Dobrý den,
prosím o zkušenosti, už jsem celkem bezradná, chovám slepice x let, ale ještě jsem se s tímto nikdy nesetkala.
Mladá, z jara zakoupená hedvábnička. Chtěla jsem ji jako kvočnu, což se podařilo. Vyseděla pár kuřat a začalo to s ní jít z kopce. Vyvracela krk dozadu, víc kroků dělala pozpátku než dopředu. Pak jsem ji na hlavě v chocholce objevila malou ranku, jakoby od kohouta. Mazala jsem betadinou, ale nějak se to nehojilo. Chocholka postupně začla vypadávat. Pak jsem zjistila kolem očí, zobáku, na holé hlavě žluté šupiny, menší, větší. Na krku také. Jsou i na očních víčkách, slepice má oči většinou zavřené. Některé šupiny jdou odloupnout, pod nimi je normální kůže. Pod některými je krev.
Slepice většinu dne prosedí, k vodě a žrádlu ji musím přistrčit, pak žere jako o život a pije také. Mám ji oddělenou. Na nohou žádná vápenka, ale netuším, co to je. Nemůžu sem dát ani foto, protože vypadá opravdu dost děsně. Jediné, co se tomu podobá, jsou ptačí neštovice, ale na netu je dost málo obrázků, abych mohla s jistotou říct, že je to ono.
V zobáku je čisto, sliznice vypadají v pohodě.
Neměl jste někdy něco podobného?
Ještě dodám, že prošla arpalitovou kůrou a ze zoufalství i frontline pod křídla. A nic.
ančovička1
napsal(a):
Ano, protože nejsem MVDr, nechala bych to něm..česnekem se nic nezkazí,ale když nevíte diagnózu, ani nepomůže.....
.. letošní úroda česneku..cca 300 palic😄