Kožní onemocnění slepic?

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
19.7.2021 09:15
cerysek

XXX.XXX.161.82

Dobrý den,
prosím o zkušenosti, už jsem celkem bezradná, chovám slepice x let, ale ještě jsem se s tímto nikdy nesetkala.
Mladá, z jara zakoupená hedvábnička. Chtěla jsem ji jako kvočnu, což se podařilo. Vyseděla pár kuřat a začalo to s ní jít z kopce. Vyvracela krk dozadu, víc kroků dělala pozpátku než dopředu. Pak jsem ji na hlavě v chocholce objevila malou ranku, jakoby od kohouta. Mazala jsem betadinou, ale nějak se to nehojilo. Chocholka postupně začla vypadávat. Pak jsem zjistila kolem očí, zobáku, na holé hlavě žluté šupiny, menší, větší. Na krku také. Jsou i na očních víčkách, slepice má oči většinou zavřené. Některé šupiny jdou odloupnout, pod nimi je normální kůže. Pod některými je krev.
Slepice většinu dne prosedí, k vodě a žrádlu ji musím přistrčit, pak žere jako o život a pije také. Mám ji oddělenou. Na nohou žádná vápenka, ale netuším, co to je. Nemůžu sem dát ani foto, protože vypadá opravdu dost děsně. Jediné, co se tomu podobá, jsou ptačí neštovice, ale na netu je dost málo obrázků, abych mohla s jistotou říct, že je to ono.
V zobáku je čisto, sliznice vypadají v pohodě.
Neměl jste někdy něco podobného?
Ještě dodám, že prošla arpalitovou kůrou a ze zoufalství i frontline pod křídla. A nic.

19.7.2021 09:50
ančovička1

XXX.XXX.120.255

Kroucení hlavou ukazuje na začervení..odlupující šupiny na vápenku, roztoči..dojděte se slepičkou k veterináři, arpalitem ji nepomůžete..doktor pomůže..jinak o slepičku přijdete..

20.7.2021 16:55
Zuzkaa

XXX.XXX.208.34

Dejte jí do míchanice česnek, klidně i sušený, granulovaný. Pomáhá skoro na všechno.

20.7.2021 16:57
Zuzkaa

XXX.XXX.208.34

Ale kůra musí trvat mini málně 10 dní, klidně i déle.

20.7.2021 17:09
ančovička1

XXX.XXX.120.255

Zuzkaa napsal(a):
Ale kůra musí trvat mini málně 10 dní, klidně i déle.

No nevím, pokročilé začervení, vápenku =
roztoče, už dost rozlezlé, bych léčila radikálně..

20.7.2021 22:06
Zuzkaa

XXX.XXX.208.34

Právě, že není jasné co to přesně je, není možné určit přesnou medikaci. Česnekem se nic nezkazí. Ale bylo by samozřejmě vhodné zajít k veterináři.

20.7.2021 22:35
ančovička1

XXX.XXX.120.255

Zuzkaa napsal(a):
Právě, že není jasné co to přesně je, není možné určit přesnou medikaci. Česnekem se nic nezkazí. Ale bylo by samozřejmě vhodné zajít k veterináři.

Ano, protože nejsem MVDr, nechala bych to něm..česnekem se nic nezkazí,ale když nevíte diagnózu, ani nepomůže.....

22.7.2021 12:46
Zuzkaa

XXX.XXX.208.34

ančovička1 napsal(a):
Ano, protože nejsem MVDr, nechala bych to něm..česnekem se nic nezkazí,ale když nevíte diagnózu, ani nepomůže.....

A třeba zrovna pomůže.

22.7.2021 15:34
ančovička1

XXX.XXX.120.255

ančovička1 napsal(a):

.. letošní úroda česneku..cca 300 palic😄

Přidejte reakci

Přidat smajlík