXX.XXX.37.98

Prosím, je podle vašich zkušeností následující metoda určení pohlaví podle tvaru křídel spolehlivá?
Pro jak stara kuřata platná?
Moc děkuji.

Uživatel s deaktivovaným účtem

27.5.2021 21:30

spolehlivě třídí kuřata na tři skupiny: obrázek nahoře, obrázek dole a něco mezi. kuřata rychle opeřujícího plemene mají taková křídla tak pátý, sedmý den věku.

27.5.2021 21:32
1978milan

XXX.XXX.231.235

Myslím že není. Tzv feathersexing se uplatňuje při líhnutí hybridů. Křížií se otcovská linie s recesivní alelou( k) s mateřskou linií s dominantní alelou (K).
A u potomků se ta alela dědí tuším opačně. Jednodenní kohoutci jsou po matce pomaluopeřující a jednodenní slepičky jsou po otci rychleopeřující.
Jestli to funguje i u čistokrevných plemen nevím, ale myslím že ne. A hlavně se peříčková metoda provádí u jednodenních kuřat. Později už to tuším nejde.
Hezky je to popsáno na stránkách dominant-cz.cz
Třeba nám to líp objasní bodlinka.

27.5.2021 21:37

1978milan napsal(a):
Myslím že není. Tzv feathersexing se uplatňuje při líhnutí hybridů. Křížií se otcovská linie s recesivní alelou( k) s mateřskou linií s dominantní alelou (K).
A u potomků se ta alela dědí tuším opačně. Jednodenní kohoutci jsou po matce pomaluopeřující a jednodenní slepičky jsou po otci rychleopeřující.
Jestli to funguje i u čistokrevných plemen nevím, ale myslím že ne. A hlavně se peříčková metoda provádí u jednodenních kuřat. Později už to tuším nejde.
Hezky je to popsáno na stránkách dominant-cz.cz
Třeba nám to líp objasní bodlinka.

tohle není peříčková metoda.

je to založené na rozdílu rychlosti opeřování, obecně kohoutci opeřují pomaleji

ale já jsem si toho rozdílu všimla před lety nezávisle na internetech a protože jsem měla kuřata se značkami, tak jsem si mohla dělat poznámky a typy na pohlaví, které pak bylo možné konfrontovat s realitou. a třídí to prostě na spíš kohoutek, spíš slepička a nevím.

27.5.2021 21:41
1978milan

XXX.XXX.231.235

Aha, díky za vysvětlení.
A ta peříčková metoda funguje i u čistokrevných plemen a nebo jen u těch hybridů?
Nebo spíš takto: funguje u jakýchkoliv jednodenních kuřat?

27.5.2021 21:47

1978milan napsal(a):
Aha, díky za vysvětlení.
A ta peříčková metoda funguje i u čistokrevných plemen a nebo jen u těch hybridů?
Nebo spíš takto: funguje u jakýchkoliv jednodenních kuřat?

ne, peříčková metoda využívá dědičnosti křížem u genu pro rychlost opeřování, který je umístěný na pohlavním chromozomu

funguje u F1 potomstva rychle opeřujícího otce k+k+ a pomalu opeřující matky K, kdy potomstvo samčího pohlaví je Kk+ pomalu opeřující a slepičky jsou k+ rychle opeřující.

27.5.2021 21:52
1978milan

XXX.XXX.231.235

A jak poznám rychle opeřujícího otce a pomalu opeřující matku?
Jsem vůbec schopný jakožto malochovatel při líhnutí v domácích podmínkách uplatnit?

27.5.2021 21:56

1978milan napsal(a):
A jak poznám rychle opeřujícího otce a pomalu opeřující matku?
Jsem vůbec schopný jakožto malochovatel při líhnutí v domácích podmínkách uplatnit?

poznáte je jen, když jsou kuřata. od jednodenního a během odchovu, je to vidět. ale doma to nedáte. jsou plemena, kde všechna zvířata rychle opeřují a plemena, kde opeřuje všechno pomalu, ale pak spoustu plemen, kde je to tak i tak.

27.5.2021 22:00
1978milan

XXX.XXX.231.235

Díky moc za objasnění

Přidejte reakci

Přidat smajlík