Bavi

XXX.XXX.195.1
Zdravím, potřebuji poradit s kvočnou. Celou dobu vzorně seděla na vajíčkách. V sobotu odpoledne se již vylíhla dvě, která jsem jí ráno v neděli odebrala za tmy, aby neviděla. Pod ní se již líhla další dvě. Přes neděli se žádné nevylíhlo, myslela jsem že přes noc se vylíhnou a přes den zatím oschnou. Musela jsem do práce, a tak jsem se k nim dostala až před chvílí. Když jsem přišla, kvočna v hnízdě nebyla, vrátila se ke zbytku slepic do kurníku a skoro vylíhlá kuřata byla mrtvá. Když jsem odcházela od hnízda, že si dojdu pro věci a uklidím mrtvá kuřata, kvočna jako kdyby si zase vzpomněla a vrátila se na hnízdo. Vůbec nevím co se stalo. Máte zkušenosti s tím, že by kvočna slezla v průběhu líhnutí? Kde se mohla stát chyba? A mám nyní odebraná živá kuřata dát pod kvočnu nebo je raději odchovat bez ní? Děkuji za rady
Miriam33

XXX.XXX.210.127
Nekdy se vyskytne potvora kvočna, co ublíží kuřatům. Většinou jí už nelze věřit, že zbylým neublíží. Aspoň podle mé zkušenosti. Pokud jim tam nemohlo vlézt něco jiného, co je zabilo ( potkan,...), Kuřata bych jí už nedávala.
Bavi

XXX.XXX.22.226
Dobře, raději tedy odchovám alespoň ta dvě odebraná. Děkuji za radu :)
Miriam33

XXX.XXX.210.127
Tam je otázka, jestli se o ta kuřata postaral chlad, že se na ně slepice vykašlala nebo na nich něco bylo, že je sama zabila? Některé kvočny snesou manipulaci s vejci, kuraty, některé ne. Taky se stane, že se slepice najednou sama odkvoká, jedna začala zničehonic útočit na svoje kuřata, když trochu odrostla, stane se leccos.
Co to je za slepičku? Nám nejlíp seděly a vodily hedvabnicky, ale ani ty nebyly stoprocentní a sem tam se mezi nimi macecha nebo nekvokálka našla.
Bavi

XXX.XXX.174.78
Doporučují to téměř všechny články o líhnutí pod kvočnou. Prý je možné, že když kvočna cítí, že už má pod sebou déle vylíhnutá kuřata sleze z ostatních vajec a jde se starat o kuřata.
Bavi

XXX.XXX.174.78
To bohužel nevím, ale nevypadala, že by je zabila kvočna, spíše ten chlad.. slepička bude mix, nejsou to moje slepice, ale rodičů, takže bohužel nevím přesně. Tak jako tak dvě přeživší kuřátka se mají k světu, tak alespoň něco.
Bavi
napsal(a):
To bohužel nevím, ale nevypadala, že by je zabila kvočna, spíše ten chlad.. slepička bude mix, nejsou to moje slepice, ale rodičů, takže bohužel nevím přesně. Tak jako tak dvě přeživší kuřátka se mají k světu, tak alespoň něco.
Hm, a proč ta kvočna nebyla samostatně zavřená? Třeba v nepoužívané králikárně? Nikam by potom neodešla.
Ano, kvočna má mít samostatnou odchovnu, kde má klid na sezení a na líhnutí. Je tam, v době líhnutí, zavřená a až jsou všechna kuřata venku, někdy to trvá 2, někdy i 3 dny, potom se může otevřít, aby vyvedla kuřata ven. Odchovna má mít samostatný výběh, aby ostatní slepice k nim nemohly.
Bavi
napsal(a):
Doporučují to téměř všechny články o líhnutí pod kvočnou. Prý je možné, že když kvočna cítí, že už má pod sebou déle vylíhnutá kuřata sleze z ostatních vajec a jde se starat o kuřata.
ano, je to pravda, odebirani vylihlych kuratek se doporucuje...ano, kvocna s temi vylihlymi odchazi, ja jsem jednou, kdysi davno, kdyz se kvocna s vylihlima kuratkama opakovane odmitala na hnizdo vratit, 7 nevylihlych, ale hodne naklovanych skorapek s kuratky, dala vecer manzelovi do postele, necekala jsem, ze preziji... vylihla se vsechna a rano se po spicim panickovi prochazela ( asi se moc nevrtel) ... kdyz jsem nechala naklovana vajicka v hnizde a doufala, ze se k nim kvocna vrati, nevyklubana kuratka umrela v hodne naklovanych skorapkach a bylo to chladem!!!!
ted je beru do lihne a kdyz se sama nemuzou dostat ven, pomaham jim ze skorapek, ale je to stresujici prace
Bavi
napsal(a):
Zdravím, potřebuji poradit s kvočnou. Celou dobu vzorně seděla na vajíčkách. V sobotu odpoledne se již vylíhla dvě, která jsem jí ráno v neděli odebrala za tmy, aby neviděla. Pod ní se již líhla další dvě. Přes neděli se žádné nevylíhlo, myslela jsem že přes noc se vylíhnou a přes den zatím oschnou. Musela jsem do práce, a tak jsem se k nim dostala až před chvílí. Když jsem přišla, kvočna v hnízdě nebyla, vrátila se ke zbytku slepic do kurníku a skoro vylíhlá kuřata byla mrtvá. Když jsem odcházela od hnízda, že si dojdu pro věci a uklidím mrtvá kuřata, kvočna jako kdyby si zase vzpomněla a vrátila se na hnízdo. Vůbec nevím co se stalo. Máte zkušenosti s tím, že by kvočna slezla v průběhu líhnutí? Kde se mohla stát chyba? A mám nyní odebraná živá kuřata dát pod kvočnu nebo je raději odchovat bez ní? Děkuji za rady
jen kratce, pokud kvocna odejde, zkuste ta nevylihla dat do tepla, pokud nemate lihen, tak treba pod lampu a zachumlat je do nejake lehke decky nebo polstarku, porad je to lepsi zkusit, nez je nechat umrit zimou